Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. január 11. 14:01 Világ

Nyugati vakcinát kínál ügyfeleinek egy kínai állami bank, ha félmillió dollárnál többet kötnek le nála

Egy kínai állami tulajdonban lévő, hongkongi székhelyű bank úgy döntött, hogy úgy próbálja vonzóbbá tenni szolgáltatásait, hogy az 500 ezer amerikai dollárt meghaladó lekötésekért cserébe beoltja az ügyfelet az ott ritkaságnak számító amerikai-német Pfizer/Biontech mRNS vakcinával. 

Miért van erre szükség? A három éve tartó szigorú járványügyi korlátozások kivezetésével Kína próbál életet verni a gazdaságba, azonban ez a lépés tömeges megbetegedésekkel jár. Kína az önellentmondások spiráljába csúszott bele az utóbbi időben: a drákói szigorral betartatott járványügyi korlátozások fő indoka az volt, hogy az idős lakosok nincsenek kellően átoltva, az oltakozási hajlandóság alacsony szinten maradásához viszont hozzájárult az, hogy az öregek nem bíztak a vakcinában, féltek a mellékhatásoktól, és nem tartották fontosnak beadatni, hiszen az állami közlések szerint szinte alig volt megbetegedés. 

Igazolt Covid-fertőzések száma Kínában a hivatalos kínai statisztikák szerint. Forrás: Our World in Data

Mennyire megbízhatóak a kínai fertőzöttségi adatok? Jelenleg közel kétmillió fertőzöttet tartanak számon a járvány kitörése óta, ami az 1,4 milliárdos lakosságra vetítve nem sok, ám sajtóinformációk szerint a helyzet ennél sokkal súlyosabb, a Guardian információi szerint csak Henan tartományban a lakosság 90 százaléka elkaphatta már a vírust, ami közel 88 millió embert jelent.

Egy független előrejelzési modell szerint 

-Az első hullám tetőzése január 13-ra várható, naponta 3,7 millió új esettel.

-A halálozási csúcs ezt körülbelül 10 nappal később követi, nagyjából napi 25 ezer halottra számítanak. Ez a szám egyenlő a Kínában egy nap átlagosan, minden más okból bekövetkezett halálozások számával.

-A második csúcs március elejére várható, amely a vidéki régiókat fogja erősebben érinteni, 4,2 millió napi új megbetegedéssel.

-2023 végéig 1,7 millió halottja lehet a járványnak az országban.

Hogy reagálnak erre a világ országai? A tömeges megbetegedések hírére több ország is úgy döntött, hogy szigorítja a beutazási feltételeket a kínai utasok számára. Milánóban a reptéren a Pekingből érkező utasokat kötelező gyorstesztnek vetik alá, ennek tanulsága, hogy lényegében minden második utas Covid-fertőzötten érkezik Olaszországba. Az Európai Unió országai közül Olaszországon kívül már Franciaország, Németország, Görögország, Lettország, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország is szigorította a beutazási feltételeket. Magyarországon a járványügyi veszélyhelyzet háborús veszélyhelyzetté vált, így a beutazási korlátozások megszűntek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ covid gazdaság járvány Kína korlátozás utazás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Fontos

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.