Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. november 17. 12:27 Adat, Világ

A magyar infláció a harmadik legmagasabb az EU-ban

Az Eurostat ma közzétett végleges adatai szerint októberben az Európai Unió országaiban az átlagos éves infláció 4,4 százalék volt, ezen belül az eurózóna országaiban 4,1 százalékos átlagos drágulást mértek. Egy hónappal korábban az uniós átlag 3,4 százalék, egy évvel korábban pedig 0,3 százalék volt.

Októberben éves szinten Máltán mérték a legalacsonyabb inflációt (1,4%), a második helyen Portugália (1,8%), a harmadikon pedig Finnország és Görögország (mindkettő 2,8%) volt. A sor másik végén Litvánia (8,2%) állt, majd Észtország (6,8%) és Magyarország (6,6%) következett.

Éves infláció az Európai Unió országaiban, 2021 októberében.

Az eurózónában az energia árának emelkedése adta a legnagyobb tételt a növekedésen belül, a 4,4 százalékponton belül önmagában ez a tétel 2,2 százalékpontot képviselt. A magyar lakossági fogyasztók ugyan a rezsicsökkentés (vagyis árbefagasztás) következtében közvetlenül nem érzékelik az energiárak növekedését, az ipari fogyasztókat ez nem védi, és a megugró költségek a fogyasztói árakban megjelennek.

A KSH múlt hét kedden közölte a magyar inflációs adatot, akkor az elemzők az üzemanyag mellett azt emelték ki, hogy az élelmiszerek és szolgáltatások drágulásának mértéke meglepetést okozott. Az üzemanyagok árát a kormány azóta literenként 480 forintban maximálta, ám ahogy nemrég megírtuk, az infláció ellen ez nem véd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLiszt, cukor, olaj, tej, túró, tejföl - berobbant a drágulás a boltokbaItt van az infláció, amire számítottunk, a háztartásoknak a tejár masszív emelkedése fájhat a legjobban. Az otthon készített túrós palacsinta ma jóval drágább, mint egy éve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFebruárra nagyon nehéz helyzetbe kerülhet a kormány a benzinár maximálása miattAz infláció ellen nem véd szinte semmit a mostani lépés, de ha mégis, akkor dönteni kell majd a nagy áremelkedés vagy a benzinkutak tönkretétele között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ élelmiszer energia Európai Unió infláció üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.