Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. augusztus 28. 16:16 Világ

Tízezrével hagyják el hazájukat a kínai és orosz milliomosok

Harmadával kevesebb lett az orosz milliomos az Ukrajna elleni invázió kezdete óta, a legtöbb távozó Dubaiban telepedett le. A legnagyobb milliomosexportőr abszolút számokban a bank- és techcégeken egyre többet szorító Kína, de a Brexit óta Londonnak is sok vagyonos int búcsút, és bútorozik át Dél-Európába.

Számokban: egy friss tanulmány szerint kb. 67 ezer embernek van Oroszországban legalább egymillió dolláros vagyona. 2021 végén még több mint százezren voltak. A kiesők egy részének a vagyona csökkent, de több mint tízezren inkább külföldre távoztak a háború alatt.

Felülnézet: a klasszikus elmélet szerint a munka és a tőke egyaránt a nagyobb megtérülést keresi, a valóságban azonban legalább ilyen fontosak a gazdaságon kívüli körülmények, a politikai stabilitás, biztonság, kiszámíthatóság – és persze az adózási feltételek.

  • A legvonzóbb célországok az Emirátusok, Ausztrália, Szingapúr, USA és Svájc. Az Emirátusok nagy előnye a sokáig adómentes vállalkozási környezet és a viszonylag olcsó ingatlanpiac, de nyilván a luxusszolgáltatások és a globális kultúripar jelenléte is számít. Idén ugyanakkor már valószínűleg Ausztrália lesz az élen, és jön fel Izrael is.
  • Kínát évente több mint 10 ezer milliomos hagyja el, de még így is közel egymillióan vannak. Az egyre inkább szorongatott Hong Kongból különösen sokan távoznak, egy év alatt minden 10. ember elment a legvagyonosabbak közül. Az indiai milliomoskibocsátás a 2. legnagyobb. Arányaiban ugyanakkor Oroszország vezet.

Honnan tudjuk? Attól a nemzetközi tanácsadó cégtől, ahol lényegében kitalálták a magyar letelepedési kötvényhez hasonló pénzért vízumot konstrukciót. A Henley & Partners több országban vett részt hasonló modellek meghonosításában a Karib-térségtől Ciprusig.

  • A milliomosmigrációl rendszeresen adnak ki jelentéseket is, ezekben nyilvános, céginformációs és vízumadatokból kiindulva becsülik meg, hogy merre tartanak a leggazdagabbak.

Alulnézet: Roban Abramovics, a Chelsea volt tulajdonosa is Dubai-ba tette át félig a bázisát, itt állomásoztatja az amerikai hatóságok által elfoglalni kívánt jachtját, ingatlant pedig a mesterséges Pálma-szigeten keres. A dubai ingatlanárak 40-50 százalékkal mentek fel, főleg a növekvő orosz kereslet miatt.

  • Míg a legvagyonosabb oroszok közül különösen sokan mennek az Arab Emirátusokba, az eggyel szélesebb kategóriában már más irányt vesz a migráció. 2022 február óta 8-900 ezer orosz hagyta el az országot, a legtöbben a számukra még nyitva lévő Kazahsztánba, Szerbiába és Örményországba mentek. Dubait csak a legkedvezőbb helyzetűek engedhetik meg maguknak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Dubai Kína letelepedési kötvény migráció milliomos Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.