Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. szeptember 9. 10:03 Világ

Világszerte érezhető lesz az óriási pakisztáni áradások hatása

A világ élelmezési helyzetét és gazdaságát újabb nyomás fenyegeti a pakisztáni áradások miatt a Bloomberg nemrég megjelent cikke alapján. A legalább harminc éve nem látott csapadékmennyiség a pakisztáni klímaügyi miniszter szerint az ország területének egyharmadát elárasztotta. Ez amiatt is érinti rendkívül érzékenyen a népességet, mert a munkavállalók negyven százaléka dolgozik a mezőgazdaságban.

A Bloombergnek nyilatkozó Ahmad Jawad, a Pakisztáni Üzleti Fórum alelnöke szerint több fontos mezőgazdasági régióban a gyapot- és zöldségtermés teljesen megsemmisült. Emiatt az árak kilőttek, a hagyma egy hónap alatt háromszorosára, míg a paradicsom ötszörösére drágult. Az infláció pedig 14 éves csúcsra, 25 százalékra ért.

Az amerikai hírügynökségnek egy termelő azt mondta, hogy az ötven zsák elraktározott búzájából legalább negyven elázott. Mindössze néhány zsáknyit sikerült megmentenie, ezek a saját családjának a fogyasztását fedezik. Búzából eddig is hiányt szenvedett Pakisztán, azonban a teljesen elázott termőföldek a jövő évi terméshez szükséges munkákat is megnehezítik. Emiatt várhatóan nőni fog az importigény, amit a továbbra is bizonytalan orosz és ukrán export mellett nem lesz könnyű kielégíteni.

Ami a gyapotot illeti, a Bloomberg szerint a termés fele károsodott vagy teljesen elpusztult, ami a világpiacot is negatívan befolyásolja. Pakisztán az ötödik legnagyobb gyapottermelő, a világszerte előállított mennyiség öt százalékát biztosítja egy átlagos évben.

Az épületállomány is óriási károkat szenvedett, az áradás 1,7 millió lakást tett tönkre és 17 500 iskolát rongált meg.

Az Al-Dzsazira alábbi videója több mint egy hetes, ezért van még benne szó csak 300 ezer lerombolt lakásról.

Az áradások a közlekedési infrastruktúrában is hatalmas károkat okoztak. A Bloomberg cikke alapján száz híd és háromezer kilométernyi út sérült meg, lelassítva ezzel a mentőcsomagok célba érését Iránból és Afganisztánból. Pakisztán a világ egyik legsebezhetőbb országa a klímaváltozást tekintve.

A katasztrófába több mint 1300-an haltak bele, és nagyjából 33 millió embert érintenek közvetlenül az áradások a mintegy 230 millió lakosú országban. Mindennapossá vált az elárasztott falvakból menekülő több ezer ember és a térdig érő vízben az utolsó learatható növényeket begyűjtő farmerek látványa.

A gazdasági válság sújtotta Pakisztánban az idei év eseményei – az áradásokat megelőzően leginkább a brutális hőhullám – 10 milliárd dolláros kárt okoztak, ami a nagyjából a GDP 3,8 százaléka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁruhiány jöhet alapvető zöldségekből és gyümölcsökből is a téli hónapokbanParadicsom, paprika, uborka: számos, a téli időszakban üvegházban termesztett áru drágulhat vagy tűnhet el a polcokról ideiglenesen a földgáz- és áramárak elszállása miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekord búzatermést takarítottak be az oroszok, az export mégis akadozikKözel 95 millió tonna búzát takarítottak be Oroszországban, a kenyérgabona exportját azonban kül- és belföldi okok is akadályozzák.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áradás klímaváltozás mezőgazdaság Pakisztán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Mészáros R. Tamás
2023. december 8. 04:34 Közélet, Világ

Tíz év késéssel beindult a keleti nyitás, csak közben elvesztette értelmét

Kína és Dél-Korea az akkumulátorgyártás felfutásával az utóbbi években a legnagyobb magyarországi befektetők közé került – ám ezekre a befektetésekre ma már jóval kisebb szükség van, mint 2010-ben.

Kovács Krisztián
2023. december 6. 18:47 Világ

Argentína példája mutatja, hogy ostoba környezetben csak ostobán lehet kormányozni

A megválasztott elnök egyelőre keresi és nem találja a programot végrehajtó jegybankelnököt és pénzügyminisztert.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.