Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 17. 12:04 Adat

Enyhül a járvány, de minden visegrádi országban felbukkant az omikron

A héten a napi új esetszámok már Lengyelországban is csökkentek, a statisztika hétnapos mozgóátlagai alapján tehát végre elmondhatjuk, hogy a visegrádi régió minden országa túl van a mostani hullám csúcsán.

A fertőzésszámokat néhány hetes csúszással követő halálozási mutató alakulása azonban még csak Magyarországon utal a járvány visszahúzódására, Csehországban és Szlovákiában inkább a tetőzés jelei mutatkoznak, míg Lengyelországban egyelőre növekszik a végzetes kimenetelű fertőzések napi száma.

A héten közölt októberi többlethalálozási adatok – a pandémiával kapcsolatos nemzetközi összehasonlításokra leginkább ez a statisztika alkalmas – alapján arra következtethetünk, hogy a régióban ekkor még csak Szlovákiában haladta meg az uniós átlagot a járvány ereje. A magyar statisztika két hónapja még nemcsak az uniós, hanem a többi visegrádi országban mért szinttől is elmaradt.

A teljes oltási soron átesett lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy dózist felvevők) aránya továbbra is Csehországban növekszik a leggyorsabban a térségben, de valamelyest a magyar görbe is meredekebb lett az oltási akcióheteknek köszönhetően.

Csehországban szakértők szerint az ott november vége óta jelenlévő omikron-változat lehet a meghatározó vírusvariáns januárra, aminek következtében újra meg fognak nőni az esetszámok. A november végén meghirdetett egy hónapos, a lezárásokat lehetővé tevő veszélyhelyzet pedig hamarosan lejár, ennek esetleges meghosszabbításáról már az új, a járvány elleni óvintézkedések mellett kevésbé elkötelezett kormány dönthet.

A héten már Lengyelországban is regisztráltak omikronos fertőzöttet (és hétfőn Magyarországon is azonosították az első két ilyen esetet), miközben az országban viszonylag szigorú intézkedések vannak érvényben, az iskolák például január 9-ig távoktatásban működnek. A szolgáltatások is korlátozottan vehetők igénybe, igaz, a vonatkozó szabályok betartatása kétséges.

Szlovákiában is komoly lezárások jellemzők, bár mától mérséklődik a szigor. A kijárási korlátozás csak este 8 és reggel 5 óra között érvényes mától, illetve a könyvtárak és a múzeumok szintén mától nyithatnak, de csak az oltottakat és a fertőzésen átesetteket engedhetik be. Mostantól a testápolással foglalkozó szolgáltatók is fogadhatnak vendégeket, egyelőre azonban hatályban marad az a karácsonyi összejöveteleket is érintő szabály, miszerint hatnál több személy nem lehet egyszerre egy helyen, kivéve a közös háztartásban élőket. Az első omikron-variánssal fertőződött beteget Szlovákiában is a napokban regisztrálták.

Adat covid covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2023. március 17. 09:18 Adat

Ott csökkent nagyobbat a várható élettartam Magyarországon, ahol eleve rövidebb ideig élnek az emberek

Több mint két évvel vetette vissza a várható élettartamot Magyarországon a járvány, amely az országon belüli regionális egyenlőtlenségeket is mélyítette.

Jandó Zoltán
2023. március 16. 17:17 Adat

A gázárak elszállásához a válság kezelésére hozott legjobb uniós intézkedés is hozzájárult

Idén télen a tartalékok magas szintje hozott viszonylagos stabilitást a piacon, ennek azonban korábban nagyon masszívan megfizettük az árát.

Jandó Zoltán
2023. március 14. 15:04 Adat

Magyarország lett az orosz földgáz legnagyobb felhasználója Európában

Bár a hazai orosz gázimport is láthatóan visszaesett a háború kirobbanása óta, a csökkenés mértéke sokkal kisebb volt, mint Európa más országaiban.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Mészáros R. Tamás
2023. március 19. 04:34 Világ

Sötétben tapogatózva nehéz elkerülni az új háborúkat

Az ellenfél szándékának azonosítása a külpolitika alapvető eleme, mégis erősen vitatott és homályos alapokon nyugszik, ami az ukrajnai orosz inváziótól a kínai-amerikai feszültségekig komoly félreértéseket okoz.