Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 3. 15:35 Adat

Fordultak a visegrádi járványgörbék, megtorpant a meredek felfutás

Hosszú hetek után végre megtorpanni látszik a járvány terjedése a térségben, a napi új esetszámok alakulása legalábbis a tetőzésre utal minden visegrádi országban. A fordulat ellenére azonban még mindig rendkívül magas az új fertőzöttek száma, ez a mutató Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon a járvány korábbi hullámai során nem tapasztalt magasságban van. Lengyelországban viszont úgy néz ki, a tavaly őszi és az idei tavaszi csúcsok nem dőlnek meg.

A fertőzésszámokat némi késéssel követő halálozási statisztikák még mindig emelkednek a régióban. A mostani hullám súlyát Magyarországon jól mutatja, hogy a vírushoz köthető napi halálesetek száma már elérte a tavaly őszi hullámban mért csúcsot – a többi visegrádi országban a végzetes esetek száma egyelőre elmarad az egy évvel ezelőtti szintektől. Magyarország mindenesetre ismét első helyre került a lakosságarányos Covid-halálozáson alapuló világrangsorban, igaz a különböző statisztikai gyakorlatok miatt a járványstatisztikák nemzetközi összevetése sok esetben problémás.

A vakcinációt az utóbbi hetekben egyelőre csak Csehországban sikerült érdemben felgyorsítani, de hamarosan a magyar görbén is megmutatkozik majd a meghosszabbított oltási akcióprogram hatása. Mindeközben az oltakozásban leginkább lemaradó Szlovákiában már az időseknek az oltásért adott ötszáz eurós utalványok is napirendre kerültek.

A járványvédelmi intézkedéseket tekintve az elmúlt hetekben komoly különbségek alakultak ki a régióban. Csehország és Szlovákia érdemi szigorításokat vezetett be, míg a lengyel és a magyar kormány a járvány hamarosan bekövetkező tetőzésében bízva mellőzte a korlátozásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzlovákia zár, Csehország szigorít, a magyar és a lengyel kormány a gyors tetőzésben bízikSzlovákiában visszatértek a kijárási korlátozások, és Csehországban sem lehet már felhőtlenül szórakozni. A magyar és a lengyel kormány viszont egyelőre kivár.

Az utóbbi napokban az omikron variáns hírére Lengyelországban is szigorodtak az intézkedések: az éttermeket, kocsmákat, szállodákat, kulturális- és sporteseményeket már eddig is érintő létszámkorlátozásokon tovább húztak egyet. Adam Niedzielski, lengyel egészségügyi miniszter egy nyilatkozatában már azt mondta, az ország kórházai megteltek.

A cseh ellátórendszer leterheltségéről árulkodik, hogy a prágai városvezetés az orvosok önkéntes segítségét kéri, mert az oltópontok és a kórházak alig győzik a rájuk nehezedő nyomást. Az új, Csehországban is felbukkant vírusváltozat következtében a napokban az oltás kötelezővé tétele is témává vált, Adam Vojtěch egészségügyi miniszter a hatvan éven felüliek, illetve bizonyos magas kockázatú munkakörökben dolgozók – például orvosok, nővérek, rendőrök, katonák, szociális munkások – számára írná elő jövő márciustól a vakcina beadatását. Az intézkedéstől azonban vonakodik a múlt vasárnap kinevezett új kormányfő, Petr Fiala, akinek a járványvédelmi stratégiájában még a kijárási korlátozásoknak sincs helye. Az országban hatályos intézkedések – például a karácsonyi vásárok tiltása, az éttermek és kocsmák nyitva tartásának korlátozása – ellen eközben ezrek tüntettek.

Szlovákiában vannak érvényben a régió legszigorúbb intézkedései. November 25. óta zárva tartanak az éttermek és a nem létfontosságú termékeket árusító üzletek. A lezárás leghamarabb a jövő hét közepén érhet véget, amiről várhatóan a napokban dönt a kormány. A kórházak helyzetével kapcsolatban már a múlt héten arról tájékoztatott a szlovák államfő, Zuzana Čaputová, hogy azok elérték a teljesítőképességük határát.

Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök a múlt heti rádióinterjújában azt mondta, hogy szigorításokra akkor kerülhet sor, ha nem mérséklődik a járvány felfutásának üteme. Azóta viszont nemcsak a napi esetszámok utalnak stagnálásra (igaz, sajnos nagyon magas szinten), hanem a vírus örökítőanyagának a szennyvízben kimutatott mennyisége is. Noha régiós összehasonlításban a kórházban kezelt koronavírusos betegek lakosságarányos statisztikája szerint az intézmények Magyarországon a leginkább leterheltek, a miniszterelnök a ma reggeli interjújában ennek ellenére is azt mondta, hogy:

Ugye, a magyar egészségügyi kapacitás jól állja a sarat. Ausztriában például azért kell bezárni, mert egy ilyen vírusjárvány esetén az ellátásba bevonható ágyaknak a száma jóval kisebb, mint Magyarországon, vagyis a kórházi ellátási kapacitás gyengébb, mint Magyarországon. Jól állja a sarat a magyar egészségügy.

Adat fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2022. január 22. 16:21 Adat

Tavaly nyáron több magyar dolgozott Ausztriában, mint a járvány előtt

Nem tántorították el a magyarokat az osztrák munkaerőpiactól az ottani lezárások, hiába szűntek meg tömegével egyik hónapról a másikra a munkahelyek.

Jandó Zoltán
2022. január 21. 19:29 Adat, Élet

A slágerlisták élére ugranak az énekesek haláluk napján, és ezen valaki sokat kereshet

Nézettségi rekordot döntenek a ma elhunyt Meat Loaf kilpjei a Youtube-on, és az énekes legismertebb albuma is az iTunes toplista élére ugrott. Ki fizet ilyenkor, kinek, és mennyit?

Hajdu Miklós
2022. január 21. 15:59 Adat

Rekordszinten a fertőzöttek száma több visegrádi országban

A járvány ötödik hulláma minden visegrádi országban érzékelhető, kiváltképp Csehországban és Magyarországon, ahol rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak.

Fontos

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.