Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 10. 18:09 Világ

Megvan, melyik ország lehet a klímaváltozás nagy nyertese

Megnőtt Lengyelország 770 kilométeres tengerpartjának turisztikai vonzereje a klímaváltozás következtében. Mára a nemzetközi utazási irodák is szerveznek utakat az eddig jobbára a helyiek által látogatott nyaralóhelyekre, és a külföldi lapok is több figyelmet szentelnek a Balti-tenger partján található érdekességeknek, derül ki a Notes from Poland beszámolójából.

  • „Több lehetőséget adnak a növekedésre” – fogalmazott a TUI utazási iroda vezetője, Sebastian Ebel a lengyel, a belga és a holland partokra szervezett utazásokkal kapcsolatban, miután csak a TUI 8000 ügyfelet volt kénytelen evakuálni Rodosz szigetéről az erdőtüzek miatt.

Tágabb kontextus: nem csak a homokos lengyel tengerpartot, hanem Varsó és Krakkó látványosságait is egyre élénkebb nemzetközi érdeklődés övezi. Az éghajlatváltozás ráadásul olyan, az idegenforgalomhoz kapcsolódó ágazatok fejlődésének is kedvez az országban, mint a borkészítés.

  • Dél-Európában mindeközben növekvő kihívást jelentenek a szélsőséges időjárási jelenségek. Portugáliában és Görögországban épp fokozott riadókészültség van az erdőtüzek miatt, Spanyolországban továbbá 44 Celsius-fokos hőség tombol. Olaszországban is 40 Celsius-fok közeli melegekre lehet számítani.

Számokban: a lengyelországi idegenforgalom még meg sem közelíti a klasszikus dél-európai nyaralóhelyeken regisztrált látogatószámot, az ágazat fejlődése azonban egyértelmű.

  • A téli szezon is erősebb volt, a járvány előtti időszakhoz képest. Idén január és március között 7,02 millió turista szállt meg Lengyelországban, köztük 1,35 millió volt külföldi látogató. 2019 azonos időszakában összesen 6,7 millió szállóvendéget, közülük 1,29 millió külföldit regisztrált az ország statisztikai hivatala (GUS).
  • Májusban 602 ezer külföldi látogatott Lengyelországba, ez 31 százalékkal több turista, mint egy évvel korábban. Frissebb adat egyelőre nem áll rendelkezésre.
  • Az uniós adatok szerint a külföldiek 2019-ben összesen 18,7 millió vendégéjszakát töltöttek Lengyelországban. Ezzel az ország a 13. helyre került az európai rangsorban, jóval elmaradva az élen járó Spanyolországtól (299 millió), Olaszországtól (221 millió), Franciaországtól (136 millió) és Görögországtól (120 millió).

Mi várható? 3-4 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés csaknem 10 százalékkal csökkentené a nyaralók számát a kontinens déli részén, míg az északi tengerpartokon 5 százalékos növekedést hozna az Európai Bizottság Közös Kutatóközponjának előrejelzése szerint. Európa-szerte csökkenni fog a júliusi turisztikai forgalom, míg áprilisban növekedés várható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Lengyelország tengerpart turisztika turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.