Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 10. 18:09 Világ

Megvan, melyik ország lehet a klímaváltozás nagy nyertese

Megnőtt Lengyelország 770 kilométeres tengerpartjának turisztikai vonzereje a klímaváltozás következtében. Mára a nemzetközi utazási irodák is szerveznek utakat az eddig jobbára a helyiek által látogatott nyaralóhelyekre, és a külföldi lapok is több figyelmet szentelnek a Balti-tenger partján található érdekességeknek, derül ki a Notes from Poland beszámolójából.

  • „Több lehetőséget adnak a növekedésre” – fogalmazott a TUI utazási iroda vezetője, Sebastian Ebel a lengyel, a belga és a holland partokra szervezett utazásokkal kapcsolatban, miután csak a TUI 8000 ügyfelet volt kénytelen evakuálni Rodosz szigetéről az erdőtüzek miatt.

Tágabb kontextus: nem csak a homokos lengyel tengerpartot, hanem Varsó és Krakkó látványosságait is egyre élénkebb nemzetközi érdeklődés övezi. Az éghajlatváltozás ráadásul olyan, az idegenforgalomhoz kapcsolódó ágazatok fejlődésének is kedvez az országban, mint a borkészítés.

  • Dél-Európában mindeközben növekvő kihívást jelentenek a szélsőséges időjárási jelenségek. Portugáliában és Görögországban épp fokozott riadókészültség van az erdőtüzek miatt, Spanyolországban továbbá 44 Celsius-fokos hőség tombol. Olaszországban is 40 Celsius-fok közeli melegekre lehet számítani.

Számokban: a lengyelországi idegenforgalom még meg sem közelíti a klasszikus dél-európai nyaralóhelyeken regisztrált látogatószámot, az ágazat fejlődése azonban egyértelmű.

  • A téli szezon is erősebb volt, a járvány előtti időszakhoz képest. Idén január és március között 7,02 millió turista szállt meg Lengyelországban, köztük 1,35 millió volt külföldi látogató. 2019 azonos időszakában összesen 6,7 millió szállóvendéget, közülük 1,29 millió külföldit regisztrált az ország statisztikai hivatala (GUS).
  • Májusban 602 ezer külföldi látogatott Lengyelországba, ez 31 százalékkal több turista, mint egy évvel korábban. Frissebb adat egyelőre nem áll rendelkezésre.
  • Az uniós adatok szerint a külföldiek 2019-ben összesen 18,7 millió vendégéjszakát töltöttek Lengyelországban. Ezzel az ország a 13. helyre került az európai rangsorban, jóval elmaradva az élen járó Spanyolországtól (299 millió), Olaszországtól (221 millió), Franciaországtól (136 millió) és Görögországtól (120 millió).

Mi várható? 3-4 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés csaknem 10 százalékkal csökkentené a nyaralók számát a kontinens déli részén, míg az északi tengerpartokon 5 százalékos növekedést hozna az Európai Bizottság Közös Kutatóközponjának előrejelzése szerint. Európa-szerte csökkenni fog a júliusi turisztikai forgalom, míg áprilisban növekedés várható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Lengyelország tengerpart turisztika turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 4. 09:32 Közélet

A magyar gazdaság növekedésén és a költségvetésen is segíthet az EU-tól érkező újabb kétmilliárd euró

A Magyarországnak járó uniós források több mint fele elérhetővé vált, 11,7 milliárd euró sorsa azonban még mindig kérdéses.

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.