Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. július 9. 12:38 Világ

Jövőre megszűnhet a határellenőrzés, két év múlva euróval fizethetünk Horvátországban

Úgy tűnik, mintha Horvátország az Európai Unió keleti bezzegállama szerepére pályázna, és meg is van erre minden esélye. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön járt Zágrábban, hogy Andrej Plenkovics miniszterelnökkel együtt jelentse be: a bizottság elfogadta a helyreállítási tervet, vagyis azt a dokumentumot, ami alapján a járvány utáni uniós helyreállítási alapból pénzt és hitelt lehet lehívni.

A látogatásban nincs semmi különleges, Horvátország a 16. állomása volt von der Leyen körútjának, ám az már figyelemre méltó, hogy az elnök a „briliáns” és az „ambiciózus” jelzőkkel illette a horvátok munkáját. Az ország 6,3 milliárd eurós keretet igényelt, ami uniós rekord, ha az egyes országok GDP-jéhez mérjük. A horvát keret a bruttó hazai termék 12 százaléka lesz.

Tetszik a befektetések és a reformok közötti egyensúly

– mondta von der Leyen.

Magyarország 7,2 milliárd eurót igényelt, de az elköltés tervét egyelőre nem tartja megfelelőnek, és ezért nem is fogadta el az Európai Bizottság.

Plenkovics azt is mondta, reméli, hogy az unió jövőre elfogadja az ország schengeni övezethez való csatlakozását. Nyilván előre egyeztetett témáról volt szó, hiszen von der Leyen rögtön azt mondta, az Európai Bizottság úgy véli, hogy Horvátország készen áll a csatlakozásra, és neki mostantól az a feladata, hogy erről meggyőzze az Európai Tanácsot is. (A bizottság az unió végrehajtó testülete, működése leginkább egy kormányhoz hasonlít, amelybe minden ország egy-egy tagot delegál, a fontos döntéseket azonban többek között a tanácsnak is jóvá kell hagynia, amelynek aktuális ülésein mindig az egyes országok szakpolitikusai, általában miniszterek és államtitkárok vesznek részt.)

A schengeni csatlakozás mindenesetre azt jelentené, hogy (járványmentes időkben) a magyar-horvát határon is megszűnne az általános ellenőrzés, mint ahogy ez a szlovén, osztrák és szlovák határszakaszon már jó ideje megszokott, vagy legalábbis az volt a járvány előtt.

Plenkovics azt is mondta, hogy 2023-ban már szeretne egy zágrábi kávézóban euróval fizetni, és Leyen erre is pozitívan reagált, szerinte is megvan az esély az euró bevezetésére, ha Horvátország jövőre is azon az úton halad, amelyen elindult.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar határnál is felbukkantak a pár forintért árult házakA magyar határnál fekvő Légrádon egy kunáért kínálnak ingatlanokat, Kolumbiából is volt érdeklődés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA horvát tengerpart szintjére emelkedtek az elszálló balatoni ingatlanárakA déli parton idén már 50 millió, az északi parton 60 millió forint a nyaralók átlagos ára, ezért már tengerhez közeli horvát apartman is bőven vehető.

Világ euró Horvátország schengen Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2021. július 31. 17:06 Világ

Párizs megmutatja, mit lehetne kezdeni az olyan városi sztrádákkal, mint a budapesti Rákóczi út

Nagy fejlesztések jönnek a Champs-Élysées-n, nemcsak környezetkímélőbbé, de a belváros számára jövedelmezőbbé is tennék a területet.

Mészáros R. Tamás
2021. július 31. 06:42 Tech, Világ

Japán az olimpia farvizén meghirdette a hidrogénenergia-alapú társadalom jövőképét

Annak ellenére, hogy a technológia jelenlegi hatékonyságának és árának fényében sokan szkeptikusak az ambiciózus terveket illetően.

Avatar
2021. július 30. 16:28 Élet, Világ

Megmentheted-e az egyéni döntéseiddel a világot a klímakatasztrófától?

A cégek szeretik azt mondani, hogy ők csak olyan termékeket gyártanak, amelyeket el lehet adni. A fogyasztóknak kellene más termékeket venniük? De befolyásolhatja az egyéni fogyasztói döntés a piacokat?

Fontos

Kasnyik Márton
2021. augusztus 1. 17:36 Élet

Egyre több a bizonyíték, hogy az ősember jó sok szénhidrátot evett

Vad gabonát őröltek, kenyeret sütöttek, gyökereket és hüvelyeseket főztek jóval azelőtt, hogy elindult volna a tudatos mezőgazdaság.

Avatar
2021. augusztus 1. 07:20 Közélet, Pénz

Mai szemmel szinte elképzelhetetlen állapotok között indult el a forint, épp 75 éve

Magyarország szó szerint romokban hevert, az államnak súlyos fizetési kötelezettségei voltak, bevétele viszont alig. A pengőt fel kellett áldozni.

Stubnya Bence
2021. július 30. 06:04 Pénz

A szegényebbek és a csokból kimaradók egyre nehezebben jutnak majd hitelhez

A hitelesek egy része már most is érzi a jegybank kamatemelési ciklusának hatásait, amely új korszakot jelent, de mi várható így az ingatlanpiacon?