Hírlevél feliratkozás
Kun-Welsz Edit
2022. február 8. 10:23 Tech

A nagyok orra előtt szabják át a divatipar játékszabályait

(A szerző a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője.)

Az utóbbi hetekben mind a nemzetközi, mind a hazai sajtó újra elővette a kínai internetes divatáruház, a Shein sikertörténetét, ugyanis a friss becslések szerint a 2021-es forgalma már vetekszik az Inditex és a H&M forgalmával – mindezt úgy, hogy 2019-ben még csak a mostani bevételek körülbelül tizedét tudta produkálni. A HOLDBLOG-on megjelent cikkemben egy hozzánk sokkal közelebbi példát is bemutatok a szektorban a nagy nevek lekörözésére: a lengyel LPP-t, a Reserved anyavállalatát.

Hogyan jutottunk el oda, hogy ekkora átrendeződésen megy keresztül a divatipar?

A Shein, vagyis inkább SHE-in

A kínai cég sikeressége abban rejlik, hogy jól ötvözi a közösségi média sajátosságait, és játékká teszi a vásárlást a különböző pontgyűjtő rendszereken keresztül, miközben a fast fashionben is köröket ver a versenytársakra. Egy példa: míg a Zara évente 10 ezer új terméket dob a piacra, addig a Shein ennek a hatvanszorosát szállítja. A fogyasztók ilyen szintű kiszolgálása pedig láthatóan nagy népszerűséget szerzett a vállalatnak, amit a gyenge minőség és a gyártás megkérdőjelezhetetlenül hatalmas károsanyag-kibocsátása sem tud letörni.

Figyelembe véve, hogy tavaly milyen közel került a vállalat forgalma a nagy szereplőkéhez, 2022-ben már nem kizárt a trónfosztás.

A pletykák szerint az idei évben várható tőzsdei bevezetés (IPO) akár a 100 milliárd dolláros szintet is megütheti. 2020 augusztusában, egy tőkeemelés során 15 milliárd dollárra becsülték a cég értékét, majd 2021 elején ez az összeg már 50 milliárd dollár volt. Összehasonlításképp, az Inditex piaci kapitalizációja jelenleg 92 milliárd dollár, a H&M-é pedig 32.

LPP: észlelték a piaci rést

Bár a maga közel 3,5 milliárd dolláros forgalmával és 7 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával labdába sem rúg a Shein mellett a globális színtéren, azért Európában megállja a helyét a lengyel LPP. A Reserved, a Mojito és a Sinsay anyavállalata jól reagált a pandémiás helyzetre: nem állította le az újabb fizikai boltok nyitását, hanem folytatta azt, kiemelten a fast fashion üzletekkel alulreprezentált kelet-európai városokban.

A sikeres lépés visszaköszönt a részvényárfolyamon. Az LPP teljesítménye mind a lengyel piacon (WIG20), mind pedig a szektorban kiemelkedő volt.

A cég terve az eddig kevés konkurenciával szembekerülő terjeszkedés folytatása: 2022-ben 25 százalékkal növelnék a bolthálózatot. A kérdés már csak az, hogy egy jónak tűnő stratégia meddig maradhat verseny nélkül – a teljes cikk a HOLDBLOG-on olvasható.

Továbbá a témáról a HOLD After Hours legutóbbi adásában is szó esett:

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech divat divatipar h&m inditex lpp Reserved shein Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Nagy Zsolt
2024. február 27. 13:14 Közélet, Tech

Új formában térne vissza az Uber Budapestre

Az Uber Taxi nevet már tavaly bejegyezték, az engedélykérelmük azonban még elbírálásra vár.

Torontáli Zoltán
2024. február 18. 04:34 Élet, Tech

Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon

A telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.

Nagy Zsolt
2024. február 12. 15:41 Tech, Vállalat

Besokalltak a szédületes tempóban taroló Temutól a magyar e-kereskedők

Átrendezi az e-kereskedelmi piacot a Temu, a kereskedők a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak segítségért.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.