Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 16. 10:38 Világ

Kissinger szerint háborúhoz vezethet az Egyesült Államok és Kína közötti feszültség

Valószínűnek tartja Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a katonai konfliktust Kína és Tajvan között, ha a jelenlegi feszültségek fennmaradnak, derül ki a nemrégiben a századik születésnapját ünneplő republikánus politikus Bloombergnek adott interjújából.

Miért fontos ez? Tajvan helyzete régóta az egyik legkényesebb kérdés az amerikai-kínai kapcsolatokban. Kína sajátjának vallja az önigazgatású tajvani demokráciát, régóta arra törekedve, hogy  visszaszerezze az ellenőrzését a sziget felett, és rendszeresen kifejezi Washington felé a fegyvereladások és a tajvani vezetéssel való politikai elköteleződés ellenzését.

  • Kissinger Ázsiáról alkotott nézetei mérvadók, a politikus jelentős szerepet játszott az amerikai-kínai kapcsolatok rendezésében Richard Nixon elnökségekor. Kissinger mostani kommentárja Kína és az Egyesült Államok viszonyáról a leginkább borúlátóbbak közé tartozik, miután az amerikai kormány támogatásáról biztosította Tajvant kínai támadás esetén.
  • Kínával szemben konfrontatív politikusok többsége jellemzi az Egyesült Államok mindkét nagy politikai táborát. A két ország között elvi- és érdekellentétek állnak fenn és bizalmatlanok egymás céljait és motivációit tekintve.

Mi várható? A hivatalát az 1970-es években betöltő politikus néhány nappal Antony Blinken külügyminiszter pekingi utazása előtt beszélt. Az elmúlt öt évben nem járt Kínában Blinkennél magasabb szintű amerikai tisztviselő, ám a Fehér Ház elvárásai alacsonyak a látogatással kapcsolatban, nem számít áttörésre az Egyesült Államok kormánya.

  • A szuperhatalmak közötti háború nem nyerhető meg, csak aránytalan költségek árán  – állítja Kissinger. Az egykori külügyminiszter az amerikai-kínai párbeszéd élénkítését szorgalmazza, meglátása szerint változtatni kell a két ország viszonyán, mert a mostani tendenciák katonai konfliktushoz vezethetnek.
  • Kína vezetése invázióra törekszik magas rangú amerikai katonai tisztviselők figyelmeztetései szerint. Az ország célja, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg képes legyen Tajvan elfoglalására az elkövetkező években, esetleg már 2027-ben.
  • A csipgyártásban óriási Tajvan szerepe, ha sor kerül a konfrontációra, annak következményei világszerte érzékelhetők lesznek, a német autógyáraktól kezdve az amerikai techcégekig számtalan szereplő anyagi károkat szenvedne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína déli nyitással, pénzzel és propagandával törne ki az amerikai szorításbólA kínai geopolitikai influenszerek szerint a fejlődő világgal való szövetség, a fals nyugati narratíva letörése és a gazdasági erő lehet Peking fegyvere az amerikai “bekerítéssel” szemben, bár a hangsúlyokat illetően erős eltérések vannak köztük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétezer milliárd dollár bánná, ha Tajvannak baja esneEgy kínai blokád vagy támadás a magyar autóipartól az amerikai techvilágon át a nigeri mezőgazdaságig egy sor szektort megrengetne a globális kereskedelmi láncokon keresztül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok háború Kína Tajvan Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsiemelés előtti időszakban megszokottól.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Jandó Zoltán
2024. május 11. 05:24 Vállalat

Az egyik leggazdagabb magyar vette meg a bukott ásványvízkirály jachtját

Hivatalosan is új tulajdonoshoz került az Aquarius-Aqua bukásának jelképévé váló luxusjacht. A hajót át is nevezték: néhány napja már nem Cassiopeiának, hanem Aragónak hívják.