Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 31. 12:09 Adat, Világ

Bizonytalan a járvány lefutása, de a szilveszter nálunk a legszabadabb a régióban

A naponta regisztrált új fertőzöttek mozgóátlagai a járvány visszahúzódásának megtorpanását mutatják első ránézésre Szlovákiában és különösen Csehországban, míg Magyarországon és Lengyelországon egyelőre tart az esetszámok mérséklődése. (Bár az alább még nem látható mai magyar adat már lehet, hogy a kedvezőtlen fordulat jele.) Az újabb hullám érkezésére azonban még korai lenne következtetni, az alábbi görbéket a karácsony során megváltozott tesztelési aktivitás is befolyásolhatta, noha a régióban először épp Csehországot érte el az omikron variáns a hivatalos adatok szerint.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma az elmúlt napokban Szlovákiában csökkent érdemben. Magyarországon a mutató december eleje óta tartó mérséklődése a héten stagnálásba fordult, Lengyelországban pedig mintha végre elérte volna a csúcsát a halálozások hétnapos mozgóátlaga. A cseh görbét nézve karácsonykor mély beesés, majd az ünnep utánra a korábbi szint közelébe történő visszaugrás látszik, ami szintén az adatminőség átmeneti megváltozására utal – összességében Csehországban is a vírushoz köthető halálesetek lassú csökkenésére következtethetünk.

A teljes oltási soron átesett lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy dózist felvevők) aránya az utóbbi napokban Szlovákiában javult a korábbihoz képest valamivel gyorsabb ütemben, az ország azonban még mindig messze elmarad szomszédaitól és az uniós átlagtól ebben a tekintetben.

Magyarországhoz képest a régió többi országában jellemzően szigorúbb, a szilveszteri ünneplést is befolyásoló járványvédelmi óvintézkedések vannak érvényben. Szlovákiában már karácsonykor is az összejöveteleket érintő létszámkorlát és éjszakai kijárási korlátozás volt érvényben, a vendéglátóipari egységek pedig majd csak a jövő héttől nyithatnak. Igor Matovič pénzügyminiszter a héten újabb szigorú lezárások lehetőségét latolgatta az omikron variáns terjedése esetén.

Lengyelországban a szórakozóhelyek december közepe óta zárva tartanak, azonban szilveszter estére a koronavírussal szemben védteleneket érintő létszámkorlát mellett átmenetileg megnyithatnak a mulatni vágyó közönség előtt. Csehországban belterekben legfeljebb ötvenen ünnepelhetnek együtt, míg a kocsmákban és az éttermekben (amelyeket eleve csak az oltott vagy a fertőzésen átesett lakosság látogathat) maximum négy ember ülhet egy asztalnál, hacsak nem egy család tagjairól van szó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzlovákiában a tavalyinál is keményebben szól bele a járvány a karácsonybaAz oltásokkal lemaradt országot mélyen megrázta a járvány késő őszi hulláma, a nagy családi összejöveteleket nem engedik megtartani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEnyhül a járvány, de minden visegrádi országban felbukkant az omikronAz esetszámok már minden visegrádi országban csökkennek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost szigorít Közép-Európa, amikor már épp tetőzött a járványLengyelországban visszatér a távoktatás, Szlovákiában elvileg még a tavalyinál is szigorúbb lesz a karácsonyi szabályozás. Igaz, a javuló járványmutatók addig még segíthetnek.

Adat Világ covid-19 fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

Több mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Katona Hajnalka
2022. augusztus 8. 04:34 Adat

125 millió ember szenved Európában a zajszennyezéstől, és a gazdaság fejlettségétől is függ, mikor érzik ezt problémának

Más-már területek esetén különböző módokon hat a gazdasági fejlődés a zajszennyezettség szintjére

Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 15:09 Adat

2008 óta nem látott mértékben estek a világpiaci élelmiszerárak júliusban

A feldolgozatlan élelmiszerek ára csökkenőbe fordult, de a feldolgozásuk és a szállításuk során felmerülő költségek miatt a boltokban ez aligha tapasztalható.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 8. 17:04 Világ

A végén még elérik az oroszok, hogy új Szaúd-Arábia legyen egy afrikai országból

Az ukrajnai háború a műtrágyapiacot is teljesen átrendezte, és ez az élelmezési válságon keresztül Marokkót már a közeljövőben kulcsállammá teheti.

Kiss Péter
2022. augusztus 8. 09:44 Pénz

Mire lesz képes az eurót védő új fegyver a közelgő válságban?

Az Európai Központi Bank új eszköze egyelőre úgy hatékony, hogy nem is kellett használni, de ha tovább romlanak a gazdasági kilátások, élesben is be kell majd vetni.

Hidi János
2022. augusztus 7. 16:31 Közélet

A 2008-as válságot kiváltó értékvesztés többszörösét hozhatja a mostani átrendeződés az energiapiacon, de ez elkerülhető

Elkerülhető a válság, de ehhez a magán és kormányzati szektorok közös munkájára lenne szükség.