Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. november 15. 16:08 Világ

Szabotázsakciótól féltik az első cseppfolyósított földgázt fogadó dokkot Németországban

Miközben  az orosz gázról való leválást célozva Berlin a lehető leggyorsabban alakítaná át teljes energiapolitikáját – nemrég bejelentették a Gazprom német részének államosítását –, Németország megnyitotta az első cseppfolyósított földgáz (LNG)-szállítmányok fogadására alkalmas kikötőszakaszt. A létesítményt a rendőrség fogja védeni, ugyanis a hatóságok szabotázsakcióktól tartanak, írja a német állami média, a dw.com.

A szóban forgó LNG-dokk az észak-németországi Wilhemshavenben nyílt meg kedden. Eddig Németországnak nem volt olyan létesítménye, amely cseppfolyósított földgázt szállító tankereket tudott volna fogadni, ehhez ugyanis nemcsak egy speciális tárolóra van szükség, hanem egy újragázosító hajó egységre is. 

Az LNG-csövet rekord gyorsasággal építik, éjjel-nappal, hétvégén is, a szokásos tempó nyolcszorosával.

Az első szállítmány, egy norvég hajó, feltehetően decemberben érkezik a kikötőbe. A jövőben Katarból és az Egyesült Államokból is érkezhetnek szállítmányok.

A tartományi energiaminiszter szerint az új kikötő rövid távon fog hozzájárulni a német energiabiztonsághoz, ugyanakor a távolabbi tervek között szerepel, hogy tovább építik a kikötőt, ahol a jövőben zöld hidrogént és megújuló energiaforrásokat fogadhatnak az Északi-tengerről. 

Az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken jelentett szabotázsakciók óta a rendőrség őrzi a létesítmény vízi és szárazföldi részét, valamint a 20 kilométernél is hosszabb, épülő vezetéket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan nyilvános gázlekapcsolási terv, hiába titokzatoskodik a kormányGulyás Gergely nem akart „pánikot kelteni”, de nagyon részletesen szabályozva van, hogy kinek mikor kell lemondania a földgázról. Ezt 2009-ben élesben is láthattuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFojtogatja a német gazdaságot a Rajna alacsony vízszintjeAmikor legutóbb hasonlóan alacsony volt a vízszint, az közel 24 milliárd euró kiesést okozott a német gazdaságban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ cseppfolyósított földgáz földgáz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Fontos

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

Az átalányt fizető gázfogyasztók számlái mostantól nem ugranak meg, de szakértő szerzőnk levezetése szerint ennek eddig sem lett volna szabad megtörténnie.

Miklós László
2024. április 6. 04:34 Közélet

Azért volt nálunk átlagon felül drága az élelmiszer, mert megnövelték a forgalmi adókat

Nem az ársapka, hanem a kiskereskedelmi adó megemelése növelte az élelmiszer-inflációt. A kormány azonban máshogy is hozzájuthatott volna a pénzéhez – írja szakértő szerzőnk.