Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. február 9. 13:58 Világ

Dől az állami pénz az orosz vállalatokba, hogy ki tudják váltani a külföldi termékeket

Hiába a háború miatti gazdasági visszaesés Oroszországban, a vállalatok beruházási aktivitása fokozódott 2022-ben. A nyersanyagok kivitele révén annyi tőke áramlott az országba, hogy a cégek önerőből vagy állami támogatásból tavaly is képesek voltak befektetni, igaz, jórészt a külföldi termékek kiváltására vagy új ellátási láncok kiépítésére kellett költeniük a szankciók miatt, derül ki a Bloomberg cikkéből.

A beruházások 6 százalékos tavalyi növekedése tehát a vállalati szféra alkalmazkodásának köszönhető, a lendület fenntarthatósága azonban kérdéses. A magánvállalatok beruházásai várhatóan mérséklődnek majd az orosz termékek nyugati behozatalára vonatkozó tiltások és a nyereségesség csökkenése miatt, nyilatkozta az amerikai lapnak egy moszkvai elemző. A kormány és az állami vállalatok beruházásai ugyanakkor még akár tovább fokozódhatnak, így összességében a befektetések mérsékelt visszaesése várható az idei évben.

A tavalyi rendhagyó trendet állami hitelek és támogatások is serkentették, a szankciók okozta hiányok, illetve a nyugati márkák kivonulását követő űr betöltésére továbbá új cégek is létrejöttek: a Bloomberg például akkumulátor-, hidrogén-peroxid-, hidraulika- és gyógyszergyárak létesüléséről számol be, amelyek mind a korábbi import helyettesítését szolgálják.

Gigantikus összeg volt erre elkülönítve.

– mondta a lapnak a korábbi importtermékek belföldi gyártásra vállalkozó cégek részére biztosított kormányzati támogatásokról egy orosz üzletasszony.

Az új értékesítési csatornák kialakítására is sok pénzt fordítottak az orosz cégek, a Gazprom például megduplázta tavaly a beruházási kiadásait, és az export kelet felé történő átirányítása idén sem fog kevesebb pénzt felemészteni. Az olajvállalatok szintén kénytelenek voltak a szállítási infrastruktúrára, például tartályhajókra költeni.

Jellemzők továbbá a szankciók révén az országban elérhetetlenné váló külföldi technológia kiváltására irányuló beruházások is. Az egyik legnagyobb acélipari vállalat például olyan informatikai fejlesztésekbe kezd idén, amelyeket más fémipari szereplők is használhatnak majd, és az állam is igyekszik hitelek révén ambicionálni a hasonló törekvéseket.

Hosszabb távon az önellátás következtében az indokoltnál drágább és rosszabb minőségű termékek terjedhetnek el az orosz piacon, a legtöbb cég beruházásait ugyanis inkább a túlélés, semmint a fejlődés igénye motiválja. Egyelőre mindenesetre viszonylag bőséges forrás áll a befektetők rendelkezésére, egy állami program keretében példálul a kis- és középvállalkozások összesen 4,3 milliárd dollárnyi kedvezményes hitelt igényelhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem lett gazdasági apokalipszis az orosz földgázexport letekeréséből?Elkerültük az energiaválság legrosszabb forgatókönyveit, de komoly kihívások előtt állunk még - G7 Podcast Szabó Johnnal és Jandó Zoltánnal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olajembargó elleni magyar vétó leginkább a pénzről szólAz ellátásbiztonság nincs veszélyben, az ország ellátható üzemanyaggal még egy esetleges gyors leválás esetén is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ beruházások orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.