Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 23. 14:45 Adat

Szlovákiában a tavalyinál is keményebben szól bele a járvány a karácsonyba

Továbbra is a járvány visszahúzódásának jeleit mutatják a statisztikák a visegrádi térségben, a naponta regisztrált új fertőzöttek hétnapos mozgóátlagai a régió minden országában csökkennek – igaz, a korábbi hullámokhoz mérten még mindig viszonylag sok új beteget azonosítanak az egészségügyi intézmények, a járvány lecsengéséről még nagyon korai lenne beszélni.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma Magyarországot követően a héten már Csehországban is érdemben mérséklődni kezdett. Lengyelországban egyelőre még a fertőzésszámokat néhány hetes csúszással követő halálozási mutató tükrében nem látszik a járvány csillapodása, és Szlovákiát nézve is korai lenne még a halálesetek egyértelmű csökkenéséről beszélni.

Az utóbbi napok fejleménye, hogy a teljes oltási soron átesett lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy dózist felvevők) arányában Csehország lényegében utolérte Magyarországot. Az átoltottság tekintetében Magyarország sokáig messze kimagaslott a V4-es országok közül, a vakcináció lendülete azonban a nyáron régió szerte megtört, majd a járvány őszi hulláma alatt csak Csehországban sikerült érdemben gyorsítani az oltási programon.

A legszigorúbb intézkedések az oltakozásban leginkább lemaradó Szlovákiában vannak, ahol a karácsonyi összejöveteleket a háztartástagokon kívüli személyekre vonatkozó hat fős létszámkorlát és az éjszakai kijárási tilalom is érinti. Az országban január 3-ig kénytelenek zárva tartani a vendéglátóipari egységek, és jövőre is csak oltott, illetve fertőzésen átesett látogatókat fogadhatnak majd.

A szlovákiaihoz hasonló szigor a térség többi országában nem jellemző. Lengyelországban létszámkorlátozással leginkább az oltatlanok szembesülhetnek, például éttermekben, szállodákban és templomokban, őket ugyanis zárt helyiségben csak a befogadóképesség 30 százalékos telítettségéig lehet fogadni. Csehországban – ahol a karácsonyi vásárokat, piacokat az elmúlt hetekben betiltották – az új miniszterelnök, Petr Fiala szerdán bejelentette, hogy az omikron variáns terjedése ellenére nem vezet be szigorításokat. December 29-től azonban a beltéri összejöveteleken legfeljebb ötven fő lehet majd jelen, míg a kulturális programokon résztvevők számát 100, illetve 1000 főben korlátozza a kormány, attól függően, hogy a látogatóknak van-e lehetőségük elvegyülni egymással.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 10:52 Adat

Volt javulás, de még mindig korán halnak a magyarok

Tíz év alatt alig emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.