Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 2. 16:09 Világ

Míg a magyar lakáspiac csak lassul, a szlovák mély válság jeleit mutatja

A drágább és kevésbé elérhető hitelek annyira lehúzzák az ingatlanpiacot Szlovákiában, hogy az árak a 2008-ban kirobbant válság idején tapasztalthoz hasonló ütemben esnek, írja a Denník N. Bár a tavalyi előrejelzések kizárták az árak csökkenését, és később is csak a régi ingatlanok olcsóbbá válásával számoltak a szakértők, mára általánossá vált a lakások értékcsökkenése.

Miért fontos ez? A pandémia válságának idején még beigazolódott az ingatlanpiaci elemzők vélekedése, miszerint a lakásárak nem csökkennek. Anyag- és munkaerőhiány volt, az építési engedélyek kiadása sem tartott lépést a kereslettel, a kamatok pedig alacsonyak voltak, és nem volt hol pénzt költeni, így sokan ingatlant vásároltak, amelyek árai az egekbe szöktek.

  • E tendenciák Magyarországon is részint tapasztalhatók, igaz, a lakáspiaci drágulás még nem ért véget. Az első negyedévben harminc százalékkal kevesebb adásvétel történt a használt lakásokat nézve, ám még így is 1,9 százalékos drágulás zajlott le tavaly év végéhez képest.

Számokban: Szlovákiában a második negyedévben 6,5 százalékkal csökkentek az ingatlanárak az egy évvel korábbi szinthez képest, míg a tavaly júliusban mért csúcstól 9 százalékkal maradtak el az árak. Ugyanez történt 2008-9 idején is, az eddigi egyetlen szlovák ingatlanpiaci visszaesés időszakában: három negyedév alatt 9 százalékkal mérséklődtek a lakásárak.

  • Ám ez csak a kezdet volt, két éven belül 18 százalékos a csökkenés következett be. A krízis összesen öt évig tartott, és a korábbi csúcsra való visszatérés csak több mint egy évtized után következett be.
  • Eperjes és Kassa környékén csökkentek a leginkább a lakásárak a tavalyi csúcs óta. A Kassai kerületben három éve még olyan meredeken drágultak az ingatlanok, hogy a követkeményei egészen az észak-borsodi falvakig gyűrűztek.

Mi várható? A makrokörnyezet most egészen más, mint 15 éve, a munkanélküliség alacsony és a bérek emelkedésére lehet számítani, így a hitelek törlesztése és az új kölcsönök felvétele aligha lehet probléma. Ugyanakkor a kamatok emelkednek, az Európai Központi Bank újabb alapkamat-emelést hajthat végre. A jelzáloghitelek ára még két évig a jelenlegi 4-5 százalékos szinten maradhat.

  • A bankok valamivel több új jelzáloghitelt adtak ki májusban és júniusban a tavaszi hónapokhoz képest, de még mindig egyharmaddal kevesebbet, mint a tavalyi kamatemelkedés előtt. A lakosság mindeközben a magas infláció és a bizonytalan gazdasági kilátások miatt is óvatosabb.
  • A szeptemberi választások eredménye közvetve hathat a hitelezés feltételeire, a bankok által felvett hitelek ára ugyanis attól is függ, hogy az állam milyen kamatra kap hitelt a kötvénypiacon, ami a befektetők új kormány iránti bizalmán is múlik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBorsod megye Kassától távolabbi részein is elkezdtek házakat venni a szlovákokA Kassa környéki szlovákok régóta vásárolnak házakat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de most már nem csak a városhoz legközelebb eső térségek iránt érdeklődnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ingatlanárak ingatlanpiac lakásárak Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.