Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 23. 14:45 Adat

Szlovákiában a tavalyinál is keményebben szól bele a járvány a karácsonyba

Továbbra is a járvány visszahúzódásának jeleit mutatják a statisztikák a visegrádi térségben, a naponta regisztrált új fertőzöttek hétnapos mozgóátlagai a régió minden országában csökkennek – igaz, a korábbi hullámokhoz mérten még mindig viszonylag sok új beteget azonosítanak az egészségügyi intézmények, a járvány lecsengéséről még nagyon korai lenne beszélni.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma Magyarországot követően a héten már Csehországban is érdemben mérséklődni kezdett. Lengyelországban egyelőre még a fertőzésszámokat néhány hetes csúszással követő halálozási mutató tükrében nem látszik a járvány csillapodása, és Szlovákiát nézve is korai lenne még a halálesetek egyértelmű csökkenéséről beszélni.

Az utóbbi napok fejleménye, hogy a teljes oltási soron átesett lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy dózist felvevők) arányában Csehország lényegében utolérte Magyarországot. Az átoltottság tekintetében Magyarország sokáig messze kimagaslott a V4-es országok közül, a vakcináció lendülete azonban a nyáron régió szerte megtört, majd a járvány őszi hulláma alatt csak Csehországban sikerült érdemben gyorsítani az oltási programon.

A legszigorúbb intézkedések az oltakozásban leginkább lemaradó Szlovákiában vannak, ahol a karácsonyi összejöveteleket a háztartástagokon kívüli személyekre vonatkozó hat fős létszámkorlát és az éjszakai kijárási tilalom is érinti. Az országban január 3-ig kénytelenek zárva tartani a vendéglátóipari egységek, és jövőre is csak oltott, illetve fertőzésen átesett látogatókat fogadhatnak majd.

A szlovákiaihoz hasonló szigor a térség többi országában nem jellemző. Lengyelországban létszámkorlátozással leginkább az oltatlanok szembesülhetnek, például éttermekben, szállodákban és templomokban, őket ugyanis zárt helyiségben csak a befogadóképesség 30 százalékos telítettségéig lehet fogadni. Csehországban – ahol a karácsonyi vásárokat, piacokat az elmúlt hetekben betiltották – az új miniszterelnök, Petr Fiala szerdán bejelentette, hogy az omikron variáns terjedése ellenére nem vezet be szigorításokat. December 29-től azonban a beltéri összejöveteleken legfeljebb ötven fő lehet majd jelen, míg a kulturális programokon résztvevők számát 100, illetve 1000 főben korlátozza a kormány, attól függően, hogy a látogatóknak van-e lehetőségük elvegyülni egymással.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2023. május 26. 20:13 Adat, Élet

Olyan sok magyar él rabszolgasorban, mint Sopron vagy Tatabánya teljes lakossága

Változatos formában, de máig sokan süllyednek rabszolgasorsba, Magyarországon főleg a kiszolgáltatott, alacsony státuszú embereket fenyegeti a kényszermunka.

Torontáli Zoltán
2023. május 26. 14:32 Adat, Vállalat

Egyre inkább kiszorulnak a magyar vállalkozások az élmezőnyből a hazai e-kereskedelemben

Az Alza, a kifli.hu vagy akár az IKEA is szinte a semmiből jőve vált hirtelen vezető szereplővé. Meddig jut a Pepita.hu vagy a Pelenka.hu?

Torontáli Zoltán
2023. május 24. 12:16 Adat

Az átlag magyar annyit keres, mint egy jól kezdő Suzuki-munkás

Közel nyolc százalékkal csökkent az átlagember reálbére, ez a kereset a jobb betanított munkások pozíciójának felel meg.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.

Stubnya Bence
2023. május 27. 04:32 Podcast

Nem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenet

Habár az európai járműipar már tud eredményeket felmutatni, jelentős egyenlőtlenségeket hordoz magában az elektromobilitásra való átállás. Galgóczi Béla a G7 Podcast vendége.