Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 2. 13:27 Világ

Rekordértékű kriptopénzt loptak el az atomfegyverkezést finanszírozó észak-koreai hackerek

2022-ben 1,7 milliárd dollár (mintegy 600 milliárd forint) értékű kriptovalutát loptak el az észak-koreai rezsimhez köthető hackerek a Chainalysis nevű, blokkláncalapú termékekre szakosodott elemzőcég jelentése szerint – számolt be a BBC.

Az Észak-Koreának dolgozó hackerek ezzel több mint négyszeresére javították az eddigi rekordjukat, ami 2021-ben 429 millió dollárnyi ellopott kriptopénz volt. Tavaly az előző évekhez képest is kiemelkedően sok kriptopénzt loptak el globálisan, és az Észak-Koreához köthető lopások az összesen 3,8 milliárd dollárnyi eltulajdonított összegen belül is jelentős részt, 44 százalékot tettek ki.

Szakértői feltételezések szerint a súlyosan szankcionált, világgazdaságtól elszigetelődött ország részben ilyen módon teremt pénzügyi forrásokat a nukleáris fegyverarzenáljának fenntartásához. Észak-Korea eddig hat nukleáris kísérletet hajtott végre, és elemzők szerint idén sor kerül a hetedikre is.

Annak ellenére, hogy az ország gazdasági teljesítménye nagyon gyenge, az ország vezetője, Kim Dzsongun az elmúlt időszakban egyre több erőforrást csoportosított át az ország nukleáris fegyverkezésére. A Chainalysis jelentése szerint Észak-Korea exportja 2020-ban mintegy 142 millió dollárt tett ki, tehát látszik, hogy a kriptolopás a gazdaságuk elég jelentős részét teszi ki. Bár azt nem lehet pontosan tudni, hogy hány hacker dolgozik Észak-Koreának, de szakértői becslések szerint nagyjából 6000-7000 észak-koreai és külföldi dolgozhat a távol-keleti államnak.

A jelentés szerint az Észak-Koreának dolgozó hackerek jellemzően különböző felhasználók kriptovalutáit keverik össze, hogy elfedjék a pénzeszközök eredetét, és ezzel mossák tisztára a lopott kriptopénzeket. Más esetekben kínai kereskedőkön vagy nem helyettesíthető tokeneken, azaz NFT-ken keresztül mossák tisztára a lopott pénzt.

Észak-Korea több hackercsoportot is finanszíroz, de ezek közül jelentőségében kiemelkedik a Lazarus Csoport (Lazarus Group), amely az amerikai hatóságok tavaly áprilisi közlése szerint 620 millió dollárt lopott el egy NFT-alapú online játékon, az Axie Infinity-n belül. Az FBI pedig januárban erősítette meg, hogy szintén a Lazarus lopott el nagyjából 100 millió dollárnyi kriptopénzt tavaly a Horizon bridge nevű blokklánc-hálózaton.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszatérnek az ATM-ek nagyüzemi fosztogatóiIsmét aktivizálják magukat azok a csoportok, amelyek Észak-Korea megbízásából ürítik ki világszerte a pénzkiadó automatákat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon-nagyon rafináltan mossa a pénzt Észak-KoreaOrosz kikötőkben átpakolt szén, észak-koreai titkosszolgálat által irányított maláj fegyverkereskedő, letelepedési kötvényes kínai.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bűnözés észak-korea hacker hackerek kriptovaluta Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.