Hírlevél feliratkozás
Kégl Virág
2021. november 30. 15:20 Tech, Világ

Először adtak tényleges közúti engedélyt önvezető járműnek Európában

A francia hatóságok egy sofőr nélküli minibuszra kiadták az úgynevezett 4-es szintű minősítést, azaz közúti engedélyt, erre Európában még nem volt példa. A francia szabályok majd csak 2022 szeptemberétől teszik lehetővé az önműködő járművek közúti jelenlétét, de az EZ10 nevű minibusz a Tolouse-i Oncopole gyógyszerészeti egyetem kampuszán a főbejárat és a parkoló közötti 600 méteres távon közlekedve jól teljesített a teszteken. Ez elsőre talán nem hangzik soknak, de ezen a szakaszon gyalogosok, biciklisek, autók és buszok között kellett eligazodnia.

A sofőr nélkül közlekedő járművek világa rohamosan fejlődik, a buszt gyártó francia EasyMile világszerte már több helyen tesztelte és fejlesztette a az EZ10 névre keresztelt minibuszt. A 2015-ös megjelenése után több mint 30 országban tesztelték már emberi felügyelet mellett, számos esetben távoli megfigyeléssel, például Szingapúrban, az Egyesült Államokban, Finnországban és Ausztriában. A cél az, hogy a sofőr nélküli jármű gyárak, repterek és magánegyetemek közlekedésében kapjon szerepet.

Az EZ10 legutóbbi verziója egyszerre 15 fő szállítására képes, és mozgássérült utasok is használhatják. Emellett az érzékelőin is finomítottak, a német Sono Motors-szal közösen pedig elkezdtek dolgozni az egyébként elektromos meghajtású jármű napelemekkel való felszerelésén.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ busz engedély Franciaország önvezető Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.