Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. július 9. 12:38 Világ

Jövőre megszűnhet a határellenőrzés, két év múlva euróval fizethetünk Horvátországban

Úgy tűnik, mintha Horvátország az Európai Unió keleti bezzegállama szerepére pályázna, és meg is van erre minden esélye. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön járt Zágrábban, hogy Andrej Plenkovics miniszterelnökkel együtt jelentse be: a bizottság elfogadta a helyreállítási tervet, vagyis azt a dokumentumot, ami alapján a járvány utáni uniós helyreállítási alapból pénzt és hitelt lehet lehívni.

A látogatásban nincs semmi különleges, Horvátország a 16. állomása volt von der Leyen körútjának, ám az már figyelemre méltó, hogy az elnök a „briliáns” és az „ambiciózus” jelzőkkel illette a horvátok munkáját. Az ország 6,3 milliárd eurós keretet igényelt, ami uniós rekord, ha az egyes országok GDP-jéhez mérjük. A horvát keret a bruttó hazai termék 12 százaléka lesz.

Tetszik a befektetések és a reformok közötti egyensúly

– mondta von der Leyen.

Magyarország 7,2 milliárd eurót igényelt, de az elköltés tervét egyelőre nem tartja megfelelőnek, és ezért nem is fogadta el az Európai Bizottság.

Plenkovics azt is mondta, reméli, hogy az unió jövőre elfogadja az ország schengeni övezethez való csatlakozását. Nyilván előre egyeztetett témáról volt szó, hiszen von der Leyen rögtön azt mondta, az Európai Bizottság úgy véli, hogy Horvátország készen áll a csatlakozásra, és neki mostantól az a feladata, hogy erről meggyőzze az Európai Tanácsot is. (A bizottság az unió végrehajtó testülete, működése leginkább egy kormányhoz hasonlít, amelybe minden ország egy-egy tagot delegál, a fontos döntéseket azonban többek között a tanácsnak is jóvá kell hagynia, amelynek aktuális ülésein mindig az egyes országok szakpolitikusai, általában miniszterek és államtitkárok vesznek részt.)

A schengeni csatlakozás mindenesetre azt jelentené, hogy (járványmentes időkben) a magyar-horvát határon is megszűnne az általános ellenőrzés, mint ahogy ez a szlovén, osztrák és szlovák határszakaszon már jó ideje megszokott, vagy legalábbis az volt a járvány előtt.

Plenkovics azt is mondta, hogy 2023-ban már szeretne egy zágrábi kávézóban euróval fizetni, és Leyen erre is pozitívan reagált, szerinte is megvan az esély az euró bevezetésére, ha Horvátország jövőre is azon az úton halad, amelyen elindult.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar határnál is felbukkantak a pár forintért árult házakA magyar határnál fekvő Légrádon egy kunáért kínálnak ingatlanokat, Kolumbiából is volt érdeklődés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA horvát tengerpart szintjére emelkedtek az elszálló balatoni ingatlanárakA déli parton idén már 50 millió, az északi parton 60 millió forint a nyaralók átlagos ára, ezért már tengerhez közeli horvát apartman is bőven vehető.

Világ euró Horvátország schengen Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2022. január 20. 15:34 Világ

Tallinnban lekapcsolják a díszkivilágítást, hogy spóroljanak a rezsin

Hamarabb lett vége e karácsonyi díszkivilágításnak.

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Pálos Máté
2022. január 18. 14:21 Világ

Az unióban csak Észtországban drágultak a magyarországinál jobban az ingatlanok

Az uniós adatsor látványos lehet magyar szempontból, de nem meglepő.

Fontos

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

Török Zoltán
2022. január 18. 15:59 Közélet

Egyre közelebb van, amikor már nem egészségügyi válsághelyzetként tekintünk a járványra

Bizonytalanság és kiszámíthatatlanság – talán ez a két jelző írja le legtalálóbban az elmúlt két évet, és nem lehetünk biztosak benne hogy 2022 mást hoz.

Hajdu Miklós
2022. január 18. 06:19 Adat

Itt az omikron, de Magyarország nem szigorít – kellene?

Megvizsgáltuk az óvintézkedések és az átoltottság összefüggését a járvány erősségével: az oltások számítanak igazán, de a szigorítások sem közömbösek.