Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. június 17. 13:45 Világ

Nagyon fogynak Angliában a népszerűtlen munkákat olcsón elvégző külföldi munkások

Idén májusban 36 százalékkal kevesebb uniós állampolgár keresett rá a brit álláshirdetésekre, mint 2019-ben – a The Guardian cikke szerint. Az érdeklődés különösen a kevésbé megfizetett, zömmel a vendéglátáshoz, az ápoláshoz és a logisztikához kapcsolódó állások iránt csökkent – e munkaköröket tekintve 41 százalékos volt a visszaesés a lapban idézett statisztikák szerint, amelyek egyébként az Indeed nevű nemzetközi állásportáltól származnak.

Ezek a változások kifejezetten a Brexithez köthetők, ugyanis csak az uniós állampolgároknál megfigyelhetők, a világ többi részéről alig változott a brit álláslehetőségek iránti érdeklődés. Mégis gondot jelent az unióból érkező vendégmunkások pótlása a szigetországban, ami a járványügyi korlátozások feloldásával különösen égetővé válik: a toborzási nehézségek a válságos gazdasági helyzetből való kilábalást is lassítják vállalatvezetői vélemények szerint, és az árak emelkedését okozzák.

Az alacsony béreket kínáló állásokra az unión kívüli külföldiek sem jelentkeznek kellő számban, ami elég lenne a munkaerőpiacról hiányzó európai munkavállalók pótlására. A helyzet súlyosságát szemlélteti, hogy a 925 kocsmát üzemeltető JD Wetherspoon alapítója, Tim Martin egy uniós munkavállalóknak szóló különleges vízumprogram kidolgozására buzdítja a kormányt, annak ellenére, hogy ő maga a Brexit mellett foglalt állást a brit lap szerint. 

A munkaerőpiaci feszültségeket nem csak a megcsappanó érdeklődés, hanem a 2019 vége óta mintegy 1,3 millió eltűnt vendégmunkás is okozza, ami a Brexit mellett persze a világjárvány következménye is. A The Guardiannak nyilatkozó szakértő szerint bevándorlók hiányában az érintett ágazatok kénytelenek lesznek magasabb, már a belföldi munkavállalók számára is vonzó fizetéseket ajánlani.

Világ Brexit Egyesült Királyság munkaerőpiac toborzási nehézségek Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Torontáli Zoltán
2021. december 1. 12:05 Világ

A svéd média már tükrözi a változást: egyre kevesebben akarnak repülőre szállni

Hetven év alatt luxusból hétköznapi normalitás lett a repülés, most már azonban nem lehet a környezeti hatások nélkül foglalkozni vele.

Pálos Máté
2021. december 1. 10:20 Világ

Nagy üzlet lett ismeretlenül átvenni a konténerekben hagyott termékeket, legyen az tökmag vagy használt autó

A konténerkáosznak is megvannak a nyertesei: a hátrahagyott konténerek kisöprői.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.