Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. szeptember 9. 10:03 Világ

Világszerte érezhető lesz az óriási pakisztáni áradások hatása

A világ élelmezési helyzetét és gazdaságát újabb nyomás fenyegeti a pakisztáni áradások miatt a Bloomberg nemrég megjelent cikke alapján. A legalább harminc éve nem látott csapadékmennyiség a pakisztáni klímaügyi miniszter szerint az ország területének egyharmadát elárasztotta. Ez amiatt is érinti rendkívül érzékenyen a népességet, mert a munkavállalók negyven százaléka dolgozik a mezőgazdaságban.

A Bloombergnek nyilatkozó Ahmad Jawad, a Pakisztáni Üzleti Fórum alelnöke szerint több fontos mezőgazdasági régióban a gyapot- és zöldségtermés teljesen megsemmisült. Emiatt az árak kilőttek, a hagyma egy hónap alatt háromszorosára, míg a paradicsom ötszörösére drágult. Az infláció pedig 14 éves csúcsra, 25 százalékra ért.

Az amerikai hírügynökségnek egy termelő azt mondta, hogy az ötven zsák elraktározott búzájából legalább negyven elázott. Mindössze néhány zsáknyit sikerült megmentenie, ezek a saját családjának a fogyasztását fedezik. Búzából eddig is hiányt szenvedett Pakisztán, azonban a teljesen elázott termőföldek a jövő évi terméshez szükséges munkákat is megnehezítik. Emiatt várhatóan nőni fog az importigény, amit a továbbra is bizonytalan orosz és ukrán export mellett nem lesz könnyű kielégíteni.

Ami a gyapotot illeti, a Bloomberg szerint a termés fele károsodott vagy teljesen elpusztult, ami a világpiacot is negatívan befolyásolja. Pakisztán az ötödik legnagyobb gyapottermelő, a világszerte előállított mennyiség öt százalékát biztosítja egy átlagos évben.

Az épületállomány is óriási károkat szenvedett, az áradás 1,7 millió lakást tett tönkre és 17 500 iskolát rongált meg.

Az Al-Dzsazira alábbi videója több mint egy hetes, ezért van még benne szó csak 300 ezer lerombolt lakásról.

Az áradások a közlekedési infrastruktúrában is hatalmas károkat okoztak. A Bloomberg cikke alapján száz híd és háromezer kilométernyi út sérült meg, lelassítva ezzel a mentőcsomagok célba érését Iránból és Afganisztánból. Pakisztán a világ egyik legsebezhetőbb országa a klímaváltozást tekintve.

A katasztrófába több mint 1300-an haltak bele, és nagyjából 33 millió embert érintenek közvetlenül az áradások a mintegy 230 millió lakosú országban. Mindennapossá vált az elárasztott falvakból menekülő több ezer ember és a térdig érő vízben az utolsó learatható növényeket begyűjtő farmerek látványa.

A gazdasági válság sújtotta Pakisztánban az idei év eseményei – az áradásokat megelőzően leginkább a brutális hőhullám – 10 milliárd dolláros kárt okoztak, ami a nagyjából a GDP 3,8 százaléka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁruhiány jöhet alapvető zöldségekből és gyümölcsökből is a téli hónapokbanParadicsom, paprika, uborka: számos, a téli időszakban üvegházban termesztett áru drágulhat vagy tűnhet el a polcokról ideiglenesen a földgáz- és áramárak elszállása miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekord búzatermést takarítottak be az oroszok, az export mégis akadozikKözel 95 millió tonna búzát takarítottak be Oroszországban, a kenyérgabona exportját azonban kül- és belföldi okok is akadályozzák.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áradás klímaváltozás mezőgazdaság Pakisztán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 24. 15:02 Élet, Világ

Olyan kevés gyerek születik, hogy felfüggesztették a híres finn babaváró csomag tenderét

Eredetileg 30 ezer készletre írtak ki pályázatot, de nem lesz ekkora az igény; Finnországban népességarányosan kevesebb gyerek születik, mint idehaza.

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.

Avatar
2024. október 18. 12:02 Világ

A csirke- és turistaexport a lengyel gazdasági potenciál csúcsa Kína felé?

A lengyel piac nyitott a kínai befektetők és építőipari vállalatok előtt, a kapcsolat másik oldala viszont sokkal korlátozottabb.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.