Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 2. 14:17 Világ

Nehéz lesz fenntartani a fegyverszállítások ütemét Ukrajnának

A háború február 24-i kitörése óta Ukrajna egyre fokozódó mértékben támaszkodhat az orosz agresszióval szemben a nyugati fegyverszállításokra, amelyek két fő csoportra oszthatók. Az egyik a volt szocialista országok rendszerváltás előtti időkből megmaradt fegyverzete, amelyet az ukrán katonák egyből vagy rövid ismerkedés után használni is tudnak.

Ezek hátránya, hogy kevésbé korszerűek, és az utánpótlásuk sem megoldott, hiszen ezekben az országokban már nem gyártják ezeket a harceszközöket, sőt, általában a hozzájuk való lőszereket sem. Mivel egyre nagyobb az esélye annak, hogy a háború még jó ideig elhúzódik, egyértelművé vált, hogy Ukrajnának olyan nyugati szabványú fegyverzetre is szüksége van, amelynek utánpótlása akár éveken át is biztosítható.

Ahogy azonban például az Economist összeállítása felhívja rá a figyelmet, ennek gyakorlati biztosítása egyáltalán nem lesz könnyű. Ennek legfőbb oka, hogy a hidegháború vége óta a nyugati országok legfeljebb rövid ideig vívtak olyan háborút, ahol a fegyverek és lőszerek pusztulása, felhasználása összevethető az ukrajnai háborúban tapasztalttal. Emiatt a nyugati hadiipari vállalatok a hatékonyságot helyezték előtérbe, és nincsenek olyan nagy kihasználatlan termelési kapacitásaik, amelyeket most könnyen szolgálatba tudnának állítani.

Vegyük például a mostani háború egyik legismertebb fegyverét, a vállról indítható Javelin páncéltörő rakétát. Az amerikai hadsereg tavaly év végén 17-22 ezer közé tehető darabszámmal rendelkezett, és ennek nagyjából harmadát juttatta el Ukrajnába. Mivel a fegyver gyártási darabszáma békeidőben csak évi 2100, látszik, hogy ez az ütem nem tartható fenn túl sokáig.

A tervek szerint az amerikai elnök éppen holnap keresi fel a Javelineket gyártó Alabama állambeli üzemet, ahol elméletileg évi 6480 darabra lehet felpörgetni a kibocsátást. Ám csak abban az esetben, ha lesz hozzá elegendő dolgozó és alkatrész, és különösen az utóbbi biztosítása tűnik problémásnak. Az üzem két nagy amerikai hadiipari cég, a Lockheed Martin és a Raytheon Technologies vegyes vállalata, és mindkettő vezetője arról számolt be, hogy beszállítási problémák akadályozzák tevékenységüket.

A Stinger vállról indítható légvédelmi rakétából Ukrajna eddig 2100 darabot kapott az Egyesült Államoktól, amely az utolsó darabokat 2003-ban vásárolta meg ebből a típusból. A gyártósor egy exportmegrendelésnek köszönhetően még üzemel, de a gyártó Raytheon vezetője arról számolt be, hogy csak limitált alkatrészállománnyal rendelkeznek. Ha ez elfogy, akkor át kell tervezniük a célkereső fej elektronikáját, ami beletelik némi időbe.

A sor még hosszan folytatható, igaz, az amerikai vezetés is tisztában van a problémákkal, és hetente egyeztet a kormányzat a fontos hadiipari vállalatok vezetőivel a megoldásuk érdekében. Az mindenesetre látszik, hogy legalábbis egyes fegyvereknél valószínűleg nem fenntartható idén egész évben az eddigi szállítási ütem, amivel az ukránoknak is számolniuk kell.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfordíthatja Ukrajna a háborút, de ehhez új fegyverek kellenekA légvédelem hatékonyságának fenntartása mellett olyan harceszközökre van szükségük az ukránoknak, amelyekkel nagy veszteségeket okozhatnak az orosz tüzérségnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért égnek ki tömegével az orosz tankok?Taktikai hibák, korszerűtlen védelmi megoldások és néhány tervezési jellegzetesség is hozzájárul ahhoz, hogy nagyon nem jó orosz harckocsizónak lenni Ukrajnában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek kedvez, ha elhúzódik a háború Ukrajnában?Hiába látszik Ukrajna esélytelennek egy kifárasztó jellegű háborúban, az orosz vezetésnek továbbra is sürgős lenne minél hamarabb döntésre vinni a dolgot a harctéren.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fegyvergyártás háború hadiipar Lockheed Martin orosz-ukrán háború raytheon Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. június 9. 11:59 Világ

Áradás elől menekülők haltak meg a gátszakadás utáni támadásokban

Az elárasztott herszoni régióban az evakuálás mellett lövöldözések is zajlanak, az ukránok szerint az oroszok, az oroszok szerint az ukránok zavarják a mentést az ágyúkkal.

Stubnya Bence
2023. június 8. 18:15 Vállalat, Világ

Magyarország bejelentkezett a Közel-Kelet legújabb gigaprojektjébe

17 milliárd dollárból fejlesztenék az iraki közlekedési infrastruktúrát, a magyar nagykövet felajánlotta a magyar cégek közreműködését.

Mészáros R. Tamás
2023. június 8. 04:34 Világ

Kína még nem, Tajvan és Dél-Korea már megszenvedte a csipháborút

A folyamatok megmutatják az amerika-kína csipháború korlátjait is.

Fontos

Habár nem úgy tűnik, de végül mindenkinek jobb lesz a szigorú költségvetés

Matolcsy György fél éve még kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Aztán belenézett a jövő évi költségvetési tervezetbe, és pozitív hangot ütött meg.

Debreczeni Anna
2023. június 9. 09:47 Élet, Tech

Bécs szeretné, hogy megnyissuk azt a rég tervezett cukrászdát

Az osztrák főváros részletes adatokkal segíti azokat, akik vállalkozni szeretnének. Mert egy okos városnak ez is a része.

Kolozsi Ádám
2023. június 8. 15:52 Közélet

Szándékos árvizek: Sztálin a minta, de Kína is több százezer emberét ölte meg egy gátrobbantással

Az elárasztást nemcsak az oroszok használták fegyverként a történelemben.