Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 2. 13:27 Világ

Rekordértékű kriptopénzt loptak el az atomfegyverkezést finanszírozó észak-koreai hackerek

2022-ben 1,7 milliárd dollár (mintegy 600 milliárd forint) értékű kriptovalutát loptak el az észak-koreai rezsimhez köthető hackerek a Chainalysis nevű, blokkláncalapú termékekre szakosodott elemzőcég jelentése szerint – számolt be a BBC.

Az Észak-Koreának dolgozó hackerek ezzel több mint négyszeresére javították az eddigi rekordjukat, ami 2021-ben 429 millió dollárnyi ellopott kriptopénz volt. Tavaly az előző évekhez képest is kiemelkedően sok kriptopénzt loptak el globálisan, és az Észak-Koreához köthető lopások az összesen 3,8 milliárd dollárnyi eltulajdonított összegen belül is jelentős részt, 44 százalékot tettek ki.

Szakértői feltételezések szerint a súlyosan szankcionált, világgazdaságtól elszigetelődött ország részben ilyen módon teremt pénzügyi forrásokat a nukleáris fegyverarzenáljának fenntartásához. Észak-Korea eddig hat nukleáris kísérletet hajtott végre, és elemzők szerint idén sor kerül a hetedikre is.

Annak ellenére, hogy az ország gazdasági teljesítménye nagyon gyenge, az ország vezetője, Kim Dzsongun az elmúlt időszakban egyre több erőforrást csoportosított át az ország nukleáris fegyverkezésére. A Chainalysis jelentése szerint Észak-Korea exportja 2020-ban mintegy 142 millió dollárt tett ki, tehát látszik, hogy a kriptolopás a gazdaságuk elég jelentős részét teszi ki. Bár azt nem lehet pontosan tudni, hogy hány hacker dolgozik Észak-Koreának, de szakértői becslések szerint nagyjából 6000-7000 észak-koreai és külföldi dolgozhat a távol-keleti államnak.

A jelentés szerint az Észak-Koreának dolgozó hackerek jellemzően különböző felhasználók kriptovalutáit keverik össze, hogy elfedjék a pénzeszközök eredetét, és ezzel mossák tisztára a lopott kriptopénzeket. Más esetekben kínai kereskedőkön vagy nem helyettesíthető tokeneken, azaz NFT-ken keresztül mossák tisztára a lopott pénzt.

Észak-Korea több hackercsoportot is finanszíroz, de ezek közül jelentőségében kiemelkedik a Lazarus Csoport (Lazarus Group), amely az amerikai hatóságok tavaly áprilisi közlése szerint 620 millió dollárt lopott el egy NFT-alapú online játékon, az Axie Infinity-n belül. Az FBI pedig januárban erősítette meg, hogy szintén a Lazarus lopott el nagyjából 100 millió dollárnyi kriptopénzt tavaly a Horizon bridge nevű blokklánc-hálózaton.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszatérnek az ATM-ek nagyüzemi fosztogatóiIsmét aktivizálják magukat azok a csoportok, amelyek Észak-Korea megbízásából ürítik ki világszerte a pénzkiadó automatákat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon-nagyon rafináltan mossa a pénzt Észak-KoreaOrosz kikötőkben átpakolt szén, észak-koreai titkosszolgálat által irányított maláj fegyverkereskedő, letelepedési kötvényes kínai.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bűnözés észak-korea hacker hackerek kriptovaluta Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.