Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. október 27. 12:04 Világ

Ismét drágul az egyik legfontosabb építőanyag Amerikában

Hétfőn jelentette be a Gazdasági Versenyhivatal, hogy gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A hatóság elnöke ezt azzal indokolta, hogy „ami a fa építőanyagok hazai piacán megy, az nem elfogadható, ezért nem is hagyható szó és tettek nélkül”.

A GVH emlékeztetett, hogy fából a hazai építőipar jelentős mértékű importra szorul, és az építkezők összetett, sok szereplős értékesítési láncon keresztül juthatnak hozzá ehhez az alapanyaghoz. Az áremelkedés és a termékhiány ezen kereskedelmi lánc minden szintjén tapasztalható volt idén – dacára a harmadik negyedévben a konszolidáció irányába mutató globális fejleményeknek.

A fa árának alakulásával korábban részletesen foglalkoztunk, bemutatva, milyen szerepet játszott a robbanásszerűen növekvő amerikai kereslet az európai és azon belül a magyar árak alakulásában. Ahogy a GVH utalt rá, az utóbbi hónapokban jelentősen csökkentek az árak, a jelek szerint azonban ez a megnyugvás csak átmeneti volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPont akkor lett hiánycikk a fa, amikor a fél ország felújítanaAmerikából indult, de már itthon is fahiány van, az ezzel együtt járó drágulás pedig elviszi az állami támogatás egy részét.

A Bloomberg arról ír, hogy noha az év mostani szakasza normál esetben a faipar csendesebb időszaka lenne, a jelek szerint idén ez nem így lesz, és az árak ismét emelkednek. A chicagói árutőzsdén augusztus közepe óta a fa több mint kétharmadával drágult, és az így elért szint a koronavírus-járvány előtti öt év átlagának több mint a duplája.

A drágulás egyik oka, hogy Kanada Brit Kolumbia tartományában – amely Észak-Amerika egyik legfontosabb épületfa-forrása – csökkent a fakitermelés és a feldolgozás. A korrekció utáni árak ugyanis már nem fedezték néhány fűrészmalom költségszintjét, amelyek így korlátozták a tevékenységüket. Közben egy másik fontos faipari térségben, az Egyesült Államok déli részén a munkaerőhiány hátráltatja a kibocsátás felpörgetését.

Az amerikai hírügynökség által megszólaltatott elemző arra számít, hogy a fa ára 2022 első negyedévében is emelkedni fog, ami rossz hír az amerikai házépítőknek és -vásárlóknak. Egyben pedig figyelmeztető jel a hazai felhasználók számára is, hiszen ha eléri a kellő árszintet, valószínűleg ismét beindul majd az európai faexport az Egyesült Államokba, elszívva a készletek egy részét a magyar piacról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJól hangzik, hogy a kormány intézi az építőanyagot, de az élet bonyolultabbTeljesíthetetlennek tűnő elvárásokat fogalmaz meg az építőanyag-exportőrökkel szemben az új szabályozás, és ez sokaknak elveheti a kedvét a külföldi értékesítéstől.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA családok nem igazán, de a baráti cégek jól járhatnak a kormány intézkedéseivelOrbán Viktor egyértelműen a családvédelemre építette fel az építőanyagok áremelkedése ellen indított szabadságharcát, de a meghozott intézkedések a családoknak segítenek a legkevésbé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzigetelés nem, burkolás igen, az elszálló árak miatt újra kell tervezni a házfelújítástAki felújít, olyan munkákat válasszon, ahol nem viszi el az állami támogatást a sokkal drágább alapanyag, és mindezt minél előbb döntse el, ha még az idén belevágna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áremelkedés építőipar fa faanyag Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.