Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 23. 17:37 Világ

Rövid távon megsínyli a kínai gazdaság a zéró-Covid gyors feladását

Tovább súlyosbodott a járványhelyzet Kínában, a zéró-Covid politika gyors feladásával egyre több városban indult újabb fertőzéshullám. A kórházak mellett a temetkezési vállalkozók leterheltsége is fokozódott, miközben az utazásokat és általában a gazdasági aktivitást nézve visszaesés tapasztalható az országban a Bloomberg beszámolója szerint.

A koronavírus várhatóan decemberben és jövő januárban is korlátozza a termelést egy az amerikai lapnak nyilatkozó szakértő szerint. Noha a forgalmi statisztikák szerint Peking már túl lehet a járvány nehezén, több nagyvárosban még mindig csökken az otthonaikból kimerészkedők száma, leginkább a munkahelyeikre még rosszullét esetén is bekényszerülő gyári munkásokat látni az utcákon.

Mivel a fertőzéseket fékezni hivatott óvintézkedések mellett a megbetegedésekre vonatkozó adatgyűjtés rendszere is lazult, nehezen jellemezhető és jósolható a járványhelyzet alakulása – a forgalmi adatok mellett az internetes keresési gyakoriságokra és a vállalati üzleti klímát mérő adatgyűjtésekre is támaszkodnak a szakértők a körülmények értékelésekor.

A Kínai Tudományos Akadémia konjunktúramutatója sem sejtet sok jót a helyzettel kapcsolatban, ez a 2020 februárjában tapasztalt mélypont óta csak két hónap során süllyedt a mostaninál alacsonyabb szintre. Legnagyobbat a beszerzésekre, a foglalkoztatásra és az üzleti kilátásokra vonatkozó részindikátorok zuhantak, ráadásul a fogyasztói bizalmi index zéró-Covid feladását követő gyors erősödése is megtorpant, sőt, csökkenésbe fordult.

Sokan szeretnének fogyasztani – amit többek között a lezárások alatt felhalmozódott megtakarítások is lehetővé tennének –, ám a vírustól tartva mégis otthon maradnak, lemondva a vásárlásról, illetve a szolgáltatások igénybevételéről. Akad azonban kivétel is: például a mozik forgalma erősödni kezdett a napokban, ami valószínűleg az Avatar most bemutatott második részének is köszönhető.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzellemvárost csinált Pekingből a Covid-korlátozások feloldása, letarolta a lakosságot a betegségA kínai főváros utcái ismét üresek a koronavírus miatt, de a lezárások helyett most a tömeges megbetegedések kényszerítik otthonaikba az embereket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Kína kínai gazdaság koronavírus zéró covid Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Ukrajna első helye nem meglepő, de rajta kívül is megelőzte még pár ország hazánkat az utóbbi öt évben a fegyverbeszerzések növelésében.

Nagy Zsolt
2024. március 12. 10:14 Közélet, Világ

A kínai rendőröket csak Horvátország és a Salamon-szigetek fogadja olyan lelkesen, mint a magyar kormány

Nem Magyarország az első Európában, ahol engedélyezik a kínai járőrök megjelenését, de az együttműködés megszakítására is akad példa.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.