Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. augusztus 15. 15:08 Világ

Az elemzők csaknem kétharmada számít recesszióra az eurózónában

2020 novembere óta nem volt olyan magas az eurózónában gazdasági recesszióra számító gazdasági elemzők aránya, mint idén augusztusban: a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 65 százaléka számított arra, hogy a gazdasági kibocsátás a következő két egymást követő negyedévben csökkenni fog.

Ez az arány idén januárban még csak 15 százalék volt, majd az ukrajnai háború február végi kitörése után fokozatosan – bár nem egyenletesen – 45 százalékra emelkedett júliusra. Az eurózóna legnagyobb gazdasága, Németország – egyben az földgázszállítások visszafogásának egyik legjelentősebben kitett uniós tagállam – valószínűleg már ebben a negyedévben stagnálni fog a várakozások alapján.

A megélhetési költségek emelkedése az euróövezet vállalatait és háztartásait sújtja. Németországban hétfőn jelentették be, hogy a gázimport többletköltségeinek szétosztása érdekében minden lakossági földgázfogyasztóra extraadót vetnek ki, ami a becslések alapján egy átlagos háztartásnak havi 500 eurós pluszkiadást jelent majd. Németországban emiatt az infláció az év végéig 9 százalék fölé emelkedhet.

Hétfőn Németországban a lakossági és vállalati szereplők számára is meghatározónak számító, jövő évre vonatkozó határidős villamosenergia-díjak 3,7 százakkal 477,50 euróra emelkedtek megawattóránként az European Energy Exchange AG adatai szerint. Ez majdnem hatszorosa a tavaly ilyenkor mért árnak, és duplája a két hónappal ezelőtt árszintnek. Az árat alapvetően az arra vonatkozó aggodalom hajtja, hogy nem biztos, hogy Európa szűkös gázkészletei mellett elegendő áramot tud majd termelni ezen a télen.

Az eurózóna egészében az elemzői várakozások alapján az infláció 2022-ben átlagosan csaknem 8, jövőre pedig 4 százalék lesz.

A közgazdászok úgy látják, hogy az Európai Központi Bank szeptemberben fél százalékponttal emeli az alapkamatot, ahogyan azt a júliusi első lépésben is tette. Ezzel a kamatláb az év végére 1 százalékra emelkedne, jövő márciusban pedig még egy negyedpontos emelés várható.

Világ eurózóna gazdasági növekedés recesszió visszaesés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Katona Hajnalka
2022. szeptember 26. 17:33 Élet, Világ

Meg kell ijeszteni az embereket, hogy ne vásároljanak orvvadászoktól

Az állatok veszélyeztetettsége vagy a termékek káros hatása nem érdekli az embereket, így nem érdemes ezekre hivatkozni.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Váczi István
2022. szeptember 26. 10:01 Világ

Devizaválság fenyegeti Ázsia jelentős részét

Az amerikai jegybank kamatemelései, illetve általában a szigorúbb monetáris politikája egyre nagyobb felfordulást okoz a világ devizapiacain.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki