Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. július 2. 13:23 Világ

Rengeteg magyar diákot érinthet, hogy visszafognák az angol nyelvű képzéseket a holland egyetemeken

„Az én kiindulópontom szerint az oktatás nyelve a holland”idézi Robbert Dijkgraaf holland oktatási minisztert a Guardian. Dijkgraaf nemrégiben benyújtott törvénytervezete szerint a hollandiai egyetemek alapszakjain legfeljebb egyharmad lehet az idegennyelvű tárgyak aránya.

Miért fontos ez? Hollandia jelentős részben angol nyelvű és viszonylag megfizethető felsőoktatása számos külföldi diákot vonzott, az ország a továbbtanulni vágyó magyar fiatalok körében is népszerű, főleg, mióta az Egyesült Királyság egyetemeire történő bejutás nehezebb lett a Brexit következtében.

Előzmények: Dijkgraaf tavaly a külföldi diákok toborzásának befejezésére kérte az egyetemeket. Az intézmények – szintén az elmúlt évben – már a beiratkozás halasztására biztatták azokat a felvételt nyert diákokat, akik az országba érkezésükig nem találtak végleges lakóhelyet. Az egyetemek túlterhelése mellett ugyanis a diákok elhelyezése is problémákat okozott az elmúlt években.

Számokban: az Engame számításai szerint a 2021/2022-es tanévben már több mint 16 ezer magyar hallgató járt külföldi ország felsőoktatási intézményébe, közülük közel kétezren Hollandiában folytatták tanulmányaikat.

  • Hollandiában jelenleg mintegy 115 ezer külföldi egyetemi hallgató tanul, ami a 2005-ös adat három és félszerese. Mostanra a képzésekre beiratkozó diákok közel 40 százaléka külföldi, míg ez az arány 2015-ben még csak 28 százalék volt.

Igen, de: a külföldi hallgatókkal pénzügyileg jól jár az ország David Schindler, a Tilburgi Egyetem közgazdász professzora szerint. A változásokkal romolhat a kutatómunka színvonala is, ami csorbát ejthet az innováción, és végső soron a gazdasági növekedésen.

Reakciók: kutatói vélekedések szerint a tervezett intézkedések lehetővé teszik a hallgatói létszám és a kapacitások összehangolását az egyetemek számára, a nemzetköziesedés pozitívumainak megtartása mellett.

  • A kapacitáshiány következményeit egy hallgatókat képviselő szervezet vezetője is hangsúlyozta a brit lapnak: a külföldi diákok, amennyiben nem tudják megoldani a lakhatásukat, gyakran kénytelenek végül hazautazni, ami jelentős anyagi kárral is jár.

Mi várható? Dijkgraaf javaslatát egyelőre vita övezi, de elfogadása esetén 2024 őszétől léphet érvénybe a holland nyelv előtérbe helyezését célzó törvény. Kivételt azok a tárgyak képezhetnek, amelyek révén a legtehetségesebb szakemberek vonzhatók az országba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBrit helyett holland egyetemek lehetnek a magyar diákok új kedvenceiA brexit után az eddigieknél jóval kedvezőtlenebb feltételekkel tanulhatnak csak az Európai Unióból érkező diákok a brit egyetemeken, ami a hallgatói kiválóság és sokszínűség szempontjából rossz hír számukra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz iskola, amely bejuttatja a magyar érettségizőket Oxfordba, de nem ez a lényegeSzintet lép a Milestone Institute, a tanítás mellett megjelent az üzleti szolgáltatások piacán és jövőre elkezdi a fordított agyelszívást is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiközben kevesebb pénz jut a felsőoktatásra, a külföldi egyetemisták ösztöndíjkerete emelkedikÉvek óta 25-27 ezer külföldi diák tanul nálunk önköltségen, de közben gyorsan 10 ezerre emelkedett az állami ösztöndíjjal idecsábítottak száma.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyetem felsőoktatás Hollandia külföldi diákok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.