Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 20. 12:37 Világ

A felespoharakban is megjelent a szolidaritás a megtámadott Ukrajnával

Jó üzleti lehetőséget teremtett néhány ukrán vodkagyártónak, hogy a háborút követően sok nyugati országban elkezdték bojkottálni az orosz vodkákat. A BBC cikkéből kiderül, hogy több, korábban kevésbé ismert ukrán márka eladásainak is jót tett az elmúlt egy év.

A forgalom növekedése ellenére ugyanakkor nem mentesek a kihívásoktól ezeknek a gyártóknak a hétköznapjai, a háború miatt gyakran nehézkes fenntartani a termelést. A Nemiroffnak például közvetlenül az orosz inváziót követően egy hónapra be kellett zárnia a Kijevtől nagyjából 250 kilométerre található fő főzdéjét. Később áramkimaradások zavarták meg a termelést, mivel

az orosz hadsereg célzottan támadni kezdte az ukrajnai elektromos infrastruktúrát.

Mindezek ellenére a cég exportja jelentősen nőni tudott, az Egyesült Királyáságban például duplázódtak az eladásaik.

A Dima’s nevű vodkagyártó cég vezetője szintén arról számolt be, hogy problémákat okozott a Kijevtől nyugatra fekvő Zsitomir városában lévő főzdéjükben a bombázás és az áramkimaradások, de ennek ellenére fenn tudták tartani a termelést és az exportot is. Ő a háború kezdete óta a nyereség egy részét ukrán jótékonysági szervezeteknek adja, amit azért is tehet meg, mert szerinte az emberek is keresik a módját annak, hogy támogatni tudják a megtámadott országot, akár ukrán termékek vásárlásával, vagy egyéb adománnyal.

A cikk egy olyan gyártóról is beszámol, amely Kanadában nyitott főzdét, amikor a háború miatt be kellett zárnia az ukrajnai üzemét. Katherine Vellinga Kanadában nőtt fel ukrán bevándorlók gyerekeként, és 2005-ben költözött Ukrajnába, ahol a férjével megvásároltak egy kisebb főzdét a Kijevtől délre fekvő Zolotonosa városában, és a Zirkova nevű vodkát kezdték gyártani. A háború kitörése után Vellinga úgy döntött, hogy a kanadai Ontarióba helyezi át a termelést egy helyi főzde megnyitásával. Ez azóta is termel, miközben már az ukrajnai üzem is újra ki tudott nyitni. A cég kanadai márkája egyébként a Zirkova Unity nevet viseli, és a cég teljes nyereségét ukrán jótékonysági szervezetek kapják. 

Habár az vitatott, hogy pontosan honnan származik az ital, a legtöbb vodkát Oroszországban, Ukrajnában és Lengyelországban gyártják és fogyasztják. A legszigorúbb szabályozás Lengyelországban vonatkozik a vodkagyártásra, a lengyel vodka ugyanis csak csak búzából, rozsból, zabból, burgonyából vagy tritikáléból (a búza és a rozs hibridje), vízből és élesztőből készülhet. Más országokban ezek mellett kukoricát, rizst, cukrot, szőlőlét vagy akár tejet, valamint számos egyéb összetevőt vagy adalékanyagot is használhatnak a vodka előállításához.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHadat üzentek az alkoholizmusnak, csúnyán elbukták a háborútÉsztországban minden ötödik embert az ital öli meg. A kormány lépni akart, de a gazdasági érdekek és a közös piac legyőzték az egészségügyi szempontokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa minden vodka ugyanabból áll, akkor miért hatszor drágább az egyik, mint a másik?Nem mindegy, hogyan állítják elő az alkohol és a víz keverékét. De alapvetően mégis ugyanolyan.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ alkohol Oroszország Ukrajna vodka Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.