Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. január 22. 16:21 Adat

Tavaly nyáron több magyar dolgozott Ausztriában, mint a járvány előtt

Nem tántorította el az ausztriai munkavállalástól a magyarokat, hogy a járvány első hullámában még tömegével küldték őket haza az osztrák munkáltatók. A friss Munkaerőpiaci Tükörben közölt adatok szerint 2020 februárja és márciusa között az Ausztriában dolgozó magyarok száma mintegy negyedével csökkent, tavaly nyáron azonban már a járványt megelőző hónapoknál is többen vállaltak munkát a határ túloldalán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb ezer ausztriai magyar vesztette el a munkáját a járvány miatt, és nem is számíthatnak sok segítségreMinden ötvenedik ausztriai munkavállaló elvesztette a héten a munkáját, többségük közép-európai és főként magyar lehetett.

Reizer Balázs elemzéséből kiderül, hogy a 2020 elején tapasztalt drámai visszaesést alapvetően a szállodák és a többi vendéglátóhely bezárása okozta, de a többi ágazatban is csökkent a magyar foglalkoztatottak száma. Az első hullám lecsengésével azonban kisvártatva visszatértek a magyarok az osztrák munkahelyekre, és megközelítőleg annyian mentek ki dolgozni, mint 2020 első két hónapjában.

A fertőzések második hullámával ismét csökkenni kezdett az Ausztriában munkát vállaló magyarok száma, jórészt a vendéglátás korlátozásának következtében. A síszezon elmaradása miatt közel 16 ezer fővel kevesebb magyar dolgozott 2021 februárjában az előző évihez képest az osztrák vendéglátó szektorban. A járvány 2021 eleji hullámainak csillapodását követően viszont újra növekedni kezdett a kint dolgozó magyarok száma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csoda, ha úgy érzed, hogy folyton magyarok szolgálnak ki AusztriábanMár közel 100 ezer magyar dolgozik nyugati szomszédunknál teljes állásban, de lassul a növekedés üteme. Burgenlandban minden hatodik dolgozó magyar állampolgár.

Reizer feltételezése szerint ha nem korlátozzák újra jelentősen a vendéglátókat a járvány miatt Ausztriában, akkor rövid távon még emelkedhet is az ott dolgozó magyarok száma. Érdemes továbbá a fentebbi ábrán megfigyelni, hogy bizonyos ágazatokban – leginkább a feldolgozóiparban, de a kereskedelemben is – még a legnehezebb hónapokban is viszonylag stabil a magyar vendégmunkások száma, vagyis nem mondható el általánosságban, hogy a járvány következtében tömegével mondtak volna fel az osztrák munkaadók a magyaroknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar munkással megépíttetik az osztrák plázát, de csak futhat a fizetése utánEgy történet arról, hogyan jártak a 2008-as pénzügyi válságban végsőkig kiszolgáltatottá vált magyar munkások az ígéretek osztrák-magyar földjén.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat ausztria foglalkoztatás koronavírus vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. május 31. 13:24 Adat, Vállalat

Magyarország: gazdasági okok miatt zárva

A magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Jól lőtte be a kormány, hogy meddig vághatja vissza a rezsicsökkentést

Jelentősen drágult a gáz és az áram, de a jövedelmekhez viszonyítva volt már rosszabb is a helyzet a lakosság számára. A vállalatok sokkal kevésbé szerencsések.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 15:03 Vállalat

Árverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar állam

A rejtélyes történetű befőtt-, ásványvíz- és konzervgyárhoz az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik.

Stubnya Bence
2023. június 1. 13:20 Közélet, Pénz

Azokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekült

Az állampapírokon és a ingatlanalapok befektetési jegyein kívül minden befektetési forma adóját csaknem duplázza a kormány júliustól.