Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 8. 15:05 Világ

Tömegével vásárolja fel a tömörített tüzelőt Európa az Egyesült Államokból

Mióta megszületett idehaza a döntés az átlagfogyasztás feletti lakossági gázárak többszörösére emeléséről, sokan néztek utána, mivel lehetne legalább részben helyettesíteni a gázfűtést. Már az első napokban jöttek arról hírek, hogy gyors ütemben vásárolják fel az emberek az éppen elérhető kandallókat és kályhákat, a kormány pedig a tűzifaellátást próbálja növelni a kitermelési szabályok lazításával.

Kicsiben a magyar lakosságnál most az zajlik le, ami az utóbbi nagyjából egy évben rengeteg európai energiatermelő és iparvállalatnál: miután a gáz elkezdett drágulni, majd a hozzáférhetősége is veszélybe került, szinte mindenhol elkezdték a gáz helyettesíthetőségét vizsgálni, ahol ez csak fizikailag lehetséges. Az egyik szóba jöhető helyettesítő energiahordozó a faipari hulladékokból préselt pellet, amelynek ugyan lakossági felhasználása is létezik, de nem túl elterjedt idehaza.

Mivel azonban ez megújuló energiahordozónak számít, egy ideje számos európai erőműben tértek át ennek a használatára. Korábban általában a szenet váltották ki vele, de ahol lehetséges, az utóbbi egy évben helyenként a gáz alternatívájaként is használják. Ennek megfelelően ez is drágult, nemcsak a megnövekedett igény miatt, hanem azért is, mert korábban Oroszország, Belarusz és Ukrajna is jelentős mennyiséget exportált az EU-ba. Az előbbi kettő ezt már nem teheti meg a szankciók miatt, a megtámadott Ukrajna kivitelét pedig a háború zavarja.

Emiatt körülbelül három millió tonna pellet hiányzik az uniós piacról, és ezt az űrt – a földgázhoz hasonlóan – részben amerikai vállalatok töltik be. Az eleinte kizárólag fűrészporból készített pelletet a tengerentúlon inkább csak grillezéshez és sparheltekben használták, de az uniós szabályozásnak köszönhetően jelentőssé vált az export. Ez az erdőtulajdonosoknak is kapóra jött, hiszen pelletként azokat az ágak, csenevész fák is hasznosíthatók, amelyek a faipar számára értéktelenek.

Ahogy a Wall Street Journal írja, az amerikai pelletexport kilenc éve töretlenül nő – tavaly már több mint 7,4 millió tonnát tett ki -, és az idei első féléves mennyiség is jelentősen meghaladta a tavalyi azonos időszakét. Közben az ár is magasabb lett, a biztosítás és leszállítás előtti tonnánkénti 140 dollár 170-re ugrott. Ez ráadásul a hosszú távú szerződések árszintje, az azonnali piacon ennek nagyjából a dupláját kell kifizetni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok már a látszatra sem ügyelnek, lesz-e elég földgázunk a télen?Burleszket ad elő a Gazprom, a szituáció kritikus. A lakossági korlátozás esélye alacsony, de annak is súlyos következményei lesznek, ha az ipar nem kap elegendő gázt elfogadható áron.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzovjet utódállamok segíthetnek az energiaválságba süllyedő EurópánA kritikus infrastruktúra azonban nagyrészt hiányzik, Oroszország pedig megpróbálja megakadályozni, hogy délről alternatív vezetékekkel tudják elkerülni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olcsó gáztól Amerikában is elbúcsúzhatnakNagy a meleg, csúcsra járatják a klímákat, és ez annyira megdobja a gázigényt, hogy az egy baleset miatt belföldön ragadt mennyiséget is felszívja a piac.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok energiatermelés erdőgazdálkodás földgáz orosz-ukrán háború pellet szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.