Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 16. 09:39 Világ

Mi a 4. cikkely, és mi történik most a NATO-ban?

Miután tegnap egy –  a lengyel külügyminisztérium tájékoztatása szerint orosz gyártmányú, de cikkünk írásakor még pontosan be nem azonosított – rakéta csapódott be Lengyelországban, a lengyelek kezdeményezésére a NATO- országok nagykövetei ma találkozót tartanak. Ez az úgynevezett 4. cikkely szerinti eljárás.

A 4. cikkely a katonai szövetség alapító okiratának része, és arra ad lehetőséget, hogy egy tagállam az Észak-atlanti Tanács elé vigyen egy ügyet. A tanács a NATO első számú politikai döntéshozó testülete.

A cikkely megfogalmazása szerint a tagok együttesen tanácskoznak, ha bármelyikük véleménye szerint bármelyik tag területi és politikai függetlensége vagy biztonsága veszélybe került. A tanácskozásnak csak teljes konszenzus után lehet konkrét eredménye.

A NATO 1949-es alapítása óta a 4.cikkely szerinti eljárást eddig összesen hétszer kezdeményezték.

  1. 2003 februárjában Törökország kezdeményezte a tanácskozást, eredménye egy 65 napos NATO-akció lett, Törökország Irakhoz közeli régiójának biztosítása érdekében.
  2. 2012 júniusában szintén Törökország kért tanácskozást, miután a szír hadsereg lelőtt egy török katonai repülőgépet.
  3. 2012 októberében a törökök szintén életbe léptették a 4. cikkely szerinti egyeztetést, mert a szír polgárháború miatt a szír-török határon olyan kisebb konfliktus alakult ki, amelybe a török hadsereg is beavatkozott. Az eredmény: a NATO azóta is aktívan jelen van a térségben, védi a török határt.
  4. 2014 márciusában Lettország, Litvánia és Lengyelország hívta össze a tanácskozást, amikor Oroszország annektálta a Krím-félszigetet. A következmény: Románia, Bulgária és Törökország haditengerészeti és légvédelmi egységeket rendelt a Fekete-tengerre, az orosz lépést elítélték, az emiatt bevezetett szankciókat támogatták, Ukrajnát egészségügyi felszerelésekkel segítették. Létrejött a NATO EFP nevű egysége, amely Kelet-Európa fokozottabb védelmét célozza, ennek Magyarország is tagja, tatai bázissal.
  5. 2015 júliusában a törökök ismét szír határmenti zavarok miatt kérték a 4. cikkely szerinti tanácskozást, akkor az Iszlám Állam (ISIS) terjeszkedése miatt.
  6. 2020 februárjában Törökország azért kérte a 4. cikkely alapján a tagok összeülésést, mert feltételezése szerint egy szír-orosz-iráni közös hadművelet során a légierő csapást mért egy török hadi konvojra. Ennek hatására a NATO növelte a határmenti török légvédelem készültségét.
  7. Idén februárban Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia közösen kérte a 4. cikkely szerinti tanácskozást az orosz-ukrán háború kirobbanása miatt. A NATO aktiválta az addig csak humanitárius célokra használt úgynevezett Reagáló Erő nemzetközi egységét.

Bár cikkünk írásakor még nem lehet tudni, hogy a Lengyelországba becsapódott rakétát az orosz vagy az ukrán hadsereg lőtte ki, a várakozások szerint a 4. cikkely szerint összehívott tanácskozás fő kérdése a NATO keleti határán lévő légvédelmi rendszerek megerősítése lesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ 4. cikkely NATO orosz-ukrán konfliktus rakéta Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Fontos

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.