Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 17. 12:04 Adat

Enyhül a járvány, de minden visegrádi országban felbukkant az omikron

A héten a napi új esetszámok már Lengyelországban is csökkentek, a statisztika hétnapos mozgóátlagai alapján tehát végre elmondhatjuk, hogy a visegrádi régió minden országa túl van a mostani hullám csúcsán.

A fertőzésszámokat néhány hetes csúszással követő halálozási mutató alakulása azonban még csak Magyarországon utal a járvány visszahúzódására, Csehországban és Szlovákiában inkább a tetőzés jelei mutatkoznak, míg Lengyelországban egyelőre növekszik a végzetes kimenetelű fertőzések napi száma.

A héten közölt októberi többlethalálozási adatok – a pandémiával kapcsolatos nemzetközi összehasonlításokra leginkább ez a statisztika alkalmas – alapján arra következtethetünk, hogy a régióban ekkor még csak Szlovákiában haladta meg az uniós átlagot a járvány ereje. A magyar statisztika két hónapja még nemcsak az uniós, hanem a többi visegrádi országban mért szinttől is elmaradt.

A teljes oltási soron átesett lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy dózist felvevők) aránya továbbra is Csehországban növekszik a leggyorsabban a térségben, de valamelyest a magyar görbe is meredekebb lett az oltási akcióheteknek köszönhetően.

Csehországban szakértők szerint az ott november vége óta jelenlévő omikron-változat lehet a meghatározó vírusvariáns januárra, aminek következtében újra meg fognak nőni az esetszámok. A november végén meghirdetett egy hónapos, a lezárásokat lehetővé tevő veszélyhelyzet pedig hamarosan lejár, ennek esetleges meghosszabbításáról már az új, a járvány elleni óvintézkedések mellett kevésbé elkötelezett kormány dönthet.

A héten már Lengyelországban is regisztráltak omikronos fertőzöttet (és hétfőn Magyarországon is azonosították az első két ilyen esetet), miközben az országban viszonylag szigorú intézkedések vannak érvényben, az iskolák például január 9-ig távoktatásban működnek. A szolgáltatások is korlátozottan vehetők igénybe, igaz, a vonatkozó szabályok betartatása kétséges.

Szlovákiában is komoly lezárások jellemzők, bár mától mérséklődik a szigor. A kijárási korlátozás csak este 8 és reggel 5 óra között érvényes mától, illetve a könyvtárak és a múzeumok szintén mától nyithatnak, de csak az oltottakat és a fertőzésen átesetteket engedhetik be. Mostantól a testápolással foglalkozó szolgáltatók is fogadhatnak vendégeket, egyelőre azonban hatályban marad az a karácsonyi összejöveteleket is érintő szabály, miszerint hatnál több személy nem lehet egyszerre egy helyen, kivéve a közös háztartásban élőket. Az első omikron-variánssal fertőződött beteget Szlovákiában is a napokban regisztrálták.

Adat covid covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Hajdu Miklós
2022. január 18. 06:19 Adat

Itt az omikron, de Magyarország nem szigorít – kellene?

Megvizsgáltuk az óvintézkedések és az átoltottság összefüggését a járvány erősségével: az oltások számítanak igazán, de a szigorítások sem közömbösek.

Hobot Péter
2022. január 16. 17:13 Adat, Közélet

Egyenlőbb társadalom és szigorú versenypolitika kell egyre több közgazdász szerint

Egyre nagyobb az egyetértés az amerikai közgazdászok körében, hogy kezdeni kell valamit a monopóliumokkal és a növekvő egyenlőtlenséggel.

Fontos

Miklós László
2022. január 20. 16:04 Közélet

A rezsicsökkentés megtartása csapda, bemutatunk egy ésszerű kiutat

A jelenlegi árak tartása óriásira duzzasztja a közterheket, de ha rezsicsökkentés alatt a hatósági ármeghatározás eszközét értjük, akkor méltányos módszerek kínálkoznak.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2022. január 20. 06:33 Közélet

A boltokkal akarják megfizettetni az árstopot, valójában az összes vásárló fogja összedobni

Olyan a jogi csomag, hogy az üzletek ne terhelhessék át a beszállítókra a kieső bevételt. A vásárlókra azonban át fogják.

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.