Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 22. 11:48 Világ

Kezd körvonalazódni az ingatlandrágulás vége, de van egy bökkenő

A világszerte zajló jegybanki kamatemelések elhozhatják az elmúlt évek meredek ingatlanár-emelkedésének végét, ugyanis a lakáshitelek egyre kevesebbek számára elérhetők. A fordulat bekövetkeztére többek között Magyarországon is számíthatunk, de Új-Zélandtól kezdve az Egyesült Államokig számos ország ingatlanpiacát hasonló várakozások övezik – derül ki a Bloomberg elemzéséből.

A túlfűtött ingatlanpiac korrekciójának az infláció megfékezésén ügyködő politikusok is örülhetnek, azonban az árak mérséklődése a globális visszaesés kockázatait is fokozza. Az értékcsökkenéssel amellett, hogy az ingatlanszektor kevésbé járulhat majd hozzá a termeléshez, a háztartások vagyonán is csorba esik. A fogyasztói bizalmat még tovább rombolhatja, ha tömegeknek kell növekvő törlesztőrészleteket fizetniük az egyre kevesebbet érő lakásaikra.

Az amerikai lap ugyanakkor néhány fontos pozitívumra is felhívja a figyelmet: a bankok már eddig is csak viszonylag szigorú feltételek teljesülése esetén adtak hitelt, a háztartások jelentős megtakarításokkal bírnak, a munkaerőért továbbra is élénk a kereslet, sőt, sok országban manapság sem tud lépést tartani az ingatlanpiaci kínálat a kereslettel.

Mindezek következtében a potenciális visszaesés sokkal gyengébb lehet a 2008-as válságkor tapasztaltakhoz képest.

Az ingatlanpiaci fordulat bekövetkeztének esélyei jócskán különböznek az országok között, a Bloomberg OECD-adatokon alapuló vizsgálata szerint a magyarnál csak a cseh és az új-zélandi gazdaságokat jellemzik jobban az erre utaló tendenciák. A szigetországban tavaly közel harminc százalékkal emelkedtek az ingatlanárak az egy évvel korábbi szinthez képest, idén azonban tíz százalékos csökkenést várnak a szakértők, amivel egybevágó lakáseladói tapasztalatokat is idéz a lap.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több lakáspiacon veszélyesen magasak az árak, a magyar sem kivételKitartóan emelkednek az árak az ingatlanpiacon, a körülmények gyors változása miatt már figyelmeztetést adott ki az Európai Központi Bank több ország számára.

Csehországban is hasonló léptékben emelkedtek az árak 2021-ben, így a lakások értéke és a jövedelmek közötti szakadék tovább szélesedett az egyébként a bérléssel szemben hagyományosan a lakástulajdonlást előnyben részesítő régiós szomszédban. Az itteni tapasztalatok szerint egyelőre még tart a piac lendülete, az infláció ugyanis sokakat sarkallt arra, hogy ingatlanvagyonba fektessék a pénzüket. Ugyanígy Magyarországon sem következett még be az árcsökkenés, amit itt a kormány lakhatási célú családtámogatásain túl az építőipar toborzási nehézségei késleltethetnek.

Az amerikai piac is viszonylag kitett a visszaeséssel kapcsolatos kockázatoknak, itt az utóbbi hetekben már megfigyelhető volt az átrendeződés. Noha a medián lakásár májusban 400.000 dollár fölé növekedve rekordot állított be a Wall Street Journal cikke szerint, a tranzakciók száma csökkenést mutatott az utóbbi hónapokban. A szakértők szerint rövidebb távon az áremelkedés ütemének lassulására számíthatunk, a növekvő kamatok mellett ugyanis sokan esnek el a hitelfelvétel lehetőségétől, ugyanakkor az ingatlanfejlesztők nehezen jutnak anyagokhoz és a munkaerőhöz, így az eladók alkupozíciója továbbra is erős.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ingatlan ingatlanárak ingatlanpiac recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.