Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 11. 11:23 Világ

Használható állapotba hozzák óvóhelyeiket az oroszok

Harminc évnyi üzemszünet után ismét fogadóképessé teszi Oroszország az óvóhelyeit szerte az ország területén a Bloomberg értesülései szerint. A lakóházak és közintézmények alatt húzódó légópincék és más védelmi létesítmények ellenőrzését az állam által megbízott szakértők végzik, akik a hidegháborús korszak vége óta leamortizálódott berendezéseket most szükség esetén javítják, továbbá a helyiségeket kitakarítják.

Az amerikai lap forrásai szerint a nyilvánosság elől jórészt rejtve maradt akció célja a polgári védelem infrastruktúrájának előkészítése arra az esetre, ha a háborús konfliktus tovább mélyül. Konkrét fenyegetettség és pontos tervek egyelőre nem ismertek, de miután a 300 ezer ember hirtelen mozgósítását szeptemberben bürokratikus zűrzavar kísérte, a hatóságok vélhetően nem kockáztatnak a további háborús előkészületek sebtében történő lebonyolításával.

Az előkészületek arra is rámutatnak, hogy a kilenc hónapja tartó agresszió során fokozatosan militarizálódik az orosz társadalom – ebbe a folyamatba illik bele az iskolai katonai alapkiképzés szovjet minta szerinti visszaállítása is. Igaz, egyelőre még az is kérdéses, hogy a lépések a Kreml parancsára vagy a védelmi szervek kérésének megfelelően történnek-e. Szakértői vélemények szerint ugyanis ez utóbbiak érdekeltek lehetnek a hasznosságuk fitogtatásában, vagy legalább annak demonstrálásában, hogy érdemi tevékenységet végeznek. A lakosság körében mindenesetre fokozódik az óvóhelyeket övező figyelem, ingatlanügynökök tapasztalatai szerint az ügyfeleik egyre többször érdeklődnek azok meglétéről, mielőtt egy lakás megvásárlása vagy kibérlése mellett döntenek.

Az orosz invázióra eddig adott válaszlépések nem indokolják a határhoz közel eső területeken túli készülődést, amit az ukrajnai vezetők nyilatkozatai is megerősítenek. Az ország az orosz csapatok kiűzésére törekszik – nem Oroszország lerohanására -, és a nyugati fegyverszállítmányok összetétele is arra utal, hogy a Ukrajna támogatói nem szeretnének rakéta- vagy légicsapásokat látni mélyen Oroszország területén.

Az orosz-ukrán határ közelében hasonló előkészületek azonban már áprilisban megtörténtek, a hatóságok összeírták a védelmi létesítményéket, és szükség esetén állami tulajdonba is vették azokat Nyikolaj Patrusev, az Oroszországi Biztonsági Tanács titkárának kérésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmerika elkezdett tűzszünetről beszélni az ukránoknak, Herszon felszabadítása után talán valódi tárgyalások jöhetnekNehéz eldönteni, mi valódi stratégia és mi kommunikációs taktika, de körvonalazódik egy tűzszünet felé vezető, az eddigieknél konkrétabb nyugati forgatókönyv.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Szovjetunió utolsó háborúját vívják UkrajnábanAz ukrán és az orosz hadsereg is döntően a Szovjetuniótól megörökölt fegyverzettel harcol, a közös múlt azonban már végképp lezárulóban van, és nem csak ezen a téren.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg Amerika harcol Oroszországgal Ukrajnában?Nem csak Orbán Viktor állítja, hogy valójában amerikai-orosz háború folyik, pedig nehéz párhuzamot vonni a múlt közvetett konfliktusai és az ukrajnai helyzet között.

Világ háború orosz-ukrán háború Oroszország óvóhely Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Egyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Évi 711 milliárd dollár: ennyi lenne a Föld túlélésének ára

Úgy tűnik, árcédulát kell rakni a természetre ahhoz, hogy ne pusztítsuk el.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 04:34 Pénz, Vállalat

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokban

Visszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.