Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. augusztus 15. 15:08 Világ

Az elemzők csaknem kétharmada számít recesszióra az eurózónában

2020 novembere óta nem volt olyan magas az eurózónában gazdasági recesszióra számító gazdasági elemzők aránya, mint idén augusztusban: a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 65 százaléka számított arra, hogy a gazdasági kibocsátás a következő két egymást követő negyedévben csökkenni fog.

Ez az arány idén januárban még csak 15 százalék volt, majd az ukrajnai háború február végi kitörése után fokozatosan – bár nem egyenletesen – 45 százalékra emelkedett júliusra. Az eurózóna legnagyobb gazdasága, Németország – egyben az földgázszállítások visszafogásának egyik legjelentősebben kitett uniós tagállam – valószínűleg már ebben a negyedévben stagnálni fog a várakozások alapján.

A megélhetési költségek emelkedése az euróövezet vállalatait és háztartásait sújtja. Németországban hétfőn jelentették be, hogy a gázimport többletköltségeinek szétosztása érdekében minden lakossági földgázfogyasztóra extraadót vetnek ki, ami a becslések alapján egy átlagos háztartásnak havi 500 eurós pluszkiadást jelent majd. Németországban emiatt az infláció az év végéig 9 százalék fölé emelkedhet.

Hétfőn Németországban a lakossági és vállalati szereplők számára is meghatározónak számító, jövő évre vonatkozó határidős villamosenergia-díjak 3,7 százakkal 477,50 euróra emelkedtek megawattóránként az European Energy Exchange AG adatai szerint. Ez majdnem hatszorosa a tavaly ilyenkor mért árnak, és duplája a két hónappal ezelőtt árszintnek. Az árat alapvetően az arra vonatkozó aggodalom hajtja, hogy nem biztos, hogy Európa szűkös gázkészletei mellett elegendő áramot tud majd termelni ezen a télen.

Az eurózóna egészében az elemzői várakozások alapján az infláció 2022-ben átlagosan csaknem 8, jövőre pedig 4 százalék lesz.

A közgazdászok úgy látják, hogy az Európai Központi Bank szeptemberben fél százalékponttal emeli az alapkamatot, ahogyan azt a júliusi első lépésben is tette. Ezzel a kamatláb az év végére 1 százalékra emelkedne, jövő márciusban pedig még egy negyedpontos emelés várható.

Világ eurózóna gazdasági növekedés recesszió visszaesés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Speck Gyula
2023. március 29. 17:36 Világ

Válságosak a magyar-német politikai kapcsolatok, de hiba lenne temetni őket

Megváltozott a német külpolitikai gondolkodás, és ezt Magyarországnak sem szabadna figyelmen kívül hagynia.

Hajdu Miklós
2023. március 29. 15:06 Világ

Újra nekifut a Magyarországra szökött volt miniszterelnöke kiadatásának Észak-Macedónia

Az új macedón igazságügyi miniszter negyedszer is megpróbálja Magyarországot rábírni Nikola Gruevszki kiadatására.

Pálos Máté
2023. március 29. 10:12 Világ

Drónok, vadászgépek, kiberfegyverek – egyre szorosabb az orosz-iráni katonai együttműködés

Az utóbbi hónapokban elmélyült az Oroszország és Irán közötti katonai együttműködés, Moszkva már támadó kiberfegyverekkel is ellátja az iráni rezsimet. 

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Váczi István
2023. március 30. 04:34 Vállalat

Másfél éve nem emelt fizetést az Aldi az egyik népszerű munkakörben

Ha most kezd valaki területi értékesítési vezetőként a láncnál, 30 százalékkal kevesebbet ér a bére, mint 2021 őszén. Érdeklődőből így sincs hiány.

Fabók Bálint
2023. március 29. 04:34 Élet, Közélet

Orbán ellen fordult a százezrek által követett milliárdos édességgyáros

Az egyik leggazdagabb debreceni milliós nézettségű vicces videókat és zeneszámokat készít, repedő falú vármegyékről versel, és politikai szerepvállaláson töri a fejét.