Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. október 7. 15:00 Világ

Tabuként kezelte eddig az orosz közmédia, de már ők sem hagyhatják figyelmen kívül a masszív veszteségeket

Az orosz hadsereg folyamatos harctéri kudarcai miatt a Kreml rászólt az orosz állami média prominens arcaira, hogy legyenek kicsit kritikusabbak a műsoraikban, és ismerjék el az ukrajnai invázió néhány hibáját. A Bloomberg a Kreml kommunikációs döntéshozatalára rálátó, ám névtelen forrásokra hivatkozva azt írja, az orosz vezetés aggódik amiatt, hogy a közvéleményben visszaüt a folyamatos háborús sikerpropaganda és a harctéri sikeres hiánya közti ellentmondás.

Az elmúlt hetekben már érezhető is a közmédiában a hangnem változása: miután hónapokig szinte gyakorlatilag csak a harctéri sikerekről számoltak be, az állami televízióban mostanában orosz visszavonulásról és vereségekről is szó van. 

A hírügynökség pár példán keresztül mutatja be, hogy hogyan változott pár nap alatt a narratíva az állami csatornákon az ukrán hadsereg szeptember elején kezdődő előrenyomulása óta az elmúlt hetekben. Ezzel kapcsolatban sokáig azt kommunikálták, hogy az orosz hadsereg előre eltervezetten, stratégiai szempontok alapján vonult vissza Kelet-Ukrajnában. Ezen a héten azonban már elvesztett területekről és rosszul alakuló hadi eseményekről beszéltek egyes műsorvezetők, és a hadsereg vezetőit hibáztatták a kudarcokért.

„Előre látható volt, hogy nem lesz könnyű dolgunk” – mondta Alekszandr Szladkov haditudósító a héten a Rosszija 1 főműsoridőben sugárzott talk show-jában.

Még mindig tanulunk. Tudom, hogy szörnyű ezt hallani a művelet nyolcadik hónapjában

– idézi a Bloomberg az egyik ilyen példát.

Akkora szabadság azért még mindig nincs, amibe például Vlagyimir Putyin elnöknek, vagy a döntéseinek nyilvános kritikája is beleférne. Az orosz vezetés arra számít, hogy a hadsereg sikereinek hiányában a hadsereggel szembeni kritikusabb hangnem megjelenése segíthet a lakosság támogatásának fenntartásában.

A Bloomberg értesülései szerint Putyin nyár óta legalább két alkalommal szervezett zárt körű egyeztetéseket a háborút nyilvánosan kommentáló haditudósítókkal, akik Ukrajnával és az invázióval kapcsolatban jellemzően keményvonalas, nacionalista véleményeket fogalmaznak meg. A találkozók közül az egyik éppen a szélesebb körű katonai mozgósítás bejelentését előzte meg. A legutolsó találkozó után ezek a szakértők a Bloomberg forrásai szerint arról beszéltek, hogy az orosz oldalról nagyon rossz a helyzet a fronton, és egyesek kételkedtek azzal kapcsolatban, hogy Putyin ennek teljesen tudatában van-e, megfeleően tájékoztatja-e a hadsereg az összecsapások valódi állásáról.

A közvélemény-kutatások szerint a hirtelen bejelentett mozgósítás sokkolta a lakosság egy részét, és egyesek először kérdőjelezték meg, hogy minden a terv szerint megy-e az invázióval azóta, hogy Putyin február 24-én elindította azt. A Kremlben amiatt is aggódnak, hogy a Telegram üzenetküldő alkalmazásban elérhető harctéri jelentések és a védelmi minisztérium napi győzelmi jelentései közti ellentmondások aláássák a lakosság bizalmát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz népszavazási blöff után jöhet a háború még durvább szakaszaTovábbi több százezer orosz katona léphet Ukrajna földjére, ha már papíron Oroszország területét kell védeni, de kérdés, mi lesz az új cél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElszálltak az orosz remények, egy elvesztett tankjuknak pedig nagyon örülnek nyugatonHuszonnégy óráig sem volt orosz ellenőrzés alatt Liman az annektálása után. Ezzel egyelőre szertefoszlott a gyors donbaszi orosz győzelem reménye.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ állami tv háború közvélemény Oroszország propaganda Ukrajna vlagyimir putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.