Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. január 22. 16:21 Adat

Tavaly nyáron több magyar dolgozott Ausztriában, mint a járvány előtt

Nem tántorította el az ausztriai munkavállalástól a magyarokat, hogy a járvány első hullámában még tömegével küldték őket haza az osztrák munkáltatók. A friss Munkaerőpiaci Tükörben közölt adatok szerint 2020 februárja és márciusa között az Ausztriában dolgozó magyarok száma mintegy negyedével csökkent, tavaly nyáron azonban már a járványt megelőző hónapoknál is többen vállaltak munkát a határ túloldalán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb ezer ausztriai magyar vesztette el a munkáját a járvány miatt, és nem is számíthatnak sok segítségreMinden ötvenedik ausztriai munkavállaló elvesztette a héten a munkáját, többségük közép-európai és főként magyar lehetett.

Reizer Balázs elemzéséből kiderül, hogy a 2020 elején tapasztalt drámai visszaesést alapvetően a szállodák és a többi vendéglátóhely bezárása okozta, de a többi ágazatban is csökkent a magyar foglalkoztatottak száma. Az első hullám lecsengésével azonban kisvártatva visszatértek a magyarok az osztrák munkahelyekre, és megközelítőleg annyian mentek ki dolgozni, mint 2020 első két hónapjában.

A fertőzések második hullámával ismét csökkenni kezdett az Ausztriában munkát vállaló magyarok száma, jórészt a vendéglátás korlátozásának következtében. A síszezon elmaradása miatt közel 16 ezer fővel kevesebb magyar dolgozott 2021 februárjában az előző évihez képest az osztrák vendéglátó szektorban. A járvány 2021 eleji hullámainak csillapodását követően viszont újra növekedni kezdett a kint dolgozó magyarok száma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csoda, ha úgy érzed, hogy folyton magyarok szolgálnak ki AusztriábanMár közel 100 ezer magyar dolgozik nyugati szomszédunknál teljes állásban, de lassul a növekedés üteme. Burgenlandban minden hatodik dolgozó magyar állampolgár.

Reizer feltételezése szerint ha nem korlátozzák újra jelentősen a vendéglátókat a járvány miatt Ausztriában, akkor rövid távon még emelkedhet is az ott dolgozó magyarok száma. Érdemes továbbá a fentebbi ábrán megfigyelni, hogy bizonyos ágazatokban – leginkább a feldolgozóiparban, de a kereskedelemben is – még a legnehezebb hónapokban is viszonylag stabil a magyar vendégmunkások száma, vagyis nem mondható el általánosságban, hogy a járvány következtében tömegével mondtak volna fel az osztrák munkaadók a magyaroknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar munkással megépíttetik az osztrák plázát, de csak futhat a fizetése utánEgy történet arról, hogyan jártak a 2008-as pénzügyi válságban végsőkig kiszolgáltatottá vált magyar munkások az ígéretek osztrák-magyar földjén.

Adat ausztria foglalkoztatás koronavírus vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Pálos Máté
2022. május 10. 04:22 Adat, Közélet

Egybeesik a magyar gyermekvállalási kedv csökkenése az egyik járványügyi intézkedés bevezetésével

Történelmi mélypontra süllyedt a születések száma idén, három hónap alatt húszezer alatt maradt az újszülöttek száma.

Hajdu Miklós
2022. május 8. 13:08 Adat, Tech

Nem lenne akkora szakemberhiány, ha itthon is annyi nő menne informatikusnak, mint Romániában vagy Bulgáriában

Növekszik az infokommunikációs szakma népszerűsége Magyarországon, de nem kiemelkedő mértékben, és a nemek közötti egyenlőtlenségek letörése is várat még magára.

Fontos

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.

Tóth István János
2022. május 17. 14:31 Világ

Korrupció, bizalmatlanság és harci morál az orosz hadseregben

Az Ukrajna elleni orosz agresszió mutatja, hogy milyen nagy szerepe van annak, ha egy hadsereg mélyen átitatódott a korrupcióval.