Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 10. 18:09 Világ

Megvan, melyik ország lehet a klímaváltozás nagy nyertese

Megnőtt Lengyelország 770 kilométeres tengerpartjának turisztikai vonzereje a klímaváltozás következtében. Mára a nemzetközi utazási irodák is szerveznek utakat az eddig jobbára a helyiek által látogatott nyaralóhelyekre, és a külföldi lapok is több figyelmet szentelnek a Balti-tenger partján található érdekességeknek, derül ki a Notes from Poland beszámolójából.

  • „Több lehetőséget adnak a növekedésre” – fogalmazott a TUI utazási iroda vezetője, Sebastian Ebel a lengyel, a belga és a holland partokra szervezett utazásokkal kapcsolatban, miután csak a TUI 8000 ügyfelet volt kénytelen evakuálni Rodosz szigetéről az erdőtüzek miatt.

Tágabb kontextus: nem csak a homokos lengyel tengerpartot, hanem Varsó és Krakkó látványosságait is egyre élénkebb nemzetközi érdeklődés övezi. Az éghajlatváltozás ráadásul olyan, az idegenforgalomhoz kapcsolódó ágazatok fejlődésének is kedvez az országban, mint a borkészítés.

  • Dél-Európában mindeközben növekvő kihívást jelentenek a szélsőséges időjárási jelenségek. Portugáliában és Görögországban épp fokozott riadókészültség van az erdőtüzek miatt, Spanyolországban továbbá 44 Celsius-fokos hőség tombol. Olaszországban is 40 Celsius-fok közeli melegekre lehet számítani.

Számokban: a lengyelországi idegenforgalom még meg sem közelíti a klasszikus dél-európai nyaralóhelyeken regisztrált látogatószámot, az ágazat fejlődése azonban egyértelmű.

  • A téli szezon is erősebb volt, a járvány előtti időszakhoz képest. Idén január és március között 7,02 millió turista szállt meg Lengyelországban, köztük 1,35 millió volt külföldi látogató. 2019 azonos időszakában összesen 6,7 millió szállóvendéget, közülük 1,29 millió külföldit regisztrált az ország statisztikai hivatala (GUS).
  • Májusban 602 ezer külföldi látogatott Lengyelországba, ez 31 százalékkal több turista, mint egy évvel korábban. Frissebb adat egyelőre nem áll rendelkezésre.
  • Az uniós adatok szerint a külföldiek 2019-ben összesen 18,7 millió vendégéjszakát töltöttek Lengyelországban. Ezzel az ország a 13. helyre került az európai rangsorban, jóval elmaradva az élen járó Spanyolországtól (299 millió), Olaszországtól (221 millió), Franciaországtól (136 millió) és Görögországtól (120 millió).

Mi várható? 3-4 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés csaknem 10 százalékkal csökkentené a nyaralók számát a kontinens déli részén, míg az északi tengerpartokon 5 százalékos növekedést hozna az Európai Bizottság Közös Kutatóközponjának előrejelzése szerint. Európa-szerte csökkenni fog a júliusi turisztikai forgalom, míg áprilisban növekedés várható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Lengyelország tengerpart turisztika turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.