Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. szeptember 14. 11:00 Világ

Moszkva évek óta dollármilliókat költ vesztegetésre, hogy világszerte barátokat szerezzen

A Krím-félsziget megszállása óta az oroszok több mint 300 millió dollárt költöttek arra, hogy politikusokat és hivatalos személyeket vesztegessenek meg több mint kéttucat országban – írja a Guardian egy nemrég titkosítás alól feloldott amerikai diplomáciai táviratra hivatkozva. 

A táviraton Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminiszterének aláírása szerepel, a benne szereplő információk szerint a felhasznált összeg célja az volt, hogy Moszkvának kedvező döntések szülessenek, illetve hogy általános szimpátia alakuljon ki az Orosz Föderáció irányába ezekben az országokban,. Ugyanakkor nem nevezték meg azokat a személyeket, akikhez a pénzek érkezhettek. 

A Guardian szerint a Biden-adminisztráció egyik fontos feladatának tekinti, hogy a Moszkva politikai és katonai céljaihoz kapcsolódó hírszerzési jelentések kikerüljenek a titkosítás alól, miután egyértelművé vált, hogy jók voltak azok az értesülések is, miszerint Oroszország támadásra készül Ukrajna ellen. 

A dokumentum szerint az oroszok különböző szervezeteken keresztül juttatták el a pénzt a politikusoknak – Európában erre a különböző tanácsadócégeket, míg Közép-Amerikában, Ázsiában a Közel-Keleten és Észak-Afrikában az állami szervezeteket használták, az viszont nem derül ki, hogy a 300 millió dolláros összeg hogyan jött ki a hírszerzésnek. 

A távirat tartalmának nyilvánosságra hozatala szokatlan lépés a diplomáciában, ezeket az üzeneteket alapvetően szenzitív információként adják fel, mert megtalálhatóak benne például azok a kérdések, melyeket az Egyesült Államok nagyköveteinek fel kell tennie a fogadó országuk képviselőinek az orosz befolyással kapcsolatban, illetve javaslatokat is kell adniuk arra, hogyan lehet visszaszorítani az oroszok térnyerését – a listán szerepelnek olyan javaslatok, mint a szankciók bevezetése, beutazási korlátozások elrendelése és a tikos pénzügyi tranzakciók felfedése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok keménykedésével itthon is egyre nagyobb a téli csődhullám esélyeMagyarországon az élelmiszeripar, a vegyipar és a gépipar szenvedheti meg leginkább, ha továbbra is kigazdálkodhatatlan szinten maradnak az energiaárak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gázjátszma legbizarrabb oldala: miközben az oroszok jégkorszakkal fenyegetik a Nyugatot, Ukrajnának dollárban fizetnek a tranzitértLogikus érvek szólnak amellett, hogy ne zárják el teljesen a gázt, mert ez az utolsó orosz adu. De vajon meddig?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ diplomácia egyesült államok háború hírszerzés korrupció Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Hajdu Miklós
2023. december 3. 15:38 Vállalat

A Volkswagent már megfogták az európai autóipar új kihívói

Az élesedő piaci versenyben a Volkswagen már az elektromos autók gyártására átállított üzemeit érintő megszorításokat kénytelen meglépni.

Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de árbevétel alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek zárnak be idén december 24-én.