Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 31. 12:09 Adat, Világ

Bizonytalan a járvány lefutása, de a szilveszter nálunk a legszabadabb a régióban

A naponta regisztrált új fertőzöttek mozgóátlagai a járvány visszahúzódásának megtorpanását mutatják első ránézésre Szlovákiában és különösen Csehországban, míg Magyarországon és Lengyelországon egyelőre tart az esetszámok mérséklődése. (Bár az alább még nem látható mai magyar adat már lehet, hogy a kedvezőtlen fordulat jele.) Az újabb hullám érkezésére azonban még korai lenne következtetni, az alábbi görbéket a karácsony során megváltozott tesztelési aktivitás is befolyásolhatta, noha a régióban először épp Csehországot érte el az omikron variáns a hivatalos adatok szerint.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma az elmúlt napokban Szlovákiában csökkent érdemben. Magyarországon a mutató december eleje óta tartó mérséklődése a héten stagnálásba fordult, Lengyelországban pedig mintha végre elérte volna a csúcsát a halálozások hétnapos mozgóátlaga. A cseh görbét nézve karácsonykor mély beesés, majd az ünnep utánra a korábbi szint közelébe történő visszaugrás látszik, ami szintén az adatminőség átmeneti megváltozására utal – összességében Csehországban is a vírushoz köthető halálesetek lassú csökkenésére következtethetünk.

A teljes oltási soron átesett lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy dózist felvevők) aránya az utóbbi napokban Szlovákiában javult a korábbihoz képest valamivel gyorsabb ütemben, az ország azonban még mindig messze elmarad szomszédaitól és az uniós átlagtól ebben a tekintetben.

Magyarországhoz képest a régió többi országában jellemzően szigorúbb, a szilveszteri ünneplést is befolyásoló járványvédelmi óvintézkedések vannak érvényben. Szlovákiában már karácsonykor is az összejöveteleket érintő létszámkorlát és éjszakai kijárási korlátozás volt érvényben, a vendéglátóipari egységek pedig majd csak a jövő héttől nyithatnak. Igor Matovič pénzügyminiszter a héten újabb szigorú lezárások lehetőségét latolgatta az omikron variáns terjedése esetén.

Lengyelországban a szórakozóhelyek december közepe óta zárva tartanak, azonban szilveszter estére a koronavírussal szemben védteleneket érintő létszámkorlát mellett átmenetileg megnyithatnak a mulatni vágyó közönség előtt. Csehországban belterekben legfeljebb ötvenen ünnepelhetnek együtt, míg a kocsmákban és az éttermekben (amelyeket eleve csak az oltott vagy a fertőzésen átesett lakosság látogathat) maximum négy ember ülhet egy asztalnál, hacsak nem egy család tagjairól van szó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzlovákiában a tavalyinál is keményebben szól bele a járvány a karácsonybaAz oltásokkal lemaradt országot mélyen megrázta a járvány késő őszi hulláma, a nagy családi összejöveteleket nem engedik megtartani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEnyhül a járvány, de minden visegrádi országban felbukkant az omikronAz esetszámok már minden visegrádi országban csökkennek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost szigorít Közép-Európa, amikor már épp tetőzött a járványLengyelországban visszatér a távoktatás, Szlovákiában elvileg még a tavalyinál is szigorúbb lesz a karácsonyi szabályozás. Igaz, a javuló járványmutatók addig még segíthetnek.

Adat Világ covid-19 fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2022. december 2. 17:25 Adat, Pénz

Orbán bejelentése elgáncsolta a tárgyalásokat a legalacsonyabb keresetűek fizetésének emeléséről

Közel voltak a felek egy inflációkövető emelés elfogadásához, de a munkaadók ebbe csak járulékcsökkentéssel együtt mentek volna bele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Fontos

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.