Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. szeptember 9. 10:03 Világ

Világszerte érezhető lesz az óriási pakisztáni áradások hatása

A világ élelmezési helyzetét és gazdaságát újabb nyomás fenyegeti a pakisztáni áradások miatt a Bloomberg nemrég megjelent cikke alapján. A legalább harminc éve nem látott csapadékmennyiség a pakisztáni klímaügyi miniszter szerint az ország területének egyharmadát elárasztotta. Ez amiatt is érinti rendkívül érzékenyen a népességet, mert a munkavállalók negyven százaléka dolgozik a mezőgazdaságban.

A Bloombergnek nyilatkozó Ahmad Jawad, a Pakisztáni Üzleti Fórum alelnöke szerint több fontos mezőgazdasági régióban a gyapot- és zöldségtermés teljesen megsemmisült. Emiatt az árak kilőttek, a hagyma egy hónap alatt háromszorosára, míg a paradicsom ötszörösére drágult. Az infláció pedig 14 éves csúcsra, 25 százalékra ért.

Az amerikai hírügynökségnek egy termelő azt mondta, hogy az ötven zsák elraktározott búzájából legalább negyven elázott. Mindössze néhány zsáknyit sikerült megmentenie, ezek a saját családjának a fogyasztását fedezik. Búzából eddig is hiányt szenvedett Pakisztán, azonban a teljesen elázott termőföldek a jövő évi terméshez szükséges munkákat is megnehezítik. Emiatt várhatóan nőni fog az importigény, amit a továbbra is bizonytalan orosz és ukrán export mellett nem lesz könnyű kielégíteni.

Ami a gyapotot illeti, a Bloomberg szerint a termés fele károsodott vagy teljesen elpusztult, ami a világpiacot is negatívan befolyásolja. Pakisztán az ötödik legnagyobb gyapottermelő, a világszerte előállított mennyiség öt százalékát biztosítja egy átlagos évben.

Az épületállomány is óriási károkat szenvedett, az áradás 1,7 millió lakást tett tönkre és 17 500 iskolát rongált meg.

Az Al-Dzsazira alábbi videója több mint egy hetes, ezért van még benne szó csak 300 ezer lerombolt lakásról.

Az áradások a közlekedési infrastruktúrában is hatalmas károkat okoztak. A Bloomberg cikke alapján száz híd és háromezer kilométernyi út sérült meg, lelassítva ezzel a mentőcsomagok célba érését Iránból és Afganisztánból. Pakisztán a világ egyik legsebezhetőbb országa a klímaváltozást tekintve.

A katasztrófába több mint 1300-an haltak bele, és nagyjából 33 millió embert érintenek közvetlenül az áradások a mintegy 230 millió lakosú országban. Mindennapossá vált az elárasztott falvakból menekülő több ezer ember és a térdig érő vízben az utolsó learatható növényeket begyűjtő farmerek látványa.

A gazdasági válság sújtotta Pakisztánban az idei év eseményei – az áradásokat megelőzően leginkább a brutális hőhullám – 10 milliárd dolláros kárt okoztak, ami a nagyjából a GDP 3,8 százaléka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁruhiány jöhet alapvető zöldségekből és gyümölcsökből is a téli hónapokbanParadicsom, paprika, uborka: számos, a téli időszakban üvegházban termesztett áru drágulhat vagy tűnhet el a polcokról ideiglenesen a földgáz- és áramárak elszállása miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekord búzatermést takarítottak be az oroszok, az export mégis akadozikKözel 95 millió tonna búzát takarítottak be Oroszországban, a kenyérgabona exportját azonban kül- és belföldi okok is akadályozzák.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Világ áradás klímaváltozás mezőgazdaság Pakisztán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2023. január 30. 09:39 Világ

A növekvő geopolitikai feszültségek árnyékában készül nagyot ugrani India, kérdés, hogy lesz-e hozzá elég ereje

A nyugati feldolgozóipar bevonzásával a fejlett országok közé lépne India a következő 25 évben, de lehet, hogy ez túl nagy feladat lesz.

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Avatar
2023. január 26. 15:30 Világ

Annyi kutyát vettek az járvány alatt az Egyesült Államokban, hogy az átlagbér kétszeresét lehet megkeresni kutyasétáltatásból

Forintra átszámolva tízmilliókat is kereshet az, aki az irodába visszaűzött munkavállalók otthon maradt kedvenceit sétáltatja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.