Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 28. 09:54 Világ

Az olcsó gáztól Amerikában is elbúcsúzhatnak

A magas gázárakkal küzdő és – az orosz szállítások lecsavarása miatt – potenciális gázhiánnyal szembenéző Európa számára szinte a lehető legrosszabb pillanatban történt robbanás június 8-án egy cseppfolyósított földgáz (LNG) exportját végző amerikai terminálban. Noha a tüzet nagyon gyorsan eloltották a texasi Quintanában, a baleset mégis hónapokon át mintegy 20 százalékkal visszaveti az amerikai exportkapacitást. A létesítmény várhatóan októberben indulhat újra csökkentett üzemmódban, teljessel pedig csak az év vége felé.

A földgáz amerikai felhasználói ezzel jól jártak, mert így fizikai okokból több gáz marad az Egyesült Államokban, ennek megfelelően csökkent az ára az ottani piacon. Ez azonban nem tartott sokáig, júliusban ugyanis 70 százalékkal drágult a gáz, és már lényegében ugyanannyiba kerül, mint a texasi robbanás előtt – írja a Bloomberg.

Ennek legfőbb oka az Egyesült Államok több részét sújtó perzselő forróság, a csúcsra járatott légkondicionálók ugyanis növelik az áramigényt, aminek egy részét ott is gáztüzelésű erőművek állítják elő. Ennek az amerikai gáztárolói készletekre is megmutatkozik a hatása, amelyek 12 százalékkal alacsonyabbak az utóbbi öt év azonos időszakának átlagához képest.

Közben az amerikai kitermelés nem nő olyan mértékben, mint Európában szeretnék. A növekvő áraknak köszönhetően ugyan egyre több gázt hoznak felszínre, de mivel sok kitermelő a korábbi években megégette magát a túlzott növekedéssel, most óvatosabban haladnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok már a látszatra sem ügyelnek, lesz-e elég földgázunk a télen?Burleszket ad elő a Gazprom, a szituáció kritikus. A lakossági korlátozás esélye alacsony, de annak is súlyos következményei lesznek, ha az ipar nem kap elegendő gázt elfogadható áron.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gáz hiánya lehet az utolsó szög a német gazdasági modell koporsójábaA német ipari modell egyik fontos pillére volt, hogy az ország évtizedek óta nyomott áron jutott orosz energiához. Ennek a jelek szerint az ukrajnai háborúval vége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan nyilvános gázlekapcsolási terv, hiába titokzatoskodik a kormányGulyás Gergely nem akart „pánikot kelteni”, de nagyon részletesen szabályozva van, hogy kinek mikor kell lemondania a földgázról. Ezt 2009-ben élesben is láthattuk.

Világ egyesült államok földgáz gázár LNG Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. augusztus 12. 13:03 Világ

Nem kell lemondaniuk az oroszoknak a kivonult nyugati márkák termékeiről

Valamivel macerásabb és drágább hozzájutni az országból kivonult márkák termékeihez az orosz piacon, de alapvetően elérhetők a korábban megszokott árucikkek.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.