Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. augusztus 21. 15:33 Világ

Mérföldkő, hogy Ukrajna F-16-osokat kap, de az orosz légi fölényt ez nem fogja kiegyenlíteni

Az orosz légi fölényt nem fogják kiegyenlíteni az Ukrajnának beígért F-16-osok, az amerikai vadászgépek átadása inkább szimbolikusan jelentős. Az F-16-osok egyelőre főleg a háború utáni ukrán védelmi képességek szempontjából tűnnek fontosnak.

  • Washington a hétvégén hagyta jóvá, hogy Hollandia és Dánia saját, F-35-ösre cserélni kívánt F-16-osait vagy azok egy részét Ukrajnának adja át. Ezt a hétvégén a két ország meg is ígérte Zelenszkijnek, és az ukrán pilóták kiképzése is elindul, vagy már el is indult.

Miért fontos ez? Az orosz légi fölény miatt Kijev régóta kér nyugati vadászgépeket. A mostani jóváhagyás újabb, bár a kritikák szerint túl kései mérföldkőnek számít az Ukrajnának adott katonai támogatásban a NATO-tagállamok részéről.

  • A katonai jelentősége ugyanakkor vitatott, mérsékelt és közvetett. Zelenszkij új mérföldkőről beszél, szerinte a gépek a légvédelmet és az ellentámadást is segíteni fogják. Az amerikai hadvezetés ugyanakkor a színfalak mögött kimondja, hogy az F-16-osok nemcsak a mostani ellentámadáshoz nem tudnak hozzájárulni, de összességében sem fogják megváltoztatni a háború menetét.
  • Az F-16-osok az orosz drónok és cirkálórakéták lelövésében, rakéták és siklóbombák indításában lehetnek jók. Az orosz légelhárítás ereje és a radarelőny miatt ugyanakkor a gépek szerepe behatárolt. Meghatározó lesz az is, hogy milyen fegyverzetet kapnak az ukránok a gépekhez.

Számokban: nagyságrendileg 40-50 F-16-osról lehet szó, de a végleges számok még nem ismertek. Dánia 19 vadászgépre tett ígéretet, ebből az első hatot 2024 elején adnák át. Hollandia később dönt arról, hogy a meglévő 42 F-16-osából hányat ad át.

Igen, de: az első gépeket tehát legkorábban 2024 tavaszán-nyarán vethetik be, a szűk keresztmetszet azonban a pilóták kiképzése. Ehhez alsó hangon 6-12 hónap kellene, de az orosz Szu-35-ösökkel vagy akár a Szu-30-asokkal vívott légi harcokhoz ez nem lenne elegendő tapasztalat. Teljes értékű F-16-os pilóta inkább öt év után lehet valakiből.

  • A kiképzés Dániában már el is kezdődött, 11 NATO-ország együttműködésében mintegy 70 ukrán katona részvételével, és helyszín lesz később Románia is. Első körben angolul tanulnak, ami nem gyorsítja a dolgot.

Mi következik? Kérdés, hogy az F-16-osok átadása milyen további hatásokkal járhat. Rácz András szerint az ügy igazi jelentősége, hogy ezzel az ukrán légierő hosszabb távon is az F-16-osok mellett köteleződhet el.

  • „Az Ukrajnának juttatott fegyverszállítmányok arról is szólnak, hogy a háború utáni ukrán haderő milyen gyártók milyen fegyvereit használja majd. Igen valószínű ugyanis, hogy Ukrajna a háború után is egy több százezer fős, jól felszerelt hadsereget fog majd fenntartani, amelyet értelemszerűen át kell majd fegyverezni az ex-szovjet típusokról valami másra. A légierő fő harci repülőgépének kérdése az F-16-osokkal eldőlni látszik” – írja a biztonságpolitikai elemző.
  • Ukrajna most lehet, hogy jobban járna a Gripenekkel, mert azok lényegében egy autópályáról is fel tudnak szállni, és a karbantartásuk is egyszerűbb. Az F-16-osok mellé Gripeneket is szeretne Zelenszkij, aki vasárnap Stockholmban tárgyalt erről, de konkrét svéd ígéret még csak ukrán pilóták tesztrepüléseire van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi van, ha Ukrajna veszít?Az orosz győzelmi remények abból táplálkoznak, hogy a Nyugat előbb vagy utóbb úgyis belefárad Ukrajna támogatásába. De ehhez túl sok veszítenivalója van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTalán sosem lesz ukrán áttörés, de ettől még győzhetnekAz ukrán ellentámadás első ránézésre szinte teljes kudarc. De mit látni akkor, ha egy mára jórészt elfeledett harcászati és stratégiai elmélet szemüvegén át nézzük?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZakatol a vérszivattyú, ki morzsol fel kit Ukrajnában?Az ukrán és nyugati remények szerint a mostani lassú és nagy veszteségekkel járó szakasz után jöhet az áttörés és a gyors előrenyomulás, de ezt az oroszok minden erejükkel igyekeznek megakadályozni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Dánia F-16 Gripen Hollandia orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.