Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 30. 19:11 Adat, Világ

Magyarországnál csak Románia és két szigetország költ kevesebbet az EU-n belül Ukrajna segítésére

GDP-arányosan a baltiak, abszolút összegben Németország nyújtotta az invázió kezdete óta a legtöbb segítséget Ukrajnának a legfrissebb európai összegzés szerint. Magyarország mindkét mutatóban hátulról a negyedik.

Mi történt? Az Európai Unió országai országai összesen 72 milliárd euró értékben segítették 2022 februárja óta Ukrajnát. Az ezt összegző európai parlamenti dokumentumot az Unian ukrán hírügynökség tette közzé.

Számokban: a teljes összeg több mint fele, 37 milliárd euró gazdasági segítség volt, ez részben közvetlenül az Európai Bizottságtól érkezett.

  • Ukrán menekültekre 17 milliárd eurót fordítottak idáig az EU-tagállamokban;
  • a katonai segítség értéke 15,3 milliárd euró;
  • a humanitárius segítésé 2 milliárd euró.

Tagállami bontásban 26,1 milliárd eurónyi segítségről vannak adatok. Ezek a menekültellátás költségeit nem tartalmazzák, amelyek országonként nagy különbségeket mutathatnak. Magyarországon 30 ezer regisztrált ukrán menekült van a hivatalos adatok szerint.

Fő támogatók: az élen német, holland, lengyel sorrend van abszolút összegben.

  • Németország 7,2 milliárd euróval segített. A német kormányt gyakran bírálják óvatosabb hozzáállása miatt, de összegszerűen katonai támogatásból is a németek adták a legtöbbet az EU-ban: 4,2 milliárd eurót. Ez majdnem tízszer akkora segítség, mint amit Franciaország adott Ukrajnának katonai eszközökben.
  • Hollandia a második a németek után, ők összesen közel 4 milliárd eurót adtak, nagyobbrészt ezt is katonai segítség formájában. Nem kizárt, hogy ebben közvetve a Hollandiából Malajziába tartó utasszállító gép 2014-es donbasszi lelövése is szerepet játszik.
  • Lengyelország a harmadik 3,5 milliárd euróval, ebből 2,4 milliárdnyi a katonai segítség.

GDP-arányosan messze kiemelkedik a három balti állam: Litvánia a gazdasága 0,9, Észtország 1,1, Lettország pedig 1,2 százalékával támogatta Ukrajnát. Utóbbi abszolút összegben is több mint egymilliárd euró. A GDP-arányos magyar segítség 0,03 százalékos.

Magyarország a kimutatás szerint 30 millió eurónyi humanitárius segítséget nyújtott. Magyarország fegyvereket és lőszereket nem szállít, ezzel mi vagyunk az egyetlen EU-s NATO-tag, amelyik nem segíti Ukrajnát katonai eszközökkel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHalad, megállt vagy el se indult igazán az ukrán támadás?A térképre nézve úgy tűnik, hogy eddig inkább az oroszok tervei szerint alakulnak az események, de nehéz felmérni a halmozódó veszteségek és a front mögötti csapások hatásait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb feszültségforrás lehet, hogy Ukrajna háta mögött adtak át hadifoglyokat MagyarországnakA nemzetközi jogba valószínűleg belefér, de minimum szokatlan a lépés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Máshol pénz van, itt szeretet” – csodával határos módon megmenekült az ország legnagyobb menekültszállójaAmikor elkészítettük riportunkat a Madridi úton, úgy volt, hogy heteken belül be kell zárniuk, ám tegnap este jött a váratlan és pozitív fordulat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ Európai Unió orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 13:45 Adat

Nincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizett

A kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

Bucsky Péter
2024. június 11. 13:14 Adat, Közélet

Romlik a narancs: kevesebb jelölt indult és nyert a Fidesz színeiben

Tizedével csökkent a kizárólag Fidesz-KDNP színekben megválasztott polgármesterek száma, a települési és megyei önkormányzati képviselőknél pedig még nagyobb a visszaesés.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.