Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 31. 12:09 Adat, Világ

Bizonytalan a járvány lefutása, de a szilveszter nálunk a legszabadabb a régióban

A naponta regisztrált új fertőzöttek mozgóátlagai a járvány visszahúzódásának megtorpanását mutatják első ránézésre Szlovákiában és különösen Csehországban, míg Magyarországon és Lengyelországon egyelőre tart az esetszámok mérséklődése. (Bár az alább még nem látható mai magyar adat már lehet, hogy a kedvezőtlen fordulat jele.) Az újabb hullám érkezésére azonban még korai lenne következtetni, az alábbi görbéket a karácsony során megváltozott tesztelési aktivitás is befolyásolhatta, noha a régióban először épp Csehországot érte el az omikron variáns a hivatalos adatok szerint.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma az elmúlt napokban Szlovákiában csökkent érdemben. Magyarországon a mutató december eleje óta tartó mérséklődése a héten stagnálásba fordult, Lengyelországban pedig mintha végre elérte volna a csúcsát a halálozások hétnapos mozgóátlaga. A cseh görbét nézve karácsonykor mély beesés, majd az ünnep utánra a korábbi szint közelébe történő visszaugrás látszik, ami szintén az adatminőség átmeneti megváltozására utal – összességében Csehországban is a vírushoz köthető halálesetek lassú csökkenésére következtethetünk.

A teljes oltási soron átesett lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy dózist felvevők) aránya az utóbbi napokban Szlovákiában javult a korábbihoz képest valamivel gyorsabb ütemben, az ország azonban még mindig messze elmarad szomszédaitól és az uniós átlagtól ebben a tekintetben.

Magyarországhoz képest a régió többi országában jellemzően szigorúbb, a szilveszteri ünneplést is befolyásoló járványvédelmi óvintézkedések vannak érvényben. Szlovákiában már karácsonykor is az összejöveteleket érintő létszámkorlát és éjszakai kijárási korlátozás volt érvényben, a vendéglátóipari egységek pedig majd csak a jövő héttől nyithatnak. Igor Matovič pénzügyminiszter a héten újabb szigorú lezárások lehetőségét latolgatta az omikron variáns terjedése esetén.

Lengyelországban a szórakozóhelyek december közepe óta zárva tartanak, azonban szilveszter estére a koronavírussal szemben védteleneket érintő létszámkorlát mellett átmenetileg megnyithatnak a mulatni vágyó közönség előtt. Csehországban belterekben legfeljebb ötvenen ünnepelhetnek együtt, míg a kocsmákban és az éttermekben (amelyeket eleve csak az oltott vagy a fertőzésen átesett lakosság látogathat) maximum négy ember ülhet egy asztalnál, hacsak nem egy család tagjairól van szó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzlovákiában a tavalyinál is keményebben szól bele a járvány a karácsonybaAz oltásokkal lemaradt országot mélyen megrázta a járvány késő őszi hulláma, a nagy családi összejöveteleket nem engedik megtartani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEnyhül a járvány, de minden visegrádi országban felbukkant az omikronAz esetszámok már minden visegrádi országban csökkennek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost szigorít Közép-Európa, amikor már épp tetőzött a járványLengyelországban visszatér a távoktatás, Szlovákiában elvileg még a tavalyinál is szigorúbb lesz a karácsonyi szabályozás. Igaz, a javuló járványmutatók addig még segíthetnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ covid-19 fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.