Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. július 9. 12:38 Világ

Jövőre megszűnhet a határellenőrzés, két év múlva euróval fizethetünk Horvátországban

Úgy tűnik, mintha Horvátország az Európai Unió keleti bezzegállama szerepére pályázna, és meg is van erre minden esélye. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön járt Zágrábban, hogy Andrej Plenkovics miniszterelnökkel együtt jelentse be: a bizottság elfogadta a helyreállítási tervet, vagyis azt a dokumentumot, ami alapján a járvány utáni uniós helyreállítási alapból pénzt és hitelt lehet lehívni.

A látogatásban nincs semmi különleges, Horvátország a 16. állomása volt von der Leyen körútjának, ám az már figyelemre méltó, hogy az elnök a „briliáns” és az „ambiciózus” jelzőkkel illette a horvátok munkáját. Az ország 6,3 milliárd eurós keretet igényelt, ami uniós rekord, ha az egyes országok GDP-jéhez mérjük. A horvát keret a bruttó hazai termék 12 százaléka lesz.

Tetszik a befektetések és a reformok közötti egyensúly

– mondta von der Leyen.

Magyarország 7,2 milliárd eurót igényelt, de az elköltés tervét egyelőre nem tartja megfelelőnek, és ezért nem is fogadta el az Európai Bizottság.

Plenkovics azt is mondta, reméli, hogy az unió jövőre elfogadja az ország schengeni övezethez való csatlakozását. Nyilván előre egyeztetett témáról volt szó, hiszen von der Leyen rögtön azt mondta, az Európai Bizottság úgy véli, hogy Horvátország készen áll a csatlakozásra, és neki mostantól az a feladata, hogy erről meggyőzze az Európai Tanácsot is. (A bizottság az unió végrehajtó testülete, működése leginkább egy kormányhoz hasonlít, amelybe minden ország egy-egy tagot delegál, a fontos döntéseket azonban többek között a tanácsnak is jóvá kell hagynia, amelynek aktuális ülésein mindig az egyes országok szakpolitikusai, általában miniszterek és államtitkárok vesznek részt.)

A schengeni csatlakozás mindenesetre azt jelentené, hogy (járványmentes időkben) a magyar-horvát határon is megszűnne az általános ellenőrzés, mint ahogy ez a szlovén, osztrák és szlovák határszakaszon már jó ideje megszokott, vagy legalábbis az volt a járvány előtt.

Plenkovics azt is mondta, hogy 2023-ban már szeretne egy zágrábi kávézóban euróval fizetni, és Leyen erre is pozitívan reagált, szerinte is megvan az esély az euró bevezetésére, ha Horvátország jövőre is azon az úton halad, amelyen elindult.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar határnál is felbukkantak a pár forintért árult házakA magyar határnál fekvő Légrádon egy kunáért kínálnak ingatlanokat, Kolumbiából is volt érdeklődés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA horvát tengerpart szintjére emelkedtek az elszálló balatoni ingatlanárakA déli parton idén már 50 millió, az északi parton 60 millió forint a nyaralók átlagos ára, ezért már tengerhez közeli horvát apartman is bőven vehető.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ euró Horvátország schengen Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.