Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. augusztus 15. 15:08 Világ

Az elemzők csaknem kétharmada számít recesszióra az eurózónában

2020 novembere óta nem volt olyan magas az eurózónában gazdasági recesszióra számító gazdasági elemzők aránya, mint idén augusztusban: a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 65 százaléka számított arra, hogy a gazdasági kibocsátás a következő két egymást követő negyedévben csökkenni fog.

Ez az arány idén januárban még csak 15 százalék volt, majd az ukrajnai háború február végi kitörése után fokozatosan – bár nem egyenletesen – 45 százalékra emelkedett júliusra. Az eurózóna legnagyobb gazdasága, Németország – egyben az földgázszállítások visszafogásának egyik legjelentősebben kitett uniós tagállam – valószínűleg már ebben a negyedévben stagnálni fog a várakozások alapján.

A megélhetési költségek emelkedése az euróövezet vállalatait és háztartásait sújtja. Németországban hétfőn jelentették be, hogy a gázimport többletköltségeinek szétosztása érdekében minden lakossági földgázfogyasztóra extraadót vetnek ki, ami a becslések alapján egy átlagos háztartásnak havi 500 eurós pluszkiadást jelent majd. Németországban emiatt az infláció az év végéig 9 százalék fölé emelkedhet.

Hétfőn Németországban a lakossági és vállalati szereplők számára is meghatározónak számító, jövő évre vonatkozó határidős villamosenergia-díjak 3,7 százakkal 477,50 euróra emelkedtek megawattóránként az European Energy Exchange AG adatai szerint. Ez majdnem hatszorosa a tavaly ilyenkor mért árnak, és duplája a két hónappal ezelőtt árszintnek. Az árat alapvetően az arra vonatkozó aggodalom hajtja, hogy nem biztos, hogy Európa szűkös gázkészletei mellett elegendő áramot tud majd termelni ezen a télen.

Az eurózóna egészében az elemzői várakozások alapján az infláció 2022-ben átlagosan csaknem 8, jövőre pedig 4 százalék lesz.

A közgazdászok úgy látják, hogy az Európai Központi Bank szeptemberben fél százalékponttal emeli az alapkamatot, ahogyan azt a júliusi első lépésben is tette. Ezzel a kamatláb az év végére 1 százalékra emelkedne, jövő márciusban pedig még egy negyedpontos emelés várható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ eurózóna gazdasági növekedés recesszió visszaesés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Ukrajna első helye nem meglepő, de rajta kívül is megelőzte még pár ország hazánkat az utóbbi öt évben a fegyverbeszerzések növelésében.

Nagy Zsolt
2024. március 12. 10:14 Közélet, Világ

A kínai rendőröket csak Horvátország és a Salamon-szigetek fogadja olyan lelkesen, mint a magyar kormány

Nem Magyarország az első Európában, ahol engedélyezik a kínai járőrök megjelenését, de az együttműködés megszakítására is akad példa.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.