Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. október 7. 15:00 Világ

Tabuként kezelte eddig az orosz közmédia, de már ők sem hagyhatják figyelmen kívül a masszív veszteségeket

Az orosz hadsereg folyamatos harctéri kudarcai miatt a Kreml rászólt az orosz állami média prominens arcaira, hogy legyenek kicsit kritikusabbak a műsoraikban, és ismerjék el az ukrajnai invázió néhány hibáját. A Bloomberg a Kreml kommunikációs döntéshozatalára rálátó, ám névtelen forrásokra hivatkozva azt írja, az orosz vezetés aggódik amiatt, hogy a közvéleményben visszaüt a folyamatos háborús sikerpropaganda és a harctéri sikeres hiánya közti ellentmondás.

Az elmúlt hetekben már érezhető is a közmédiában a hangnem változása: miután hónapokig szinte gyakorlatilag csak a harctéri sikerekről számoltak be, az állami televízióban mostanában orosz visszavonulásról és vereségekről is szó van. 

A hírügynökség pár példán keresztül mutatja be, hogy hogyan változott pár nap alatt a narratíva az állami csatornákon az ukrán hadsereg szeptember elején kezdődő előrenyomulása óta az elmúlt hetekben. Ezzel kapcsolatban sokáig azt kommunikálták, hogy az orosz hadsereg előre eltervezetten, stratégiai szempontok alapján vonult vissza Kelet-Ukrajnában. Ezen a héten azonban már elvesztett területekről és rosszul alakuló hadi eseményekről beszéltek egyes műsorvezetők, és a hadsereg vezetőit hibáztatták a kudarcokért.

„Előre látható volt, hogy nem lesz könnyű dolgunk” – mondta Alekszandr Szladkov haditudósító a héten a Rosszija 1 főműsoridőben sugárzott talk show-jában.

Még mindig tanulunk. Tudom, hogy szörnyű ezt hallani a művelet nyolcadik hónapjában

– idézi a Bloomberg az egyik ilyen példát.

Akkora szabadság azért még mindig nincs, amibe például Vlagyimir Putyin elnöknek, vagy a döntéseinek nyilvános kritikája is beleférne. Az orosz vezetés arra számít, hogy a hadsereg sikereinek hiányában a hadsereggel szembeni kritikusabb hangnem megjelenése segíthet a lakosság támogatásának fenntartásában.

A Bloomberg értesülései szerint Putyin nyár óta legalább két alkalommal szervezett zárt körű egyeztetéseket a háborút nyilvánosan kommentáló haditudósítókkal, akik Ukrajnával és az invázióval kapcsolatban jellemzően keményvonalas, nacionalista véleményeket fogalmaznak meg. A találkozók közül az egyik éppen a szélesebb körű katonai mozgósítás bejelentését előzte meg. A legutolsó találkozó után ezek a szakértők a Bloomberg forrásai szerint arról beszéltek, hogy az orosz oldalról nagyon rossz a helyzet a fronton, és egyesek kételkedtek azzal kapcsolatban, hogy Putyin ennek teljesen tudatában van-e, megfeleően tájékoztatja-e a hadsereg az összecsapások valódi állásáról.

A közvélemény-kutatások szerint a hirtelen bejelentett mozgósítás sokkolta a lakosság egy részét, és egyesek először kérdőjelezték meg, hogy minden a terv szerint megy-e az invázióval azóta, hogy Putyin február 24-én elindította azt. A Kremlben amiatt is aggódnak, hogy a Telegram üzenetküldő alkalmazásban elérhető harctéri jelentések és a védelmi minisztérium napi győzelmi jelentései közti ellentmondások aláássák a lakosság bizalmát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz népszavazási blöff után jöhet a háború még durvább szakaszaTovábbi több százezer orosz katona léphet Ukrajna földjére, ha már papíron Oroszország területét kell védeni, de kérdés, mi lesz az új cél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElszálltak az orosz remények, egy elvesztett tankjuknak pedig nagyon örülnek nyugatonHuszonnégy óráig sem volt orosz ellenőrzés alatt Liman az annektálása után. Ezzel egyelőre szertefoszlott a gyors donbaszi orosz győzelem reménye.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ állami tv háború közvélemény Oroszország propaganda Ukrajna vlagyimir putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Fontos

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.