Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 11. 11:23 Világ

Használható állapotba hozzák óvóhelyeiket az oroszok

Harminc évnyi üzemszünet után ismét fogadóképessé teszi Oroszország az óvóhelyeit szerte az ország területén a Bloomberg értesülései szerint. A lakóházak és közintézmények alatt húzódó légópincék és más védelmi létesítmények ellenőrzését az állam által megbízott szakértők végzik, akik a hidegháborús korszak vége óta leamortizálódott berendezéseket most szükség esetén javítják, továbbá a helyiségeket kitakarítják.

Az amerikai lap forrásai szerint a nyilvánosság elől jórészt rejtve maradt akció célja a polgári védelem infrastruktúrájának előkészítése arra az esetre, ha a háborús konfliktus tovább mélyül. Konkrét fenyegetettség és pontos tervek egyelőre nem ismertek, de miután a 300 ezer ember hirtelen mozgósítását szeptemberben bürokratikus zűrzavar kísérte, a hatóságok vélhetően nem kockáztatnak a további háborús előkészületek sebtében történő lebonyolításával.

Az előkészületek arra is rámutatnak, hogy a kilenc hónapja tartó agresszió során fokozatosan militarizálódik az orosz társadalom – ebbe a folyamatba illik bele az iskolai katonai alapkiképzés szovjet minta szerinti visszaállítása is. Igaz, egyelőre még az is kérdéses, hogy a lépések a Kreml parancsára vagy a védelmi szervek kérésének megfelelően történnek-e. Szakértői vélemények szerint ugyanis ez utóbbiak érdekeltek lehetnek a hasznosságuk fitogtatásában, vagy legalább annak demonstrálásában, hogy érdemi tevékenységet végeznek. A lakosság körében mindenesetre fokozódik az óvóhelyeket övező figyelem, ingatlanügynökök tapasztalatai szerint az ügyfeleik egyre többször érdeklődnek azok meglétéről, mielőtt egy lakás megvásárlása vagy kibérlése mellett döntenek.

Az orosz invázióra eddig adott válaszlépések nem indokolják a határhoz közel eső területeken túli készülődést, amit az ukrajnai vezetők nyilatkozatai is megerősítenek. Az ország az orosz csapatok kiűzésére törekszik – nem Oroszország lerohanására -, és a nyugati fegyverszállítmányok összetétele is arra utal, hogy a Ukrajna támogatói nem szeretnének rakéta- vagy légicsapásokat látni mélyen Oroszország területén.

Az orosz-ukrán határ közelében hasonló előkészületek azonban már áprilisban megtörténtek, a hatóságok összeírták a védelmi létesítményéket, és szükség esetén állami tulajdonba is vették azokat Nyikolaj Patrusev, az Oroszországi Biztonsági Tanács titkárának kérésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmerika elkezdett tűzszünetről beszélni az ukránoknak, Herszon felszabadítása után talán valódi tárgyalások jöhetnekNehéz eldönteni, mi valódi stratégia és mi kommunikációs taktika, de körvonalazódik egy tűzszünet felé vezető, az eddigieknél konkrétabb nyugati forgatókönyv.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Szovjetunió utolsó háborúját vívják UkrajnábanAz ukrán és az orosz hadsereg is döntően a Szovjetuniótól megörökölt fegyverzettel harcol, a közös múlt azonban már végképp lezárulóban van, és nem csak ezen a téren.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg Amerika harcol Oroszországgal Ukrajnában?Nem csak Orbán Viktor állítja, hogy valójában amerikai-orosz háború folyik, pedig nehéz párhuzamot vonni a múlt közvetett konfliktusai és az ukrajnai helyzet között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború orosz-ukrán háború Oroszország óvóhely Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.

Mészáros R. Tamás
2024. február 17. 04:38 Világ

Trump NATO-fenyegetése régi stratégia, de eddig nem hallgatott rá Európa

Az amerikai elnökök az 1950-es évek óta próbálják rávenni a NATO-tagokat, hogy költsenek többet a védelemre, de a nyilvános fenyegetések eddig nem működtek.

Stubnya Bence
2024. február 14. 09:32 Adat, Világ

Már csak néhány ország maradt, ahol ne szakadt volna meg a szennyezés és a növekedés évtizedekig kitartó együttmozgása

A fejlett országokban a 2000-es évek vége óta csökkenő szén-dioxid-kibocsátás mellett nő a gazdaság, és a legtöbb feltörekvő és fejlődő országban is meglazult az összefüggés.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.

Bucsky Péter
2024. február 20. 04:34 Közélet

7 év alatt csak egy villamosvonal épülhet meg biztosan az uniós pénzekből Budapesten

300 milliárd forintos uniós támogatást lát biztosítottnak a főváros, ami az előző hét éves ciklushoz képest visszalépés. De a kormány eredeti tervéhez képest mégis jelentős.