Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 9. 16:29 Közélet, Világ

Újabb feszültségforrás lehet, hogy Ukrajna háta mögött adtak át hadifoglyokat Magyarországnak

A nemzetközi jogba valószínűleg belefér, de minimum szokatlan, hogy Magyarország az ukrán hatóságok háta mögött, a Putyin háborúját támogató orosz ortodox egyház segítségével hoztak Magyarországra kárpátaljai magyar nemzetiségű hadifoglyokat.

Mi történt? A magyar kormány elismerte, hogy legalább 11, orosz hadifogságba esett magyar nemzetiségű kárpátaljai ukrán katonát Magyarországra hoztak. Az ukrán hatóságok nem tudtak az akcióról, velük nem egyeztettek.

  • Csütörtökön adták át a hadifoglyokat – közölte az Orosz Ortodox Egyház. Eszerint erre “az Orosz Ortodox Egyház közreműködésének köszönhetően” került sor, amire “Őszentsége Kirill pátriárka áldásával került sor, nemzetközi egyházi együttműködés keretében, a magyar fél kérésére”.
  • Humanitárius és hazafias kötelesség volt mindez Semjén Zsolt szerint. Magyar részről a Máltai Szeretetszolgálat működött közre.

Az ukrán hatóságok semmit nem tudtak az ügyről, az ukrán hírszerzés még pénteken is csak ellenőrizni próbálta, egyáltalán igaz-e a hír. A kijevi külügyminisztérium a magyar külügyhöz és Semjén Zsolthoz fordult felvilágosításért.

  • Kihagyták az illetékes ukrán Hadifogolykezelési Koordinációs Parancsnokságot is, a magyarok őket sem értesítették.

Magyarország és Putyin egyháza: A hadifoglyok Magyarországra hozatala a magyar kormány és a moszkvai ortodox egyház közötti gesztuspolitika része.

  • Semjén Zsolt szerint „mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik.” 
  • Az Orosz Ortodox Egyház Putyin hatalmi gépezetével szoros szövetségben működik. Kirill pátriárka az ukrajnai háborút a Nyugat elleni szent küzdelemnek nevezi.
  • A volt KGB-s pátriárka magyar vétófenyegetésre került le az EU-s szankciós listáról, Magyarország ebben a vallásszabadságra hivatkozott.

Előzmény: Az orosz állami propagandában már januárban bedobták, hogy a kárpátaljai magyar hadifoglyokat adják át Budapestnek, ezt azzal keretezve, hogy “amint kikerülnek a frontra, azonnal adják meg magukat az orosz hadseregnek”. Egy ilyen megállapodást akkor a magyar kormány fake news-nak nevezett.

  • Közvetlen repülőjáratot indítunk Moszkva és Budapest között, és minden magyar katonát, akit erőszakkal mozgósítottak az ukrán erők, eljuttatunk Magyarországra. Ott, feltételezem, Orbán Viktor kormánya megtalálja a módot, hogy támogatást nyújtson nekik” – mondta akkor a Rosszija 1 tévében Igor Korotcsenko orosz katonai szakértő.

Ukrán álláspont: “Az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátása mindig jó hír. Ugyanakkor az ukrán kormányt nem tájékoztatták a magyar és orosz fél közötti megfelelő tárgyalásokról” – közölte az ukrán külügyminisztérium. Behívták a kijevi magyar nagykövetet, és hangsúlyozták az “interakció összehangolásának szükségességét”, az olyan érzékeny kérdésekben, mint a hadifoglyok szabadon bocsátása.

  • Az orosz ortodox egyház az európai imázsát akarja ilyen lépésekkel javítani – nyilatkozta az ukrán honvédelmi minisztérium illetékese. “Az Orosz Föderáció továbbra is a legérzékenyebb témákat, különösen a hadifoglyok sorsát használja fel az információs és pszichológiai nemzetközi műveletekre.”
  • Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy minden hadifoglyot egyenlő bánásmódban kell részesíteni, függetlenül vallásától etnikai vagy regionális származásától – hangsúlyozta Andrij Jusov.

Kik a hadifoglyok? Erről a biztonságukra hivatkozva nem árultak el részleteket. Az Atv úgy tudja, magyarokról van szó, akik mindannyian ukrán állampolgárok.

  • Nem tudjuk, hogy milyen egységben szolgáltak, önkéntesek, területvédelmi vagy reguláris egységekben szolgáltak, ahogy azt sem, hogy rendelkeznek-e magyar állampolgársággal.
  • Az állampolgárságnak ukrán szempontból azért sincs jelentősége, mert Ukrajna nem ismeri el a többes állampolgárságot, és amúgy is az ukrán haderő tagjaiként estek fogságba.

Jogilag valószínűleg ez a hadifoglyok őrizetének átadásának minősült, vagyis elképzelhető, hogy formálisan a 11 kárpátaljai továbbra is orosz hadifogoly marad, de immár egy semleges országban, Magyarországon.

Szokatlan megoldás: nem ritka, hogy hadifoglyokat harmadik országba visznek, de erről, szemben a mostani esettel, általában mindkét háborús féllel megállapodnak.

  • A semleges Svájcba mindkét világháborúban sok ezer hadifoglyot vittek, sőt még az afganisztáni szovjet háborúból is került néhány ukrán katona oda, de erről a Kremllel és a mudzsahedekkel is megállapodtak.
  • Törökország közvetítőként segített Mariupol bevétele után egy orosz-ukrán hadifogoly-cserében, az Azov zászlóalj fogságba esett védői is így kerültek Törökországba. Erről is háromoldalú tárgyalások voltak azonban, míg Magyarország csak az oroszokkal állapodott meg.

A nemzetközi jogba ez ugyanakkor valószínűleg belefér.

  • “A lépés szokatlan, de nem jogellenes. Hadifoglyok más hatalomnak való átadására a III. Genfi egyezmény 12. cikkelye vonatkozik, az pedig nem ír elő háromoldalú megállapodást, Ukrajna jóváhagyása tehát nem szükséges” – mondta a G7-nek Hoffmann Tamás nemzetközi jogász, a TK Jogtudományi Intézet főmunkatársa.

Mi várható? Az ügy potenciálisan újabb feszültségforrás az ukrán-magyar viszonyban, amiért a megkérdezésük nélkül más országba visznek ukrán hadifoglyokat, és tovább táplálhatja az orosz-magyar viszonnyal és a kárpátaljai magyarok lojalitásával kapcsolatos bizalmatlanságot is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ hadifogoly Kirill pátriárka orosz-ukrán háború Oroszország Semjén Zsolt Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.