Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 31. 12:09 Adat, Világ

Bizonytalan a járvány lefutása, de a szilveszter nálunk a legszabadabb a régióban

A naponta regisztrált új fertőzöttek mozgóátlagai a járvány visszahúzódásának megtorpanását mutatják első ránézésre Szlovákiában és különösen Csehországban, míg Magyarországon és Lengyelországon egyelőre tart az esetszámok mérséklődése. (Bár az alább még nem látható mai magyar adat már lehet, hogy a kedvezőtlen fordulat jele.) Az újabb hullám érkezésére azonban még korai lenne következtetni, az alábbi görbéket a karácsony során megváltozott tesztelési aktivitás is befolyásolhatta, noha a régióban először épp Csehországot érte el az omikron variáns a hivatalos adatok szerint.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma az elmúlt napokban Szlovákiában csökkent érdemben. Magyarországon a mutató december eleje óta tartó mérséklődése a héten stagnálásba fordult, Lengyelországban pedig mintha végre elérte volna a csúcsát a halálozások hétnapos mozgóátlaga. A cseh görbét nézve karácsonykor mély beesés, majd az ünnep utánra a korábbi szint közelébe történő visszaugrás látszik, ami szintén az adatminőség átmeneti megváltozására utal – összességében Csehországban is a vírushoz köthető halálesetek lassú csökkenésére következtethetünk.

A teljes oltási soron átesett lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy dózist felvevők) aránya az utóbbi napokban Szlovákiában javult a korábbihoz képest valamivel gyorsabb ütemben, az ország azonban még mindig messze elmarad szomszédaitól és az uniós átlagtól ebben a tekintetben.

Magyarországhoz képest a régió többi országában jellemzően szigorúbb, a szilveszteri ünneplést is befolyásoló járványvédelmi óvintézkedések vannak érvényben. Szlovákiában már karácsonykor is az összejöveteleket érintő létszámkorlát és éjszakai kijárási korlátozás volt érvényben, a vendéglátóipari egységek pedig majd csak a jövő héttől nyithatnak. Igor Matovič pénzügyminiszter a héten újabb szigorú lezárások lehetőségét latolgatta az omikron variáns terjedése esetén.

Lengyelországban a szórakozóhelyek december közepe óta zárva tartanak, azonban szilveszter estére a koronavírussal szemben védteleneket érintő létszámkorlát mellett átmenetileg megnyithatnak a mulatni vágyó közönség előtt. Csehországban belterekben legfeljebb ötvenen ünnepelhetnek együtt, míg a kocsmákban és az éttermekben (amelyeket eleve csak az oltott vagy a fertőzésen átesett lakosság látogathat) maximum négy ember ülhet egy asztalnál, hacsak nem egy család tagjairól van szó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzlovákiában a tavalyinál is keményebben szól bele a járvány a karácsonybaAz oltásokkal lemaradt országot mélyen megrázta a járvány késő őszi hulláma, a nagy családi összejöveteleket nem engedik megtartani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEnyhül a járvány, de minden visegrádi országban felbukkant az omikronAz esetszámok már minden visegrádi országban csökkennek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost szigorít Közép-Európa, amikor már épp tetőzött a járványLengyelországban visszatér a távoktatás, Szlovákiában elvileg még a tavalyinál is szigorúbb lesz a karácsonyi szabályozás. Igaz, a javuló járványmutatók addig még segíthetnek.

Adat Világ covid-19 fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Hajdu Miklós
2022. január 18. 06:19 Adat

Itt az omikron, de Magyarország nem szigorít – kellene?

Megvizsgáltuk az óvintézkedések és az átoltottság összefüggését a járvány erősségével: az oltások számítanak igazán, de a szigorítások sem közömbösek.

Hobot Péter
2022. január 16. 17:13 Adat, Közélet

Egyenlőbb társadalom és szigorú versenypolitika kell egyre több közgazdász szerint

Egyre nagyobb az egyetértés az amerikai közgazdászok körében, hogy kezdeni kell valamit a monopóliumokkal és a növekvő egyenlőtlenséggel.

Fontos

Miklós László
2022. január 20. 16:04 Közélet

A rezsicsökkentés megtartása csapda, bemutatunk egy ésszerű kiutat

A jelenlegi árak tartása óriásira duzzasztja a közterheket, de ha rezsicsökkentés alatt a hatósági ármeghatározás eszközét értjük, akkor méltányos módszerek kínálkoznak.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2022. január 20. 06:33 Közélet

A boltokkal akarják megfizettetni az árstopot, valójában az összes vásárló fogja összedobni

Olyan a jogi csomag, hogy az üzletek ne terhelhessék át a beszállítókra a kieső bevételt. A vásárlókra azonban át fogják.

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.