Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 23. 17:37 Világ

Rövid távon megsínyli a kínai gazdaság a zéró-Covid gyors feladását

Tovább súlyosbodott a járványhelyzet Kínában, a zéró-Covid politika gyors feladásával egyre több városban indult újabb fertőzéshullám. A kórházak mellett a temetkezési vállalkozók leterheltsége is fokozódott, miközben az utazásokat és általában a gazdasági aktivitást nézve visszaesés tapasztalható az országban a Bloomberg beszámolója szerint.

A koronavírus várhatóan decemberben és jövő januárban is korlátozza a termelést egy az amerikai lapnak nyilatkozó szakértő szerint. Noha a forgalmi statisztikák szerint Peking már túl lehet a járvány nehezén, több nagyvárosban még mindig csökken az otthonaikból kimerészkedők száma, leginkább a munkahelyeikre még rosszullét esetén is bekényszerülő gyári munkásokat látni az utcákon.

Mivel a fertőzéseket fékezni hivatott óvintézkedések mellett a megbetegedésekre vonatkozó adatgyűjtés rendszere is lazult, nehezen jellemezhető és jósolható a járványhelyzet alakulása – a forgalmi adatok mellett az internetes keresési gyakoriságokra és a vállalati üzleti klímát mérő adatgyűjtésekre is támaszkodnak a szakértők a körülmények értékelésekor.

A Kínai Tudományos Akadémia konjunktúramutatója sem sejtet sok jót a helyzettel kapcsolatban, ez a 2020 februárjában tapasztalt mélypont óta csak két hónap során süllyedt a mostaninál alacsonyabb szintre. Legnagyobbat a beszerzésekre, a foglalkoztatásra és az üzleti kilátásokra vonatkozó részindikátorok zuhantak, ráadásul a fogyasztói bizalmi index zéró-Covid feladását követő gyors erősödése is megtorpant, sőt, csökkenésbe fordult.

Sokan szeretnének fogyasztani – amit többek között a lezárások alatt felhalmozódott megtakarítások is lehetővé tennének –, ám a vírustól tartva mégis otthon maradnak, lemondva a vásárlásról, illetve a szolgáltatások igénybevételéről. Akad azonban kivétel is: például a mozik forgalma erősödni kezdett a napokban, ami valószínűleg az Avatar most bemutatott második részének is köszönhető.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzellemvárost csinált Pekingből a Covid-korlátozások feloldása, letarolta a lakosságot a betegségA kínai főváros utcái ismét üresek a koronavírus miatt, de a lezárások helyett most a tömeges megbetegedések kényszerítik otthonaikba az embereket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Kína kínai gazdaság koronavírus zéró covid Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.