Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. június 17. 13:45 Világ

Nagyon fogynak Angliában a népszerűtlen munkákat olcsón elvégző külföldi munkások

Idén májusban 36 százalékkal kevesebb uniós állampolgár keresett rá a brit álláshirdetésekre, mint 2019-ben – a The Guardian cikke szerint. Az érdeklődés különösen a kevésbé megfizetett, zömmel a vendéglátáshoz, az ápoláshoz és a logisztikához kapcsolódó állások iránt csökkent – e munkaköröket tekintve 41 százalékos volt a visszaesés a lapban idézett statisztikák szerint, amelyek egyébként az Indeed nevű nemzetközi állásportáltól származnak.

Ezek a változások kifejezetten a Brexithez köthetők, ugyanis csak az uniós állampolgároknál megfigyelhetők, a világ többi részéről alig változott a brit álláslehetőségek iránti érdeklődés. Mégis gondot jelent az unióból érkező vendégmunkások pótlása a szigetországban, ami a járványügyi korlátozások feloldásával különösen égetővé válik: a toborzási nehézségek a válságos gazdasági helyzetből való kilábalást is lassítják vállalatvezetői vélemények szerint, és az árak emelkedését okozzák.

Az alacsony béreket kínáló állásokra az unión kívüli külföldiek sem jelentkeznek kellő számban, ami elég lenne a munkaerőpiacról hiányzó európai munkavállalók pótlására. A helyzet súlyosságát szemlélteti, hogy a 925 kocsmát üzemeltető JD Wetherspoon alapítója, Tim Martin egy uniós munkavállalóknak szóló különleges vízumprogram kidolgozására buzdítja a kormányt, annak ellenére, hogy ő maga a Brexit mellett foglalt állást a brit lap szerint. 

A munkaerőpiaci feszültségeket nem csak a megcsappanó érdeklődés, hanem a 2019 vége óta mintegy 1,3 millió eltűnt vendégmunkás is okozza, ami a Brexit mellett persze a világjárvány következménye is. A The Guardiannak nyilatkozó szakértő szerint bevándorlók hiányában az érintett ágazatok kénytelenek lesznek magasabb, már a belföldi munkavállalók számára is vonzó fizetéseket ajánlani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Brexit Egyesült Királyság munkaerőpiac toborzási nehézségek Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

Változnak a fogyasztói igények, ezért bezár a Henkel körösladányi üzeme, ahol 1990 óta gyártottak mosóport.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 13:45 Adat

Nincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizett

A kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.