Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 18. 14:38 Világ

Az egyre forróbb európai nyarak egy sajátos kulturális különbséggel szembesítik az amerikai turistákat

Több Dél-Európába látogató amerikai turista panaszkodott a Tiktokon az ingyenes ivóvízvételi lehetőségek hiányára, főleg a júliusi kánikula következtében fogalmaztak meg szélsőséges véleményeket, derül ki a Washington Post cikkéből.

  • „Az útra szánt pénz felét vízre költöm, esküszöm” – panaszkodott egy washingtoni tiktokker, és bár Rómában például tilos a szökőkutakból vizet vételezni, a múlt hónapban például a Trevi-kútba is bemászott egy turista, hogy feltöltse a kulacsát.

Miért fontos ez? Az éghajlatváltozás kikezdi a hagyományos dél-európai turistaközpontok népszerűségét – miközben az olyan északabbra fekvő térségek, mint a lengyel tengerpart egyre kedveltebb desztinációkká válnak.

  • A szélsőséges melegben ráadásul sokkoló lehet a távolról érkező turistáknak a vízhez jutás Európában ismert gyakorlata az amerikai lap szerint, tovább rontva az utazás élményét.
  • Víz, jéggel, ingyen, korlátlan mennyiségben – a tengeren túli éttermekben többnyire ezzel fogadják a szomjas vendégeket, miközben az európai vendéglátóknál sokszor olcsóbb a sör vagy a bor a palackozott víznél, amit alapvetően felszolgálnak pincérek, amennyiben vizet kérnek tőlük.
  • Csapvizet jellemzően külön kérésre hoznak, és az ingyenes szomjoltó pótlásával sem igyekeznek általában az éttermekben.

Igen, de: a történelmi városokban a szökőkutak mellett általában ivókutak is működnek, Rómában például interaktív térkép is segíti ezek megtalálását. Igaz, a nyilvános vécék melletti ezüstszürke ivókutakhoz szokott amerikai turisták számára ezek látványa szokatlan lehet.

Mi várható? Ragaszkodni a csapvízhez és jeget kérni kifejezetten „amerikai” szokás, amivel az európai pincérek is egyre gyakrabban szembesülhetnek. A problémakört bizonyos országokban a törvényhozók is felismerték már, Spanyolországban például tavaly óta kénytelenek az éttermek csapvizet biztosítani a vendégeiknek, sőt, uniós szinten is felmerült a kérdés.

  • Magyarországon 2009-ig volt hatályos egy olyan rendelet, amely értelmében ha a vendég italt nem rendelt, úgy külön kérés nélkül is kell hideg ivóvizet biztosítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRettentő meleg az idei nyár, bár Magyarországon ezt épp kevésbé érezzükAz idei június már globális melegrekordot döntött, és ez valószínűleg az egész év vonatkozásában is megtörténik idén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvan, melyik ország lehet a klímaváltozás nagy nyerteseÁtrendezi a felmelegedés az idegenforgalmat, a hagyományos dél-európai nyaralóhelyek rovására profitálhat például Lengyelország.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ csapvíz felmelegedés ivóvíz turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.