Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. június 2. 12:18 Világ

Nálunk egyre jobban szeretik, Angliában betiltanák a műpázsitokat

A fűnyírás és locsolás terhei alól megváltást hozó műpázsitok egyre élethűbb alternatívát jelentnek, és a kereslet láthatóan Magyarországon is erősen felfutott az utóbbi időben, a nálunk fejlettebb piacokon azonban már azon gondolkodnak, hogy a környezeti terhelésük miatt egyenesen be kellene tiltani a használatukat.

Az Egyesült Királyságban a kormány elé is került a termékkategória betiltását kérő petíció. A beadvány szerint a műanyagból készült gyepszőnyegek amellett, hogy kiszorítják a szén-dioxid megkötésében szerepet játszó növényeket a kertekből, a rovarok életterét is beszűkítik, vagyis

a tiltásuk fontos lenne a biodiverzitás fenntartásáért.

A műanyag használatából következő környezetkárosítás jelentősége sem elhanyagolható, ami a műpázsitok teljes életciklusát végigkíséri. A műfüvek előállítása a plasztikgyártástól kezdve a színezésig jelentős szennyezéssel járó folyamat, majd a már lefektetett gyepszőnyegekből mikroműanyagok jutnak a talajba, a termék elhasználódását követően pedig óriási mennyiségű műanyag újrahasznosítására kellene megoldást találni.

Persze a műpázsitok mellett is szólnak a környezetvédelmi érvek. A természetes gyep öntözéséhez és gondozásához ugyanis jelentős mennyiségű vízre és energiára van szükség, de ezek az Euronews összefoglalója szerint messze nem ellensúlyozzák az említett káros hatásokat.

A mesterséges gyepek nem is a környezetbarát tulajdonságaiknak köszönhetik a népszerűségüket a szigetországban. A témát korábban a The Guardian is feldolgozta, a brit lapnak egy műpázsitokkal foglalkozó kereskedő elmondta, hogy egyre több magánszemélynek és intézménynek jelent nehézséget a gyep megfelelő ápolása, holott az Egyesült Királyságban magasak a pázsitokkal kapcsolatos társadalmi elvárások. Nem csoda tehát, hogy a műfüves iparág kedvező kilátások elébe néz az üzleti elemzések szerint.

A májusban indított petíciót mostanra közel harmincezer brit állampolgár írta alá, így a kormánynak foglalkoznia kell vele. Ha sikerül november közepéig összegyűjteni százezer aláírást, akkor a parlamentnek is meg kell majd vitatnia a műfű jövőjét. A tiltás melletti döntés esélye azonban kérdéses, ugyanis tavaly már eljutott a kormányhoz egy hasonló – igaz, csak alig több, mint tízezer ember által aláírt – beadvány, ám az erre adott válasz a plasztiktermékek korlátozása helyett a fogyasztókra bízta a természetes és a mesterséges gyepek közötti döntést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa felhagynánk az értelmetlen fűnyírással, azzal az ember és a természet is jól járnaA rendszeres fűnyírás, kaszálás csak esztétikai szempontokat szolgál az utak mentén, miközben ökológiai szempontból kifejezetten káros.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ környezetszennyezés mikroműanyag műanyag műfű műpázsit üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.