Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. június 17. 13:45 Világ

Nagyon fogynak Angliában a népszerűtlen munkákat olcsón elvégző külföldi munkások

Idén májusban 36 százalékkal kevesebb uniós állampolgár keresett rá a brit álláshirdetésekre, mint 2019-ben – a The Guardian cikke szerint. Az érdeklődés különösen a kevésbé megfizetett, zömmel a vendéglátáshoz, az ápoláshoz és a logisztikához kapcsolódó állások iránt csökkent – e munkaköröket tekintve 41 százalékos volt a visszaesés a lapban idézett statisztikák szerint, amelyek egyébként az Indeed nevű nemzetközi állásportáltól származnak.

Ezek a változások kifejezetten a Brexithez köthetők, ugyanis csak az uniós állampolgároknál megfigyelhetők, a világ többi részéről alig változott a brit álláslehetőségek iránti érdeklődés. Mégis gondot jelent az unióból érkező vendégmunkások pótlása a szigetországban, ami a járványügyi korlátozások feloldásával különösen égetővé válik: a toborzási nehézségek a válságos gazdasági helyzetből való kilábalást is lassítják vállalatvezetői vélemények szerint, és az árak emelkedését okozzák.

Az alacsony béreket kínáló állásokra az unión kívüli külföldiek sem jelentkeznek kellő számban, ami elég lenne a munkaerőpiacról hiányzó európai munkavállalók pótlására. A helyzet súlyosságát szemlélteti, hogy a 925 kocsmát üzemeltető JD Wetherspoon alapítója, Tim Martin egy uniós munkavállalóknak szóló különleges vízumprogram kidolgozására buzdítja a kormányt, annak ellenére, hogy ő maga a Brexit mellett foglalt állást a brit lap szerint. 

A munkaerőpiaci feszültségeket nem csak a megcsappanó érdeklődés, hanem a 2019 vége óta mintegy 1,3 millió eltűnt vendégmunkás is okozza, ami a Brexit mellett persze a világjárvány következménye is. A The Guardiannak nyilatkozó szakértő szerint bevándorlók hiányában az érintett ágazatok kénytelenek lesznek magasabb, már a belföldi munkavállalók számára is vonzó fizetéseket ajánlani.

Világ Brexit Egyesült Királyság munkaerőpiac toborzási nehézségek Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2021. július 29. 08:57 Világ

A csehek negyedének nincs egy hónapra elegendő megtakarítása sem

Hozzánk hasonlóan megtakarítási problémákkal küszködik a cseh háztartások jelentős része, hiába magasabbak a megtakarítási ráták.

Avatar
2021. július 28. 16:11 Világ

Most már az EU is azt mondja, hogy a klímaválságra nincs csodaszer, alkalmazkodnunk kell

Az unió nemrég elfogadott adaptációs stratégiája ambiciózus, de kérdés, hogy elég ambiciózus-e? A Green Policy Center elemzése erre keresi a választ.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. július 29. 16:15 Élet

Száz év és egy nap kellett ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb gyógyszerének piacán árverseny induljon

Melyik inzulint kéri, a drágábbat vagy az olcsóbbat? - ezt a kérdést eddig nem tehette fel a patikus, de most már nem kizárt, hogy egyszer ilyen is lesz.

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2021. július 29. 05:19 Közélet

A melegellenes retorikával akár új szavazókat is próbálhat szerezni magának a Fidesz

A magyar szavazók 15 százaléka nem fideszes, de ellenzi a melegek jogegyenlőségét. Ők és a hezitáló fideszesek lehetnek az LMBTQ-ellenes fordulat precíziós célpontjai.

Hajdu Miklós
2021. július 28. 06:06 Vállalat

Nagyon erős következő évvel pattanna vissza a Budapest Park, miután megtizedelte a járvány

Annyi külföldi koncertet kellett elhalasztani, hogy ha ezt mind bepótolják, akkor rendkívül erős szezon jöhet össze.