Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 25. 12:02 Világ

Kína már nem olyan semleges, mint ahogy mutatja, a színfalak mögött egyre többet segít Oroszországnak

A Biden-adminisztráció bizonyítottnak látja, hogy kínai állami cégek segítséget nyújtanak a háborúzó Oroszországnak, és ezzel szembesítették a kínai kormányt is, írja a Bloomberg névtelen forrásokra hivatkozva.

A segítség jellegéről nem tudni részleteket, de a forrás állítása szerint nem fegyveres katonai és a szankciókkal összefüggő konkrét gazdasági segítségről van szó.

Az amerikai diplomaták jelezték mindezt a kínai tisztségviselőknek, és figyelmeztették a kínai kormányt a háborúzó Oroszország tárgyi és anyagi támogatásának következményeire.

A lap az értesülést nem tudta hivatalosan megerősíteni, és az amerikai hírszerző szervek nem éltek a kommentár lehetőségével, ahogy a washingtoni kínai követség sem.

Ugyanakkor amerikai hivatalnokok közölték a lappal: bár a fenti információ jelentése egyelőre nem világos, azzal egyetértenek, hogy az orosz-kínai viszony rendkívül közeli, és Kína mostanra többet tesz a korábbiaknál Oroszország támogatásáért. 

Egy forrás hozzátette: kínai állami cégek tudatosan nyújtanak segítset Oroszország háborús törekvéseihez. Arról ugyanakkor nem mondott továbbiakat, hogy milyen bizonyítékok lehetnek a Biden-adminisztráció kezében.

Ha ezek a bizonyítékok erősek, és a segítségnyújtás a kínai felső vezetés tudtával történt, az azt jelentené, hogy az Egyesült Államok kormányának arra a helyzetre kellene reagálnia, hogy Peking segítette Ukrajna invázióját.

Ennek mindenképp jelentős következményei lennének az Egyesült Államok Oroszországgal és Kínával ápolt viszonyaiban.

A lap emlékeztet: Washington stratégiája Moszkva elszigetése és az orosz gazdaság megfojtása, így a háború fenntartásának aláásása. A növekvő kínai – a világ második legnagyobb gazdaságából érkező – segítség jelentősen hátráltatná ezt a stratégiát. Egy ilyen egyértelmű bizonyíték arra kényszerítené Bident, hogy egy érzékeny időszakban újabb diplomáciai frontot nyisson Kínával.

Bár a kínai-orosz kereskedelmi kapcsolatok a háború óta erősödtek, a nemzetközi nyilvánosságban Kína neutrális pozíciót vesz fel, fel is ajánlotta békekötésben betöltött lehetséges szerepét.

Ugyanakkor az amerikai külügyben egyre erősebbek azok a hangok, hogy Kína pozíciója nem olyan neutrális, mint mutatja, és valójában közelebb áll Oroszországhoz.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere 2020 eleje óta először látogat Pekingbe februárban.

Világ háború joe biden Kína kínai gazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. február 2. 10:18 Világ

Három nap múlva jön az új szankció Oroszország ellen, lesz-e elég gázolaj Európában?

Február 5-én életbe lép a finomított orosz olajtermékekre vonatkozó uniós behozatali tilalom és árkorlátozás, az utóbbi mértékéről azonban nem tudtak megegyezni tegnap az uniós országok képviselői.

Nagy Zsolt
2023. február 1. 14:35 Vállalat, Világ

Hamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy része

Egyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

Nagy Zsolt
2023. február 1. 11:37 Világ

Egyre látványosabban alakul hadigazdasággá Oroszország

Az állami kiadások pörgetik a háborúhoz kapcsolódó szektorokat, ami jórészt ellensúlyozza a többi iparág veszteségeit.

Fontos

Pálos Máté
2023. február 2. 04:34 Közélet

Nem szaladt volna bele az Erasmus-pofonba a kormány, ha van fék és ellensúly

Néha talán még a kormánynak sem jönne rosszul, ha lenne valamilyen fék a brüsszeli fal előtt, ennek hiányában marad az elhúzódó csata az Európai Bizottsággal.

Kolozsi Ádám
2023. február 1. 17:17 Élet, Közélet

Februári tavaszi szünettel és júliusi vizsgákkal spórol a rezsin több nagy egyetem

Rendkívüli intézkedésekkel próbálják elérni a kormány által elvárt 25 százalékos megtakarítást. Kérdés, hogy nem kell-e majd emiatt kötbért fizetniük a gázszolgáltatónak.

Jandó Zoltán
2023. február 1. 04:35 Adat, Vállalat

Miért kapjuk négyszer drágábban az orosz gázt, mint a csehek?

Szijjártó Péter szerint az orosz gázszerződés árképlete sokkal kedvezőbb, mint a korábbi. Azzal az árképlettel azonban az elmúlt két évben több mint ezermilliárd forintot spóroltunk volna.