Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. október 26. 11:05 Világ

Húsz éve nem volt olyan sok katonai hatalomátvétel a világban, mint idén

A miniszterelnök házi őrizetben, katonák az utcán, rendkívüli állapot kihirdetése – Szudánban egy puccs minden szokásos velejárója tapasztalható, miután a hadsereg tegnap kora reggel átvette a hatalmat. Ezzel a lendülettel feloszlatták a két éve létrejött, a hadsereg és a civilek közötti hatalommegosztáson alapuló átmeneti kormányt, amely tagjainak többségét őrizetbe vették.

Ez több dolog miatt is figyelemre méltó fejlemény. Egyrészt alig egy hónap telt el a legutóbbi szudáni puccskísérlet óta, amelyet sikerült megakadályozni. Másrészt, ha a puccsisták sikerrel járnak – és jelenleg úgy tűnik –, akkor ez idén már az ötödik sikeres katonai hatalomátvétel lesz a világban, két sikertelen kísérlet mellett.

Ez soknak számít, öt sikeres puccsra utoljára 1999-ben volt példa a világban, ha pedig az elvetélt kísérleteket is számba vesszük, akkor 2000-ig kell visszamenni az időben, amikor nyolc puccskísérlet történt, igaz, ezek közül csak egyetlen egy volt sikeres. (Ráadásul ebből az évből ugyebár több mint két hónap még hátra van.)

A két amerikai egyetem*University of Central Florida, University of Kentucky által vezetett adatbázis alapján írt cikkében az Economist emlékeztet arra, hogy idén Szudán előtt Csád, Guinea, Mali és Mianmar kormányait döntötte meg katonai hatalomátvétel. Ahogy a listából látszik, jelentős többségben vannak az afrikai országok, ahol a gazdasági nehézségek és a demokratikus intézmények gyengesége egyaránt közrejátszanak abban, hogy gyakran próbálkoznak katonák átvenni a hatalmat, és nem ritkán sikerrel is járnak.

Szudánra ez különösen igaz, hiszen noha két évvel ezelőtti megbuktatása előtt Omar el-Basír 30 éven keresztül irányította az országot, a függetlenség 1956-os megszerzése óta mégis 16 puccskísérletet jegyeztek fel. Ugyanebben az időszakban csak Argentínában és Bolíviában próbálkoztak ezzel gyakrabban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért gyakorolnak világháborúra a nagyhatalmak hadseregei?Elvileg erősítheti is a nemzetközi rendet, ha a nagyhatalmak hadseregei javítják a színvonalukat. De azért azért elég aggasztó is ez a folyamat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Afrika hadsereg puccs szudán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Mészáros R. Tamás
2024. október 10. 04:40 Közélet, Világ

Kína egyik uniós hídfőállása lett Magyarország, de ki fog ebből hasznot húzni?

A magyarhoz hasonló stratégiák eddig nem sok haszonnal, cserébe viszont jelentős kockázatokkal jártak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. október 17. 04:44 Pénz, Vállalat

Szálloda, kastély, iskola, kórház: őszi kiárusítást tart milliárdos ingatlanokból az állam

Több mint háromszáz állami ingatlant bocsátott árverésre nyár vége óta a nemzeti vagyonkezelő, köztük szép számmal milliárdos értékűeket is.

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.