Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. november 15. 16:08 Világ

Szabotázsakciótól féltik az első cseppfolyósított földgázt fogadó dokkot Németországban

Miközben  az orosz gázról való leválást célozva Berlin a lehető leggyorsabban alakítaná át teljes energiapolitikáját – nemrég bejelentették a Gazprom német részének államosítását –, Németország megnyitotta az első cseppfolyósított földgáz (LNG)-szállítmányok fogadására alkalmas kikötőszakaszt. A létesítményt a rendőrség fogja védeni, ugyanis a hatóságok szabotázsakcióktól tartanak, írja a német állami média, a dw.com.

A szóban forgó LNG-dokk az észak-németországi Wilhemshavenben nyílt meg kedden. Eddig Németországnak nem volt olyan létesítménye, amely cseppfolyósított földgázt szállító tankereket tudott volna fogadni, ehhez ugyanis nemcsak egy speciális tárolóra van szükség, hanem egy újragázosító hajó egységre is. 

Az LNG-csövet rekord gyorsasággal építik, éjjel-nappal, hétvégén is, a szokásos tempó nyolcszorosával.

Az első szállítmány, egy norvég hajó, feltehetően decemberben érkezik a kikötőbe. A jövőben Katarból és az Egyesült Államokból is érkezhetnek szállítmányok.

A tartományi energiaminiszter szerint az új kikötő rövid távon fog hozzájárulni a német energiabiztonsághoz, ugyanakor a távolabbi tervek között szerepel, hogy tovább építik a kikötőt, ahol a jövőben zöld hidrogént és megújuló energiaforrásokat fogadhatnak az Északi-tengerről. 

Az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken jelentett szabotázsakciók óta a rendőrség őrzi a létesítmény vízi és szárazföldi részét, valamint a 20 kilométernél is hosszabb, épülő vezetéket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan nyilvános gázlekapcsolási terv, hiába titokzatoskodik a kormányGulyás Gergely nem akart „pánikot kelteni”, de nagyon részletesen szabályozva van, hogy kinek mikor kell lemondania a földgázról. Ezt 2009-ben élesben is láthattuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFojtogatja a német gazdaságot a Rajna alacsony vízszintjeAmikor legutóbb hasonlóan alacsony volt a vízszint, az közel 24 milliárd euró kiesést okozott a német gazdaságban.

Világ cseppfolyósított földgáz földgáz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Egyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Évi 711 milliárd dollár: ennyi lenne a Föld túlélésének ára

Úgy tűnik, árcédulát kell rakni a természetre ahhoz, hogy ne pusztítsuk el.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 04:34 Pénz, Vállalat

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokban

Visszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.