Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. január 11. 14:01 Világ

Nyugati vakcinát kínál ügyfeleinek egy kínai állami bank, ha félmillió dollárnál többet kötnek le nála

Egy kínai állami tulajdonban lévő, hongkongi székhelyű bank úgy döntött, hogy úgy próbálja vonzóbbá tenni szolgáltatásait, hogy az 500 ezer amerikai dollárt meghaladó lekötésekért cserébe beoltja az ügyfelet az ott ritkaságnak számító amerikai-német Pfizer/Biontech mRNS vakcinával. 

Miért van erre szükség? A három éve tartó szigorú járványügyi korlátozások kivezetésével Kína próbál életet verni a gazdaságba, azonban ez a lépés tömeges megbetegedésekkel jár. Kína az önellentmondások spiráljába csúszott bele az utóbbi időben: a drákói szigorral betartatott járványügyi korlátozások fő indoka az volt, hogy az idős lakosok nincsenek kellően átoltva, az oltakozási hajlandóság alacsony szinten maradásához viszont hozzájárult az, hogy az öregek nem bíztak a vakcinában, féltek a mellékhatásoktól, és nem tartották fontosnak beadatni, hiszen az állami közlések szerint szinte alig volt megbetegedés. 

Igazolt Covid-fertőzések száma Kínában a hivatalos kínai statisztikák szerint. Forrás: Our World in Data

Mennyire megbízhatóak a kínai fertőzöttségi adatok? Jelenleg közel kétmillió fertőzöttet tartanak számon a járvány kitörése óta, ami az 1,4 milliárdos lakosságra vetítve nem sok, ám sajtóinformációk szerint a helyzet ennél sokkal súlyosabb, a Guardian információi szerint csak Henan tartományban a lakosság 90 százaléka elkaphatta már a vírust, ami közel 88 millió embert jelent.

Egy független előrejelzési modell szerint 

-Az első hullám tetőzése január 13-ra várható, naponta 3,7 millió új esettel.

-A halálozási csúcs ezt körülbelül 10 nappal később követi, nagyjából napi 25 ezer halottra számítanak. Ez a szám egyenlő a Kínában egy nap átlagosan, minden más okból bekövetkezett halálozások számával.

-A második csúcs március elejére várható, amely a vidéki régiókat fogja erősebben érinteni, 4,2 millió napi új megbetegedéssel.

-2023 végéig 1,7 millió halottja lehet a járványnak az országban.

Hogy reagálnak erre a világ országai? A tömeges megbetegedések hírére több ország is úgy döntött, hogy szigorítja a beutazási feltételeket a kínai utasok számára. Milánóban a reptéren a Pekingből érkező utasokat kötelező gyorstesztnek vetik alá, ennek tanulsága, hogy lényegében minden második utas Covid-fertőzötten érkezik Olaszországba. Az Európai Unió országai közül Olaszországon kívül már Franciaország, Németország, Görögország, Lettország, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország is szigorította a beutazási feltételeket. Magyarországon a járványügyi veszélyhelyzet háborús veszélyhelyzetté vált, így a beutazási korlátozások megszűntek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ covid gazdaság járvány Kína korlátozás utazás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.