Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 23. 17:37 Világ

Rövid távon megsínyli a kínai gazdaság a zéró-Covid gyors feladását

Tovább súlyosbodott a járványhelyzet Kínában, a zéró-Covid politika gyors feladásával egyre több városban indult újabb fertőzéshullám. A kórházak mellett a temetkezési vállalkozók leterheltsége is fokozódott, miközben az utazásokat és általában a gazdasági aktivitást nézve visszaesés tapasztalható az országban a Bloomberg beszámolója szerint.

A koronavírus várhatóan decemberben és jövő januárban is korlátozza a termelést egy az amerikai lapnak nyilatkozó szakértő szerint. Noha a forgalmi statisztikák szerint Peking már túl lehet a járvány nehezén, több nagyvárosban még mindig csökken az otthonaikból kimerészkedők száma, leginkább a munkahelyeikre még rosszullét esetén is bekényszerülő gyári munkásokat látni az utcákon.

Mivel a fertőzéseket fékezni hivatott óvintézkedések mellett a megbetegedésekre vonatkozó adatgyűjtés rendszere is lazult, nehezen jellemezhető és jósolható a járványhelyzet alakulása – a forgalmi adatok mellett az internetes keresési gyakoriságokra és a vállalati üzleti klímát mérő adatgyűjtésekre is támaszkodnak a szakértők a körülmények értékelésekor.

A Kínai Tudományos Akadémia konjunktúramutatója sem sejtet sok jót a helyzettel kapcsolatban, ez a 2020 februárjában tapasztalt mélypont óta csak két hónap során süllyedt a mostaninál alacsonyabb szintre. Legnagyobbat a beszerzésekre, a foglalkoztatásra és az üzleti kilátásokra vonatkozó részindikátorok zuhantak, ráadásul a fogyasztói bizalmi index zéró-Covid feladását követő gyors erősödése is megtorpant, sőt, csökkenésbe fordult.

Sokan szeretnének fogyasztani – amit többek között a lezárások alatt felhalmozódott megtakarítások is lehetővé tennének –, ám a vírustól tartva mégis otthon maradnak, lemondva a vásárlásról, illetve a szolgáltatások igénybevételéről. Akad azonban kivétel is: például a mozik forgalma erősödni kezdett a napokban, ami valószínűleg az Avatar most bemutatott második részének is köszönhető.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzellemvárost csinált Pekingből a Covid-korlátozások feloldása, letarolta a lakosságot a betegségA kínai főváros utcái ismét üresek a koronavírus miatt, de a lezárások helyett most a tömeges megbetegedések kényszerítik otthonaikba az embereket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Kína kínai gazdaság koronavírus zéró covid Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. február 17. 04:38 Világ

Trump NATO-fenyegetése régi stratégia, de eddig nem hallgatott rá Európa

Az amerikai elnökök az 1950-es évek óta próbálják rávenni a NATO-tagokat, hogy költsenek többet a védelemre, de a nyilvános fenyegetések eddig nem működtek.

Stubnya Bence
2024. február 14. 09:32 Adat, Világ

Már csak néhány ország maradt, ahol ne szakadt volna meg a szennyezés és a növekedés évtizedekig kitartó együttmozgása

A fejlett országokban a 2000-es évek vége óta csökkenő szén-dioxid-kibocsátás mellett nő a gazdaság, és a legtöbb feltörekvő és fejlődő országban is meglazult az összefüggés.

Bucsky Péter
2024. február 13. 04:34 Világ

Saját fegyverükkel kényszerítenék térdre az orosz gazdaságot az ukránok

A szankcióknál is hatékonyabb út lehet az orosz olaj- és gázbevételek csökkentésére, ha sikerül a legnagyobb kikötők forgalmát ellehetetleníteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.