Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

Az Európai Unió tagállamai ma egyeztetnek a koronavírus-oltások egységes európai igazolásáról. Ha sikerülne megállapodni ennek feltételeiről, akkor az hamar egyfajta uniós vakcinaútlevéllé is válhatna, hiszen az egyes országok már dönthetnének úgy, hogy az igazoltan beoltottaknak enyhébb korlátokkal vagy akár korlátok nélkül megengedik a beutazást.

A vakcinaútlevél logikája egyszerűnek tűnik, a valóságban azonban rengeteg a megválaszolatlan kérdés, és nincs is egyetértés a bevezetéséről. Az egységes igazolást érthető módon két turizmusban vastagon érdekelt mediterrán ország, Görögország és Spanyolország nagyon sürgeti, és az esem meglepő, hogy a nemzetközi utazások újraindulásában érdekelt légitársaságok is mellettük állnak. Az egyeztetésbe bevonják a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetséget (IATA) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD) is.

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, az oltásokkal nagyon jól álló Izrael már kölcsönös beutazási megállapodást kötött Ciprussal és Görögországgal, a görögök pedig az Egyesül Királysággal is tárgyalnak, hogy a nyárra a beoltott angol turistákat könnyebben fogadni tudják.

A vakcinaútlevélnek azonban egyelőre nem kis európai szereplők fekszenek keresztbe. Németország és Franciaország “még nem tartja érettnek a helyzetet” a lépéshez, és álláspontjuk szintén érthető: az igazolással ugyanis kvázi kötelezővé tennék az oltásokat, márpedig azt vállalták, hogy senkit sem kényszerítenek a vakcina beadására.

Ez az elvi gát különösen Franciaországban fontos, mert ott egyelőre az átlagosnál is nagyobb az oltással szembeni bizonytalanság és elutasítás. Ha egyértelműen az igazoláshoz kötődne az európai utazás széleskörű engedélyezése, akkor az oltást elutasító franciák és németek diszkriminatív helyzetbe kerülnének. A két nagy befolyású tagállam nem utasítja el az egységes igazolást, csak egyelőre korainak tartja a bevezetését.

Az elvi gát mellett azonban nagyon gyakorlatias aggályok is felmerültek. Mivel az unióban a tervezettnél lassabban halad a beoltás, a vakcináért sorban állók közül hirtelen hátrányba kerülnének azok, akik a sor vége felé vannak. Az uniós cél ugyanis az, hogy a lakosság 70 százalékát a nyár végére, vagyis a nyaralási szezon végére oltsák be, de egyelőre az sem biztos, hogy ezt a nem is konkrét határidőt egyáltalán sikerül tartani.

A másik nagy probléma, hogy egyelőre nem lehet senki sem biztos abban, hogy a beoltottak nem fertőznek. Az oltás a megbetegedés ellen csaknem biztosan megvédi a beoltottat, de a fertőzést elkaphatja, és akár terjesztheti is egy beoltott, a tudta nélkül – ezért sem lehet a maszkviselést rögtön az oltás felvétele után elhagyni.

Abban is egyezségre kellene jutni, hogy ha lesz egységes igazolás, akkor az oltás vagy a fertőzésen való átesettség után meddig tart annak érvényessége. Ez megint csak azért problémás, mert még a tudományos álláspont sem tiszta, a tapasztalatok szerint csak annyi tűnik biztosnak, hogy a betegség leküzdése utáni 3-6 hónapban nagyon ritka az újrafertőződés. A nagyon ritka viszont azt jelenti, hogy nem példa nélküli, azaz egy vakcinaigazolvánnyal utazó sem lehet száz százalékig biztos abban, hogy nem kapja el újra a betegséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMégiscsak lehet ebből külföldi nyaralás idénA mediterrán országoknak gazdasági élet-halál kérdés, hogy lecsapjanak azokra, akik be vannak oltva, és mennének nyaralni.

Élet Világ Európai Unió igazolás oltás utazás útlevél vakcina Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2021. április 13. 06:54 Élet, Vállalat

„Nem oltatjuk be magunkat, kerüljön ez bármibe” – erős az oltásellenesség a fizikai dolgozóknál

Húsz kétkezi dolgozóval beszéltünk, ami alapján egész áruházakban, gyárrészlegekben nincs egyetlen beoltott sem. A kollégák jelentős része nem is kér az oltásból.

Avatar Avatar
2021. április 6. 14:44 Élet

„A politikusok csak akkor hallgatnak a gazdasági kutatókra, ha válság van”

Azért beszélünk a korábbinál sokkal többet az egyenlőtlenségről, mert populizmushoz vezetett - mondja Olivier Blanchard a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Avatar
2021. április 4. 18:53 Élet

Egészségünk nagyrészt a tanult képességeinken múlik

A genetika és a nevelés is fontos az egészség szempontjából, sőt, az utóbbi végső soron többet nyom a latba.

Fontos

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. április 15. 06:48 Pénz

Jól hangzik az 50 százalékos állami támogatás napelemre, csak nem biztos, hogy megéri igénybe venni

Roham indult a napelemes ingyenpénzért, de ha elkezd valaki alaposan számolni, akkor hamar rájön, hogy hosszú távon a konstrukcióval nem feltétlenül jár jól.

Váczi István
2021. április 14. 17:15 Adat

Szinte már az összes kínai vakcinát beadták Magyarországon

A Pfizer és a Moderna beadási aránya a Sinopharménál is magasabb, de ez nem meglepő. Az utóbbi napok híreinek hatása akkor lesz lemérhető, amikor újabb szállítmányok érkeznek majd a kínai vakcinából.