Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 23. 14:45 Adat

Szlovákiában a tavalyinál is keményebben szól bele a járvány a karácsonyba

Továbbra is a járvány visszahúzódásának jeleit mutatják a statisztikák a visegrádi térségben, a naponta regisztrált új fertőzöttek hétnapos mozgóátlagai a régió minden országában csökkennek – igaz, a korábbi hullámokhoz mérten még mindig viszonylag sok új beteget azonosítanak az egészségügyi intézmények, a járvány lecsengéséről még nagyon korai lenne beszélni.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma Magyarországot követően a héten már Csehországban is érdemben mérséklődni kezdett. Lengyelországban egyelőre még a fertőzésszámokat néhány hetes csúszással követő halálozási mutató tükrében nem látszik a járvány csillapodása, és Szlovákiát nézve is korai lenne még a halálesetek egyértelmű csökkenéséről beszélni.

Az utóbbi napok fejleménye, hogy a teljes oltási soron átesett lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy dózist felvevők) arányában Csehország lényegében utolérte Magyarországot. Az átoltottság tekintetében Magyarország sokáig messze kimagaslott a V4-es országok közül, a vakcináció lendülete azonban a nyáron régió szerte megtört, majd a járvány őszi hulláma alatt csak Csehországban sikerült érdemben gyorsítani az oltási programon.

A legszigorúbb intézkedések az oltakozásban leginkább lemaradó Szlovákiában vannak, ahol a karácsonyi összejöveteleket a háztartástagokon kívüli személyekre vonatkozó hat fős létszámkorlát és az éjszakai kijárási tilalom is érinti. Az országban január 3-ig kénytelenek zárva tartani a vendéglátóipari egységek, és jövőre is csak oltott, illetve fertőzésen átesett látogatókat fogadhatnak majd.

A szlovákiaihoz hasonló szigor a térség többi országában nem jellemző. Lengyelországban létszámkorlátozással leginkább az oltatlanok szembesülhetnek, például éttermekben, szállodákban és templomokban, őket ugyanis zárt helyiségben csak a befogadóképesség 30 százalékos telítettségéig lehet fogadni. Csehországban – ahol a karácsonyi vásárokat, piacokat az elmúlt hetekben betiltották – az új miniszterelnök, Petr Fiala szerdán bejelentette, hogy az omikron variáns terjedése ellenére nem vezet be szigorításokat. December 29-től azonban a beltéri összejöveteleken legfeljebb ötven fő lehet majd jelen, míg a kulturális programokon résztvevők számát 100, illetve 1000 főben korlátozza a kormány, attól függően, hogy a látogatóknak van-e lehetőségük elvegyülni egymással.

Adat covid-19 koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

Több mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Katona Hajnalka
2022. augusztus 8. 04:34 Adat

125 millió ember szenved Európában a zajszennyezéstől, és a gazdaság fejlettségétől is függ, mikor érzik ezt problémának

Más-már területek esetén különböző módokon hat a gazdasági fejlődés a zajszennyezettség szintjére

Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 15:09 Adat

2008 óta nem látott mértékben estek a világpiaci élelmiszerárak júliusban

A feldolgozatlan élelmiszerek ára csökkenőbe fordult, de a feldolgozásuk és a szállításuk során felmerülő költségek miatt a boltokban ez aligha tapasztalható.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 8. 17:04 Világ

A végén még elérik az oroszok, hogy új Szaúd-Arábia legyen egy afrikai országból

Az ukrajnai háború a műtrágyapiacot is teljesen átrendezte, és ez az élelmezési válságon keresztül Marokkót már a közeljövőben kulcsállammá teheti.

Kiss Péter
2022. augusztus 8. 09:44 Pénz

Mire lesz képes az eurót védő új fegyver a közelgő válságban?

Az Európai Központi Bank új eszköze egyelőre úgy hatékony, hogy nem is kellett használni, de ha tovább romlanak a gazdasági kilátások, élesben is be kell majd vetni.

Hidi János
2022. augusztus 7. 16:31 Közélet

A 2008-as válságot kiváltó értékvesztés többszörösét hozhatja a mostani átrendeződés az energiapiacon, de ez elkerülhető

Elkerülhető a válság, de ehhez a magán és kormányzati szektorok közös munkájára lenne szükség.