Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

Az Európai Unió tagállamai ma egyeztetnek a koronavírus-oltások egységes európai igazolásáról. Ha sikerülne megállapodni ennek feltételeiről, akkor az hamar egyfajta uniós vakcinaútlevéllé is válhatna, hiszen az egyes országok már dönthetnének úgy, hogy az igazoltan beoltottaknak enyhébb korlátokkal vagy akár korlátok nélkül megengedik a beutazást.

A vakcinaútlevél logikája egyszerűnek tűnik, a valóságban azonban rengeteg a megválaszolatlan kérdés, és nincs is egyetértés a bevezetéséről. Az egységes igazolást érthető módon két turizmusban vastagon érdekelt mediterrán ország, Görögország és Spanyolország nagyon sürgeti, és az esem meglepő, hogy a nemzetközi utazások újraindulásában érdekelt légitársaságok is mellettük állnak. Az egyeztetésbe bevonják a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetséget (IATA) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD) is.

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, az oltásokkal nagyon jól álló Izrael már kölcsönös beutazási megállapodást kötött Ciprussal és Görögországgal, a görögök pedig az Egyesül Királysággal is tárgyalnak, hogy a nyárra a beoltott angol turistákat könnyebben fogadni tudják.

A vakcinaútlevélnek azonban egyelőre nem kis európai szereplők fekszenek keresztbe. Németország és Franciaország “még nem tartja érettnek a helyzetet” a lépéshez, és álláspontjuk szintén érthető: az igazolással ugyanis kvázi kötelezővé tennék az oltásokat, márpedig azt vállalták, hogy senkit sem kényszerítenek a vakcina beadására.

Ez az elvi gát különösen Franciaországban fontos, mert ott egyelőre az átlagosnál is nagyobb az oltással szembeni bizonytalanság és elutasítás. Ha egyértelműen az igazoláshoz kötődne az európai utazás széleskörű engedélyezése, akkor az oltást elutasító franciák és németek diszkriminatív helyzetbe kerülnének. A két nagy befolyású tagállam nem utasítja el az egységes igazolást, csak egyelőre korainak tartja a bevezetését.

Az elvi gát mellett azonban nagyon gyakorlatias aggályok is felmerültek. Mivel az unióban a tervezettnél lassabban halad a beoltás, a vakcináért sorban állók közül hirtelen hátrányba kerülnének azok, akik a sor vége felé vannak. Az uniós cél ugyanis az, hogy a lakosság 70 százalékát a nyár végére, vagyis a nyaralási szezon végére oltsák be, de egyelőre az sem biztos, hogy ezt a nem is konkrét határidőt egyáltalán sikerül tartani.

A másik nagy probléma, hogy egyelőre nem lehet senki sem biztos abban, hogy a beoltottak nem fertőznek. Az oltás a megbetegedés ellen csaknem biztosan megvédi a beoltottat, de a fertőzést elkaphatja, és akár terjesztheti is egy beoltott, a tudta nélkül – ezért sem lehet a maszkviselést rögtön az oltás felvétele után elhagyni.

Abban is egyezségre kellene jutni, hogy ha lesz egységes igazolás, akkor az oltás vagy a fertőzésen való átesettség után meddig tart annak érvényessége. Ez megint csak azért problémás, mert még a tudományos álláspont sem tiszta, a tapasztalatok szerint csak annyi tűnik biztosnak, hogy a betegség leküzdése utáni 3-6 hónapban nagyon ritka az újrafertőződés. A nagyon ritka viszont azt jelenti, hogy nem példa nélküli, azaz egy vakcinaigazolvánnyal utazó sem lehet száz százalékig biztos abban, hogy nem kapja el újra a betegséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMégiscsak lehet ebből külföldi nyaralás idénA mediterrán országoknak gazdasági élet-halál kérdés, hogy lecsapjanak azokra, akik be vannak oltva, és mennének nyaralni.

Élet Világ Európai Unió igazolás oltás utazás útlevél vakcina Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2021. július 29. 16:15 Élet

Száz év és egy nap kellett ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb gyógyszerének piacán árverseny induljon

Melyik inzulint kéri, a drágábbat vagy az olcsóbbat? - ezt a kérdést eddig nem tehette fel a patikus, de most már nem kizárt, hogy egyszer ilyen is lesz.

Forint Ferenc
2021. július 26. 09:41 Élet, Fizetett hirdetés

A járványhelyzet hatása a hazai magánegészségügyi szektorra

Amikor nagyon sok fül-orr-gégészeti ellátás szünetelt, vagy csak korlátozottan működött, az intézmény rendelésein résztvevők száma érezhetően megnövekedett.

Tóth István György
2021. július 22. 06:46 Élet

Esélyeink a negyedik hullámmal szemben

Az oltással kapcsolatban passzívabbak a férfiak, a budapestiek és az alacsonyabb társadalmi státusúak. Egy részüket meg lehet győzni, csak nem plakátokkal.

Fontos

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2021. július 29. 05:19 Közélet

A melegellenes retorikával akár új szavazókat is próbálhat szerezni magának a Fidesz

A magyar szavazók 15 százaléka nem fideszes, de ellenzi a melegek jogegyenlőségét. Ők és a hezitáló fideszesek lehetnek az LMBTQ-ellenes fordulat precíziós célpontjai.

Avatar
2021. július 28. 16:11 Világ

Most már az EU is azt mondja, hogy a klímaválságra nincs csodaszer, alkalmazkodnunk kell

Az unió nemrég elfogadott adaptációs stratégiája ambiciózus, de kérdés, hogy elég ambiciózus-e? A Green Policy Center elemzése erre keresi a választ.

Hajdu Miklós
2021. július 28. 06:06 Vállalat

Nagyon erős következő évvel pattanna vissza a Budapest Park, miután megtizedelte a járvány

Annyi külföldi koncertet kellett elhalasztani, hogy ha ezt mind bepótolják, akkor rendkívül erős szezon jöhet össze.