Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 7. 11:01 Világ

Annyira elszálltak a rezsiköltségek, hogy tűzifa gyűjtésére buzdítják a lakosságot Lengyelországban

A rezsiköltségek növekedése miatt a lengyel kormány lazított a tűzifa gyűjtésére vonatkozó országos szabályozáson.

A helyettes energetikai és klímaügyi miniszter, Edward Siarka szerint az elmúlt időszakban egyre több lakossági megkeresés érkezett az erdészeti hatóságokhoz, ezért is döntöttek a fagyűjtés szabályainak egyszerűsítése mellett – írja a Notesofpoland.com. Sőt, a gyűjtésre buzdítják is az embereket az ellátásbiztonság növelése és a fűtési költségek csökkentése érdekében.

Az eredeti szabályozás szerint az állami erdészeti ügynökséghez tartozó erdős területeken felgyülemlő fa cégek, különféle szervezetek és állami intézmények, illetve lakossági fogyasztók számára is elérhető volt. Az új szabályok szerint viszont a lakosság előnyt élvez a többiekkel szemben.

Michał Gzowski, az állami erdészeti ügynökség szóvivője egy lengyel tévécsatornának nyilatkozva elmondta, hogy a fagyűjtési szándékról először tájékoztatni kell a helyi erdészeti hatóságot. Itt nem kell túl sok bürokráciára gondolni, egy telefonhívás is elegendő. Emellett a másik fontos szabály, hogy nem lehet fákat kivágni, csak olyan tüzelőt lehet elvinni, ami már a földön van. Azt is megígérték, hogy növelik az így elérhető – feltételezhetően az erdészek által kivágott – fa mennyiségét.

Waldemar Buda fejlesztési miniszter május közepén jelentette be, hogy a kormány keresi a módját annak, hogy több tűzifa legyen elérhető az országban, miután az Oroszországból és Fehéroroszországból származó import teljesen leállt, az Ukrajnából származó pedig 75 százalékkal csökkent. Hasonló helyzet állt elő a szén esetében, amit szintén sok lengyel használ fűtésre. Lengyelország korábban sok szenet importált Oroszországból, azonban áprilisban a kormány betiltotta az orosz szénimportot.

A lengyel állami szénipari vállalatok megpróbálták pótolni a hiányt, többek között azzal, hogy megkönnyítették a lakossági fogyasztók számára, hogy közvetlenül a bányáktól vásároljanak szenet. A készletek azonban gyorsan fogynak, az árak pedig az egekbe szöktek. Emiatt a klímaügyi miniszter, Anna Moskwa azt jelentette be a napokban, hogy Lengyelország Kolumbiából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Dél-Afrikából és Indonéziából 700 ezer tonna szenet fog importálni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLengyelország mégsem teljesíti az EU klímavédelmi céljait, egyre több ország égetne több kőszenetEgekben a kőszén világpiaci ára, egyre távolabb kerülnek a klímacélok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost nyert igazából értelmet a rezsicsökkentésA lakossági gázszolgáltatás több európai fővárosban háromszorosára drágult, az áram ára pedig sok háztartás számára megduplázódott. Így már tényleg alacsony a rezsi itthon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fa Lengyelország rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.