Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. március 3. 09:49 Adat, Világ

Az elmúlt évtized konjunktúrája megoldotta az elvándorlás problémáját

Ez itt az Elmúlt 20 év, a G7 választások előtti tematikus sorozata, ahol egy-egy kiválasztott jelenség, ágazat 2002 utáni alakulását, sorsát mutatjuk be néhány mutatón, ábrán keresztül. A sorozatról itt lehet bővebben olvasni.

Az elvándorlás a kelet-közép-európai országok lényegében mindegyikét fokozottan érintette a kétezres években. Igaz, az unió 2004-es bővítésekor a munkaerő még csak az Egyesült Királyság, Írország és Svédország felé áramolhatott szabadon, a 2008-as válság, majd a német és az osztrák munkaerőpiac 2011-es megnyitása viszont egyaránt jelentős elszívó erőt fejtett ki a visegrádi térségben.

A magyarok körében vélhetően a németországi és ausztriai állások könnyebb elérésével, illetve a gazdasági válság elnyúló hatásai miatt nőtt meg igazán a migrációs kedv. Ez látható a fenti ábrán, de több más statisztika is erre utal: például az elvándorlási szándékot mérő migrációs potenciál is korábban nem látott magasságba emelkedett a 2010-es években.

A küldő országokban az aktív korú népesség csökkenése, a célországokban pedig a munkahelyekért folyó verseny élesedésével járó folyamat megítélése korántsem egyértelmű. A munkaerő szabad áramlását lehetővé tévő uniós szabályokat így fokozott vita övezi. A kelet-európai bevándorlókat fogadó államok részéről e kétségek a legélesebben az Egyesült Királyságban nyilvánultak meg a Brexittel: a kilépés egyik oka épp a brit munkaerőpiacon jelentős számban megjelenő kelet-európai*Jórészt lengyel, a legnagyobb térségbeli országot különösen erősen érintette az elvándorlás. munkavállaló volt. Az unió elhagyásával aztán mégis súlyos problémát okozott a pótlásuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon fogynak Angliában a népszerűtlen munkákat olcsón elvégző külföldi munkásokLehet, hogy béremelésre kényszerülnek a munkaadók, hogy a belföldi dolgozók közül is toborozni tudjanak.

A küldő országok szemszögéből leginkább a szakképzett, tehetséges munkaerő távozása jelent problémát, ami toborzási nehézségekhez vezet. Ugyanakkor a külföldről hazautalt jövedelmek élénkíthetik a gazdaságot, kedvező hatással lehetnek a folyó fizetési mérlegre – ezek GDP-arányos súlya az elmúlt évtized közepén viszonylag magas volt Magyarországon, még régiós összehasonlításban is.

Noha az elvándorlás a 2010-es évek első felében – kudarcos szakpolitikai lépéseket is eredményezve – forró témává vált Magyarországon, jelentősebb kiáramlás nem következett be, és nem is várható. Mostanra az 5-10 éve tapasztalt jelentősebb érdeklődés és mozgás is alábbhagyott, mi több, elindult a régebben kivándoroltak lassú visszaáramlása. Az elmúlt évtized második felében tapasztalt konjunktúra, a munkahelyek számának bővülése, illetve a jövedelmek emelkedése egyaránt az elvándorlás ellen hatottak. 

A közelmúlt eseményeit tekintve a Brexit és a koronavírus hatásait érdemes kiemelni. A magyarok számára korábban Ausztria és Németország után a harmadik legfontosabb célországban, az Egyesült Királyságban mostanra sokkal nehézkesebb munkát vállalni, míg a járvány letörésére bevezetett korlátozások következtében számos, zömmel szezonális, rövidebb távú munkahely szűnt meg, például az osztrák turisztikai szektorban. Igaz, ez utóbbi átmenetinek bizonyult, a nyitással hamar visszaépült a vendégmunkások foglalkoztatása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTavaly nyáron több magyar dolgozott Ausztriában, mint a járvány előttNem tántorították el a magyarokat az osztrák munkaerőpiactól az ottani lezárások, hiába szűntek meg tömegével egyik hónapról a másikra a munkahelyek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ elmúlt 20 év elvándorlás emigráció kivándorlás migráció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.