Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. június 19. 09:58 Világ

Guruló óriásbombát építettek az oroszok egy régi tankból, nem jött be

Pár hónappal ezelőtt nagy figyelmet váltott ki, amikor az orosz hadsereg már T-54-es és T-55-ös harckocsikat is elővett a raktárakból. Ezeknek a tankoknak a koráról mindent elmond, hogy a T-54-es első éles bevetése az 1956-os magyar forradalom leverése volt, és az ebből továbbfejlesztett T-55-ös is már borzalmasan elavultnak számít a mai viszonyok között.

Bár eleinte sokan kételkedtek, ezek a tankok el is érték az ukrán harcteret, és múlt héten olyan – felvételekkel meg nem erősített – hírek érkeztek, hogy néhányat bevetettek az ukrán ellentámadás megállítására, mozgó tüzérségként. Azaz nem a hagyományos harckocsiszerepkörben, szemtől szemben alkalmazva a támadókkal szemben, hanem néhány kilométerrel hátrébb, a tank ágyújával magasabb szögben tüzelve, mintha egy tüzérségi eszközről, önjáró lövegről lenne szó. Egyébként ez tényleg könnyen elképzelhető, mert ebben a háborúban az ukránok és az oroszok is gyakran alkalmaznak így harckocsikat, tartva a közvetlen harcérintkezéssel járó veszteségektől.

Most azonban egy olyan felvételt publikált egy megbízható Twitter-fiók, amelyen az látható, hogy az oroszok improvizált robbanóeszközt készítettek egy T-54-es vagy T-55-ös harckocsiból. Állítólag megtöltötték hat tonna TNT-vel a távirányításúvá átépített harckocsit, majd nekiküldték az ukrán védvonalnak a Doneck megyei Marjinka közelében. (Ezt a korábban nagyjából 10 ezres kisvárost az oroszok már teljesen lerombolták, de teljesen még mindig nem tudták elfoglalni.)

Mint a felvételen látható, az akció nem sikerült: a tank előbb aknára futott, majd az ukránok tönkretették egy rakétahajtású gránátvetővel, azaz RPG-vel. Így ez lett a típus első igazolt vesztesége az ukrajnai háborúban.

A Twitteren többen is azzal viccelődtek, hogy míg az ukrán hadsereg egyre közelebb kerül a NATO-standardokhoz, az orosz az Iszlám Államhoz közelít, korábban ugyanis a közel-keleti terrorszervezet épített egyebek mellett tankokból is guruló bombákat. Ettől függetlenül – mint a videó végén látható robbanásból látható – egy ilyen eszköz óriási pusztításra képes, és az ukrajnai háborúban mindkét fél kísérletezik hasonló megoldásokkal, bár eddig csak kisebb hordozó platformokról voltak beszámolók egy harckocsihoz képest. Valószínűleg azért a hasonló megoldásoknak nem lesz túl nagy hatásuk a háború menetére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért égnek ki tömegével az orosz tankok?Taktikai hibák, korszerűtlen védelmi megoldások és néhány tervezési jellegzetesség is hozzájárul ahhoz, hogy nagyon nem jó orosz harckocsizónak lenni Ukrajnában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem segítettek a nyugdíjas korú tankok az oroszokon, de most jön a neheze az ukránok számáraA jelek szerint befejeződött az orosz kivonulás Herszon megye nyugati részéből, mostantól a Dnyeper vonalán védekeznek. A túlparton több tucat régi T-62-est hagytak hátra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy részeEgyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ harckocsi orosz-ukrán háború tank Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.