Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 23. 14:45 Adat

Szlovákiában a tavalyinál is keményebben szól bele a járvány a karácsonyba

Továbbra is a járvány visszahúzódásának jeleit mutatják a statisztikák a visegrádi térségben, a naponta regisztrált új fertőzöttek hétnapos mozgóátlagai a régió minden országában csökkennek – igaz, a korábbi hullámokhoz mérten még mindig viszonylag sok új beteget azonosítanak az egészségügyi intézmények, a járvány lecsengéséről még nagyon korai lenne beszélni.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma Magyarországot követően a héten már Csehországban is érdemben mérséklődni kezdett. Lengyelországban egyelőre még a fertőzésszámokat néhány hetes csúszással követő halálozási mutató tükrében nem látszik a járvány csillapodása, és Szlovákiát nézve is korai lenne még a halálesetek egyértelmű csökkenéséről beszélni.

Az utóbbi napok fejleménye, hogy a teljes oltási soron átesett lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy dózist felvevők) arányában Csehország lényegében utolérte Magyarországot. Az átoltottság tekintetében Magyarország sokáig messze kimagaslott a V4-es országok közül, a vakcináció lendülete azonban a nyáron régió szerte megtört, majd a járvány őszi hulláma alatt csak Csehországban sikerült érdemben gyorsítani az oltási programon.

A legszigorúbb intézkedések az oltakozásban leginkább lemaradó Szlovákiában vannak, ahol a karácsonyi összejöveteleket a háztartástagokon kívüli személyekre vonatkozó hat fős létszámkorlát és az éjszakai kijárási tilalom is érinti. Az országban január 3-ig kénytelenek zárva tartani a vendéglátóipari egységek, és jövőre is csak oltott, illetve fertőzésen átesett látogatókat fogadhatnak majd.

A szlovákiaihoz hasonló szigor a térség többi országában nem jellemző. Lengyelországban létszámkorlátozással leginkább az oltatlanok szembesülhetnek, például éttermekben, szállodákban és templomokban, őket ugyanis zárt helyiségben csak a befogadóképesség 30 százalékos telítettségéig lehet fogadni. Csehországban – ahol a karácsonyi vásárokat, piacokat az elmúlt hetekben betiltották – az új miniszterelnök, Petr Fiala szerdán bejelentette, hogy az omikron variáns terjedése ellenére nem vezet be szigorításokat. December 29-től azonban a beltéri összejöveteleken legfeljebb ötven fő lehet majd jelen, míg a kulturális programokon résztvevők számát 100, illetve 1000 főben korlátozza a kormány, attól függően, hogy a látogatóknak van-e lehetőségük elvegyülni egymással.

Adat covid-19 koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Stubnya Bence
2022. november 24. 13:17 Adat

Először haladta meg idén az infláció a béremelések tempóját szeptemberben

Augusztus után szeptemberben is nőttek éves alapon az átlagos béremelések, de a gyorsuló inflációval nem tudták tartani a lépést.

Hajdu Miklós
2022. november 23. 08:54 Adat, Világ

Derékba törte a fizetések nagyon gyors emelkedését a háború kitörése Ukrajnában

Bizonyos ágazatokban meredeken csökkent a fizetések reálértéke Ukrajnában, a közszféra ugyanakkor viszonylag ellenálló a háborús inflációval szemben.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 26. 04:34 Podcast

Heroikus küzdelmeket vív egy-egy polgármester, de mi kell a hosszú távú sikerhez a leszakadó településeken?

Mi kell ahhoz, hogy egy kistelepülés gazdaságfejlesztési programja sikeres legyen? A G7 Podcast e heti adásában két konkrét eset alapján beszélgettünk erről.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.