Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 28. 09:54 Világ

Az olcsó gáztól Amerikában is elbúcsúzhatnak

A magas gázárakkal küzdő és – az orosz szállítások lecsavarása miatt – potenciális gázhiánnyal szembenéző Európa számára szinte a lehető legrosszabb pillanatban történt robbanás június 8-án egy cseppfolyósított földgáz (LNG) exportját végző amerikai terminálban. Noha a tüzet nagyon gyorsan eloltották a texasi Quintanában, a baleset mégis hónapokon át mintegy 20 százalékkal visszaveti az amerikai exportkapacitást. A létesítmény várhatóan októberben indulhat újra csökkentett üzemmódban, teljessel pedig csak az év vége felé.

A földgáz amerikai felhasználói ezzel jól jártak, mert így fizikai okokból több gáz marad az Egyesült Államokban, ennek megfelelően csökkent az ára az ottani piacon. Ez azonban nem tartott sokáig, júliusban ugyanis 70 százalékkal drágult a gáz, és már lényegében ugyanannyiba kerül, mint a texasi robbanás előtt – írja a Bloomberg.

Ennek legfőbb oka az Egyesült Államok több részét sújtó perzselő forróság, a csúcsra járatott légkondicionálók ugyanis növelik az áramigényt, aminek egy részét ott is gáztüzelésű erőművek állítják elő. Ennek az amerikai gáztárolói készletekre is megmutatkozik a hatása, amelyek 12 százalékkal alacsonyabbak az utóbbi öt év azonos időszakának átlagához képest.

Közben az amerikai kitermelés nem nő olyan mértékben, mint Európában szeretnék. A növekvő áraknak köszönhetően ugyan egyre több gázt hoznak felszínre, de mivel sok kitermelő a korábbi években megégette magát a túlzott növekedéssel, most óvatosabban haladnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok már a látszatra sem ügyelnek, lesz-e elég földgázunk a télen?Burleszket ad elő a Gazprom, a szituáció kritikus. A lakossági korlátozás esélye alacsony, de annak is súlyos következményei lesznek, ha az ipar nem kap elegendő gázt elfogadható áron.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gáz hiánya lehet az utolsó szög a német gazdasági modell koporsójábaA német ipari modell egyik fontos pillére volt, hogy az ország évtizedek óta nyomott áron jutott orosz energiához. Ennek a jelek szerint az ukrajnai háborúval vége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan nyilvános gázlekapcsolási terv, hiába titokzatoskodik a kormányGulyás Gergely nem akart „pánikot kelteni”, de nagyon részletesen szabályozva van, hogy kinek mikor kell lemondania a földgázról. Ezt 2009-ben élesben is láthattuk.

Világ egyesült államok földgáz gázár LNG Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. március 30. 17:35 Világ

A háborús bűnös Oroszország őrködhet áprilistól a világ békéje és biztonsága fölött

Az ukránok szerint ez egy rossz vicc. Ki lehet-e zárni Oroszországot az ENSZ-ből?

Kolozsi Ádám
2023. március 30. 15:32 Világ

Megduplázzák a megújuló energiát az EU-ban, az atompártiak is elégedettek lehetnek

Bár a svéd elnökség a klímaharc fontos győzelmeként kommunikálja a csütörtök reggelre elért kompromisszumot a megújuló energia arányának növeléséről, a zöld szervezetek kritikusak.

Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

A visszavonulást megakadályozó egységek nem számítanak újdonságnak az orosz hadsereg történetében.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Váczi István
2023. március 30. 04:34 Vállalat

Másfél éve nem emelt fizetést az Aldi az egyik népszerű munkakörben

Ha most kezd valaki területi értékesítési vezetőként a láncnál, 30 százalékkal kevesebbet ér a bére, mint 2021 őszén. Érdeklődőből így sincs hiány.

Speck Gyula
2023. március 29. 17:36 Világ

Válságosak a magyar-német politikai kapcsolatok, de hiba lenne temetni őket

Megváltozott a német külpolitikai gondolkodás, és ezt Magyarországnak sem szabadna figyelmen kívül hagynia.