Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 2. 16:09 Világ

Míg a magyar lakáspiac csak lassul, a szlovák mély válság jeleit mutatja

A drágább és kevésbé elérhető hitelek annyira lehúzzák az ingatlanpiacot Szlovákiában, hogy az árak a 2008-ban kirobbant válság idején tapasztalthoz hasonló ütemben esnek, írja a Denník N. Bár a tavalyi előrejelzések kizárták az árak csökkenését, és később is csak a régi ingatlanok olcsóbbá válásával számoltak a szakértők, mára általánossá vált a lakások értékcsökkenése.

Miért fontos ez? A pandémia válságának idején még beigazolódott az ingatlanpiaci elemzők vélekedése, miszerint a lakásárak nem csökkennek. Anyag- és munkaerőhiány volt, az építési engedélyek kiadása sem tartott lépést a kereslettel, a kamatok pedig alacsonyak voltak, és nem volt hol pénzt költeni, így sokan ingatlant vásároltak, amelyek árai az egekbe szöktek.

  • E tendenciák Magyarországon is részint tapasztalhatók, igaz, a lakáspiaci drágulás még nem ért véget. Az első negyedévben harminc százalékkal kevesebb adásvétel történt a használt lakásokat nézve, ám még így is 1,9 százalékos drágulás zajlott le tavaly év végéhez képest.

Számokban: Szlovákiában a második negyedévben 6,5 százalékkal csökkentek az ingatlanárak az egy évvel korábbi szinthez képest, míg a tavaly júliusban mért csúcstól 9 százalékkal maradtak el az árak. Ugyanez történt 2008-9 idején is, az eddigi egyetlen szlovák ingatlanpiaci visszaesés időszakában: három negyedév alatt 9 százalékkal mérséklődtek a lakásárak.

  • Ám ez csak a kezdet volt, két éven belül 18 százalékos a csökkenés következett be. A krízis összesen öt évig tartott, és a korábbi csúcsra való visszatérés csak több mint egy évtized után következett be.
  • Eperjes és Kassa környékén csökkentek a leginkább a lakásárak a tavalyi csúcs óta. A Kassai kerületben három éve még olyan meredeken drágultak az ingatlanok, hogy a követkeményei egészen az észak-borsodi falvakig gyűrűztek.

Mi várható? A makrokörnyezet most egészen más, mint 15 éve, a munkanélküliség alacsony és a bérek emelkedésére lehet számítani, így a hitelek törlesztése és az új kölcsönök felvétele aligha lehet probléma. Ugyanakkor a kamatok emelkednek, az Európai Központi Bank újabb alapkamat-emelést hajthat végre. A jelzáloghitelek ára még két évig a jelenlegi 4-5 százalékos szinten maradhat.

  • A bankok valamivel több új jelzáloghitelt adtak ki májusban és júniusban a tavaszi hónapokhoz képest, de még mindig egyharmaddal kevesebbet, mint a tavalyi kamatemelkedés előtt. A lakosság mindeközben a magas infláció és a bizonytalan gazdasági kilátások miatt is óvatosabb.
  • A szeptemberi választások eredménye közvetve hathat a hitelezés feltételeire, a bankok által felvett hitelek ára ugyanis attól is függ, hogy az állam milyen kamatra kap hitelt a kötvénypiacon, ami a befektetők új kormány iránti bizalmán is múlik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBorsod megye Kassától távolabbi részein is elkezdtek házakat venni a szlovákokA Kassa környéki szlovákok régóta vásárolnak házakat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de most már nem csak a városhoz legközelebb eső térségek iránt érdeklődnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ingatlanárak ingatlanpiac lakásárak Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőri fellügyelet alatt van az Evergrande alapító-vezére, a Country Garden gigantikus veszteséget fog elszenvedni, a hitelezők futhatnak a pénzük után.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.