Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 16. 10:38 Világ

Kissinger szerint háborúhoz vezethet az Egyesült Államok és Kína közötti feszültség

Valószínűnek tartja Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a katonai konfliktust Kína és Tajvan között, ha a jelenlegi feszültségek fennmaradnak, derül ki a nemrégiben a századik születésnapját ünneplő republikánus politikus Bloombergnek adott interjújából.

Miért fontos ez? Tajvan helyzete régóta az egyik legkényesebb kérdés az amerikai-kínai kapcsolatokban. Kína sajátjának vallja az önigazgatású tajvani demokráciát, régóta arra törekedve, hogy  visszaszerezze az ellenőrzését a sziget felett, és rendszeresen kifejezi Washington felé a fegyvereladások és a tajvani vezetéssel való politikai elköteleződés ellenzését.

  • Kissinger Ázsiáról alkotott nézetei mérvadók, a politikus jelentős szerepet játszott az amerikai-kínai kapcsolatok rendezésében Richard Nixon elnökségekor. Kissinger mostani kommentárja Kína és az Egyesült Államok viszonyáról a leginkább borúlátóbbak közé tartozik, miután az amerikai kormány támogatásáról biztosította Tajvant kínai támadás esetén.
  • Kínával szemben konfrontatív politikusok többsége jellemzi az Egyesült Államok mindkét nagy politikai táborát. A két ország között elvi- és érdekellentétek állnak fenn és bizalmatlanok egymás céljait és motivációit tekintve.

Mi várható? A hivatalát az 1970-es években betöltő politikus néhány nappal Antony Blinken külügyminiszter pekingi utazása előtt beszélt. Az elmúlt öt évben nem járt Kínában Blinkennél magasabb szintű amerikai tisztviselő, ám a Fehér Ház elvárásai alacsonyak a látogatással kapcsolatban, nem számít áttörésre az Egyesült Államok kormánya.

  • A szuperhatalmak közötti háború nem nyerhető meg, csak aránytalan költségek árán  – állítja Kissinger. Az egykori külügyminiszter az amerikai-kínai párbeszéd élénkítését szorgalmazza, meglátása szerint változtatni kell a két ország viszonyán, mert a mostani tendenciák katonai konfliktushoz vezethetnek.
  • Kína vezetése invázióra törekszik magas rangú amerikai katonai tisztviselők figyelmeztetései szerint. Az ország célja, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg képes legyen Tajvan elfoglalására az elkövetkező években, esetleg már 2027-ben.
  • A csipgyártásban óriási Tajvan szerepe, ha sor kerül a konfrontációra, annak következményei világszerte érzékelhetők lesznek, a német autógyáraktól kezdve az amerikai techcégekig számtalan szereplő anyagi károkat szenvedne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína déli nyitással, pénzzel és propagandával törne ki az amerikai szorításbólA kínai geopolitikai influenszerek szerint a fejlődő világgal való szövetség, a fals nyugati narratíva letörése és a gazdasági erő lehet Peking fegyvere az amerikai “bekerítéssel” szemben, bár a hangsúlyokat illetően erős eltérések vannak köztük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétezer milliárd dollár bánná, ha Tajvannak baja esneEgy kínai blokád vagy támadás a magyar autóipartól az amerikai techvilágon át a nigeri mezőgazdaságig egy sor szektort megrengetne a globális kereskedelmi láncokon keresztül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok háború Kína Tajvan Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 12:39 Világ

A magyarok 4 Gripent, a svédek egy NATO-csatlakozást kaptak

A svéd (és a magyar) érdekek mellett sokkal lényegesebbnek mutatkoznak a NATO szempontjai Svédország csatlakozásával kapcsolatban.

Fontos

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.