Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 22. 11:48 Világ

Kezd körvonalazódni az ingatlandrágulás vége, de van egy bökkenő

A világszerte zajló jegybanki kamatemelések elhozhatják az elmúlt évek meredek ingatlanár-emelkedésének végét, ugyanis a lakáshitelek egyre kevesebbek számára elérhetők. A fordulat bekövetkeztére többek között Magyarországon is számíthatunk, de Új-Zélandtól kezdve az Egyesült Államokig számos ország ingatlanpiacát hasonló várakozások övezik – derül ki a Bloomberg elemzéséből.

A túlfűtött ingatlanpiac korrekciójának az infláció megfékezésén ügyködő politikusok is örülhetnek, azonban az árak mérséklődése a globális visszaesés kockázatait is fokozza. Az értékcsökkenéssel amellett, hogy az ingatlanszektor kevésbé járulhat majd hozzá a termeléshez, a háztartások vagyonán is csorba esik. A fogyasztói bizalmat még tovább rombolhatja, ha tömegeknek kell növekvő törlesztőrészleteket fizetniük az egyre kevesebbet érő lakásaikra.

Az amerikai lap ugyanakkor néhány fontos pozitívumra is felhívja a figyelmet: a bankok már eddig is csak viszonylag szigorú feltételek teljesülése esetén adtak hitelt, a háztartások jelentős megtakarításokkal bírnak, a munkaerőért továbbra is élénk a kereslet, sőt, sok országban manapság sem tud lépést tartani az ingatlanpiaci kínálat a kereslettel.

Mindezek következtében a potenciális visszaesés sokkal gyengébb lehet a 2008-as válságkor tapasztaltakhoz képest.

Az ingatlanpiaci fordulat bekövetkeztének esélyei jócskán különböznek az országok között, a Bloomberg OECD-adatokon alapuló vizsgálata szerint a magyarnál csak a cseh és az új-zélandi gazdaságokat jellemzik jobban az erre utaló tendenciák. A szigetországban tavaly közel harminc százalékkal emelkedtek az ingatlanárak az egy évvel korábbi szinthez képest, idén azonban tíz százalékos csökkenést várnak a szakértők, amivel egybevágó lakáseladói tapasztalatokat is idéz a lap.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több lakáspiacon veszélyesen magasak az árak, a magyar sem kivételKitartóan emelkednek az árak az ingatlanpiacon, a körülmények gyors változása miatt már figyelmeztetést adott ki az Európai Központi Bank több ország számára.

Csehországban is hasonló léptékben emelkedtek az árak 2021-ben, így a lakások értéke és a jövedelmek közötti szakadék tovább szélesedett az egyébként a bérléssel szemben hagyományosan a lakástulajdonlást előnyben részesítő régiós szomszédban. Az itteni tapasztalatok szerint egyelőre még tart a piac lendülete, az infláció ugyanis sokakat sarkallt arra, hogy ingatlanvagyonba fektessék a pénzüket. Ugyanígy Magyarországon sem következett még be az árcsökkenés, amit itt a kormány lakhatási célú családtámogatásain túl az építőipar toborzási nehézségei késleltethetnek.

Az amerikai piac is viszonylag kitett a visszaeséssel kapcsolatos kockázatoknak, itt az utóbbi hetekben már megfigyelhető volt az átrendeződés. Noha a medián lakásár májusban 400.000 dollár fölé növekedve rekordot állított be a Wall Street Journal cikke szerint, a tranzakciók száma csökkenést mutatott az utóbbi hónapokban. A szakértők szerint rövidebb távon az áremelkedés ütemének lassulására számíthatunk, a növekvő kamatok mellett ugyanis sokan esnek el a hitelfelvétel lehetőségétől, ugyanakkor az ingatlanfejlesztők nehezen jutnak anyagokhoz és a munkaerőhöz, így az eladók alkupozíciója továbbra is erős.

Világ ingatlan ingatlanárak ingatlanpiac recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Avatar
2023. január 26. 15:30 Világ

Annyi kutyát vettek az járvány alatt az Egyesült Államokban, hogy az átlagbér kétszeresét lehet megkeresni kutyasétáltatásból

Forintra átszámolva tízmilliókat is kereshet az, aki az irodába visszaűzött munkavállalók otthon maradt kedvenceit sétáltatja.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Fontos

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.