Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 30. 19:11 Adat, Világ

Magyarországnál csak Románia és két szigetország költ kevesebbet az EU-n belül Ukrajna segítésére

GDP-arányosan a baltiak, abszolút összegben Németország nyújtotta az invázió kezdete óta a legtöbb segítséget Ukrajnának a legfrissebb európai összegzés szerint. Magyarország mindkét mutatóban hátulról a negyedik.

Mi történt? Az Európai Unió országai országai összesen 72 milliárd euró értékben segítették 2022 februárja óta Ukrajnát. Az ezt összegző európai parlamenti dokumentumot az Unian ukrán hírügynökség tette közzé.

Számokban: a teljes összeg több mint fele, 37 milliárd euró gazdasági segítség volt, ez részben közvetlenül az Európai Bizottságtól érkezett.

  • Ukrán menekültekre 17 milliárd eurót fordítottak idáig az EU-tagállamokban;
  • a katonai segítség értéke 15,3 milliárd euró;
  • a humanitárius segítésé 2 milliárd euró.

Tagállami bontásban 26,1 milliárd eurónyi segítségről vannak adatok. Ezek a menekültellátás költségeit nem tartalmazzák, amelyek országonként nagy különbségeket mutathatnak. Magyarországon 30 ezer regisztrált ukrán menekült van a hivatalos adatok szerint.

Fő támogatók: az élen német, holland, lengyel sorrend van abszolút összegben.

  • Németország 7,2 milliárd euróval segített. A német kormányt gyakran bírálják óvatosabb hozzáállása miatt, de összegszerűen katonai támogatásból is a németek adták a legtöbbet az EU-ban: 4,2 milliárd eurót. Ez majdnem tízszer akkora segítség, mint amit Franciaország adott Ukrajnának katonai eszközökben.
  • Hollandia a második a németek után, ők összesen közel 4 milliárd eurót adtak, nagyobbrészt ezt is katonai segítség formájában. Nem kizárt, hogy ebben közvetve a Hollandiából Malajziába tartó utasszállító gép 2014-es donbasszi lelövése is szerepet játszik.
  • Lengyelország a harmadik 3,5 milliárd euróval, ebből 2,4 milliárdnyi a katonai segítség.

GDP-arányosan messze kiemelkedik a három balti állam: Litvánia a gazdasága 0,9, Észtország 1,1, Lettország pedig 1,2 százalékával támogatta Ukrajnát. Utóbbi abszolút összegben is több mint egymilliárd euró. A GDP-arányos magyar segítség 0,03 százalékos.

Magyarország a kimutatás szerint 30 millió eurónyi humanitárius segítséget nyújtott. Magyarország fegyvereket és lőszereket nem szállít, ezzel mi vagyunk az egyetlen EU-s NATO-tag, amelyik nem segíti Ukrajnát katonai eszközökkel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHalad, megállt vagy el se indult igazán az ukrán támadás?A térképre nézve úgy tűnik, hogy eddig inkább az oroszok tervei szerint alakulnak az események, de nehéz felmérni a halmozódó veszteségek és a front mögötti csapások hatásait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb feszültségforrás lehet, hogy Ukrajna háta mögött adtak át hadifoglyokat MagyarországnakA nemzetközi jogba valószínűleg belefér, de minimum szokatlan a lépés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Máshol pénz van, itt szeretet” – csodával határos módon megmenekült az ország legnagyobb menekültszállójaAmikor elkészítettük riportunkat a Madridi úton, úgy volt, hogy heteken belül be kell zárniuk, ám tegnap este jött a váratlan és pozitív fordulat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ Európai Unió orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.