Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. augusztus 15. 15:08 Világ

Az elemzők csaknem kétharmada számít recesszióra az eurózónában

2020 novembere óta nem volt olyan magas az eurózónában gazdasági recesszióra számító gazdasági elemzők aránya, mint idén augusztusban: a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 65 százaléka számított arra, hogy a gazdasági kibocsátás a következő két egymást követő negyedévben csökkenni fog.

Ez az arány idén januárban még csak 15 százalék volt, majd az ukrajnai háború február végi kitörése után fokozatosan – bár nem egyenletesen – 45 százalékra emelkedett júliusra. Az eurózóna legnagyobb gazdasága, Németország – egyben az földgázszállítások visszafogásának egyik legjelentősebben kitett uniós tagállam – valószínűleg már ebben a negyedévben stagnálni fog a várakozások alapján.

A megélhetési költségek emelkedése az euróövezet vállalatait és háztartásait sújtja. Németországban hétfőn jelentették be, hogy a gázimport többletköltségeinek szétosztása érdekében minden lakossági földgázfogyasztóra extraadót vetnek ki, ami a becslések alapján egy átlagos háztartásnak havi 500 eurós pluszkiadást jelent majd. Németországban emiatt az infláció az év végéig 9 százalék fölé emelkedhet.

Hétfőn Németországban a lakossági és vállalati szereplők számára is meghatározónak számító, jövő évre vonatkozó határidős villamosenergia-díjak 3,7 százakkal 477,50 euróra emelkedtek megawattóránként az European Energy Exchange AG adatai szerint. Ez majdnem hatszorosa a tavaly ilyenkor mért árnak, és duplája a két hónappal ezelőtt árszintnek. Az árat alapvetően az arra vonatkozó aggodalom hajtja, hogy nem biztos, hogy Európa szűkös gázkészletei mellett elegendő áramot tud majd termelni ezen a télen.

Az eurózóna egészében az elemzői várakozások alapján az infláció 2022-ben átlagosan csaknem 8, jövőre pedig 4 százalék lesz.

A közgazdászok úgy látják, hogy az Európai Központi Bank szeptemberben fél százalékponttal emeli az alapkamatot, ahogyan azt a júliusi első lépésben is tette. Ezzel a kamatláb az év végére 1 százalékra emelkedne, jövő márciusban pedig még egy negyedpontos emelés várható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ eurózóna gazdasági növekedés recesszió visszaesés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.