Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 10. 17:08 Adat, Világ

Most szigorít Közép-Európa, amikor már épp tetőzött a járvány

A várt fordulat bekövetkezését jelzik a napi új esetszámok járványgörbéi a visegrádi régióban. Igaz, Lengyelországban még csak tetőzni látszik a járvány, és a visszaszorulás jelei egyelőre Szlovákiában sem egyértelműek, Csehországban és különösen Magyarországon viszont jól látszik, hogy az utóbbi napokban egyre kevesebb új fertőzöttet regisztráltak.

A halálozási statisztikákon azonban még a tetőzés jelei sem láthatók, a héten a régióban a mozgóátlagok alapvetően mindenütt emelkedtek. Az eddigi tapasztalatok alapján a járvány visszaszorulásának egy hét múlva már e mutató tükrében is látszania kell majd.

A teljes oltási sort felvevő lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy szúráson túlesettek) aránya a leggyorsabban Csehországban emelkedik a régióban, de Magyarország még őrzi vezető pozícióját e tekintetben visegrádi összehasonlításban. Várhatóan a jövő héten a magyar görbén megmutatkozik a november végén kezdődött oltási akcióprogram hatása.

Az oltási statisztikát tekintve egyre inkább a három oltáson túlesettek aránya lesz a mérvadó, az omikron variáns ellen a leginkább elterjedt Pfizer-vakcinából például három adag biztosít kellő védelmet a gyártó eheti közlése szerint. E tekintetben az emlékeztető oltásokat augusztus óta elérhetővé tevő Magyarország meglehetősen jól áll (igaz, sokaknál a harmadik oltás típusa eltér az első kettőtől, bár az eredeti magyarországi protokoll szerint épp ez volt a cél) nemcsak visegrádi, hanem uniós összehasonlításban is: a tagállamok közül csak Ausztriában magasabb a harmadik oltást kapottak aránya, és még Izland emelhető ki az Európai Gazdasági Térség országai közül.

Csehországban a leköszönő kormány egészségügyi minisztere, Adam Vojtěch a 60 éven felüliek, valamint többek között az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók körében az oltás kötelezővé tétele mellett döntött. Az elvileg márciustól érvénybe lépő előírást azonban jó eséllyel rövidesen el is törlik, a december során felálló új kormány élesen kritizálja a leköszönő kabinet járványvédelmi intézkedéseit – az idősebb korosztály biztosan mentesül a kötelezettség alól Vlastimil Válek, az egészségügyi miniszteri tárca várományosának nyilatkozata szerint.

Lengyelországban is kötelezővé teszi az oltást jövő márciustól az egészségügyi dolgozók, az egyenruhások és a tanárok körében a kormány. A lengyel egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski – noha a járvány erőssége, magas szinten bár, de stabilizálódott – szigorításokat is bejelentett a héten: az éttermek, szállodák, illetve a kulturális, vallási és sportlétesítmények már csak a kapacitásuk 30 százalékáig fogadhatnak vendégeket, míg a diszkók és a klubok bezárni kényszerülnek a jövő héten, továbbá

visszatér a távoktatás az általános és középiskolákban.

Szlovákiában november 25. óta csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek lehettek nyitva, ez azonban mától megváltozott: az oltottak és a betegségen az elmúlt fél évben átesettek most már minden boltot látogathatnak, és bizonyos szolgáltatók, például a fodrászok is fogadhatják őket. A rendezvények megtartása azonban továbbra is csak nagyon szűk körben lehetséges, és a szállodák sem fogadhatnak még turistákat. A kijárási tilalom azonban hatályban maradt, sőt, Vladimír Lengvarský, az ország egészségügyi minisztere a héten elmondta, hogy karácsonykor is érvényben lesz. Ez azt jelenti, hogy a karácsonyi összejöveteleket el kell halasztani, szemben a tavalyi gyakorlattal, amikor egy-egy kiválasztott háztartás meglátogatására volt lehetőség.

Az egyszerre enyhítő és szigorító szlovák járványvédelmi politikát kritizálják a szakértők. Az egészségügyi minisztérium mellett működő szakmai konzílium álláspontja szerint az általános nyitás közepette a családi látogatások tilalma és az iskolák zárva tartása logikátlan és végrehajthatatlan. Lengvarský legfrissebb bejelentése szerint a kormány a jövő héten újratárgyalja a karácsonyi szabályokat. Az oltások tekintetében leginkább elmaradó visegrádi országban is napirenden van a vakcináció kötelezővé tétele, addig pedig anyagi ösztönzőkkel igyekeznek fokozni az oltási kedvet a nyugdíjasok körében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFordultak a visegrádi járványgörbék, megtorpant a meredek felfutásÚgy néz ki, elérkezett a járványhullám tetőzése a régióban, a fertőzöttek napi száma még mindig magas, de legalább már nem növekszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzlovákia zár, Csehország szigorít, a magyar és a lengyel kormány a gyors tetőzésben bízikSzlovákiában visszatértek a kijárási korlátozások, és Csehországban sem lehet már felhőtlenül szórakozni. A magyar és a lengyel kormány viszont egyelőre kivár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztria bezár, de az egész régióban egyre rosszabb a járványhelyzetBár nem visegrádi ország, de Ausztria esete tanulságos: az osztrákok körében hiába magasabb az átoltottság, a szövetségi kormány mégis a teljes lezárás mellett döntött.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Bucsky Péter
2024. március 30. 04:34 Adat, Élet

Elsőre megbukott, másodikra hasít a Bubi Budapesten

Nyolcszor többen használják a megújított rendszerben a kerékpármegosztást, mint korábban.

Fontos

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

Az átalányt fizető gázfogyasztók számlái mostantól nem ugranak meg, de szakértő szerzőnk levezetése szerint ennek eddig sem lett volna szabad megtörténnie.