Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. június 16. 17:32 Adat, Világ

A magyarok lakhatási költségei nőttek a leginkább az unióban a 2015 előtti tíz évben

A 2015 előtti egy évtizedben az egész Európai Unióban Magyarországon nőttek a lakosság lakhatási célú kiadásai a teljes fogyasztásukhoz képest – többek között ez is kiderül a Luxembourg Income Study nevű nonprofit kutatóintézet júniusban megjelent Inequality Matters című kiadványának egyik tanulmányából.

A teljes népességre vonatkozó adatokból kiderül, hogy Magyarországon 2005 és 2015 között a lakhatási kiadások 16 százalékponttal, 24-ről 40 százalékra emelkedtek, az alacsony jövedelmű háztartások esetében pedig még ennél is jelentősebben, 18 százalékponttal nőttek, 31-ről 49 százalékra emelkedtek. A visegrádi országokat és az EU-átlagot összehasonlítva az egész lakosság esetében az látszik, hogy amíg Magyarországon a lakhatásai kiadások rovására csökkent a többi kiadási tétel, a többi országban nagyobb volt a szórás a tételek relatív súlyának változásában.

Bár a tanulmányban használt adatok 2015-ösek, Magyarországon éppen ebben az évben indult be a lakásárak jelentősebb emelkedése, ami a 2010-es években a harmadik legnagyobb drágulást eredményezte az egész EU-ban.

Lorena Zardo Trindade tanulmánya a lakhatásra fordított kiadások országok közti különbségeiről éppen azt emeli ki, hogy miközben ebben alapvetően nincsenek nagy eltérések az országok között, a máltaiak nagyjából feleannyit költenek lakhatásra, mint a magyarok. Az alábbi ábrán a visegrádi országok közti különbségeket ábrázoltuk a tanulmány alapján. A lakhatási kiadások relatív nagyságán kívül az is érdekes az ábrán, hogy a magyar kiadásokon belül kisebb volt a kultúrára és rekreációra költött jövedelem aránya.

Utóbbiban egyébként a tanulmány szerint jelentős különbségek vannak az EU-n belül: míg a svédek és az osztrákok például nagyjából a jövedelmük ötödét költötték 2015-ben ilyesmire, Romániában és Bulgáriában ugyanez az arány kevesebb, mint 4 százalék volt.

Általánosságban az látszik egyébként, hogy minél gazdagabb egy ország, a lakosai annál nagyobb arányban tudnak az alapvető tételeken kívül másra, tehát például nem élelmiszerre, (nem alkoholos) italra vagy lakhatásra költeni. Romániában, Bulgáriában, Görögországban, és a balti államokban emiatt például a lakosság kiadásainak jelentősebb részét fordítja ilyen kiadásokra, miközben a finnek és a dánok fele annyit költenek arányaiban élelmiszerre, mint a románok vagy a bolgárok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA budapesti lakásár-robbanás, ahogy még sosem láttadTérképre raktuk az utcák átlagos négyzetméterárait, és elég látványos lett. De egy érdekes történet is kirajzolódik a város ingatlanpiacáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLakásdrágulásban minden uniós országot előz MagyarországUniós összehasonlításban is kiemelkedő az az árnövekedés, amit a magyar ingatlanpiacon tapasztalunk, és valószínűleg még nincs vége a drágulásnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ fogyasztás kiadások lakhatás V4 Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?

Stubnya Bence
2023. szeptember 19. 14:09 Adat

EU-s középmezőnybe kerültünk azzal, hogy kiemelkedően nőtt itthon egy fontos demográfiai mutató

Csak Csehországban nőtt jobban a 2010-es években a teljes termékenységi arányszám, mint Magyarországon.

Jandó Zoltán
2023. szeptember 19. 10:07 Adat

Már nem az oroszoktól függ az európai gázpiac

8 éve nem jött olyan kevés gáz Európába, mint szeptember elején.

Fontos

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.