Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 25. 12:02 Világ

Kína már nem olyan semleges, mint ahogy mutatja, a színfalak mögött egyre többet segít Oroszországnak

A Biden-adminisztráció bizonyítottnak látja, hogy kínai állami cégek segítséget nyújtanak a háborúzó Oroszországnak, és ezzel szembesítették a kínai kormányt is, írja a Bloomberg névtelen forrásokra hivatkozva.

A segítség jellegéről nem tudni részleteket, de a forrás állítása szerint nem fegyveres katonai és a szankciókkal összefüggő konkrét gazdasági segítségről van szó.

Az amerikai diplomaták jelezték mindezt a kínai tisztségviselőknek, és figyelmeztették a kínai kormányt a háborúzó Oroszország tárgyi és anyagi támogatásának következményeire.

A lap az értesülést nem tudta hivatalosan megerősíteni, és az amerikai hírszerző szervek nem éltek a kommentár lehetőségével, ahogy a washingtoni kínai követség sem.

Ugyanakkor amerikai hivatalnokok közölték a lappal: bár a fenti információ jelentése egyelőre nem világos, azzal egyetértenek, hogy az orosz-kínai viszony rendkívül közeli, és Kína mostanra többet tesz a korábbiaknál Oroszország támogatásáért. 

Egy forrás hozzátette: kínai állami cégek tudatosan nyújtanak segítset Oroszország háborús törekvéseihez. Arról ugyanakkor nem mondott továbbiakat, hogy milyen bizonyítékok lehetnek a Biden-adminisztráció kezében.

Ha ezek a bizonyítékok erősek, és a segítségnyújtás a kínai felső vezetés tudtával történt, az azt jelentené, hogy az Egyesült Államok kormányának arra a helyzetre kellene reagálnia, hogy Peking segítette Ukrajna invázióját.

Ennek mindenképp jelentős következményei lennének az Egyesült Államok Oroszországgal és Kínával ápolt viszonyaiban.

A lap emlékeztet: Washington stratégiája Moszkva elszigetése és az orosz gazdaság megfojtása, így a háború fenntartásának aláásása. A növekvő kínai – a világ második legnagyobb gazdaságából érkező – segítség jelentősen hátráltatná ezt a stratégiát. Egy ilyen egyértelmű bizonyíték arra kényszerítené Bident, hogy egy érzékeny időszakban újabb diplomáciai frontot nyisson Kínával.

Bár a kínai-orosz kereskedelmi kapcsolatok a háború óta erősödtek, a nemzetközi nyilvánosságban Kína neutrális pozíciót vesz fel, fel is ajánlotta békekötésben betöltött lehetséges szerepét.

Ugyanakkor az amerikai külügyben egyre erősebbek azok a hangok, hogy Kína pozíciója nem olyan neutrális, mint mutatja, és valójában közelebb áll Oroszországhoz.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere 2020 eleje óta először látogat Pekingbe februárban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború joe biden Kína kínai gazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.