Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 22. 11:48 Világ

Kezd körvonalazódni az ingatlandrágulás vége, de van egy bökkenő

A világszerte zajló jegybanki kamatemelések elhozhatják az elmúlt évek meredek ingatlanár-emelkedésének végét, ugyanis a lakáshitelek egyre kevesebbek számára elérhetők. A fordulat bekövetkeztére többek között Magyarországon is számíthatunk, de Új-Zélandtól kezdve az Egyesült Államokig számos ország ingatlanpiacát hasonló várakozások övezik – derül ki a Bloomberg elemzéséből.

A túlfűtött ingatlanpiac korrekciójának az infláció megfékezésén ügyködő politikusok is örülhetnek, azonban az árak mérséklődése a globális visszaesés kockázatait is fokozza. Az értékcsökkenéssel amellett, hogy az ingatlanszektor kevésbé járulhat majd hozzá a termeléshez, a háztartások vagyonán is csorba esik. A fogyasztói bizalmat még tovább rombolhatja, ha tömegeknek kell növekvő törlesztőrészleteket fizetniük az egyre kevesebbet érő lakásaikra.

Az amerikai lap ugyanakkor néhány fontos pozitívumra is felhívja a figyelmet: a bankok már eddig is csak viszonylag szigorú feltételek teljesülése esetén adtak hitelt, a háztartások jelentős megtakarításokkal bírnak, a munkaerőért továbbra is élénk a kereslet, sőt, sok országban manapság sem tud lépést tartani az ingatlanpiaci kínálat a kereslettel.

Mindezek következtében a potenciális visszaesés sokkal gyengébb lehet a 2008-as válságkor tapasztaltakhoz képest.

Az ingatlanpiaci fordulat bekövetkeztének esélyei jócskán különböznek az országok között, a Bloomberg OECD-adatokon alapuló vizsgálata szerint a magyarnál csak a cseh és az új-zélandi gazdaságokat jellemzik jobban az erre utaló tendenciák. A szigetországban tavaly közel harminc százalékkal emelkedtek az ingatlanárak az egy évvel korábbi szinthez képest, idén azonban tíz százalékos csökkenést várnak a szakértők, amivel egybevágó lakáseladói tapasztalatokat is idéz a lap.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több lakáspiacon veszélyesen magasak az árak, a magyar sem kivételKitartóan emelkednek az árak az ingatlanpiacon, a körülmények gyors változása miatt már figyelmeztetést adott ki az Európai Központi Bank több ország számára.

Csehországban is hasonló léptékben emelkedtek az árak 2021-ben, így a lakások értéke és a jövedelmek közötti szakadék tovább szélesedett az egyébként a bérléssel szemben hagyományosan a lakástulajdonlást előnyben részesítő régiós szomszédban. Az itteni tapasztalatok szerint egyelőre még tart a piac lendülete, az infláció ugyanis sokakat sarkallt arra, hogy ingatlanvagyonba fektessék a pénzüket. Ugyanígy Magyarországon sem következett még be az árcsökkenés, amit itt a kormány lakhatási célú családtámogatásain túl az építőipar toborzási nehézségei késleltethetnek.

Az amerikai piac is viszonylag kitett a visszaeséssel kapcsolatos kockázatoknak, itt az utóbbi hetekben már megfigyelhető volt az átrendeződés. Noha a medián lakásár májusban 400.000 dollár fölé növekedve rekordot állított be a Wall Street Journal cikke szerint, a tranzakciók száma csökkenést mutatott az utóbbi hónapokban. A szakértők szerint rövidebb távon az áremelkedés ütemének lassulására számíthatunk, a növekvő kamatok mellett ugyanis sokan esnek el a hitelfelvétel lehetőségétől, ugyanakkor az ingatlanfejlesztők nehezen jutnak anyagokhoz és a munkaerőhöz, így az eladók alkupozíciója továbbra is erős.

Világ ingatlan ingatlanárak ingatlanpiac recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. június 29. 12:16 Tech, Világ

Megbénulhat az orosz gazdaság a nyugati vállalatok informatikai kivonulása miatt

A nyugati ipari szoftverek az orosz gazdaság meghatározó ágazatait tartják működésben az agráriumtól az acéliparon keresztül az energiaszektorig.

Pálos Máté
2022. június 29. 10:11 Világ

Egyre több tanker tűnik el a térképről, miközben orosz olajat szállít

Egyre inkább szeretnék elrejteni az orosz olaj eredetét, ezért kikapcsolják a helyzetjelzőt, főleg akkor, amikor áttöltik egyik hajóról a másikra az árut.

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Torontáli Zoltán
2022. június 28. 09:20 Vállalat

A kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kell

Ha a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.