Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 10. 17:08 Adat, Világ

Most szigorít Közép-Európa, amikor már épp tetőzött a járvány

A várt fordulat bekövetkezését jelzik a napi új esetszámok járványgörbéi a visegrádi régióban. Igaz, Lengyelországban még csak tetőzni látszik a járvány, és a visszaszorulás jelei egyelőre Szlovákiában sem egyértelműek, Csehországban és különösen Magyarországon viszont jól látszik, hogy az utóbbi napokban egyre kevesebb új fertőzöttet regisztráltak.

A halálozási statisztikákon azonban még a tetőzés jelei sem láthatók, a héten a régióban a mozgóátlagok alapvetően mindenütt emelkedtek. Az eddigi tapasztalatok alapján a járvány visszaszorulásának egy hét múlva már e mutató tükrében is látszania kell majd.

A teljes oltási sort felvevő lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy szúráson túlesettek) aránya a leggyorsabban Csehországban emelkedik a régióban, de Magyarország még őrzi vezető pozícióját e tekintetben visegrádi összehasonlításban. Várhatóan a jövő héten a magyar görbén megmutatkozik a november végén kezdődött oltási akcióprogram hatása.

Az oltási statisztikát tekintve egyre inkább a három oltáson túlesettek aránya lesz a mérvadó, az omikron variáns ellen a leginkább elterjedt Pfizer-vakcinából például három adag biztosít kellő védelmet a gyártó eheti közlése szerint. E tekintetben az emlékeztető oltásokat augusztus óta elérhetővé tevő Magyarország meglehetősen jól áll (igaz, sokaknál a harmadik oltás típusa eltér az első kettőtől, bár az eredeti magyarországi protokoll szerint épp ez volt a cél) nemcsak visegrádi, hanem uniós összehasonlításban is: a tagállamok közül csak Ausztriában magasabb a harmadik oltást kapottak aránya, és még Izland emelhető ki az Európai Gazdasági Térség országai közül.

Csehországban a leköszönő kormány egészségügyi minisztere, Adam Vojtěch a 60 éven felüliek, valamint többek között az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók körében az oltás kötelezővé tétele mellett döntött. Az elvileg márciustól érvénybe lépő előírást azonban jó eséllyel rövidesen el is törlik, a december során felálló új kormány élesen kritizálja a leköszönő kabinet járványvédelmi intézkedéseit – az idősebb korosztály biztosan mentesül a kötelezettség alól Vlastimil Válek, az egészségügyi miniszteri tárca várományosának nyilatkozata szerint.

Lengyelországban is kötelezővé teszi az oltást jövő márciustól az egészségügyi dolgozók, az egyenruhások és a tanárok körében a kormány. A lengyel egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski – noha a járvány erőssége, magas szinten bár, de stabilizálódott – szigorításokat is bejelentett a héten: az éttermek, szállodák, illetve a kulturális, vallási és sportlétesítmények már csak a kapacitásuk 30 százalékáig fogadhatnak vendégeket, míg a diszkók és a klubok bezárni kényszerülnek a jövő héten, továbbá

visszatér a távoktatás az általános és középiskolákban.

Szlovákiában november 25. óta csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek lehettek nyitva, ez azonban mától megváltozott: az oltottak és a betegségen az elmúlt fél évben átesettek most már minden boltot látogathatnak, és bizonyos szolgáltatók, például a fodrászok is fogadhatják őket. A rendezvények megtartása azonban továbbra is csak nagyon szűk körben lehetséges, és a szállodák sem fogadhatnak még turistákat. A kijárási tilalom azonban hatályban maradt, sőt, Vladimír Lengvarský, az ország egészségügyi minisztere a héten elmondta, hogy karácsonykor is érvényben lesz. Ez azt jelenti, hogy a karácsonyi összejöveteleket el kell halasztani, szemben a tavalyi gyakorlattal, amikor egy-egy kiválasztott háztartás meglátogatására volt lehetőség.

Az egyszerre enyhítő és szigorító szlovák járványvédelmi politikát kritizálják a szakértők. Az egészségügyi minisztérium mellett működő szakmai konzílium álláspontja szerint az általános nyitás közepette a családi látogatások tilalma és az iskolák zárva tartása logikátlan és végrehajthatatlan. Lengvarský legfrissebb bejelentése szerint a kormány a jövő héten újratárgyalja a karácsonyi szabályokat. Az oltások tekintetében leginkább elmaradó visegrádi országban is napirenden van a vakcináció kötelezővé tétele, addig pedig anyagi ösztönzőkkel igyekeznek fokozni az oltási kedvet a nyugdíjasok körében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFordultak a visegrádi járványgörbék, megtorpant a meredek felfutásÚgy néz ki, elérkezett a járványhullám tetőzése a régióban, a fertőzöttek napi száma még mindig magas, de legalább már nem növekszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzlovákia zár, Csehország szigorít, a magyar és a lengyel kormány a gyors tetőzésben bízikSzlovákiában visszatértek a kijárási korlátozások, és Csehországban sem lehet már felhőtlenül szórakozni. A magyar és a lengyel kormány viszont egyelőre kivár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztria bezár, de az egész régióban egyre rosszabb a járványhelyzetBár nem visegrádi ország, de Ausztria esete tanulságos: az osztrákok körében hiába magasabb az átoltottság, a szövetségi kormány mégis a teljes lezárás mellett döntött.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. május 31. 13:24 Adat, Vállalat

Magyarország: gazdasági okok miatt zárva

A magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Jól lőtte be a kormány, hogy meddig vághatja vissza a rezsicsökkentést

Jelentősen drágult a gáz és az áram, de a jövedelmekhez viszonyítva volt már rosszabb is a helyzet a lakosság számára. A vállalatok sokkal kevésbé szerencsések.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 15:03 Vállalat

Árverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar állam

A rejtélyes történetű befőtt-, ásványvíz- és konzervgyárhoz az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik.