Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. június 19. 09:58 Világ

Guruló óriásbombát építettek az oroszok egy régi tankból, nem jött be

Pár hónappal ezelőtt nagy figyelmet váltott ki, amikor az orosz hadsereg már T-54-es és T-55-ös harckocsikat is elővett a raktárakból. Ezeknek a tankoknak a koráról mindent elmond, hogy a T-54-es első éles bevetése az 1956-os magyar forradalom leverése volt, és az ebből továbbfejlesztett T-55-ös is már borzalmasan elavultnak számít a mai viszonyok között.

Bár eleinte sokan kételkedtek, ezek a tankok el is érték az ukrán harcteret, és múlt héten olyan – felvételekkel meg nem erősített – hírek érkeztek, hogy néhányat bevetettek az ukrán ellentámadás megállítására, mozgó tüzérségként. Azaz nem a hagyományos harckocsiszerepkörben, szemtől szemben alkalmazva a támadókkal szemben, hanem néhány kilométerrel hátrébb, a tank ágyújával magasabb szögben tüzelve, mintha egy tüzérségi eszközről, önjáró lövegről lenne szó. Egyébként ez tényleg könnyen elképzelhető, mert ebben a háborúban az ukránok és az oroszok is gyakran alkalmaznak így harckocsikat, tartva a közvetlen harcérintkezéssel járó veszteségektől.

Most azonban egy olyan felvételt publikált egy megbízható Twitter-fiók, amelyen az látható, hogy az oroszok improvizált robbanóeszközt készítettek egy T-54-es vagy T-55-ös harckocsiból. Állítólag megtöltötték hat tonna TNT-vel a távirányításúvá átépített harckocsit, majd nekiküldték az ukrán védvonalnak a Doneck megyei Marjinka közelében. (Ezt a korábban nagyjából 10 ezres kisvárost az oroszok már teljesen lerombolták, de teljesen még mindig nem tudták elfoglalni.)

Mint a felvételen látható, az akció nem sikerült: a tank előbb aknára futott, majd az ukránok tönkretették egy rakétahajtású gránátvetővel, azaz RPG-vel. Így ez lett a típus első igazolt vesztesége az ukrajnai háborúban.

A Twitteren többen is azzal viccelődtek, hogy míg az ukrán hadsereg egyre közelebb kerül a NATO-standardokhoz, az orosz az Iszlám Államhoz közelít, korábban ugyanis a közel-keleti terrorszervezet épített egyebek mellett tankokból is guruló bombákat. Ettől függetlenül – mint a videó végén látható robbanásból látható – egy ilyen eszköz óriási pusztításra képes, és az ukrajnai háborúban mindkét fél kísérletezik hasonló megoldásokkal, bár eddig csak kisebb hordozó platformokról voltak beszámolók egy harckocsihoz képest. Valószínűleg azért a hasonló megoldásoknak nem lesz túl nagy hatásuk a háború menetére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért égnek ki tömegével az orosz tankok?Taktikai hibák, korszerűtlen védelmi megoldások és néhány tervezési jellegzetesség is hozzájárul ahhoz, hogy nagyon nem jó orosz harckocsizónak lenni Ukrajnában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem segítettek a nyugdíjas korú tankok az oroszokon, de most jön a neheze az ukránok számáraA jelek szerint befejeződött az orosz kivonulás Herszon megye nyugati részéből, mostantól a Dnyeper vonalán védekeznek. A túlparton több tucat régi T-62-est hagytak hátra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy részeEgyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ harckocsi orosz-ukrán háború tank Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.