Hírlevél feliratkozás
Kun-Welsz Edit
2022. február 8. 10:23 Tech

A nagyok orra előtt szabják át a divatipar játékszabályait

(A szerző a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője.)

Az utóbbi hetekben mind a nemzetközi, mind a hazai sajtó újra elővette a kínai internetes divatáruház, a Shein sikertörténetét, ugyanis a friss becslések szerint a 2021-es forgalma már vetekszik az Inditex és a H&M forgalmával – mindezt úgy, hogy 2019-ben még csak a mostani bevételek körülbelül tizedét tudta produkálni. A HOLDBLOG-on megjelent cikkemben egy hozzánk sokkal közelebbi példát is bemutatok a szektorban a nagy nevek lekörözésére: a lengyel LPP-t, a Reserved anyavállalatát.

Hogyan jutottunk el oda, hogy ekkora átrendeződésen megy keresztül a divatipar?

A Shein, vagyis inkább SHE-in

A kínai cég sikeressége abban rejlik, hogy jól ötvözi a közösségi média sajátosságait, és játékká teszi a vásárlást a különböző pontgyűjtő rendszereken keresztül, miközben a fast fashionben is köröket ver a versenytársakra. Egy példa: míg a Zara évente 10 ezer új terméket dob a piacra, addig a Shein ennek a hatvanszorosát szállítja. A fogyasztók ilyen szintű kiszolgálása pedig láthatóan nagy népszerűséget szerzett a vállalatnak, amit a gyenge minőség és a gyártás megkérdőjelezhetetlenül hatalmas károsanyag-kibocsátása sem tud letörni.

Figyelembe véve, hogy tavaly milyen közel került a vállalat forgalma a nagy szereplőkéhez, 2022-ben már nem kizárt a trónfosztás.

A pletykák szerint az idei évben várható tőzsdei bevezetés (IPO) akár a 100 milliárd dolláros szintet is megütheti. 2020 augusztusában, egy tőkeemelés során 15 milliárd dollárra becsülték a cég értékét, majd 2021 elején ez az összeg már 50 milliárd dollár volt. Összehasonlításképp, az Inditex piaci kapitalizációja jelenleg 92 milliárd dollár, a H&M-é pedig 32.

LPP: észlelték a piaci rést

Bár a maga közel 3,5 milliárd dolláros forgalmával és 7 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával labdába sem rúg a Shein mellett a globális színtéren, azért Európában megállja a helyét a lengyel LPP. A Reserved, a Mojito és a Sinsay anyavállalata jól reagált a pandémiás helyzetre: nem állította le az újabb fizikai boltok nyitását, hanem folytatta azt, kiemelten a fast fashion üzletekkel alulreprezentált kelet-európai városokban.

A sikeres lépés visszaköszönt a részvényárfolyamon. Az LPP teljesítménye mind a lengyel piacon (WIG20), mind pedig a szektorban kiemelkedő volt.

A cég terve az eddig kevés konkurenciával szembekerülő terjeszkedés folytatása: 2022-ben 25 százalékkal növelnék a bolthálózatot. A kérdés már csak az, hogy egy jónak tűnő stratégia meddig maradhat verseny nélkül – a teljes cikk a HOLDBLOG-on olvasható.

Továbbá a témáról a HOLD After Hours legutóbbi adásában is szó esett:

Tech divat divatipar h&m inditex lpp Reserved shein Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Murka Domonkos
2023. március 21. 10:59 Adat, Tech

Tényleg olyan nagy baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, vagy milyen cipőt rendelek?

A megfigyelési kapitalizmus korában az ingyenes alapanyagot adatok formájában szolgáltatjuk, amelyből a termék születik: a viselkedésünk, cselekedeteink előrejelzése.

Kolozsi Ádám
2023. március 15. 04:34 Tech, Vállalat

Magyarországon forradalmasítja a rákszűrést a mesterséges intelligencia

Világszinten is élenjáró innovációval teszik hatékonyabbá az emlőszűrést idehaza, az erre szolgáló rendszer tanítása, tesztelése, kipróbálása és finomhangolása jelentős részben Magyarországon történt.

Hajdu Miklós
2023. március 10. 15:21 Tech

Új platformot indítottak az Instagram egykori alapítói, szerintük a siker megismételhető, de nem lesz egyszerű

Egy nem különösebben újszerű ötlettel látják megismételhetőnek az Instagram üzleti sikerét a fényképmegosztó létrehozói.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.