Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

Az Európai Unió tagállamai ma egyeztetnek a koronavírus-oltások egységes európai igazolásáról. Ha sikerülne megállapodni ennek feltételeiről, akkor az hamar egyfajta uniós vakcinaútlevéllé is válhatna, hiszen az egyes országok már dönthetnének úgy, hogy az igazoltan beoltottaknak enyhébb korlátokkal vagy akár korlátok nélkül megengedik a beutazást.

A vakcinaútlevél logikája egyszerűnek tűnik, a valóságban azonban rengeteg a megválaszolatlan kérdés, és nincs is egyetértés a bevezetéséről. Az egységes igazolást érthető módon két turizmusban vastagon érdekelt mediterrán ország, Görögország és Spanyolország nagyon sürgeti, és az esem meglepő, hogy a nemzetközi utazások újraindulásában érdekelt légitársaságok is mellettük állnak. Az egyeztetésbe bevonják a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetséget (IATA) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD) is.

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, az oltásokkal nagyon jól álló Izrael már kölcsönös beutazási megállapodást kötött Ciprussal és Görögországgal, a görögök pedig az Egyesül Királysággal is tárgyalnak, hogy a nyárra a beoltott angol turistákat könnyebben fogadni tudják.

A vakcinaútlevélnek azonban egyelőre nem kis európai szereplők fekszenek keresztbe. Németország és Franciaország “még nem tartja érettnek a helyzetet” a lépéshez, és álláspontjuk szintén érthető: az igazolással ugyanis kvázi kötelezővé tennék az oltásokat, márpedig azt vállalták, hogy senkit sem kényszerítenek a vakcina beadására.

Ez az elvi gát különösen Franciaországban fontos, mert ott egyelőre az átlagosnál is nagyobb az oltással szembeni bizonytalanság és elutasítás. Ha egyértelműen az igazoláshoz kötődne az európai utazás széleskörű engedélyezése, akkor az oltást elutasító franciák és németek diszkriminatív helyzetbe kerülnének. A két nagy befolyású tagállam nem utasítja el az egységes igazolást, csak egyelőre korainak tartja a bevezetését.

Az elvi gát mellett azonban nagyon gyakorlatias aggályok is felmerültek. Mivel az unióban a tervezettnél lassabban halad a beoltás, a vakcináért sorban állók közül hirtelen hátrányba kerülnének azok, akik a sor vége felé vannak. Az uniós cél ugyanis az, hogy a lakosság 70 százalékát a nyár végére, vagyis a nyaralási szezon végére oltsák be, de egyelőre az sem biztos, hogy ezt a nem is konkrét határidőt egyáltalán sikerül tartani.

A másik nagy probléma, hogy egyelőre nem lehet senki sem biztos abban, hogy a beoltottak nem fertőznek. Az oltás a megbetegedés ellen csaknem biztosan megvédi a beoltottat, de a fertőzést elkaphatja, és akár terjesztheti is egy beoltott, a tudta nélkül – ezért sem lehet a maszkviselést rögtön az oltás felvétele után elhagyni.

Abban is egyezségre kellene jutni, hogy ha lesz egységes igazolás, akkor az oltás vagy a fertőzésen való átesettség után meddig tart annak érvényessége. Ez megint csak azért problémás, mert még a tudományos álláspont sem tiszta, a tapasztalatok szerint csak annyi tűnik biztosnak, hogy a betegség leküzdése utáni 3-6 hónapban nagyon ritka az újrafertőződés. A nagyon ritka viszont azt jelenti, hogy nem példa nélküli, azaz egy vakcinaigazolvánnyal utazó sem lehet száz százalékig biztos abban, hogy nem kapja el újra a betegséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMégiscsak lehet ebből külföldi nyaralás idénA mediterrán országoknak gazdasági élet-halál kérdés, hogy lecsapjanak azokra, akik be vannak oltva, és mennének nyaralni.

Élet Világ Európai Unió igazolás oltás utazás útlevél vakcina Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. január 25. 15:36 Élet, Világ

Ha továbbra is ekkora autókat veszünk, akkor szét kell bányászni a Földet, hogy elektromosak lehessenek

Közel lehetetlent vetnek fel környezettudósok egy új tanulmányban: mi lenne, ha kevesebbet autóznánk, kisebb kocsikkal?

Hajdu Miklós
2023. január 23. 12:38 Élet

Forrósodik a levegő a gáztűzhelyek körül, ez már a kormánypárti sajtónak is feladja a leckét

Bár nem foglalt állást a gázkészülékek tiltása mellett az amerikai kormány, már a magyar kormánypárti sajtó is a kérdést felkapva hergel a demokraták ellen, ráadásul Orbán Viktor kijelentésének ellentmondva.

Katona Hajnalka
2023. január 21. 18:32 Élet

Mitől függ, hogy melyik kutyafajta lesz népszerű?

Kilenc ország kutya-törzskönyveztetési adatait vizsgálták meg az elmúlt száz évből.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.