Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 2. 13:27 Világ

Rekordértékű kriptopénzt loptak el az atomfegyverkezést finanszírozó észak-koreai hackerek

2022-ben 1,7 milliárd dollár (mintegy 600 milliárd forint) értékű kriptovalutát loptak el az észak-koreai rezsimhez köthető hackerek a Chainalysis nevű, blokkláncalapú termékekre szakosodott elemzőcég jelentése szerint – számolt be a BBC.

Az Észak-Koreának dolgozó hackerek ezzel több mint négyszeresére javították az eddigi rekordjukat, ami 2021-ben 429 millió dollárnyi ellopott kriptopénz volt. Tavaly az előző évekhez képest is kiemelkedően sok kriptopénzt loptak el globálisan, és az Észak-Koreához köthető lopások az összesen 3,8 milliárd dollárnyi eltulajdonított összegen belül is jelentős részt, 44 százalékot tettek ki.

Szakértői feltételezések szerint a súlyosan szankcionált, világgazdaságtól elszigetelődött ország részben ilyen módon teremt pénzügyi forrásokat a nukleáris fegyverarzenáljának fenntartásához. Észak-Korea eddig hat nukleáris kísérletet hajtott végre, és elemzők szerint idén sor kerül a hetedikre is.

Annak ellenére, hogy az ország gazdasági teljesítménye nagyon gyenge, az ország vezetője, Kim Dzsongun az elmúlt időszakban egyre több erőforrást csoportosított át az ország nukleáris fegyverkezésére. A Chainalysis jelentése szerint Észak-Korea exportja 2020-ban mintegy 142 millió dollárt tett ki, tehát látszik, hogy a kriptolopás a gazdaságuk elég jelentős részét teszi ki. Bár azt nem lehet pontosan tudni, hogy hány hacker dolgozik Észak-Koreának, de szakértői becslések szerint nagyjából 6000-7000 észak-koreai és külföldi dolgozhat a távol-keleti államnak.

A jelentés szerint az Észak-Koreának dolgozó hackerek jellemzően különböző felhasználók kriptovalutáit keverik össze, hogy elfedjék a pénzeszközök eredetét, és ezzel mossák tisztára a lopott kriptopénzeket. Más esetekben kínai kereskedőkön vagy nem helyettesíthető tokeneken, azaz NFT-ken keresztül mossák tisztára a lopott pénzt.

Észak-Korea több hackercsoportot is finanszíroz, de ezek közül jelentőségében kiemelkedik a Lazarus Csoport (Lazarus Group), amely az amerikai hatóságok tavaly áprilisi közlése szerint 620 millió dollárt lopott el egy NFT-alapú online játékon, az Axie Infinity-n belül. Az FBI pedig januárban erősítette meg, hogy szintén a Lazarus lopott el nagyjából 100 millió dollárnyi kriptopénzt tavaly a Horizon bridge nevű blokklánc-hálózaton.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszatérnek az ATM-ek nagyüzemi fosztogatóiIsmét aktivizálják magukat azok a csoportok, amelyek Észak-Korea megbízásából ürítik ki világszerte a pénzkiadó automatákat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon-nagyon rafináltan mossa a pénzt Észak-KoreaOrosz kikötőkben átpakolt szén, észak-koreai titkosszolgálat által irányított maláj fegyverkereskedő, letelepedési kötvényes kínai.

Világ bűnözés észak-korea hacker hackerek kriptovaluta Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.