Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 20. 12:37 Világ

A felespoharakban is megjelent a szolidaritás a megtámadott Ukrajnával

Jó üzleti lehetőséget teremtett néhány ukrán vodkagyártónak, hogy a háborút követően sok nyugati országban elkezdték bojkottálni az orosz vodkákat. A BBC cikkéből kiderül, hogy több, korábban kevésbé ismert ukrán márka eladásainak is jót tett az elmúlt egy év.

A forgalom növekedése ellenére ugyanakkor nem mentesek a kihívásoktól ezeknek a gyártóknak a hétköznapjai, a háború miatt gyakran nehézkes fenntartani a termelést. A Nemiroffnak például közvetlenül az orosz inváziót követően egy hónapra be kellett zárnia a Kijevtől nagyjából 250 kilométerre található fő főzdéjét. Később áramkimaradások zavarták meg a termelést, mivel

az orosz hadsereg célzottan támadni kezdte az ukrajnai elektromos infrastruktúrát.

Mindezek ellenére a cég exportja jelentősen nőni tudott, az Egyesült Királyáságban például duplázódtak az eladásaik.

A Dima’s nevű vodkagyártó cég vezetője szintén arról számolt be, hogy problémákat okozott a Kijevtől nyugatra fekvő Zsitomir városában lévő főzdéjükben a bombázás és az áramkimaradások, de ennek ellenére fenn tudták tartani a termelést és az exportot is. Ő a háború kezdete óta a nyereség egy részét ukrán jótékonysági szervezeteknek adja, amit azért is tehet meg, mert szerinte az emberek is keresik a módját annak, hogy támogatni tudják a megtámadott országot, akár ukrán termékek vásárlásával, vagy egyéb adománnyal.

A cikk egy olyan gyártóról is beszámol, amely Kanadában nyitott főzdét, amikor a háború miatt be kellett zárnia az ukrajnai üzemét. Katherine Vellinga Kanadában nőtt fel ukrán bevándorlók gyerekeként, és 2005-ben költözött Ukrajnába, ahol a férjével megvásároltak egy kisebb főzdét a Kijevtől délre fekvő Zolotonosa városában, és a Zirkova nevű vodkát kezdték gyártani. A háború kitörése után Vellinga úgy döntött, hogy a kanadai Ontarióba helyezi át a termelést egy helyi főzde megnyitásával. Ez azóta is termel, miközben már az ukrajnai üzem is újra ki tudott nyitni. A cég kanadai márkája egyébként a Zirkova Unity nevet viseli, és a cég teljes nyereségét ukrán jótékonysági szervezetek kapják. 

Habár az vitatott, hogy pontosan honnan származik az ital, a legtöbb vodkát Oroszországban, Ukrajnában és Lengyelországban gyártják és fogyasztják. A legszigorúbb szabályozás Lengyelországban vonatkozik a vodkagyártásra, a lengyel vodka ugyanis csak csak búzából, rozsból, zabból, burgonyából vagy tritikáléból (a búza és a rozs hibridje), vízből és élesztőből készülhet. Más országokban ezek mellett kukoricát, rizst, cukrot, szőlőlét vagy akár tejet, valamint számos egyéb összetevőt vagy adalékanyagot is használhatnak a vodka előállításához.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHadat üzentek az alkoholizmusnak, csúnyán elbukták a háborútÉsztországban minden ötödik embert az ital öli meg. A kormány lépni akart, de a gazdasági érdekek és a közös piac legyőzték az egészségügyi szempontokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa minden vodka ugyanabból áll, akkor miért hatszor drágább az egyik, mint a másik?Nem mindegy, hogyan állítják elő az alkohol és a víz keverékét. De alapvetően mégis ugyanolyan.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ alkohol Oroszország Ukrajna vodka Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.