Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. szeptember 9. 10:03 Világ

Világszerte érezhető lesz az óriási pakisztáni áradások hatása

A világ élelmezési helyzetét és gazdaságát újabb nyomás fenyegeti a pakisztáni áradások miatt a Bloomberg nemrég megjelent cikke alapján. A legalább harminc éve nem látott csapadékmennyiség a pakisztáni klímaügyi miniszter szerint az ország területének egyharmadát elárasztotta. Ez amiatt is érinti rendkívül érzékenyen a népességet, mert a munkavállalók negyven százaléka dolgozik a mezőgazdaságban.

A Bloombergnek nyilatkozó Ahmad Jawad, a Pakisztáni Üzleti Fórum alelnöke szerint több fontos mezőgazdasági régióban a gyapot- és zöldségtermés teljesen megsemmisült. Emiatt az árak kilőttek, a hagyma egy hónap alatt háromszorosára, míg a paradicsom ötszörösére drágult. Az infláció pedig 14 éves csúcsra, 25 százalékra ért.

Az amerikai hírügynökségnek egy termelő azt mondta, hogy az ötven zsák elraktározott búzájából legalább negyven elázott. Mindössze néhány zsáknyit sikerült megmentenie, ezek a saját családjának a fogyasztását fedezik. Búzából eddig is hiányt szenvedett Pakisztán, azonban a teljesen elázott termőföldek a jövő évi terméshez szükséges munkákat is megnehezítik. Emiatt várhatóan nőni fog az importigény, amit a továbbra is bizonytalan orosz és ukrán export mellett nem lesz könnyű kielégíteni.

Ami a gyapotot illeti, a Bloomberg szerint a termés fele károsodott vagy teljesen elpusztult, ami a világpiacot is negatívan befolyásolja. Pakisztán az ötödik legnagyobb gyapottermelő, a világszerte előállított mennyiség öt százalékát biztosítja egy átlagos évben.

Az épületállomány is óriási károkat szenvedett, az áradás 1,7 millió lakást tett tönkre és 17 500 iskolát rongált meg.

Az Al-Dzsazira alábbi videója több mint egy hetes, ezért van még benne szó csak 300 ezer lerombolt lakásról.

Az áradások a közlekedési infrastruktúrában is hatalmas károkat okoztak. A Bloomberg cikke alapján száz híd és háromezer kilométernyi út sérült meg, lelassítva ezzel a mentőcsomagok célba érését Iránból és Afganisztánból. Pakisztán a világ egyik legsebezhetőbb országa a klímaváltozást tekintve.

A katasztrófába több mint 1300-an haltak bele, és nagyjából 33 millió embert érintenek közvetlenül az áradások a mintegy 230 millió lakosú országban. Mindennapossá vált az elárasztott falvakból menekülő több ezer ember és a térdig érő vízben az utolsó learatható növényeket begyűjtő farmerek látványa.

A gazdasági válság sújtotta Pakisztánban az idei év eseményei – az áradásokat megelőzően leginkább a brutális hőhullám – 10 milliárd dolláros kárt okoztak, ami a nagyjából a GDP 3,8 százaléka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁruhiány jöhet alapvető zöldségekből és gyümölcsökből is a téli hónapokbanParadicsom, paprika, uborka: számos, a téli időszakban üvegházban termesztett áru drágulhat vagy tűnhet el a polcokról ideiglenesen a földgáz- és áramárak elszállása miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekord búzatermést takarítottak be az oroszok, az export mégis akadozikKözel 95 millió tonna búzát takarítottak be Oroszországban, a kenyérgabona exportját azonban kül- és belföldi okok is akadályozzák.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áradás klímaváltozás mezőgazdaság Pakisztán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Bőgel György Avatar
2024. július 14. 05:06 Világ

Hogyan birkózott meg az ukrajnai háború gazdasági sokkjával Közép-Európa?

Nyolc ország harminc kutatója fogott össze, hogy elemezze az orosz-ukrán háború gazdasági következményeit a régiónkban.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.