Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 2. 14:17 Világ

Nehéz lesz fenntartani a fegyverszállítások ütemét Ukrajnának

A háború február 24-i kitörése óta Ukrajna egyre fokozódó mértékben támaszkodhat az orosz agresszióval szemben a nyugati fegyverszállításokra, amelyek két fő csoportra oszthatók. Az egyik a volt szocialista országok rendszerváltás előtti időkből megmaradt fegyverzete, amelyet az ukrán katonák egyből vagy rövid ismerkedés után használni is tudnak.

Ezek hátránya, hogy kevésbé korszerűek, és az utánpótlásuk sem megoldott, hiszen ezekben az országokban már nem gyártják ezeket a harceszközöket, sőt, általában a hozzájuk való lőszereket sem. Mivel egyre nagyobb az esélye annak, hogy a háború még jó ideig elhúzódik, egyértelművé vált, hogy Ukrajnának olyan nyugati szabványú fegyverzetre is szüksége van, amelynek utánpótlása akár éveken át is biztosítható.

Ahogy azonban például az Economist összeállítása felhívja rá a figyelmet, ennek gyakorlati biztosítása egyáltalán nem lesz könnyű. Ennek legfőbb oka, hogy a hidegháború vége óta a nyugati országok legfeljebb rövid ideig vívtak olyan háborút, ahol a fegyverek és lőszerek pusztulása, felhasználása összevethető az ukrajnai háborúban tapasztalttal. Emiatt a nyugati hadiipari vállalatok a hatékonyságot helyezték előtérbe, és nincsenek olyan nagy kihasználatlan termelési kapacitásaik, amelyeket most könnyen szolgálatba tudnának állítani.

Vegyük például a mostani háború egyik legismertebb fegyverét, a vállról indítható Javelin páncéltörő rakétát. Az amerikai hadsereg tavaly év végén 17-22 ezer közé tehető darabszámmal rendelkezett, és ennek nagyjából harmadát juttatta el Ukrajnába. Mivel a fegyver gyártási darabszáma békeidőben csak évi 2100, látszik, hogy ez az ütem nem tartható fenn túl sokáig.

A tervek szerint az amerikai elnök éppen holnap keresi fel a Javelineket gyártó Alabama állambeli üzemet, ahol elméletileg évi 6480 darabra lehet felpörgetni a kibocsátást. Ám csak abban az esetben, ha lesz hozzá elegendő dolgozó és alkatrész, és különösen az utóbbi biztosítása tűnik problémásnak. Az üzem két nagy amerikai hadiipari cég, a Lockheed Martin és a Raytheon Technologies vegyes vállalata, és mindkettő vezetője arról számolt be, hogy beszállítási problémák akadályozzák tevékenységüket.

A Stinger vállról indítható légvédelmi rakétából Ukrajna eddig 2100 darabot kapott az Egyesült Államoktól, amely az utolsó darabokat 2003-ban vásárolta meg ebből a típusból. A gyártósor egy exportmegrendelésnek köszönhetően még üzemel, de a gyártó Raytheon vezetője arról számolt be, hogy csak limitált alkatrészállománnyal rendelkeznek. Ha ez elfogy, akkor át kell tervezniük a célkereső fej elektronikáját, ami beletelik némi időbe.

A sor még hosszan folytatható, igaz, az amerikai vezetés is tisztában van a problémákkal, és hetente egyeztet a kormányzat a fontos hadiipari vállalatok vezetőivel a megoldásuk érdekében. Az mindenesetre látszik, hogy legalábbis egyes fegyvereknél valószínűleg nem fenntartható idén egész évben az eddigi szállítási ütem, amivel az ukránoknak is számolniuk kell.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfordíthatja Ukrajna a háborút, de ehhez új fegyverek kellenekA légvédelem hatékonyságának fenntartása mellett olyan harceszközökre van szükségük az ukránoknak, amelyekkel nagy veszteségeket okozhatnak az orosz tüzérségnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért égnek ki tömegével az orosz tankok?Taktikai hibák, korszerűtlen védelmi megoldások és néhány tervezési jellegzetesség is hozzájárul ahhoz, hogy nagyon nem jó orosz harckocsizónak lenni Ukrajnában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek kedvez, ha elhúzódik a háború Ukrajnában?Hiába látszik Ukrajna esélytelennek egy kifárasztó jellegű háborúban, az orosz vezetésnek továbbra is sürgős lenne minél hamarabb döntésre vinni a dolgot a harctéren.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fegyvergyártás háború hadiipar Lockheed Martin orosz-ukrán háború raytheon Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.