Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. január 11. 14:01 Világ

Nyugati vakcinát kínál ügyfeleinek egy kínai állami bank, ha félmillió dollárnál többet kötnek le nála

Egy kínai állami tulajdonban lévő, hongkongi székhelyű bank úgy döntött, hogy úgy próbálja vonzóbbá tenni szolgáltatásait, hogy az 500 ezer amerikai dollárt meghaladó lekötésekért cserébe beoltja az ügyfelet az ott ritkaságnak számító amerikai-német Pfizer/Biontech mRNS vakcinával. 

Miért van erre szükség? A három éve tartó szigorú járványügyi korlátozások kivezetésével Kína próbál életet verni a gazdaságba, azonban ez a lépés tömeges megbetegedésekkel jár. Kína az önellentmondások spiráljába csúszott bele az utóbbi időben: a drákói szigorral betartatott járványügyi korlátozások fő indoka az volt, hogy az idős lakosok nincsenek kellően átoltva, az oltakozási hajlandóság alacsony szinten maradásához viszont hozzájárult az, hogy az öregek nem bíztak a vakcinában, féltek a mellékhatásoktól, és nem tartották fontosnak beadatni, hiszen az állami közlések szerint szinte alig volt megbetegedés. 

Igazolt Covid-fertőzések száma Kínában a hivatalos kínai statisztikák szerint. Forrás: Our World in Data

Mennyire megbízhatóak a kínai fertőzöttségi adatok? Jelenleg közel kétmillió fertőzöttet tartanak számon a járvány kitörése óta, ami az 1,4 milliárdos lakosságra vetítve nem sok, ám sajtóinformációk szerint a helyzet ennél sokkal súlyosabb, a Guardian információi szerint csak Henan tartományban a lakosság 90 százaléka elkaphatta már a vírust, ami közel 88 millió embert jelent.

Egy független előrejelzési modell szerint 

-Az első hullám tetőzése január 13-ra várható, naponta 3,7 millió új esettel.

-A halálozási csúcs ezt körülbelül 10 nappal később követi, nagyjából napi 25 ezer halottra számítanak. Ez a szám egyenlő a Kínában egy nap átlagosan, minden más okból bekövetkezett halálozások számával.

-A második csúcs március elejére várható, amely a vidéki régiókat fogja erősebben érinteni, 4,2 millió napi új megbetegedéssel.

-2023 végéig 1,7 millió halottja lehet a járványnak az országban.

Hogy reagálnak erre a világ országai? A tömeges megbetegedések hírére több ország is úgy döntött, hogy szigorítja a beutazási feltételeket a kínai utasok számára. Milánóban a reptéren a Pekingből érkező utasokat kötelező gyorstesztnek vetik alá, ennek tanulsága, hogy lényegében minden második utas Covid-fertőzötten érkezik Olaszországba. Az Európai Unió országai közül Olaszországon kívül már Franciaország, Németország, Görögország, Lettország, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország is szigorította a beutazási feltételeket. Magyarországon a járványügyi veszélyhelyzet háborús veszélyhelyzetté vált, így a beutazási korlátozások megszűntek.

Világ covid gazdaság járvány Kína korlátozás utazás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.