Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 10. 17:08 Adat, Világ

Most szigorít Közép-Európa, amikor már épp tetőzött a járvány

A várt fordulat bekövetkezését jelzik a napi új esetszámok járványgörbéi a visegrádi régióban. Igaz, Lengyelországban még csak tetőzni látszik a járvány, és a visszaszorulás jelei egyelőre Szlovákiában sem egyértelműek, Csehországban és különösen Magyarországon viszont jól látszik, hogy az utóbbi napokban egyre kevesebb új fertőzöttet regisztráltak.

A halálozási statisztikákon azonban még a tetőzés jelei sem láthatók, a héten a régióban a mozgóátlagok alapvetően mindenütt emelkedtek. Az eddigi tapasztalatok alapján a járvány visszaszorulásának egy hét múlva már e mutató tükrében is látszania kell majd.

A teljes oltási sort felvevő lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy szúráson túlesettek) aránya a leggyorsabban Csehországban emelkedik a régióban, de Magyarország még őrzi vezető pozícióját e tekintetben visegrádi összehasonlításban. Várhatóan a jövő héten a magyar görbén megmutatkozik a november végén kezdődött oltási akcióprogram hatása.

Az oltási statisztikát tekintve egyre inkább a három oltáson túlesettek aránya lesz a mérvadó, az omikron variáns ellen a leginkább elterjedt Pfizer-vakcinából például három adag biztosít kellő védelmet a gyártó eheti közlése szerint. E tekintetben az emlékeztető oltásokat augusztus óta elérhetővé tevő Magyarország meglehetősen jól áll (igaz, sokaknál a harmadik oltás típusa eltér az első kettőtől, bár az eredeti magyarországi protokoll szerint épp ez volt a cél) nemcsak visegrádi, hanem uniós összehasonlításban is: a tagállamok közül csak Ausztriában magasabb a harmadik oltást kapottak aránya, és még Izland emelhető ki az Európai Gazdasági Térség országai közül.

Csehországban a leköszönő kormány egészségügyi minisztere, Adam Vojtěch a 60 éven felüliek, valamint többek között az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók körében az oltás kötelezővé tétele mellett döntött. Az elvileg márciustól érvénybe lépő előírást azonban jó eséllyel rövidesen el is törlik, a december során felálló új kormány élesen kritizálja a leköszönő kabinet járványvédelmi intézkedéseit – az idősebb korosztály biztosan mentesül a kötelezettség alól Vlastimil Válek, az egészségügyi miniszteri tárca várományosának nyilatkozata szerint.

Lengyelországban is kötelezővé teszi az oltást jövő márciustól az egészségügyi dolgozók, az egyenruhások és a tanárok körében a kormány. A lengyel egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski – noha a járvány erőssége, magas szinten bár, de stabilizálódott – szigorításokat is bejelentett a héten: az éttermek, szállodák, illetve a kulturális, vallási és sportlétesítmények már csak a kapacitásuk 30 százalékáig fogadhatnak vendégeket, míg a diszkók és a klubok bezárni kényszerülnek a jövő héten, továbbá

visszatér a távoktatás az általános és középiskolákban.

Szlovákiában november 25. óta csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek lehettek nyitva, ez azonban mától megváltozott: az oltottak és a betegségen az elmúlt fél évben átesettek most már minden boltot látogathatnak, és bizonyos szolgáltatók, például a fodrászok is fogadhatják őket. A rendezvények megtartása azonban továbbra is csak nagyon szűk körben lehetséges, és a szállodák sem fogadhatnak még turistákat. A kijárási tilalom azonban hatályban maradt, sőt, Vladimír Lengvarský, az ország egészségügyi minisztere a héten elmondta, hogy karácsonykor is érvényben lesz. Ez azt jelenti, hogy a karácsonyi összejöveteleket el kell halasztani, szemben a tavalyi gyakorlattal, amikor egy-egy kiválasztott háztartás meglátogatására volt lehetőség.

Az egyszerre enyhítő és szigorító szlovák járványvédelmi politikát kritizálják a szakértők. Az egészségügyi minisztérium mellett működő szakmai konzílium álláspontja szerint az általános nyitás közepette a családi látogatások tilalma és az iskolák zárva tartása logikátlan és végrehajthatatlan. Lengvarský legfrissebb bejelentése szerint a kormány a jövő héten újratárgyalja a karácsonyi szabályokat. Az oltások tekintetében leginkább elmaradó visegrádi országban is napirenden van a vakcináció kötelezővé tétele, addig pedig anyagi ösztönzőkkel igyekeznek fokozni az oltási kedvet a nyugdíjasok körében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFordultak a visegrádi járványgörbék, megtorpant a meredek felfutásÚgy néz ki, elérkezett a járványhullám tetőzése a régióban, a fertőzöttek napi száma még mindig magas, de legalább már nem növekszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzlovákia zár, Csehország szigorít, a magyar és a lengyel kormány a gyors tetőzésben bízikSzlovákiában visszatértek a kijárási korlátozások, és Csehországban sem lehet már felhőtlenül szórakozni. A magyar és a lengyel kormány viszont egyelőre kivár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztria bezár, de az egész régióban egyre rosszabb a járványhelyzetBár nem visegrádi ország, de Ausztria esete tanulságos: az osztrákok körében hiába magasabb az átoltottság, a szövetségi kormány mégis a teljes lezárás mellett döntött.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.