Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. január 22. 16:21 Adat

Tavaly nyáron több magyar dolgozott Ausztriában, mint a járvány előtt

Nem tántorította el az ausztriai munkavállalástól a magyarokat, hogy a járvány első hullámában még tömegével küldték őket haza az osztrák munkáltatók. A friss Munkaerőpiaci Tükörben közölt adatok szerint 2020 februárja és márciusa között az Ausztriában dolgozó magyarok száma mintegy negyedével csökkent, tavaly nyáron azonban már a járványt megelőző hónapoknál is többen vállaltak munkát a határ túloldalán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb ezer ausztriai magyar vesztette el a munkáját a járvány miatt, és nem is számíthatnak sok segítségreMinden ötvenedik ausztriai munkavállaló elvesztette a héten a munkáját, többségük közép-európai és főként magyar lehetett.

Reizer Balázs elemzéséből kiderül, hogy a 2020 elején tapasztalt drámai visszaesést alapvetően a szállodák és a többi vendéglátóhely bezárása okozta, de a többi ágazatban is csökkent a magyar foglalkoztatottak száma. Az első hullám lecsengésével azonban kisvártatva visszatértek a magyarok az osztrák munkahelyekre, és megközelítőleg annyian mentek ki dolgozni, mint 2020 első két hónapjában.

A fertőzések második hullámával ismét csökkenni kezdett az Ausztriában munkát vállaló magyarok száma, jórészt a vendéglátás korlátozásának következtében. A síszezon elmaradása miatt közel 16 ezer fővel kevesebb magyar dolgozott 2021 februárjában az előző évihez képest az osztrák vendéglátó szektorban. A járvány 2021 eleji hullámainak csillapodását követően viszont újra növekedni kezdett a kint dolgozó magyarok száma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csoda, ha úgy érzed, hogy folyton magyarok szolgálnak ki AusztriábanMár közel 100 ezer magyar dolgozik nyugati szomszédunknál teljes állásban, de lassul a növekedés üteme. Burgenlandban minden hatodik dolgozó magyar állampolgár.

Reizer feltételezése szerint ha nem korlátozzák újra jelentősen a vendéglátókat a járvány miatt Ausztriában, akkor rövid távon még emelkedhet is az ott dolgozó magyarok száma. Érdemes továbbá a fentebbi ábrán megfigyelni, hogy bizonyos ágazatokban – leginkább a feldolgozóiparban, de a kereskedelemben is – még a legnehezebb hónapokban is viszonylag stabil a magyar vendégmunkások száma, vagyis nem mondható el általánosságban, hogy a járvány következtében tömegével mondtak volna fel az osztrák munkaadók a magyaroknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar munkással megépíttetik az osztrák plázát, de csak futhat a fizetése utánEgy történet arról, hogyan jártak a 2008-as pénzügyi válságban végsőkig kiszolgáltatottá vált magyar munkások az ígéretek osztrák-magyar földjén.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat ausztria foglalkoztatás koronavírus vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.