Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 2. 13:27 Világ

Rekordértékű kriptopénzt loptak el az atomfegyverkezést finanszírozó észak-koreai hackerek

2022-ben 1,7 milliárd dollár (mintegy 600 milliárd forint) értékű kriptovalutát loptak el az észak-koreai rezsimhez köthető hackerek a Chainalysis nevű, blokkláncalapú termékekre szakosodott elemzőcég jelentése szerint – számolt be a BBC.

Az Észak-Koreának dolgozó hackerek ezzel több mint négyszeresére javították az eddigi rekordjukat, ami 2021-ben 429 millió dollárnyi ellopott kriptopénz volt. Tavaly az előző évekhez képest is kiemelkedően sok kriptopénzt loptak el globálisan, és az Észak-Koreához köthető lopások az összesen 3,8 milliárd dollárnyi eltulajdonított összegen belül is jelentős részt, 44 százalékot tettek ki.

Szakértői feltételezések szerint a súlyosan szankcionált, világgazdaságtól elszigetelődött ország részben ilyen módon teremt pénzügyi forrásokat a nukleáris fegyverarzenáljának fenntartásához. Észak-Korea eddig hat nukleáris kísérletet hajtott végre, és elemzők szerint idén sor kerül a hetedikre is.

Annak ellenére, hogy az ország gazdasági teljesítménye nagyon gyenge, az ország vezetője, Kim Dzsongun az elmúlt időszakban egyre több erőforrást csoportosított át az ország nukleáris fegyverkezésére. A Chainalysis jelentése szerint Észak-Korea exportja 2020-ban mintegy 142 millió dollárt tett ki, tehát látszik, hogy a kriptolopás a gazdaságuk elég jelentős részét teszi ki. Bár azt nem lehet pontosan tudni, hogy hány hacker dolgozik Észak-Koreának, de szakértői becslések szerint nagyjából 6000-7000 észak-koreai és külföldi dolgozhat a távol-keleti államnak.

A jelentés szerint az Észak-Koreának dolgozó hackerek jellemzően különböző felhasználók kriptovalutáit keverik össze, hogy elfedjék a pénzeszközök eredetét, és ezzel mossák tisztára a lopott kriptopénzeket. Más esetekben kínai kereskedőkön vagy nem helyettesíthető tokeneken, azaz NFT-ken keresztül mossák tisztára a lopott pénzt.

Észak-Korea több hackercsoportot is finanszíroz, de ezek közül jelentőségében kiemelkedik a Lazarus Csoport (Lazarus Group), amely az amerikai hatóságok tavaly áprilisi közlése szerint 620 millió dollárt lopott el egy NFT-alapú online játékon, az Axie Infinity-n belül. Az FBI pedig januárban erősítette meg, hogy szintén a Lazarus lopott el nagyjából 100 millió dollárnyi kriptopénzt tavaly a Horizon bridge nevű blokklánc-hálózaton.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszatérnek az ATM-ek nagyüzemi fosztogatóiIsmét aktivizálják magukat azok a csoportok, amelyek Észak-Korea megbízásából ürítik ki világszerte a pénzkiadó automatákat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon-nagyon rafináltan mossa a pénzt Észak-KoreaOrosz kikötőkben átpakolt szén, észak-koreai titkosszolgálat által irányított maláj fegyverkereskedő, letelepedési kötvényes kínai.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bűnözés észak-korea hacker hackerek kriptovaluta Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.