Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. június 21. 12:36 Világ

A háború felülírta a fenntarthatósági szempontokat, nő az igény a pálmaolajra

Az Ukrajna területén zajló háború miatt egyre több napraforgóolaj-szállítmány esik ki a rendszerből, a világ napraforgóolaj-ellátási láncainak közel fele összeomlott, az élelmiszergyártók ezért alternatív olajak után néznek a gyártás biztosítása érdekében. Az egyik lehetséges helyettesítő az a pálmaolaj lehet, aminek kivezetésével évek óta küszködnek a cégek, ugyanis a pálmaolaj előállítása Délkelet-Ázsiában az esőerdők kivágásához és veszélyeztetett állatok élőhelyének visszaszorításához vezetett  az elmúlt években. 

Brit kiskereskedelmi láncok a Bloombergnek elismerték a hátraarcot, ugyanis több saját márkás termékükben, például fagyasztott kenyerekben, pudingokban, cserélték le a napraforgóolajat pálmaolajra. (Tudunk olyan balatoni lángosozóról is, amelyik napraforgóolaj helyett pálmaolajban süti a lángost.) Igaz, ezek a láncok csak fenntarthatósági pecséttel rendelkező gyártóktól vásároltak, azonban csak ideiglenes megoldásként tekintenek erre.

Új helyzet

A háború következtében bizonyos termékek globális kereskedelme a feje tetejére állt. Ukrajna és Oroszország együtt a világ napraforgóolaj-kereskedelmének 65 százalékát teszi ki, de jelentős búza és kukorica exportőr is. A kiterjedt fegyveres konfliktus így, illetve a műtrágyaárak emelkedésén keresztül az alapvető élelmiszerek drágulásához vezetett világszerte. Nem véletlen, hogy ebben a helyzetben Indonézia, India és Argentina exporttilalommal igyekszik biztosítani a belső ellátás zavartalanságát. 

Tehát a fenntarthatósági pecsétek és a drágább, de fenntartható termékek hirtelen háttérbe szorultak az élelmiszer- és energiapiacon.

A nagy pálmaolaj-exportőrök persze kihasználnák a helyzetet és visszaszereznék a részesedésüket a világpiacból: Malajzia azonnal jelentkezett az Indonéz exporttilalom következtében kieső pálmaolaj-készletek pótlására, miközben a malajziai kormány azon is dolgozik, hogy elismertesse saját tervét a fenntartható pálmaolaj-előállításra. 

A fák fizethetnek rá

A Nestlé a lap információi szerint ugyanakkor mindennek ellenére tartani fogja a környezetkárosító pálmaolaj teljes kivezetésre belőtt 2023-as céldátumát.

Ez azért sem lesz annyira könnyű, mert 2020-ban még csak a globális pálmaolaj-előállítók egyötödének volt meg az a fenntarthatósági pecsét, ami elméletileg biztosította a vevőket arról, hogy a pálmaolaj előállításához nem irtanak ki erdőket, nem vonnak be új földterületeket, nem alkalmaznak kényszermunkát. 

Viszont manapság fenntartható pecsét alatt termelő farmerek mondják azt, hogy nem tudják eladni a drágább, fenntartható olajukat, ezért előfordul, hogy összekeverik a pecsét nélküli simával, és felár nélkül értékesítik. 

A Greenpeace és egyéb civil szervezetek álláspontja szerint maga a természetbarát pálmaolaj címkéje egy átverés, és hozzájárul ahhoz, hogy egyes cégek pusztítsák az esőerdőt, de megússzák a következményeket. 

Ugyanakkor a pálmaolajért történő erdőirtás mértéke Indonéziában és Malajziában csökkent az utóbbi években, csakhogy a háború következtében felfutó globális igény és felvásárlási árak miatt ez meg is fordulhat, figyelmeztet a Fitch fenntarthatósággal foglalkozó részlegének szakértője.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy országban egy az egyben betiltották a pálmaolajatÉvek óta heves viták folynak a modern élelmiszer- és kozmetikai ipar által előszeretettel használt pálmaolaj környezeti hatásairól, Srí Lankán viszont most teljes mellszélességgel beleálltak a tiltásba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ élelmiszerellátás pálmaolaj Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.