Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 31. 12:09 Adat, Világ

Bizonytalan a járvány lefutása, de a szilveszter nálunk a legszabadabb a régióban

A naponta regisztrált új fertőzöttek mozgóátlagai a járvány visszahúzódásának megtorpanását mutatják első ránézésre Szlovákiában és különösen Csehországban, míg Magyarországon és Lengyelországon egyelőre tart az esetszámok mérséklődése. (Bár az alább még nem látható mai magyar adat már lehet, hogy a kedvezőtlen fordulat jele.) Az újabb hullám érkezésére azonban még korai lenne következtetni, az alábbi görbéket a karácsony során megváltozott tesztelési aktivitás is befolyásolhatta, noha a régióban először épp Csehországot érte el az omikron variáns a hivatalos adatok szerint.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma az elmúlt napokban Szlovákiában csökkent érdemben. Magyarországon a mutató december eleje óta tartó mérséklődése a héten stagnálásba fordult, Lengyelországban pedig mintha végre elérte volna a csúcsát a halálozások hétnapos mozgóátlaga. A cseh görbét nézve karácsonykor mély beesés, majd az ünnep utánra a korábbi szint közelébe történő visszaugrás látszik, ami szintén az adatminőség átmeneti megváltozására utal – összességében Csehországban is a vírushoz köthető halálesetek lassú csökkenésére következtethetünk.

A teljes oltási soron átesett lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy dózist felvevők) aránya az utóbbi napokban Szlovákiában javult a korábbihoz képest valamivel gyorsabb ütemben, az ország azonban még mindig messze elmarad szomszédaitól és az uniós átlagtól ebben a tekintetben.

Magyarországhoz képest a régió többi országában jellemzően szigorúbb, a szilveszteri ünneplést is befolyásoló járványvédelmi óvintézkedések vannak érvényben. Szlovákiában már karácsonykor is az összejöveteleket érintő létszámkorlát és éjszakai kijárási korlátozás volt érvényben, a vendéglátóipari egységek pedig majd csak a jövő héttől nyithatnak. Igor Matovič pénzügyminiszter a héten újabb szigorú lezárások lehetőségét latolgatta az omikron variáns terjedése esetén.

Lengyelországban a szórakozóhelyek december közepe óta zárva tartanak, azonban szilveszter estére a koronavírussal szemben védteleneket érintő létszámkorlát mellett átmenetileg megnyithatnak a mulatni vágyó közönség előtt. Csehországban belterekben legfeljebb ötvenen ünnepelhetnek együtt, míg a kocsmákban és az éttermekben (amelyeket eleve csak az oltott vagy a fertőzésen átesett lakosság látogathat) maximum négy ember ülhet egy asztalnál, hacsak nem egy család tagjairól van szó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzlovákiában a tavalyinál is keményebben szól bele a járvány a karácsonybaAz oltásokkal lemaradt országot mélyen megrázta a járvány késő őszi hulláma, a nagy családi összejöveteleket nem engedik megtartani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEnyhül a járvány, de minden visegrádi országban felbukkant az omikronAz esetszámok már minden visegrádi országban csökkennek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost szigorít Közép-Európa, amikor már épp tetőzött a járványLengyelországban visszatér a távoktatás, Szlovákiában elvileg még a tavalyinál is szigorúbb lesz a karácsonyi szabályozás. Igaz, a javuló járványmutatók addig még segíthetnek.

Adat Világ covid-19 fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Fontos

Stubnya Bence
2023. április 1. 04:34 Podcast

Csak szlogennek elég, vagy alapja is van Orbán 500 ezer új dolgozóról szóló tervének?

A kormányfő arról beszélt, hogy elsődlegesen belső tartalékokból kellene 500 ezer munkahelyet betölteni a magyar munkaerőpiacon. A tervről Scharle Ágota munkagazdásszal beszélgettünk a G7 Podcastban.

Pálos Máté
2023. március 31. 17:52 Közélet

Már 1767 pedagógus aláírta, hogy elhagyná a pályát, ha jön az új köznevelési státusztörvény

Bő két nap alatt közel 1800 pedagógus nyilatkozott úgy, hogy felhagy a tanítással, amennyiben a kormány megvalósítja a köznevelésben a terveit.

Pálos Máté
2023. március 31. 13:04 Közélet

Romokban a magyar akadémiai szabadság és egyetemi autonómia

Nemzetközi elemzések szerint az elmúlt tíz évben a magyar akadémiai szabadság jelentősen csökkent, a vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek modellje pedig példátlan Európában.