Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 16. 19:04 Világ

Irán ismét a világpiacra bocsátja az olaját, ami kihathat a benzinárra

Öt éve nem exportált annyi olajat Irán, mint mostanában, a szállítmányok döntően Kínába tartanak. Ráadásul az amerikai szankciók miatt elszigetelődő ország egyre jobba erősödik a Bloomberg szerint: például élénkülnek a kapcsolatai a regionális vetélytársaival, sőt Washingtonnal is óvatos egyeztetéseket kezdett.

Miért fontos ez? A többletkínálat megingathatja az olajpiacot. A megtorpanó gazdasági növekedés és az olcsó orosz szállítmányok hatásait ellensúlyozva igyekszik a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) megtámasztani az olajárat – Szaúd-Arábia például mérsékli kitermelését –, ezt teheti még nehezebbé az iráni termelés felfutása.

Számokban: az iráni olajszállítások jócskán megnőttek tavaly ősz óta, májusban elérték a napi 1,6 millió hordót az érvényben lévő amerikai szankciók ellenére. A termelés pedig elérte a napi 2,9 millió hordót az országban, ami a legmagasabb szint 2018 vége óta.

Mi várható? Miután Donald Trump 2018-ban kilépett a Teheránnal kötött atommegállapodásból, a szankciók alá vont Irán válságos helyzetbe került. A fokozódó termelés és kivitel a javuló külkapcsolatokkal párosulva azonban megerősítheti a féktelen infláció, a riál árfolyamának gyengülése és a keményvonalas Ebrahim Raiszi elnök elleni zavargások által sújtott gazdaságot.

  • A benzinárak kordában tartására törekedhet az amerikai kormány bizonyos feltételezések szerint az élénkülő iráni olajexport hallgatólagos tolerálásával.
  • Az olajár alakulása mégis kérdéses: Kína fellendülése gyorsulhat a második félévben, így az ország felszívhatja az iráni szállítmányokat a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint – a kereskedők ugyanakkor szkeptikusak a kínálat szűkösségére utaló előrejelzésekkel szemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar 80-as évekbe csúszik vissza éppen egy olajnagyhatalomAz amerikai szankciók miatt nincs vevő az olajra, így nem tudják kifizetni az importszámlát sem Iránban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az oroszok is vizsgálják az olajárcsökkenés okait, mi várható a magyar kutakon?Jelentősen csökkent a héten a világpiacon meghatározó olajtípusok árfolyama, úgy néz ki, hogy egyelőre nem hatásos a globális olajkartell kitermeléscsökkentése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKemény idők várnak a magyar autósokra a következő évtőlTavaly még hatósági árral védte a kormány az autósokat, jövőre viszont az egyik legmagasabb benzinárral találkozhatnak az autósok a magyar kutakon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Irán iráni atommegállapodás kőolaj olajár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Bőgel György Avatar
2024. július 14. 05:06 Világ

Hogyan birkózott meg az ukrajnai háború gazdasági sokkjával Közép-Európa?

Nyolc ország harminc kutatója fogott össze, hogy elemezze az orosz-ukrán háború gazdasági következményeit a régiónkban.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.