Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. szeptember 1. 10:53 Világ

Sorra hagyják el Kínát a legnagyobb kínai cégek, mint a TikTok vagy a Shein

A kínai-amerikai kapcsolatok romlásával párhuzamosan több nagy cég hagyja el látszólag vagy ténylegesen Kínát. Egyes cégek még a honlapjaikról is eltüntették Kína említését.

Részletek: a világ legnagyobb ruhakereskedője, az elképesztő gyorssasággal növekvő ultra fast fashion alkalmazás, a Shein elhagyta Kínát és Szingapúrba költöztette székhelyét. A kínai anyacégét fel is számolta, és irodákat nyitott az USA-ban és Írországban is. 

  • Az 1,7 milliárd felhasználóval rendelkező TikTok Szingapúr mellett Los Angeles-ben nyitott irodát annak érdekében, hogy az amerikai felhasználók adatait elzárják a kínai anyacég, a ByteDance adatbázisairól. 
  • A Temu online vásárlós alkalmazás Bostonban nyitott irodát, míg az anyagéce, a PDD Holding – amely a 11. legértékesebb kínai cég – Kínából Írországba költözött, párhuzamosan azzal, hogy az amerikai és az európai piacra is belépett. 
  • A napelempiacon 10 százalékos részesedéssel rendelkező JinkoSolar a teljes ellátási láncot Kínán kívül szervezte meg az amerikai piac hatékony elérése érdekében. Ehhez még 2018-ban létesítettek gyárat Jacksonville-ben.

Miért fontos ez? A jelenség alapvetően alakítja a globalizációt, mivel olyan cégekről van szó, amelyeknek jelentős részesedése van a globális piacokon. A New York Times cikke szerint a folyamat sokrétű: a kínai cégeknek az a célja, hogy hatékonyabban kiszolgálják a nyugati piacokat; a romló nyugati-kínai kapcsolatok kevésbé befolyásolhassák a működésüket; a kínai hatóságoknak való kiszolgáltatottság csökkentése; kedvezőbb adózás; valamint a szállítási és bérköltségek csökkentése. 

Alulnézet: a globális élmezőnybe pályázó kínai cégek számára intő példa lehet Jack Ma esete. Miután az online kereskedőóriás, az Alibaba vezetője három éve nyilvánosan bírálta a kínai szabályozórendszert, több vizsgálat indult az üzletei ellen. Ezt követően Jack Ma visszahúzódott a közélettől, és Ázsia egykor leggazdagabb embere mára vagyona felét elvesztette

Tágabb kontextus: világszintű tendencia, hogy a szállítás Covid alatti átmeneti drágulásával és a kínai bérek emelkedésével elkezdett átkerülni a termelés Kínából az USA-hoz és az EU-hoz közelebbi és olcsó munkaerővel rendelkező régiókhoz, mint Mexikó vagy Egyiptom. A folyamatnak szerepe lehet az ázsiai akkumulátorgyárak magyarországi terjedésében is.

  • Míg korábban a nagyobb cégek, például a Walmart, szinte csak olyannal tárgyaltak, aki Kínában gyártatott, most már kizáró ok, hogy egy beszállító Kínában állítson elő mindent. Tehát a világ legnagyobb kereskedőcégei is erőltetik a beszállítóikra a diverzifikációt, így a regionalizációt.

Igen, de: a kínai cégek beáramlását ugyanakkor több esetben gyanakvással fogadják nyugaton. Több amerikai politikus azzal vádolja az említett kínai cégeket, hogy a Kínai Kommunista Párt eszközeik, nincsenek arról kellően leválasztva, illetve olyan alapanyagokat is vásárolnak a gyártáshoz,  amelyeknél kényszermunkát alkalmaztak.

  • A Temu robbanásszerű európai terjeszkedése az európai döntéshozók között is adatvédelmi aggályokat vetett fel. A USA-ban pedig egyre több államban tiltják a közalkalmazottaknak, hogy munkaidőben TikTok-ot használjanak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adatvédelem amerikai egyesült államok fast fashion Kínai Kommunista Párt shein Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőri fellügyelet alatt van az Evergrande alapító-vezére, a Country Garden gigantikus veszteséget fog elszenvedni, a hitelezők futhatnak a pénzük után.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.