Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

Az Európai Unió tagállamai ma egyeztetnek a koronavírus-oltások egységes európai igazolásáról. Ha sikerülne megállapodni ennek feltételeiről, akkor az hamar egyfajta uniós vakcinaútlevéllé is válhatna, hiszen az egyes országok már dönthetnének úgy, hogy az igazoltan beoltottaknak enyhébb korlátokkal vagy akár korlátok nélkül megengedik a beutazást.

A vakcinaútlevél logikája egyszerűnek tűnik, a valóságban azonban rengeteg a megválaszolatlan kérdés, és nincs is egyetértés a bevezetéséről. Az egységes igazolást érthető módon két turizmusban vastagon érdekelt mediterrán ország, Görögország és Spanyolország nagyon sürgeti, és az esem meglepő, hogy a nemzetközi utazások újraindulásában érdekelt légitársaságok is mellettük állnak. Az egyeztetésbe bevonják a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetséget (IATA) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD) is.

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, az oltásokkal nagyon jól álló Izrael már kölcsönös beutazási megállapodást kötött Ciprussal és Görögországgal, a görögök pedig az Egyesül Királysággal is tárgyalnak, hogy a nyárra a beoltott angol turistákat könnyebben fogadni tudják.

A vakcinaútlevélnek azonban egyelőre nem kis európai szereplők fekszenek keresztbe. Németország és Franciaország “még nem tartja érettnek a helyzetet” a lépéshez, és álláspontjuk szintén érthető: az igazolással ugyanis kvázi kötelezővé tennék az oltásokat, márpedig azt vállalták, hogy senkit sem kényszerítenek a vakcina beadására.

Ez az elvi gát különösen Franciaországban fontos, mert ott egyelőre az átlagosnál is nagyobb az oltással szembeni bizonytalanság és elutasítás. Ha egyértelműen az igazoláshoz kötődne az európai utazás széleskörű engedélyezése, akkor az oltást elutasító franciák és németek diszkriminatív helyzetbe kerülnének. A két nagy befolyású tagállam nem utasítja el az egységes igazolást, csak egyelőre korainak tartja a bevezetését.

Az elvi gát mellett azonban nagyon gyakorlatias aggályok is felmerültek. Mivel az unióban a tervezettnél lassabban halad a beoltás, a vakcináért sorban állók közül hirtelen hátrányba kerülnének azok, akik a sor vége felé vannak. Az uniós cél ugyanis az, hogy a lakosság 70 százalékát a nyár végére, vagyis a nyaralási szezon végére oltsák be, de egyelőre az sem biztos, hogy ezt a nem is konkrét határidőt egyáltalán sikerül tartani.

A másik nagy probléma, hogy egyelőre nem lehet senki sem biztos abban, hogy a beoltottak nem fertőznek. Az oltás a megbetegedés ellen csaknem biztosan megvédi a beoltottat, de a fertőzést elkaphatja, és akár terjesztheti is egy beoltott, a tudta nélkül – ezért sem lehet a maszkviselést rögtön az oltás felvétele után elhagyni.

Abban is egyezségre kellene jutni, hogy ha lesz egységes igazolás, akkor az oltás vagy a fertőzésen való átesettség után meddig tart annak érvényessége. Ez megint csak azért problémás, mert még a tudományos álláspont sem tiszta, a tapasztalatok szerint csak annyi tűnik biztosnak, hogy a betegség leküzdése utáni 3-6 hónapban nagyon ritka az újrafertőződés. A nagyon ritka viszont azt jelenti, hogy nem példa nélküli, azaz egy vakcinaigazolvánnyal utazó sem lehet száz százalékig biztos abban, hogy nem kapja el újra a betegséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMégiscsak lehet ebből külföldi nyaralás idénA mediterrán országoknak gazdasági élet-halál kérdés, hogy lecsapjanak azokra, akik be vannak oltva, és mennének nyaralni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Európai Unió igazolás oltás utazás útlevél vakcina Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.