Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 3. 15:35 Adat

Fordultak a visegrádi járványgörbék, megtorpant a meredek felfutás

Hosszú hetek után végre megtorpanni látszik a járvány terjedése a térségben, a napi új esetszámok alakulása legalábbis a tetőzésre utal minden visegrádi országban. A fordulat ellenére azonban még mindig rendkívül magas az új fertőzöttek száma, ez a mutató Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon a járvány korábbi hullámai során nem tapasztalt magasságban van. Lengyelországban viszont úgy néz ki, a tavaly őszi és az idei tavaszi csúcsok nem dőlnek meg.

A fertőzésszámokat némi késéssel követő halálozási statisztikák még mindig emelkednek a régióban. A mostani hullám súlyát Magyarországon jól mutatja, hogy a vírushoz köthető napi halálesetek száma már elérte a tavaly őszi hullámban mért csúcsot – a többi visegrádi országban a végzetes esetek száma egyelőre elmarad az egy évvel ezelőtti szintektől. Magyarország mindenesetre ismét első helyre került a lakosságarányos Covid-halálozáson alapuló világrangsorban, igaz a különböző statisztikai gyakorlatok miatt a járványstatisztikák nemzetközi összevetése sok esetben problémás.

A vakcinációt az utóbbi hetekben egyelőre csak Csehországban sikerült érdemben felgyorsítani, de hamarosan a magyar görbén is megmutatkozik majd a meghosszabbított oltási akcióprogram hatása. Mindeközben az oltakozásban leginkább lemaradó Szlovákiában már az időseknek az oltásért adott ötszáz eurós utalványok is napirendre kerültek.

A járványvédelmi intézkedéseket tekintve az elmúlt hetekben komoly különbségek alakultak ki a régióban. Csehország és Szlovákia érdemi szigorításokat vezetett be, míg a lengyel és a magyar kormány a járvány hamarosan bekövetkező tetőzésében bízva mellőzte a korlátozásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzlovákia zár, Csehország szigorít, a magyar és a lengyel kormány a gyors tetőzésben bízikSzlovákiában visszatértek a kijárási korlátozások, és Csehországban sem lehet már felhőtlenül szórakozni. A magyar és a lengyel kormány viszont egyelőre kivár.

Az utóbbi napokban az omikron variáns hírére Lengyelországban is szigorodtak az intézkedések: az éttermeket, kocsmákat, szállodákat, kulturális- és sporteseményeket már eddig is érintő létszámkorlátozásokon tovább húztak egyet. Adam Niedzielski, lengyel egészségügyi miniszter egy nyilatkozatában már azt mondta, az ország kórházai megteltek.

A cseh ellátórendszer leterheltségéről árulkodik, hogy a prágai városvezetés az orvosok önkéntes segítségét kéri, mert az oltópontok és a kórházak alig győzik a rájuk nehezedő nyomást. Az új, Csehországban is felbukkant vírusváltozat következtében a napokban az oltás kötelezővé tétele is témává vált, Adam Vojtěch egészségügyi miniszter a hatvan éven felüliek, illetve bizonyos magas kockázatú munkakörökben dolgozók – például orvosok, nővérek, rendőrök, katonák, szociális munkások – számára írná elő jövő márciustól a vakcina beadatását. Az intézkedéstől azonban vonakodik a múlt vasárnap kinevezett új kormányfő, Petr Fiala, akinek a járványvédelmi stratégiájában még a kijárási korlátozásoknak sincs helye. Az országban hatályos intézkedések – például a karácsonyi vásárok tiltása, az éttermek és kocsmák nyitva tartásának korlátozása – ellen eközben ezrek tüntettek.

Szlovákiában vannak érvényben a régió legszigorúbb intézkedései. November 25. óta zárva tartanak az éttermek és a nem létfontosságú termékeket árusító üzletek. A lezárás leghamarabb a jövő hét közepén érhet véget, amiről várhatóan a napokban dönt a kormány. A kórházak helyzetével kapcsolatban már a múlt héten arról tájékoztatott a szlovák államfő, Zuzana Čaputová, hogy azok elérték a teljesítőképességük határát.

Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök a múlt heti rádióinterjújában azt mondta, hogy szigorításokra akkor kerülhet sor, ha nem mérséklődik a járvány felfutásának üteme. Azóta viszont nemcsak a napi esetszámok utalnak stagnálásra (igaz, sajnos nagyon magas szinten), hanem a vírus örökítőanyagának a szennyvízben kimutatott mennyisége is. Noha régiós összehasonlításban a kórházban kezelt koronavírusos betegek lakosságarányos statisztikája szerint az intézmények Magyarországon a leginkább leterheltek, a miniszterelnök a ma reggeli interjújában ennek ellenére is azt mondta, hogy:

Ugye, a magyar egészségügyi kapacitás jól állja a sarat. Ausztriában például azért kell bezárni, mert egy ilyen vírusjárvány esetén az ellátásba bevonható ágyaknak a száma jóval kisebb, mint Magyarországon, vagyis a kórházi ellátási kapacitás gyengébb, mint Magyarországon. Jól állja a sarat a magyar egészségügy.

Adat fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

Több mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Katona Hajnalka
2022. augusztus 8. 04:34 Adat

125 millió ember szenved Európában a zajszennyezéstől, és a gazdaság fejlettségétől is függ, mikor érzik ezt problémának

Más-már területek esetén különböző módokon hat a gazdasági fejlődés a zajszennyezettség szintjére

Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 15:09 Adat

2008 óta nem látott mértékben estek a világpiaci élelmiszerárak júliusban

A feldolgozatlan élelmiszerek ára csökkenőbe fordult, de a feldolgozásuk és a szállításuk során felmerülő költségek miatt a boltokban ez aligha tapasztalható.

Fontos

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.