Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 18. 14:38 Világ

Az egyre forróbb európai nyarak egy sajátos kulturális különbséggel szembesítik az amerikai turistákat

Több Dél-Európába látogató amerikai turista panaszkodott a Tiktokon az ingyenes ivóvízvételi lehetőségek hiányára, főleg a júliusi kánikula következtében fogalmaztak meg szélsőséges véleményeket, derül ki a Washington Post cikkéből.

  • „Az útra szánt pénz felét vízre költöm, esküszöm” – panaszkodott egy washingtoni tiktokker, és bár Rómában például tilos a szökőkutakból vizet vételezni, a múlt hónapban például a Trevi-kútba is bemászott egy turista, hogy feltöltse a kulacsát.

Miért fontos ez? Az éghajlatváltozás kikezdi a hagyományos dél-európai turistaközpontok népszerűségét – miközben az olyan északabbra fekvő térségek, mint a lengyel tengerpart egyre kedveltebb desztinációkká válnak.

  • A szélsőséges melegben ráadásul sokkoló lehet a távolról érkező turistáknak a vízhez jutás Európában ismert gyakorlata az amerikai lap szerint, tovább rontva az utazás élményét.
  • Víz, jéggel, ingyen, korlátlan mennyiségben – a tengeren túli éttermekben többnyire ezzel fogadják a szomjas vendégeket, miközben az európai vendéglátóknál sokszor olcsóbb a sör vagy a bor a palackozott víznél, amit alapvetően felszolgálnak pincérek, amennyiben vizet kérnek tőlük.
  • Csapvizet jellemzően külön kérésre hoznak, és az ingyenes szomjoltó pótlásával sem igyekeznek általában az éttermekben.

Igen, de: a történelmi városokban a szökőkutak mellett általában ivókutak is működnek, Rómában például interaktív térkép is segíti ezek megtalálását. Igaz, a nyilvános vécék melletti ezüstszürke ivókutakhoz szokott amerikai turisták számára ezek látványa szokatlan lehet.

Mi várható? Ragaszkodni a csapvízhez és jeget kérni kifejezetten „amerikai” szokás, amivel az európai pincérek is egyre gyakrabban szembesülhetnek. A problémakört bizonyos országokban a törvényhozók is felismerték már, Spanyolországban például tavaly óta kénytelenek az éttermek csapvizet biztosítani a vendégeiknek, sőt, uniós szinten is felmerült a kérdés.

  • Magyarországon 2009-ig volt hatályos egy olyan rendelet, amely értelmében ha a vendég italt nem rendelt, úgy külön kérés nélkül is kell hideg ivóvizet biztosítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRettentő meleg az idei nyár, bár Magyarországon ezt épp kevésbé érezzükAz idei június már globális melegrekordot döntött, és ez valószínűleg az egész év vonatkozásában is megtörténik idén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvan, melyik ország lehet a klímaváltozás nagy nyerteseÁtrendezi a felmelegedés az idegenforgalmat, a hagyományos dél-európai nyaralóhelyek rovására profitálhat például Lengyelország.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ csapvíz felmelegedés ivóvíz turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.