Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 23. 17:37 Világ

Rövid távon megsínyli a kínai gazdaság a zéró-Covid gyors feladását

Tovább súlyosbodott a járványhelyzet Kínában, a zéró-Covid politika gyors feladásával egyre több városban indult újabb fertőzéshullám. A kórházak mellett a temetkezési vállalkozók leterheltsége is fokozódott, miközben az utazásokat és általában a gazdasági aktivitást nézve visszaesés tapasztalható az országban a Bloomberg beszámolója szerint.

A koronavírus várhatóan decemberben és jövő januárban is korlátozza a termelést egy az amerikai lapnak nyilatkozó szakértő szerint. Noha a forgalmi statisztikák szerint Peking már túl lehet a járvány nehezén, több nagyvárosban még mindig csökken az otthonaikból kimerészkedők száma, leginkább a munkahelyeikre még rosszullét esetén is bekényszerülő gyári munkásokat látni az utcákon.

Mivel a fertőzéseket fékezni hivatott óvintézkedések mellett a megbetegedésekre vonatkozó adatgyűjtés rendszere is lazult, nehezen jellemezhető és jósolható a járványhelyzet alakulása – a forgalmi adatok mellett az internetes keresési gyakoriságokra és a vállalati üzleti klímát mérő adatgyűjtésekre is támaszkodnak a szakértők a körülmények értékelésekor.

A Kínai Tudományos Akadémia konjunktúramutatója sem sejtet sok jót a helyzettel kapcsolatban, ez a 2020 februárjában tapasztalt mélypont óta csak két hónap során süllyedt a mostaninál alacsonyabb szintre. Legnagyobbat a beszerzésekre, a foglalkoztatásra és az üzleti kilátásokra vonatkozó részindikátorok zuhantak, ráadásul a fogyasztói bizalmi index zéró-Covid feladását követő gyors erősödése is megtorpant, sőt, csökkenésbe fordult.

Sokan szeretnének fogyasztani – amit többek között a lezárások alatt felhalmozódott megtakarítások is lehetővé tennének –, ám a vírustól tartva mégis otthon maradnak, lemondva a vásárlásról, illetve a szolgáltatások igénybevételéről. Akad azonban kivétel is: például a mozik forgalma erősödni kezdett a napokban, ami valószínűleg az Avatar most bemutatott második részének is köszönhető.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzellemvárost csinált Pekingből a Covid-korlátozások feloldása, letarolta a lakosságot a betegségA kínai főváros utcái ismét üresek a koronavírus miatt, de a lezárások helyett most a tömeges megbetegedések kényszerítik otthonaikba az embereket.

Világ Kína kínai gazdaság koronavírus zéró covid Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Krekó Péter
2023. március 22. 17:34 Világ

Magyarország külpolitikáját a tehetetlenségi erő viszi előre

A magyar külpolitika, öndefiníciójával ellentétben, nem realista, érdekelvű és rugalmas, hanem éppen hogy ideologikus, dogmatikus és rugalmatlan.

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.