Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. november 15. 16:08 Világ

Szabotázsakciótól féltik az első cseppfolyósított földgázt fogadó dokkot Németországban

Miközben  az orosz gázról való leválást célozva Berlin a lehető leggyorsabban alakítaná át teljes energiapolitikáját – nemrég bejelentették a Gazprom német részének államosítását –, Németország megnyitotta az első cseppfolyósított földgáz (LNG)-szállítmányok fogadására alkalmas kikötőszakaszt. A létesítményt a rendőrség fogja védeni, ugyanis a hatóságok szabotázsakcióktól tartanak, írja a német állami média, a dw.com.

A szóban forgó LNG-dokk az észak-németországi Wilhemshavenben nyílt meg kedden. Eddig Németországnak nem volt olyan létesítménye, amely cseppfolyósított földgázt szállító tankereket tudott volna fogadni, ehhez ugyanis nemcsak egy speciális tárolóra van szükség, hanem egy újragázosító hajó egységre is. 

Az LNG-csövet rekord gyorsasággal építik, éjjel-nappal, hétvégén is, a szokásos tempó nyolcszorosával.

Az első szállítmány, egy norvég hajó, feltehetően decemberben érkezik a kikötőbe. A jövőben Katarból és az Egyesült Államokból is érkezhetnek szállítmányok.

A tartományi energiaminiszter szerint az új kikötő rövid távon fog hozzájárulni a német energiabiztonsághoz, ugyanakor a távolabbi tervek között szerepel, hogy tovább építik a kikötőt, ahol a jövőben zöld hidrogént és megújuló energiaforrásokat fogadhatnak az Északi-tengerről. 

Az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken jelentett szabotázsakciók óta a rendőrség őrzi a létesítmény vízi és szárazföldi részét, valamint a 20 kilométernél is hosszabb, épülő vezetéket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan nyilvános gázlekapcsolási terv, hiába titokzatoskodik a kormányGulyás Gergely nem akart „pánikot kelteni”, de nagyon részletesen szabályozva van, hogy kinek mikor kell lemondania a földgázról. Ezt 2009-ben élesben is láthattuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFojtogatja a német gazdaságot a Rajna alacsony vízszintjeAmikor legutóbb hasonlóan alacsony volt a vízszint, az közel 24 milliárd euró kiesést okozott a német gazdaságban.

Világ cseppfolyósított földgáz földgáz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. március 28. 12:03 Világ

Francia vadászgépeket kap Ukrajna?

Egyre erősödnek azok a feltételezések, amelyek szerint Ukrajna francia Mirage 2000 típusú vadászbombázókhoz juthat.

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.