Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. január 26. 11:23 Világ

Nagyon-nagyon rafináltan mossa a pénzt Észak-Korea

Hiába tiltotta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa Észak-Koreának, hogy szenet exportáljon, a titkolózó atomrezsim ügyes trükkök sorozatával mégis ki tudta játszani a szankciókat. A szénexport nagyjából olyan fontos Kim Dzsongun diktatúrájában, mint az autógyártás Magyarországon: kb. egymilliárd dollártól, a becsült GDP 3-4 százalékától fosztanák meg az országot, ha be tudnák tartatni a korlátozásokat.

Csakhogy egyre több jel utal arra, hogy ez egyáltalán nem sikerül a nemzetközi közösségnek. A Reuters európai és amerikai forrásai szerint például tavaly június óta legalább három alkalommal szállítottak szenet Észak-Koreából orosz kikötőkbe (Nahodka, Holmszk), ahol aztán átpakolták a szállítmányt Japánba és Dél-Koreába tartó hajókra. Ez esetenként egészen feltűnő volt, a Jian Fu nevű hajó például kikapcsolta GPS-es követőjét, mielőtt 17 ezer tonna szenet pakolt le Nahodka kikötőjében. A szenet nem vámolták el, hanem rögtön japán és dél-koreai kikötőkbe tartó kínai hajókra rakták. Hasonlóan csinálta a Rung Ra 2 nevű szénszállító.

Amellett, hogy ez nyilvánvalóan sérti az ENSZ BT-ben az oroszok által is megszavazott szankciókat, az külön érdekes, hogy Oroszország 2016 óta egyetlen egyszer sem jelentette, hogy Észak-Koreából érkezett volna területére szénszállítmány. Az amerikai pénzügyminisztérium válaszul az egyik észak-koreai szénszállító hajót (UAL Ji Bong 6) rátette saját szankciólistájára, az oroszok viszont mindent tagadnak.

A pénzügyi szankciókat is könnyedén kijátsszák az észak-koreaiak. Egy amerikai és egy dél-koreai kutatóintézet (C4ADS, Sejong intézet) napokban nyilvánossá tett tanulmánya részletesen bemutat egy esetet, amikor az észak-koreai titkosszolgálat irányítása alatt álló malajziai cég segédkezett egy fegyverbeszerzésben. A malajziai cég nem közvetlenül, hanem egy Hongkongba bejegyzett fedőcégen keresztül vásárolt alkatrészeket a fegyverekhez egy kelet-ázsiai nagykereskedőtől. A kutatók szerint a nagykereskedő nem is tudta, hogy észak-koreaiakkal üzletel.

A tranzakció ráadásul egy amerikai bank számláján is keresztülment, így a kutatók szerint az eset azt is alátámasztja, hogy az észak-koreai titkosszolgálat az amerikai pénzügyi rendszert felhasználva tudja kikerülni a szankciókat. A kutatás szerint az észak-koreai titkosszolgálat az által irányított malajziai cég mellett mintegy négy tucat hasonló cégen keresztül próbálja kijátszani a szankciókat.

Az észak-koreai furfangnak még itt sincs vége. Az amerikai titkosszolgálatok tavaly megnevezték azt a kínai céget, ami a legtöbb szenet importálja Észak-Koreából. Ez a Dandong Chengtai, és ennek a cégnek a vezetőjéről derült ki tegnap, hogy a magyarországi letelepedési kötvényhez hasonló eszközzel (az EB-5 vízummal) próbált amerikai zöld kártyához jutni.

Egy amerikai ügyészségi dokumentum szerint így mosta tisztára az észak-koreaiak pénzét a Dandong, hogy dollárhoz, majd különféle árukhoz juttassa a rezsimet:

Korábban írtunk arról, hogyan használják a külföldre vezényelt kényszermunkásokat az észak-koreaiak, és hogy mennyiben támaszkodott Kim Dzsongun rezsimje gazdaságilag az országban lassan meginduló szabályozatlan szabadpiaci kezdeményekre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKim Dzsongunék úgy játsszák ki a szankciókat, hogy külföldre küldik kényszermunkára az észak-koreaiakatKim Dzsongun rezsimjének utasítására sok észak-koreai állampolgár végez gyakorlatilag rabszolgamunkát a kínai Hunchun környéki gyárakban, ahonnan a termékek végül amerikai boltokba és otthonokba jutnak – nyomozta ki az AP hírügynökség. Pedig Amerikában ezt már törvény bünteti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszak-Koreában titokban már pont virágzásnak indult volna a kapitalizmus, amikor beért az atomprogramSzabályok nélküli, félillegális gazdaság jött létre rövid idő alatt. Valószínűleg innen volt pénze Kim Dzsongun rezsimjének az atomfegyverekre, de most a vállalkozókon csattanhat az ostor.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ biztonsági tanács ensz észak-korea kikötő Oroszország szankció szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.