Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. szeptember 1. 10:53 Világ

Sorra hagyják el Kínát a legnagyobb kínai cégek, mint a TikTok vagy a Shein

A kínai-amerikai kapcsolatok romlásával párhuzamosan több nagy cég hagyja el látszólag vagy ténylegesen Kínát. Egyes cégek még a honlapjaikról is eltüntették Kína említését.

Részletek: a világ legnagyobb ruhakereskedője, az elképesztő gyorssasággal növekvő ultra fast fashion alkalmazás, a Shein elhagyta Kínát és Szingapúrba költöztette székhelyét. A kínai anyacégét fel is számolta, és irodákat nyitott az USA-ban és Írországban is. 

  • Az 1,7 milliárd felhasználóval rendelkező TikTok Szingapúr mellett Los Angeles-ben nyitott irodát annak érdekében, hogy az amerikai felhasználók adatait elzárják a kínai anyacég, a ByteDance adatbázisairól. 
  • A Temu online vásárlós alkalmazás Bostonban nyitott irodát, míg az anyagéce, a PDD Holding – amely a 11. legértékesebb kínai cég – Kínából Írországba költözött, párhuzamosan azzal, hogy az amerikai és az európai piacra is belépett. 
  • A napelempiacon 10 százalékos részesedéssel rendelkező JinkoSolar a teljes ellátási láncot Kínán kívül szervezte meg az amerikai piac hatékony elérése érdekében. Ehhez még 2018-ban létesítettek gyárat Jacksonville-ben.

Miért fontos ez? A jelenség alapvetően alakítja a globalizációt, mivel olyan cégekről van szó, amelyeknek jelentős részesedése van a globális piacokon. A New York Times cikke szerint a folyamat sokrétű: a kínai cégeknek az a célja, hogy hatékonyabban kiszolgálják a nyugati piacokat; a romló nyugati-kínai kapcsolatok kevésbé befolyásolhassák a működésüket; a kínai hatóságoknak való kiszolgáltatottság csökkentése; kedvezőbb adózás; valamint a szállítási és bérköltségek csökkentése. 

Alulnézet: a globális élmezőnybe pályázó kínai cégek számára intő példa lehet Jack Ma esete. Miután az online kereskedőóriás, az Alibaba vezetője három éve nyilvánosan bírálta a kínai szabályozórendszert, több vizsgálat indult az üzletei ellen. Ezt követően Jack Ma visszahúzódott a közélettől, és Ázsia egykor leggazdagabb embere mára vagyona felét elvesztette

Tágabb kontextus: világszintű tendencia, hogy a szállítás Covid alatti átmeneti drágulásával és a kínai bérek emelkedésével elkezdett átkerülni a termelés Kínából az USA-hoz és az EU-hoz közelebbi és olcsó munkaerővel rendelkező régiókhoz, mint Mexikó vagy Egyiptom. A folyamatnak szerepe lehet az ázsiai akkumulátorgyárak magyarországi terjedésében is.

  • Míg korábban a nagyobb cégek, például a Walmart, szinte csak olyannal tárgyaltak, aki Kínában gyártatott, most már kizáró ok, hogy egy beszállító Kínában állítson elő mindent. Tehát a világ legnagyobb kereskedőcégei is erőltetik a beszállítóikra a diverzifikációt, így a regionalizációt.

Igen, de: a kínai cégek beáramlását ugyanakkor több esetben gyanakvással fogadják nyugaton. Több amerikai politikus azzal vádolja az említett kínai cégeket, hogy a Kínai Kommunista Párt eszközeik, nincsenek arról kellően leválasztva, illetve olyan alapanyagokat is vásárolnak a gyártáshoz,  amelyeknél kényszermunkát alkalmaztak.

  • A Temu robbanásszerű európai terjeszkedése az európai döntéshozók között is adatvédelmi aggályokat vetett fel. A USA-ban pedig egyre több államban tiltják a közalkalmazottaknak, hogy munkaidőben TikTok-ot használjanak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adatvédelem amerikai egyesült államok fast fashion Kínai Kommunista Párt shein Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.