Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 18. 08:36 Világ

Az elszálló budapesti lakásárak sehol sincsenek Prágához képest

A budapesti lakásárak növekedése ugyan 2020-ban megtorpant, a 2014-től tartó folyamatosan magas áremelkedés miatt azonban összességében mégis joggal érezhetjük úgy, hogy az utóbbi években jelentős drágulás volt a piacon. Ám minden relatív: a cseh sajtó most olyan adatsorokat közölt a visegrádi országokról, amelyek szerint Prága és Pozsony is lekörözi Budapestet.

A Lidovky a Jones Lang LaSalle nemzetközi ingatlanpiaci tanácsadócég tanulmányát ismertetve azt írja, hogy Budapesten 56 200 cseh koronás (780 ezer forintos) átlagos négyzetméterárat mértek 2020 végén. A V4-es fővárosok közül azonban ez a legalacsonyabb érték, mert Varsóban átszámolva 1 millió, Pozsonyban 1,27 millió, Prágában pedig 1,5 millió forint volt az átlag. Ezek alapján tehát Prágában csaknem kétszer magasabb az árszint, mint Budapesten.

A cikk szerint a cseh fővárosban egyértelműen a kínálat szűkössége tartja ezen a viszonylag magas szinten az árakat, tavaly ugyanis csak 5280 lakás épült Prágában, ami messze nem elégíti ki a keresletet. Budapesten 6340 lakásos bővülést mutatnak a JLL adatai, Pozsonyban 5770 új otthont adtak át, ezzel szemben Varsóban viszont 22 570 új lakást építettek.

A prágai ingatlanberuházásokat a cikk szerint elsősorban a bürokratikus és nagyon lassú hivatali eljárások akadályozzák.

Ha a helyi átlagfizetéseket nézzük, szintén Budapest a legolcsóbb, míg nálunk 92 havi átlagjövedelemből lehet megvenni egy 60 négyzetméteres fővárosi lakást, Varsóban erre 98, Pozsonyban 133, Prágában pedig 147 hónapnyi fizetést kell fordítani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Budapest ingatlan lakás Prága V4 Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.