Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 30. 19:11 Adat, Világ

Magyarországnál csak Románia és két szigetország költ kevesebbet az EU-n belül Ukrajna segítésére

GDP-arányosan a baltiak, abszolút összegben Németország nyújtotta az invázió kezdete óta a legtöbb segítséget Ukrajnának a legfrissebb európai összegzés szerint. Magyarország mindkét mutatóban hátulról a negyedik.

Mi történt? Az Európai Unió országai országai összesen 72 milliárd euró értékben segítették 2022 februárja óta Ukrajnát. Az ezt összegző európai parlamenti dokumentumot az Unian ukrán hírügynökség tette közzé.

Számokban: a teljes összeg több mint fele, 37 milliárd euró gazdasági segítség volt, ez részben közvetlenül az Európai Bizottságtól érkezett.

  • Ukrán menekültekre 17 milliárd eurót fordítottak idáig az EU-tagállamokban;
  • a katonai segítség értéke 15,3 milliárd euró;
  • a humanitárius segítésé 2 milliárd euró.

Tagállami bontásban 26,1 milliárd eurónyi segítségről vannak adatok. Ezek a menekültellátás költségeit nem tartalmazzák, amelyek országonként nagy különbségeket mutathatnak. Magyarországon 30 ezer regisztrált ukrán menekült van a hivatalos adatok szerint.

Fő támogatók: az élen német, holland, lengyel sorrend van abszolút összegben.

  • Németország 7,2 milliárd euróval segített. A német kormányt gyakran bírálják óvatosabb hozzáállása miatt, de összegszerűen katonai támogatásból is a németek adták a legtöbbet az EU-ban: 4,2 milliárd eurót. Ez majdnem tízszer akkora segítség, mint amit Franciaország adott Ukrajnának katonai eszközökben.
  • Hollandia a második a németek után, ők összesen közel 4 milliárd eurót adtak, nagyobbrészt ezt is katonai segítség formájában. Nem kizárt, hogy ebben közvetve a Hollandiából Malajziába tartó utasszállító gép 2014-es donbasszi lelövése is szerepet játszik.
  • Lengyelország a harmadik 3,5 milliárd euróval, ebből 2,4 milliárdnyi a katonai segítség.

GDP-arányosan messze kiemelkedik a három balti állam: Litvánia a gazdasága 0,9, Észtország 1,1, Lettország pedig 1,2 százalékával támogatta Ukrajnát. Utóbbi abszolút összegben is több mint egymilliárd euró. A GDP-arányos magyar segítség 0,03 százalékos.

Magyarország a kimutatás szerint 30 millió eurónyi humanitárius segítséget nyújtott. Magyarország fegyvereket és lőszereket nem szállít, ezzel mi vagyunk az egyetlen EU-s NATO-tag, amelyik nem segíti Ukrajnát katonai eszközökkel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHalad, megállt vagy el se indult igazán az ukrán támadás?A térképre nézve úgy tűnik, hogy eddig inkább az oroszok tervei szerint alakulnak az események, de nehéz felmérni a halmozódó veszteségek és a front mögötti csapások hatásait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb feszültségforrás lehet, hogy Ukrajna háta mögött adtak át hadifoglyokat MagyarországnakA nemzetközi jogba valószínűleg belefér, de minimum szokatlan a lépés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Máshol pénz van, itt szeretet” – csodával határos módon megmenekült az ország legnagyobb menekültszállójaAmikor elkészítettük riportunkat a Madridi úton, úgy volt, hogy heteken belül be kell zárniuk, ám tegnap este jött a váratlan és pozitív fordulat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ Európai Unió orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Pálos Máté
2024. február 21. 17:08 Közélet

Egyre több ember dönt a haláláról, Hollandiában már a halálozások 5 százaléka eutanázia

Európában és a világon egyre több embernek terjed ki az önrendelkezési joga a halálára – és egyre többen élnek is vele.