Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 18. 08:36 Világ

Az elszálló budapesti lakásárak sehol sincsenek Prágához képest

A budapesti lakásárak növekedése ugyan 2020-ban megtorpant, a 2014-től tartó folyamatosan magas áremelkedés miatt azonban összességében mégis joggal érezhetjük úgy, hogy az utóbbi években jelentős drágulás volt a piacon. Ám minden relatív: a cseh sajtó most olyan adatsorokat közölt a visegrádi országokról, amelyek szerint Prága és Pozsony is lekörözi Budapestet.

A Lidovky a Jones Lang LaSalle nemzetközi ingatlanpiaci tanácsadócég tanulmányát ismertetve azt írja, hogy Budapesten 56 200 cseh koronás (780 ezer forintos) átlagos négyzetméterárat mértek 2020 végén. A V4-es fővárosok közül azonban ez a legalacsonyabb érték, mert Varsóban átszámolva 1 millió, Pozsonyban 1,27 millió, Prágában pedig 1,5 millió forint volt az átlag. Ezek alapján tehát Prágában csaknem kétszer magasabb az árszint, mint Budapesten.

A cikk szerint a cseh fővárosban egyértelműen a kínálat szűkössége tartja ezen a viszonylag magas szinten az árakat, tavaly ugyanis csak 5280 lakás épült Prágában, ami messze nem elégíti ki a keresletet. Budapesten 6340 lakásos bővülést mutatnak a JLL adatai, Pozsonyban 5770 új otthont adtak át, ezzel szemben Varsóban viszont 22 570 új lakást építettek.

A prágai ingatlanberuházásokat a cikk szerint elsősorban a bürokratikus és nagyon lassú hivatali eljárások akadályozzák.

Ha a helyi átlagfizetéseket nézzük, szintén Budapest a legolcsóbb, míg nálunk 92 havi átlagjövedelemből lehet megvenni egy 60 négyzetméteres fővárosi lakást, Varsóban erre 98, Pozsonyban 133, Prágában pedig 147 hónapnyi fizetést kell fordítani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Budapest ingatlan lakás Prága V4 Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.