Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 16. 10:38 Világ

Kissinger szerint háborúhoz vezethet az Egyesült Államok és Kína közötti feszültség

Valószínűnek tartja Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a katonai konfliktust Kína és Tajvan között, ha a jelenlegi feszültségek fennmaradnak, derül ki a nemrégiben a századik születésnapját ünneplő republikánus politikus Bloombergnek adott interjújából.

Miért fontos ez? Tajvan helyzete régóta az egyik legkényesebb kérdés az amerikai-kínai kapcsolatokban. Kína sajátjának vallja az önigazgatású tajvani demokráciát, régóta arra törekedve, hogy  visszaszerezze az ellenőrzését a sziget felett, és rendszeresen kifejezi Washington felé a fegyvereladások és a tajvani vezetéssel való politikai elköteleződés ellenzését.

  • Kissinger Ázsiáról alkotott nézetei mérvadók, a politikus jelentős szerepet játszott az amerikai-kínai kapcsolatok rendezésében Richard Nixon elnökségekor. Kissinger mostani kommentárja Kína és az Egyesült Államok viszonyáról a leginkább borúlátóbbak közé tartozik, miután az amerikai kormány támogatásáról biztosította Tajvant kínai támadás esetén.
  • Kínával szemben konfrontatív politikusok többsége jellemzi az Egyesült Államok mindkét nagy politikai táborát. A két ország között elvi- és érdekellentétek állnak fenn és bizalmatlanok egymás céljait és motivációit tekintve.

Mi várható? A hivatalát az 1970-es években betöltő politikus néhány nappal Antony Blinken külügyminiszter pekingi utazása előtt beszélt. Az elmúlt öt évben nem járt Kínában Blinkennél magasabb szintű amerikai tisztviselő, ám a Fehér Ház elvárásai alacsonyak a látogatással kapcsolatban, nem számít áttörésre az Egyesült Államok kormánya.

  • A szuperhatalmak közötti háború nem nyerhető meg, csak aránytalan költségek árán  – állítja Kissinger. Az egykori külügyminiszter az amerikai-kínai párbeszéd élénkítését szorgalmazza, meglátása szerint változtatni kell a két ország viszonyán, mert a mostani tendenciák katonai konfliktushoz vezethetnek.
  • Kína vezetése invázióra törekszik magas rangú amerikai katonai tisztviselők figyelmeztetései szerint. Az ország célja, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg képes legyen Tajvan elfoglalására az elkövetkező években, esetleg már 2027-ben.
  • A csipgyártásban óriási Tajvan szerepe, ha sor kerül a konfrontációra, annak következményei világszerte érzékelhetők lesznek, a német autógyáraktól kezdve az amerikai techcégekig számtalan szereplő anyagi károkat szenvedne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína déli nyitással, pénzzel és propagandával törne ki az amerikai szorításbólA kínai geopolitikai influenszerek szerint a fejlődő világgal való szövetség, a fals nyugati narratíva letörése és a gazdasági erő lehet Peking fegyvere az amerikai “bekerítéssel” szemben, bár a hangsúlyokat illetően erős eltérések vannak köztük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétezer milliárd dollár bánná, ha Tajvannak baja esneEgy kínai blokád vagy támadás a magyar autóipartól az amerikai techvilágon át a nigeri mezőgazdaságig egy sor szektort megrengetne a globális kereskedelmi láncokon keresztül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok háború Kína Tajvan Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.