Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. augusztus 21. 15:33 Világ

Mérföldkő, hogy Ukrajna F-16-osokat kap, de az orosz légi fölényt ez nem fogja kiegyenlíteni

Az orosz légi fölényt nem fogják kiegyenlíteni az Ukrajnának beígért F-16-osok, az amerikai vadászgépek átadása inkább szimbolikusan jelentős. Az F-16-osok egyelőre főleg a háború utáni ukrán védelmi képességek szempontjából tűnnek fontosnak.

  • Washington a hétvégén hagyta jóvá, hogy Hollandia és Dánia saját, F-35-ösre cserélni kívánt F-16-osait vagy azok egy részét Ukrajnának adja át. Ezt a hétvégén a két ország meg is ígérte Zelenszkijnek, és az ukrán pilóták kiképzése is elindul, vagy már el is indult.

Miért fontos ez? Az orosz légi fölény miatt Kijev régóta kér nyugati vadászgépeket. A mostani jóváhagyás újabb, bár a kritikák szerint túl kései mérföldkőnek számít az Ukrajnának adott katonai támogatásban a NATO-tagállamok részéről.

  • A katonai jelentősége ugyanakkor vitatott, mérsékelt és közvetett. Zelenszkij új mérföldkőről beszél, szerinte a gépek a légvédelmet és az ellentámadást is segíteni fogják. Az amerikai hadvezetés ugyanakkor a színfalak mögött kimondja, hogy az F-16-osok nemcsak a mostani ellentámadáshoz nem tudnak hozzájárulni, de összességében sem fogják megváltoztatni a háború menetét.
  • Az F-16-osok az orosz drónok és cirkálórakéták lelövésében, rakéták és siklóbombák indításában lehetnek jók. Az orosz légelhárítás ereje és a radarelőny miatt ugyanakkor a gépek szerepe behatárolt. Meghatározó lesz az is, hogy milyen fegyverzetet kapnak az ukránok a gépekhez.

Számokban: nagyságrendileg 40-50 F-16-osról lehet szó, de a végleges számok még nem ismertek. Dánia 19 vadászgépre tett ígéretet, ebből az első hatot 2024 elején adnák át. Hollandia később dönt arról, hogy a meglévő 42 F-16-osából hányat ad át.

Igen, de: az első gépeket tehát legkorábban 2024 tavaszán-nyarán vethetik be, a szűk keresztmetszet azonban a pilóták kiképzése. Ehhez alsó hangon 6-12 hónap kellene, de az orosz Szu-35-ösökkel vagy akár a Szu-30-asokkal vívott légi harcokhoz ez nem lenne elegendő tapasztalat. Teljes értékű F-16-os pilóta inkább öt év után lehet valakiből.

  • A kiképzés Dániában már el is kezdődött, 11 NATO-ország együttműködésében mintegy 70 ukrán katona részvételével, és helyszín lesz később Románia is. Első körben angolul tanulnak, ami nem gyorsítja a dolgot.

Mi következik? Kérdés, hogy az F-16-osok átadása milyen további hatásokkal járhat. Rácz András szerint az ügy igazi jelentősége, hogy ezzel az ukrán légierő hosszabb távon is az F-16-osok mellett köteleződhet el.

  • „Az Ukrajnának juttatott fegyverszállítmányok arról is szólnak, hogy a háború utáni ukrán haderő milyen gyártók milyen fegyvereit használja majd. Igen valószínű ugyanis, hogy Ukrajna a háború után is egy több százezer fős, jól felszerelt hadsereget fog majd fenntartani, amelyet értelemszerűen át kell majd fegyverezni az ex-szovjet típusokról valami másra. A légierő fő harci repülőgépének kérdése az F-16-osokkal eldőlni látszik” – írja a biztonságpolitikai elemző.
  • Ukrajna most lehet, hogy jobban járna a Gripenekkel, mert azok lényegében egy autópályáról is fel tudnak szállni, és a karbantartásuk is egyszerűbb. Az F-16-osok mellé Gripeneket is szeretne Zelenszkij, aki vasárnap Stockholmban tárgyalt erről, de konkrét svéd ígéret még csak ukrán pilóták tesztrepüléseire van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi van, ha Ukrajna veszít?Az orosz győzelmi remények abból táplálkoznak, hogy a Nyugat előbb vagy utóbb úgyis belefárad Ukrajna támogatásába. De ehhez túl sok veszítenivalója van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTalán sosem lesz ukrán áttörés, de ettől még győzhetnekAz ukrán ellentámadás első ránézésre szinte teljes kudarc. De mit látni akkor, ha egy mára jórészt elfeledett harcászati és stratégiai elmélet szemüvegén át nézzük?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZakatol a vérszivattyú, ki morzsol fel kit Ukrajnában?Az ukrán és nyugati remények szerint a mostani lassú és nagy veszteségekkel járó szakasz után jöhet az áttörés és a gyors előrenyomulás, de ezt az oroszok minden erejükkel igyekeznek megakadályozni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Dánia F-16 Gripen Hollandia orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.