Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. február 9. 13:58 Világ

Dől az állami pénz az orosz vállalatokba, hogy ki tudják váltani a külföldi termékeket

Hiába a háború miatti gazdasági visszaesés Oroszországban, a vállalatok beruházási aktivitása fokozódott 2022-ben. A nyersanyagok kivitele révén annyi tőke áramlott az országba, hogy a cégek önerőből vagy állami támogatásból tavaly is képesek voltak befektetni, igaz, jórészt a külföldi termékek kiváltására vagy új ellátási láncok kiépítésére kellett költeniük a szankciók miatt, derül ki a Bloomberg cikkéből.

A beruházások 6 százalékos tavalyi növekedése tehát a vállalati szféra alkalmazkodásának köszönhető, a lendület fenntarthatósága azonban kérdéses. A magánvállalatok beruházásai várhatóan mérséklődnek majd az orosz termékek nyugati behozatalára vonatkozó tiltások és a nyereségesség csökkenése miatt, nyilatkozta az amerikai lapnak egy moszkvai elemző. A kormány és az állami vállalatok beruházásai ugyanakkor még akár tovább fokozódhatnak, így összességében a befektetések mérsékelt visszaesése várható az idei évben.

A tavalyi rendhagyó trendet állami hitelek és támogatások is serkentették, a szankciók okozta hiányok, illetve a nyugati márkák kivonulását követő űr betöltésére továbbá új cégek is létrejöttek: a Bloomberg például akkumulátor-, hidrogén-peroxid-, hidraulika- és gyógyszergyárak létesüléséről számol be, amelyek mind a korábbi import helyettesítését szolgálják.

Gigantikus összeg volt erre elkülönítve.

– mondta a lapnak a korábbi importtermékek belföldi gyártásra vállalkozó cégek részére biztosított kormányzati támogatásokról egy orosz üzletasszony.

Az új értékesítési csatornák kialakítására is sok pénzt fordítottak az orosz cégek, a Gazprom például megduplázta tavaly a beruházási kiadásait, és az export kelet felé történő átirányítása idén sem fog kevesebb pénzt felemészteni. Az olajvállalatok szintén kénytelenek voltak a szállítási infrastruktúrára, például tartályhajókra költeni.

Jellemzők továbbá a szankciók révén az országban elérhetetlenné váló külföldi technológia kiváltására irányuló beruházások is. Az egyik legnagyobb acélipari vállalat például olyan informatikai fejlesztésekbe kezd idén, amelyeket más fémipari szereplők is használhatnak majd, és az állam is igyekszik hitelek révén ambicionálni a hasonló törekvéseket.

Hosszabb távon az önellátás következtében az indokoltnál drágább és rosszabb minőségű termékek terjedhetnek el az orosz piacon, a legtöbb cég beruházásait ugyanis inkább a túlélés, semmint a fejlődés igénye motiválja. Egyelőre mindenesetre viszonylag bőséges forrás áll a befektetők rendelkezésére, egy állami program keretében példálul a kis- és középvállalkozások összesen 4,3 milliárd dollárnyi kedvezményes hitelt igényelhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem lett gazdasági apokalipszis az orosz földgázexport letekeréséből?Elkerültük az energiaválság legrosszabb forgatókönyveit, de komoly kihívások előtt állunk még - G7 Podcast Szabó Johnnal és Jandó Zoltánnal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olajembargó elleni magyar vétó leginkább a pénzről szólAz ellátásbiztonság nincs veszélyben, az ország ellátható üzemanyaggal még egy esetleges gyors leválás esetén is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ beruházások orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.