Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. szeptember 1. 10:53 Világ

Sorra hagyják el Kínát a legnagyobb kínai cégek, mint a TikTok vagy a Shein

A kínai-amerikai kapcsolatok romlásával párhuzamosan több nagy cég hagyja el látszólag vagy ténylegesen Kínát. Egyes cégek még a honlapjaikról is eltüntették Kína említését.

Részletek: a világ legnagyobb ruhakereskedője, az elképesztő gyorssasággal növekvő ultra fast fashion alkalmazás, a Shein elhagyta Kínát és Szingapúrba költöztette székhelyét. A kínai anyacégét fel is számolta, és irodákat nyitott az USA-ban és Írországban is. 

  • Az 1,7 milliárd felhasználóval rendelkező TikTok Szingapúr mellett Los Angeles-ben nyitott irodát annak érdekében, hogy az amerikai felhasználók adatait elzárják a kínai anyacég, a ByteDance adatbázisairól. 
  • A Temu online vásárlós alkalmazás Bostonban nyitott irodát, míg az anyagéce, a PDD Holding – amely a 11. legértékesebb kínai cég – Kínából Írországba költözött, párhuzamosan azzal, hogy az amerikai és az európai piacra is belépett. 
  • A napelempiacon 10 százalékos részesedéssel rendelkező JinkoSolar a teljes ellátási láncot Kínán kívül szervezte meg az amerikai piac hatékony elérése érdekében. Ehhez még 2018-ban létesítettek gyárat Jacksonville-ben.

Miért fontos ez? A jelenség alapvetően alakítja a globalizációt, mivel olyan cégekről van szó, amelyeknek jelentős részesedése van a globális piacokon. A New York Times cikke szerint a folyamat sokrétű: a kínai cégeknek az a célja, hogy hatékonyabban kiszolgálják a nyugati piacokat; a romló nyugati-kínai kapcsolatok kevésbé befolyásolhassák a működésüket; a kínai hatóságoknak való kiszolgáltatottság csökkentése; kedvezőbb adózás; valamint a szállítási és bérköltségek csökkentése. 

Alulnézet: a globális élmezőnybe pályázó kínai cégek számára intő példa lehet Jack Ma esete. Miután az online kereskedőóriás, az Alibaba vezetője három éve nyilvánosan bírálta a kínai szabályozórendszert, több vizsgálat indult az üzletei ellen. Ezt követően Jack Ma visszahúzódott a közélettől, és Ázsia egykor leggazdagabb embere mára vagyona felét elvesztette

Tágabb kontextus: világszintű tendencia, hogy a szállítás Covid alatti átmeneti drágulásával és a kínai bérek emelkedésével elkezdett átkerülni a termelés Kínából az USA-hoz és az EU-hoz közelebbi és olcsó munkaerővel rendelkező régiókhoz, mint Mexikó vagy Egyiptom. A folyamatnak szerepe lehet az ázsiai akkumulátorgyárak magyarországi terjedésében is.

  • Míg korábban a nagyobb cégek, például a Walmart, szinte csak olyannal tárgyaltak, aki Kínában gyártatott, most már kizáró ok, hogy egy beszállító Kínában állítson elő mindent. Tehát a világ legnagyobb kereskedőcégei is erőltetik a beszállítóikra a diverzifikációt, így a regionalizációt.

Igen, de: a kínai cégek beáramlását ugyanakkor több esetben gyanakvással fogadják nyugaton. Több amerikai politikus azzal vádolja az említett kínai cégeket, hogy a Kínai Kommunista Párt eszközeik, nincsenek arról kellően leválasztva, illetve olyan alapanyagokat is vásárolnak a gyártáshoz,  amelyeknél kényszermunkát alkalmaztak.

  • A Temu robbanásszerű európai terjeszkedése az európai döntéshozók között is adatvédelmi aggályokat vetett fel. A USA-ban pedig egyre több államban tiltják a közalkalmazottaknak, hogy munkaidőben TikTok-ot használjanak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adatvédelem amerikai egyesült államok fast fashion Kínai Kommunista Párt shein Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.