Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. június 17. 13:45 Világ

Nagyon fogynak Angliában a népszerűtlen munkákat olcsón elvégző külföldi munkások

Idén májusban 36 százalékkal kevesebb uniós állampolgár keresett rá a brit álláshirdetésekre, mint 2019-ben – a The Guardian cikke szerint. Az érdeklődés különösen a kevésbé megfizetett, zömmel a vendéglátáshoz, az ápoláshoz és a logisztikához kapcsolódó állások iránt csökkent – e munkaköröket tekintve 41 százalékos volt a visszaesés a lapban idézett statisztikák szerint, amelyek egyébként az Indeed nevű nemzetközi állásportáltól származnak.

Ezek a változások kifejezetten a Brexithez köthetők, ugyanis csak az uniós állampolgároknál megfigyelhetők, a világ többi részéről alig változott a brit álláslehetőségek iránti érdeklődés. Mégis gondot jelent az unióból érkező vendégmunkások pótlása a szigetországban, ami a járványügyi korlátozások feloldásával különösen égetővé válik: a toborzási nehézségek a válságos gazdasági helyzetből való kilábalást is lassítják vállalatvezetői vélemények szerint, és az árak emelkedését okozzák.

Az alacsony béreket kínáló állásokra az unión kívüli külföldiek sem jelentkeznek kellő számban, ami elég lenne a munkaerőpiacról hiányzó európai munkavállalók pótlására. A helyzet súlyosságát szemlélteti, hogy a 925 kocsmát üzemeltető JD Wetherspoon alapítója, Tim Martin egy uniós munkavállalóknak szóló különleges vízumprogram kidolgozására buzdítja a kormányt, annak ellenére, hogy ő maga a Brexit mellett foglalt állást a brit lap szerint. 

A munkaerőpiaci feszültségeket nem csak a megcsappanó érdeklődés, hanem a 2019 vége óta mintegy 1,3 millió eltűnt vendégmunkás is okozza, ami a Brexit mellett persze a világjárvány következménye is. A The Guardiannak nyilatkozó szakértő szerint bevándorlók hiányában az érintett ágazatok kénytelenek lesznek magasabb, már a belföldi munkavállalók számára is vonzó fizetéseket ajánlani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Brexit Egyesült Királyság munkaerőpiac toborzási nehézségek Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.