Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 2. 14:17 Világ

Nehéz lesz fenntartani a fegyverszállítások ütemét Ukrajnának

A háború február 24-i kitörése óta Ukrajna egyre fokozódó mértékben támaszkodhat az orosz agresszióval szemben a nyugati fegyverszállításokra, amelyek két fő csoportra oszthatók. Az egyik a volt szocialista országok rendszerváltás előtti időkből megmaradt fegyverzete, amelyet az ukrán katonák egyből vagy rövid ismerkedés után használni is tudnak.

Ezek hátránya, hogy kevésbé korszerűek, és az utánpótlásuk sem megoldott, hiszen ezekben az országokban már nem gyártják ezeket a harceszközöket, sőt, általában a hozzájuk való lőszereket sem. Mivel egyre nagyobb az esélye annak, hogy a háború még jó ideig elhúzódik, egyértelművé vált, hogy Ukrajnának olyan nyugati szabványú fegyverzetre is szüksége van, amelynek utánpótlása akár éveken át is biztosítható.

Ahogy azonban például az Economist összeállítása felhívja rá a figyelmet, ennek gyakorlati biztosítása egyáltalán nem lesz könnyű. Ennek legfőbb oka, hogy a hidegháború vége óta a nyugati országok legfeljebb rövid ideig vívtak olyan háborút, ahol a fegyverek és lőszerek pusztulása, felhasználása összevethető az ukrajnai háborúban tapasztalttal. Emiatt a nyugati hadiipari vállalatok a hatékonyságot helyezték előtérbe, és nincsenek olyan nagy kihasználatlan termelési kapacitásaik, amelyeket most könnyen szolgálatba tudnának állítani.

Vegyük például a mostani háború egyik legismertebb fegyverét, a vállról indítható Javelin páncéltörő rakétát. Az amerikai hadsereg tavaly év végén 17-22 ezer közé tehető darabszámmal rendelkezett, és ennek nagyjából harmadát juttatta el Ukrajnába. Mivel a fegyver gyártási darabszáma békeidőben csak évi 2100, látszik, hogy ez az ütem nem tartható fenn túl sokáig.

A tervek szerint az amerikai elnök éppen holnap keresi fel a Javelineket gyártó Alabama állambeli üzemet, ahol elméletileg évi 6480 darabra lehet felpörgetni a kibocsátást. Ám csak abban az esetben, ha lesz hozzá elegendő dolgozó és alkatrész, és különösen az utóbbi biztosítása tűnik problémásnak. Az üzem két nagy amerikai hadiipari cég, a Lockheed Martin és a Raytheon Technologies vegyes vállalata, és mindkettő vezetője arról számolt be, hogy beszállítási problémák akadályozzák tevékenységüket.

A Stinger vállról indítható légvédelmi rakétából Ukrajna eddig 2100 darabot kapott az Egyesült Államoktól, amely az utolsó darabokat 2003-ban vásárolta meg ebből a típusból. A gyártósor egy exportmegrendelésnek köszönhetően még üzemel, de a gyártó Raytheon vezetője arról számolt be, hogy csak limitált alkatrészállománnyal rendelkeznek. Ha ez elfogy, akkor át kell tervezniük a célkereső fej elektronikáját, ami beletelik némi időbe.

A sor még hosszan folytatható, igaz, az amerikai vezetés is tisztában van a problémákkal, és hetente egyeztet a kormányzat a fontos hadiipari vállalatok vezetőivel a megoldásuk érdekében. Az mindenesetre látszik, hogy legalábbis egyes fegyvereknél valószínűleg nem fenntartható idén egész évben az eddigi szállítási ütem, amivel az ukránoknak is számolniuk kell.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfordíthatja Ukrajna a háborút, de ehhez új fegyverek kellenekA légvédelem hatékonyságának fenntartása mellett olyan harceszközökre van szükségük az ukránoknak, amelyekkel nagy veszteségeket okozhatnak az orosz tüzérségnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért égnek ki tömegével az orosz tankok?Taktikai hibák, korszerűtlen védelmi megoldások és néhány tervezési jellegzetesség is hozzájárul ahhoz, hogy nagyon nem jó orosz harckocsizónak lenni Ukrajnában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek kedvez, ha elhúzódik a háború Ukrajnában?Hiába látszik Ukrajna esélytelennek egy kifárasztó jellegű háborúban, az orosz vezetésnek továbbra is sürgős lenne minél hamarabb döntésre vinni a dolgot a harctéren.

Világ fegyvergyártás háború hadiipar Lockheed Martin orosz-ukrán háború raytheon Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2023. január 30. 09:39 Világ

A növekvő geopolitikai feszültségek árnyékában készül nagyot ugrani India, kérdés, hogy lesz-e hozzá elég ereje

A nyugati feldolgozóipar bevonzásával a fejlett országok közé lépne India a következő 25 évben, de lehet, hogy ez túl nagy feladat lesz.

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Avatar
2023. január 26. 15:30 Világ

Annyi kutyát vettek az járvány alatt az Egyesült Államokban, hogy az átlagbér kétszeresét lehet megkeresni kutyasétáltatásból

Forintra átszámolva tízmilliókat is kereshet az, aki az irodába visszaűzött munkavállalók otthon maradt kedvenceit sétáltatja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.