Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. február 9. 13:58 Világ

Dől az állami pénz az orosz vállalatokba, hogy ki tudják váltani a külföldi termékeket

Hiába a háború miatti gazdasági visszaesés Oroszországban, a vállalatok beruházási aktivitása fokozódott 2022-ben. A nyersanyagok kivitele révén annyi tőke áramlott az országba, hogy a cégek önerőből vagy állami támogatásból tavaly is képesek voltak befektetni, igaz, jórészt a külföldi termékek kiváltására vagy új ellátási láncok kiépítésére kellett költeniük a szankciók miatt, derül ki a Bloomberg cikkéből.

A beruházások 6 százalékos tavalyi növekedése tehát a vállalati szféra alkalmazkodásának köszönhető, a lendület fenntarthatósága azonban kérdéses. A magánvállalatok beruházásai várhatóan mérséklődnek majd az orosz termékek nyugati behozatalára vonatkozó tiltások és a nyereségesség csökkenése miatt, nyilatkozta az amerikai lapnak egy moszkvai elemző. A kormány és az állami vállalatok beruházásai ugyanakkor még akár tovább fokozódhatnak, így összességében a befektetések mérsékelt visszaesése várható az idei évben.

A tavalyi rendhagyó trendet állami hitelek és támogatások is serkentették, a szankciók okozta hiányok, illetve a nyugati márkák kivonulását követő űr betöltésére továbbá új cégek is létrejöttek: a Bloomberg például akkumulátor-, hidrogén-peroxid-, hidraulika- és gyógyszergyárak létesüléséről számol be, amelyek mind a korábbi import helyettesítését szolgálják.

Gigantikus összeg volt erre elkülönítve.

– mondta a lapnak a korábbi importtermékek belföldi gyártásra vállalkozó cégek részére biztosított kormányzati támogatásokról egy orosz üzletasszony.

Az új értékesítési csatornák kialakítására is sok pénzt fordítottak az orosz cégek, a Gazprom például megduplázta tavaly a beruházási kiadásait, és az export kelet felé történő átirányítása idén sem fog kevesebb pénzt felemészteni. Az olajvállalatok szintén kénytelenek voltak a szállítási infrastruktúrára, például tartályhajókra költeni.

Jellemzők továbbá a szankciók révén az országban elérhetetlenné váló külföldi technológia kiváltására irányuló beruházások is. Az egyik legnagyobb acélipari vállalat például olyan informatikai fejlesztésekbe kezd idén, amelyeket más fémipari szereplők is használhatnak majd, és az állam is igyekszik hitelek révén ambicionálni a hasonló törekvéseket.

Hosszabb távon az önellátás következtében az indokoltnál drágább és rosszabb minőségű termékek terjedhetnek el az orosz piacon, a legtöbb cég beruházásait ugyanis inkább a túlélés, semmint a fejlődés igénye motiválja. Egyelőre mindenesetre viszonylag bőséges forrás áll a befektetők rendelkezésére, egy állami program keretében példálul a kis- és középvállalkozások összesen 4,3 milliárd dollárnyi kedvezményes hitelt igényelhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem lett gazdasági apokalipszis az orosz földgázexport letekeréséből?Elkerültük az energiaválság legrosszabb forgatókönyveit, de komoly kihívások előtt állunk még - G7 Podcast Szabó Johnnal és Jandó Zoltánnal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olajembargó elleni magyar vétó leginkább a pénzről szólAz ellátásbiztonság nincs veszélyben, az ország ellátható üzemanyaggal még egy esetleges gyors leválás esetén is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ beruházások orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2023. május 29. 04:33 Világ

Megtérülő ravaszság vagy felesleges kockázat Orbánék stratégiája a külgazdaságban?

A befektetések egyre inkább „baráti" országokban koncentrálódnak, Európában Kína szerepe csökken, Amerikáé nő. Magyarország kilóg a sorból, ami egyes értelmezések szerint ravasz, mások szerint kockázatos dolog.

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.

Váczi István
2023. május 26. 16:49 Világ

Van fontosabb földgáz is az orosznál Kína számára

Miközben az új orosz vezetékkel kapcsolatos döntést halogatják, Közép-Ázsia felé ők szeretnék felgyorsítani a megvalósítást.

Fontos

Banyár József
2023. május 28. 17:35 Élet

A gyermeknevelés luxussá vált, ezt akartuk?

A jövő nemzedék felnevelése a társadalom egyik legfontosabb befektetése, de ezt mintha senki sem akarná tudomásul venni, amikor a gazdaságról vagy a nyugdíjrendszerről van szó.

Jandó Zoltán
2023. május 28. 04:32 Adat

Ősszel annyi gázunk lesz, hogy nem tudjuk majd hova tenni, az árak bezuhanhatnak

Ha ilyen ütemben folytatódik a betárolás, szeptember elejére elérhetjük a szinte teljes töltöttséget. Tavaly emiatt egy hónap alatt nyolcadára esett a gázár.

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.