Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. június 16. 17:32 Adat, Világ

A magyarok lakhatási költségei nőttek a leginkább az unióban a 2015 előtti tíz évben

A 2015 előtti egy évtizedben az egész Európai Unióban Magyarországon nőttek a lakosság lakhatási célú kiadásai a teljes fogyasztásukhoz képest – többek között ez is kiderül a Luxembourg Income Study nevű nonprofit kutatóintézet júniusban megjelent Inequality Matters című kiadványának egyik tanulmányából.

A teljes népességre vonatkozó adatokból kiderül, hogy Magyarországon 2005 és 2015 között a lakhatási kiadások 16 százalékponttal, 24-ről 40 százalékra emelkedtek, az alacsony jövedelmű háztartások esetében pedig még ennél is jelentősebben, 18 százalékponttal nőttek, 31-ről 49 százalékra emelkedtek. A visegrádi országokat és az EU-átlagot összehasonlítva az egész lakosság esetében az látszik, hogy amíg Magyarországon a lakhatásai kiadások rovására csökkent a többi kiadási tétel, a többi országban nagyobb volt a szórás a tételek relatív súlyának változásában.

Bár a tanulmányban használt adatok 2015-ösek, Magyarországon éppen ebben az évben indult be a lakásárak jelentősebb emelkedése, ami a 2010-es években a harmadik legnagyobb drágulást eredményezte az egész EU-ban.

Lorena Zardo Trindade tanulmánya a lakhatásra fordított kiadások országok közti különbségeiről éppen azt emeli ki, hogy miközben ebben alapvetően nincsenek nagy eltérések az országok között, a máltaiak nagyjából feleannyit költenek lakhatásra, mint a magyarok. Az alábbi ábrán a visegrádi országok közti különbségeket ábrázoltuk a tanulmány alapján. A lakhatási kiadások relatív nagyságán kívül az is érdekes az ábrán, hogy a magyar kiadásokon belül kisebb volt a kultúrára és rekreációra költött jövedelem aránya.

Utóbbiban egyébként a tanulmány szerint jelentős különbségek vannak az EU-n belül: míg a svédek és az osztrákok például nagyjából a jövedelmük ötödét költötték 2015-ben ilyesmire, Romániában és Bulgáriában ugyanez az arány kevesebb, mint 4 százalék volt.

Általánosságban az látszik egyébként, hogy minél gazdagabb egy ország, a lakosai annál nagyobb arányban tudnak az alapvető tételeken kívül másra, tehát például nem élelmiszerre, (nem alkoholos) italra vagy lakhatásra költeni. Romániában, Bulgáriában, Görögországban, és a balti államokban emiatt például a lakosság kiadásainak jelentősebb részét fordítja ilyen kiadásokra, miközben a finnek és a dánok fele annyit költenek arányaiban élelmiszerre, mint a románok vagy a bolgárok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA budapesti lakásár-robbanás, ahogy még sosem láttadTérképre raktuk az utcák átlagos négyzetméterárait, és elég látványos lett. De egy érdekes történet is kirajzolódik a város ingatlanpiacáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLakásdrágulásban minden uniós országot előz MagyarországUniós összehasonlításban is kiemelkedő az az árnövekedés, amit a magyar ingatlanpiacon tapasztalunk, és valószínűleg még nincs vége a drágulásnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ fogyasztás kiadások lakhatás V4 Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.