Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 17. 12:04 Adat

Enyhül a járvány, de minden visegrádi országban felbukkant az omikron

A héten a napi új esetszámok már Lengyelországban is csökkentek, a statisztika hétnapos mozgóátlagai alapján tehát végre elmondhatjuk, hogy a visegrádi régió minden országa túl van a mostani hullám csúcsán.

A fertőzésszámokat néhány hetes csúszással követő halálozási mutató alakulása azonban még csak Magyarországon utal a járvány visszahúzódására, Csehországban és Szlovákiában inkább a tetőzés jelei mutatkoznak, míg Lengyelországban egyelőre növekszik a végzetes kimenetelű fertőzések napi száma.

A héten közölt októberi többlethalálozási adatok – a pandémiával kapcsolatos nemzetközi összehasonlításokra leginkább ez a statisztika alkalmas – alapján arra következtethetünk, hogy a régióban ekkor még csak Szlovákiában haladta meg az uniós átlagot a járvány ereje. A magyar statisztika két hónapja még nemcsak az uniós, hanem a többi visegrádi országban mért szinttől is elmaradt.

A teljes oltási soron átesett lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy dózist felvevők) aránya továbbra is Csehországban növekszik a leggyorsabban a térségben, de valamelyest a magyar görbe is meredekebb lett az oltási akcióheteknek köszönhetően.

Csehországban szakértők szerint az ott november vége óta jelenlévő omikron-változat lehet a meghatározó vírusvariáns januárra, aminek következtében újra meg fognak nőni az esetszámok. A november végén meghirdetett egy hónapos, a lezárásokat lehetővé tevő veszélyhelyzet pedig hamarosan lejár, ennek esetleges meghosszabbításáról már az új, a járvány elleni óvintézkedések mellett kevésbé elkötelezett kormány dönthet.

A héten már Lengyelországban is regisztráltak omikronos fertőzöttet (és hétfőn Magyarországon is azonosították az első két ilyen esetet), miközben az országban viszonylag szigorú intézkedések vannak érvényben, az iskolák például január 9-ig távoktatásban működnek. A szolgáltatások is korlátozottan vehetők igénybe, igaz, a vonatkozó szabályok betartatása kétséges.

Szlovákiában is komoly lezárások jellemzők, bár mától mérséklődik a szigor. A kijárási korlátozás csak este 8 és reggel 5 óra között érvényes mától, illetve a könyvtárak és a múzeumok szintén mától nyithatnak, de csak az oltottakat és a fertőzésen átesetteket engedhetik be. Mostantól a testápolással foglalkozó szolgáltatók is fogadhatnak vendégeket, egyelőre azonban hatályban marad az a karácsonyi összejöveteleket is érintő szabály, miszerint hatnál több személy nem lehet egyszerre egy helyen, kivéve a közös háztartásban élőket. Az első omikron-variánssal fertőződött beteget Szlovákiában is a napokban regisztrálták.

Adat covid covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Stubnya Bence
2022. november 24. 13:17 Adat

Először haladta meg idén az infláció a béremelések tempóját szeptemberben

Augusztus után szeptemberben is nőttek éves alapon az átlagos béremelések, de a gyorsuló inflációval nem tudták tartani a lépést.

Fontos

Avatar
2022. november 30. 14:48 Pénz

A hidegháború óta nem pörgött annyira Kelet-Európa fegyveripara, mint most

Magyarországgal szemben a cseh, lengyel és szlovák fegyvergyártók jelentős szállítmányokat adnak el Ukrajnának.

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.